m reizen@wegener.nl is reizen |E1 024-3650360 §<*£*1! Zaterdag 29 september 2012 Foto's van boven af. De luxe inrichting van een hut; elke dag is er vers fruit in overvloed; de jacuzzi op het voordek. J§É Rederij Seabourn is net als de Holland Amerika Line onderdeel van Carnival, het grootste cruiseconcern ter we reld. Seabourn biedt all inclusive cruises in het topsegment. De hierboven beschreven cruise startte in Amster dam, eindigde in Kopenhagen en duurde zestien dagen. In 2013 biedt Seabourn soortgelijke reizen aan met start in Amsterdam, Antwerpen, Kopenhagen en Stockholm. Wij maakten deze reis via www.cruisewinkel.nl lenen. Je kunt er bridgeles volgen, aan een spelletje Triviant mee doen of naar lezingen luisteren over de plaatsen waar we zullen aanleggen. Wie er tip top uit wil blijven zien, kan naar de beauty salon, kapper of pedicure. Bij fris weer kun je toch lekker in de buitenlucht badderen. Het is heerlijk toeven in één van de jacuzzi's op het dek. Om calorieën te verbranden, kun je naar de sportzaal of een yoga- of pilatesles volgen. Maar ik zie ook sommige passagiers rondjes joggen op het bovendek. En natuurlijk kun je tij dens excursies ook actief zijn. Er is steeds keuze uit een sportief uitje (fietsen op Bornholm, kajakken bij Helsinki of nordic walken op het eiland Rügen). Wie het rusti ger aan wil doen, kan kiezen uit een busexcursie of per shuttlebus naar de stad reizen en zelf eropuit gaan. Excursies zijn niet bij de prijs inbe grepen, maar eten, drank, enter tainment én fooien wel. Het perso neel, dat vier of vijf maanden ach tereen, zeven dagen per week werkt, is altijd vriendelijk en spreekt je aan met je (ach ternaam. Een bijzonder uitje is het marktbe zoek onder leiding van chef-kok Jes Paskins. In zijn keuken werken 32 mensen. Jes neemt ons mee naar de markt in de Estse hoofd stad Tallinn. We struinen langs de kramen en Jes praat zo gepassio neerd over eten, dat je hem met een een kookprogramma op televi sie zou willen geven. Ondertussen slaat hij bessen, knof look, honing, Nederlandse kaas en 60 kilo zalm in. Hij verwerkt alles in verse producten waarvan we vanavond tijdens een proeverij kunnen smullen. Ik kan niet wach ten tot het zover is. www.cruisewinkel.nl www.seabourn.com -Ijjgj Reageren? redactie.reizen@wegener.nl jj Ppj De Seabourn Pride van onder rende tafel, zodat je niet alleen hoeft te eten. De eerste avond zit ik naast de En gelse Joy, die al veel cruises heeft gemaakt. „Een ideale manier van reizen", vindt ze. „Je gaat van de ene naar de andere interessante stad en je hoeft niet steeds je kof fer in- en uit te pakken. Bij de luxe- re organisaties is de kwaliteit en service uitstekend." Joy bezoekt Sint-Petersburg (dat op ons reis programma staat) voor de vierde keer en dit zal wel de laatste lceer zijn, vreest ze. Uit haar verhalen over de Tweede Wereldoorlog maak ik op dat ze minstens 80 jaar moet zijn. De meeste gasten zijn jonger, maar wel 60-plus. Het zijn gepen sioneerde ondernemers, bankiers, accountants of ze hadden een of ander adviesbureau. Het zijn veel bereisde mensen met verwende smaakpapillen. Thuis eten ze in de beste restaurants en weten daarom wat kwaliteit is. Gelukkig hoeven ze aan boord niets te missen; per dag wordt op de Seabourn Pride ruim 2 kilo kaviaar geconsumeerd en gemiddeld een halve fles cham- foto's Lutske Bonsma' pagne per persoon genuttigd. Na het diner is er een show met zang en dans. Uiteraard is het casi no ook open. Als ik na het amuse ment en een klein gokje terugkom in mijn suite, heeft mijn Chileense cabinsteward Daniela de gordijnen al gesloten, de lampen aangedaan, de schaal met vers fruit aangevuld, mijn bed opengeslagen én een cho colaatje op mijn hoofdkussen ge legd. Ik kruis op een kaartje mijn ontbijtkeuze en gewenste levertijd aan en hang de 'bestelling' aan de deur. Morgen lekker in mijn suite ontbijten! Tijdens de cruise zijn we drie da gen op zee en dan hoefje je niet te vervelen. In de bibliotheek kun je boeken, tijdschriften, cd's én dvd's

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 75