De Eenhoorn laat je niet vallen 61 uil donderdag 27 september 2012 Prijs-kwalïteit: (inkoop van goede producten) Entourage: (rustige (eet)omge- ving. Bediening: (alert en veel vak kennis.) Horen, zien en ruiken: Groot res taurant, met royale plekken. Geen en ge tafels. Conclusie: Een eerlijke, goede keu ken zonder opsmuk of 'overbodige' li- flafjes. Niet opwindend, wel erg góed in zijn soort. Het credo is: klassiek is onovertroffen. Ga bij Belgen te rade waar je moet gaan eten in Zeeuws- Vlaanderen, dan krijg je het beste ad vies. Dat deden we en kwamen uit bij twee Belgische kennissen uit Den Haan. Zij waren eensge zind: Ga naar De Eenhoorn in Oostburg. De Eenhoorn laat je niet in de steek. Een brasserie, zoals een brasserie bedoeld is, met eerlijk, royaal eten. Ver wacht geen spannende, wel een heerlijke klassieke keuken. Zo, dat zijn mooie woorden. Vanaf de Markt van Oostburg gezien, zijn we niet direct onder de in druk van De Eenhoorn. Het restau rant ziet er op deze wat winderige dag nogal somber en kleurloos uit. Dat de buitenkant niet alles zegt, blijkt als we we binnenkomen en de klassieke inrichting zien: royale tafels, ingedekt met wit linnen, le ren stoelen, en donkere panelen, plantenbakken met onder andere sanseveria's en verse bloemen. Het is een brasserie, die buitenlands aandoet, Belgisch of liever nog Frans. Er heerst een serene rust, geen muziek, wel gedempte tafel gesprekken en een vriendelijke ser veerster die ons naar een tafeltje in de serre brengt. (familie)zaak. De De Milliano's zijn horecaménsen en beheersen het vak. Dat blijkt als wé een ge bakken tarbotine (30 euro) en kalfszwezerik (34.00 euro) met mosterdsaus krijgen. De tarbotine is precies lang genoeg gebakken en goed aangezet. De vis is aan beide kanten mooi bruin en droog ge bakken en ook precies sappig ge noeg. Er wordt felgroene zeekraal bij geserveerd, die even gesauteerd is. Aten we vorige keer bij de Vij verhoeve in Sint Anna ter Muiden ook al heerlijke aardappelkroket ten, deze variant was ook alweer uitstekend. Mooi licht gefrituurd met een 'korst' van notenschaafsel. De frieten zijn krokant gefrituurd. De salade van koolrabi, tomaat en worteltjes past uitstekend bij de ge rechten. Het loopt allemaal op rolletjes bij De Eenhoorn. De zwezerik van het kalf (34,00 euro) is mals en rijk van smaak. Het orgaanvlees is We zijn de eersten deze middag die een tafel half binnen, half bui ten verkiezen boven een plaats in het restaurant. Vanuit de serre kij ken we uit over het rustige Markt plein. Oostburg leeft óp als de zon doorbreekt Er is plots beweging op straat en enkele voetgangers lo pen doelbewust naar De Een hoorn. Ze komen over als vaste gasten, die net als wij aan de tafel tjes 'half-buiten' gaan zitten. We krijgen bij onze aperitieven en kele gamba's, kleine Hollandse gar naaltjes die nog gepeld moeten worden en kokkeltjes met in huis gebakken brood en boter. De rijke zilte binnenkomer is perfect op smaak. Het is binnen druk met voorname lijk Belgische gasten. We kiezen een voorafje met vissoep (kleinere portie op ons verzoek, 6,50 euro). Er wordt rouille bij geserveerd, ge le kaas (comté) en croutons. De soep is lekker, goed gevuld, stevig en precies 'vissig' genoeg. Van de rouille kunnen ze in Zuid-Frank rijk nog" iets leren. Mijn tafelgenote heeft de cappucci no van kreeftensoep (8,50 euro) ge kozen. De presentatie is mooi, met een krokantje van bladerdeeg. De soep kleurt wittig van het opge klopte schuim. Over de smaak ra ken we niet uitgesproken, zoetig, pittig en hartig tegelijk. Voor deze De serveerster staat al ruim 25 jaar in de bediening bij De Eenhoorn en 'geniet er zelf nog elke dag van'. „Ik hou van mijn werk en vind ook de klas sieke keuken de lekkerste keuken. We serveren geen exotische sau zen, doen niet aan overbodige toe voegingen, maar houden ons voor al bij mooie Franse klassieke ge rechten." Ze is trots op de keuken en op de Veronique de Milliano schenkt de wijn uit voor twee vaste gasten. kreeftensoep zouden we in de leer willen gaan bij kok Peter de Millia no. Hij is voortreffelijk. Marina de Milliano, gastvrouw en echtgenoot van Frank de Milliano, die ook in de bediening staat, staat vast zelf ook vaak in de keuken. Ze weet waarover ze praat en dat is prettig. „Bij de kreeftensoep be gint alles met het koken van het karkas van de kreeft. Daar komt de volle ronde smaak vandaan. Het is ook een van mijn favoriete soe- pen." De ronde bolletjes brood zijn in ei gen huis bereid. Dat zijn punten voor de kok en natuurlijk is de roomboter boterzacht en dus smeerbaar. In de klassieke keuken wordt op de details gelet. Marina verklapt dat alles vers bereid wordt in de keuken. „Op twee uit zonderingen na dan; de croutons en de mayonaise." In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Karin overziet de zaak. Kreeftensoep. Aandacht voor de tarbot.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42