Restaurant
'popt upf aan
boord schip
20
Week van de Smaak
1,5 kilo
dinsdag 25 september 2012
Grotere waterafvoer speurtocht naar
o» B H KooR kunstuitingen
bij gemaal Jacobadijk in de zak
KAMPERLAND - Waterschap Schel-
destromen is maandag begonnen
met de aanleg van een zogenoem
de bypass bij gemaal Onrust in
Kamperland.
De Jacobadijk bij het gemaal, nabij
de driesprong met de Jan Taksweg,
wordt afgesloten voor het verkeer.
Er is een omleiding via de Jan
Taksweg. Aanwonenden krijgen
doorgang. Volgens planning zijn
de werkzaamheden bij het gemaal
vrijdag 19 oktober afgerond.
De bypass bestaat onder meer uit
een buis door de dijk en een stuw
bij het gemaal langs de Jacobadijk.
Hiermee verbetert het waterschap
de afvoercapaciteit. In de winter
kan het water onder vrij verval
worden afgevoerd zonder dat het
gemaal moet draaien.
De bypass is een van de maatrege
len uit het waterplan van het bui
tengebied Noord-Beveland om het
afvoergebied klimaatbestendiger te
maken. Bovendien bespaart het
waterschap energiekosten doordat
er minder bemaald hoeft te wor
den. Het waterschap moet alle ge
malen toetsen en aanpassen om
wateroverlast bij extreme weers
omstandigheden te voorkomen.
De vergroting van de gemaalcapaci
teit is ook belangrijk om kwaliteit
en kwantiteit te verbeteren van
grond- en oppervlaktewater.
HOEDEKENSKERKE - In de gemeente
Borsele gaan zaterdag en zondag
de ateliers van diverse kunstenaars
weer open. 'Kunstspeuren in de
Zak' is van 11.00 tot 17.00 uur.
Bij theetuin Pleisterplaats Boer-
haave aan de Kerkstraat 38 in Hoe-
dekenskerke is de overzichtsten
toonstelling ingericht. Daar is van
alle deelnemers werk te zien. Het
gaat bijvoorbeeld om schilderijen,
sieraden, glas, keramiek, vilt, pa
pier, Zeeuwse stikken en fotogra
fie.
Een folder van de route is te krij
gen bij alle deelnemers en op di
verse andere plaatsen in de regio.
www.kunstspeurenindezak.nl
In de Zware Plaatwerkerij in Vlissingen wordt za
terdag 29 september een eetfestijn gehouden. Ver
der onder meer op het programma: een aardappel-
feest in Oostburg en Thoolse tapas in hotel KOM!
in Sint-Maartensdijk.
door Esme Soesman
Zo is 't er wel en zo is 't
er niet. Aan boord van
de Zierikzeese klipper
Morgenster wordt tij
dens de Zeeuwse Week
van de Smaak het pop up-restaurant
'Van Streek' opgetuigd. Gedurende
twee dagen, zaterdag 6 en zondag 7
oktober, draaien gelegenheidskok
Eric van Doorn en gastvrouw Kim
Bij de Vaate een klein geïmprovi
seerd restaurant aan boord van het
ruim 110 jaar oude schip.
Het fenomeen 'pop up-restaurant' is
niet nieuw. Met enige regelmaat dui
ken hier en daar, in onder meer leeg
staande panden of tijdens festivals,
restaurantjes op - die daarna net zo
makkelijk weer verdwijnen. Hele
maal het ding van Van Doorn en Bij
de Vaate, die als vrienden al jaren
plannen maakten om op culinair ge
bied samen iets leuks te doen. „Eric
heeft een passie voor koken. Altijd
als we bij hem eten worden we
weer verrast. En ik heb een hore-
ca-achtergrond. Ik vind het heel
leuk om gastvrouw te zijn", vertelt
Kim Bij de Vaate - die die rol op De
Morgenster als schippersvrouw ove
rigens regelmatig vervult.
Lange tijd bleef het bij plannenma
kerij tot Van Doorns vrouw Mirte
het fenomeen pop up-restaurant te
berde bracht, het tweetal daadwerke
lijk een datum prikte en er ook nog
eens aansluiting werd gevonden bij
de Zeeuwse Week van de Smaak.
Dit door de ZMf (voorheen Zeeuw
se Milieu Federatie) gecoördineerde
initiatief probeert regionale en eerlij
ke producten op de kaart zetten
door grotere en kleinere lokale acti
viteiten gewijd aan 'smaak' te bunde
len. „We hadden een kapstok no-
wmmmiimemsssssmssss
dig", licht Van Doorn de koppe
ling toe. „Maar we hoefden er on
ze plannen niet voor aan te pas
sen. We wilden zelf al iets met
streekproducten, omdat je hier
mooie dingen kunt krijgen. En
we wilden lekker koken, eerlijk
koken. JDus dat paste er goed
bij." In dit geval staat gasten van
Van Streek 'Zeeuws, zilte en zali
ge' producten te wachten in een
op Italiaanse leest geschoeid me
nu. „Daarmee bedoel ik gewoon
puur. Het product moet het
werk doen. En Italianen hebben
ook een bepaalde manier van op
dienen. Eerst het voorgerecht,
dan il primo: dat zijn de koolhy
draten. Ook daar doe ik wat
mee."
Per avond kunnen er zestien
eters in het ruim van de Morgen
ster terecht, waar ze een viergan
gendiner krijgen voorgeschoteld
volgens het principe 'eten wat
de pot schaft'.
Hoewel de beperkte werkruimte
en de tijdelijke opzet wel wat im
provisatietalent van Van Doorn
en Bij de Vaate (op de achter
grond gesteund door schipper
en partner Mare Westerburger
en Mirte) vergen, popelt het duo
om aan de slag te gaan. „Natuur
lijk willen we dit zo goed moge
lijk doen, maar we willen toch
vooral een ongedwongen en ge
zellige avond met leuk gezel
schap. Het restaurant moet toe
gankelijk zijn."
Of pop up-restaurant Van Streek
daarna nog eens wordt opge
tuigd, is niet uitgesloten. „We
willen niet de verplichting dit el
ke dag te doen. Maar wie weet?
We sluiten niet uit dat we ergens
wel weer eens zullen verschij
nen." Tot die tijd kunnen belang
stellenden op 6 en 7 oktober in ie
der geval op de Morgenster te-
Geldig t/m zaterdag 29 september 2012
Blokjes of reepjes.
Gekruid gehakt omwikkeld met spek.
1500 gram'
^^PTvan-jfeaarsg^i.
500gram.
Sunil wasmiddel
Heineken bier
Krat 24 flessen
Shampoo
Conditioner
Douche
Deodorant