Restaurant 'popt upf aan boord schip 20 Week van de Smaak 1,5 kilo dinsdag 25 september 2012 Grotere waterafvoer speurtocht naar o» B H KooR kunstuitingen bij gemaal Jacobadijk in de zak KAMPERLAND - Waterschap Schel- destromen is maandag begonnen met de aanleg van een zogenoem de bypass bij gemaal Onrust in Kamperland. De Jacobadijk bij het gemaal, nabij de driesprong met de Jan Taksweg, wordt afgesloten voor het verkeer. Er is een omleiding via de Jan Taksweg. Aanwonenden krijgen doorgang. Volgens planning zijn de werkzaamheden bij het gemaal vrijdag 19 oktober afgerond. De bypass bestaat onder meer uit een buis door de dijk en een stuw bij het gemaal langs de Jacobadijk. Hiermee verbetert het waterschap de afvoercapaciteit. In de winter kan het water onder vrij verval worden afgevoerd zonder dat het gemaal moet draaien. De bypass is een van de maatrege len uit het waterplan van het bui tengebied Noord-Beveland om het afvoergebied klimaatbestendiger te maken. Bovendien bespaart het waterschap energiekosten doordat er minder bemaald hoeft te wor den. Het waterschap moet alle ge malen toetsen en aanpassen om wateroverlast bij extreme weers omstandigheden te voorkomen. De vergroting van de gemaalcapaci teit is ook belangrijk om kwaliteit en kwantiteit te verbeteren van grond- en oppervlaktewater. HOEDEKENSKERKE - In de gemeente Borsele gaan zaterdag en zondag de ateliers van diverse kunstenaars weer open. 'Kunstspeuren in de Zak' is van 11.00 tot 17.00 uur. Bij theetuin Pleisterplaats Boer- haave aan de Kerkstraat 38 in Hoe- dekenskerke is de overzichtsten toonstelling ingericht. Daar is van alle deelnemers werk te zien. Het gaat bijvoorbeeld om schilderijen, sieraden, glas, keramiek, vilt, pa pier, Zeeuwse stikken en fotogra fie. Een folder van de route is te krij gen bij alle deelnemers en op di verse andere plaatsen in de regio. www.kunstspeurenindezak.nl In de Zware Plaatwerkerij in Vlissingen wordt za terdag 29 september een eetfestijn gehouden. Ver der onder meer op het programma: een aardappel- feest in Oostburg en Thoolse tapas in hotel KOM! in Sint-Maartensdijk. door Esme Soesman Zo is 't er wel en zo is 't er niet. Aan boord van de Zierikzeese klipper Morgenster wordt tij dens de Zeeuwse Week van de Smaak het pop up-restaurant 'Van Streek' opgetuigd. Gedurende twee dagen, zaterdag 6 en zondag 7 oktober, draaien gelegenheidskok Eric van Doorn en gastvrouw Kim Bij de Vaate een klein geïmprovi seerd restaurant aan boord van het ruim 110 jaar oude schip. Het fenomeen 'pop up-restaurant' is niet nieuw. Met enige regelmaat dui ken hier en daar, in onder meer leeg staande panden of tijdens festivals, restaurantjes op - die daarna net zo makkelijk weer verdwijnen. Hele maal het ding van Van Doorn en Bij de Vaate, die als vrienden al jaren plannen maakten om op culinair ge bied samen iets leuks te doen. „Eric heeft een passie voor koken. Altijd als we bij hem eten worden we weer verrast. En ik heb een hore- ca-achtergrond. Ik vind het heel leuk om gastvrouw te zijn", vertelt Kim Bij de Vaate - die die rol op De Morgenster als schippersvrouw ove rigens regelmatig vervult. Lange tijd bleef het bij plannenma kerij tot Van Doorns vrouw Mirte het fenomeen pop up-restaurant te berde bracht, het tweetal daadwerke lijk een datum prikte en er ook nog eens aansluiting werd gevonden bij de Zeeuwse Week van de Smaak. Dit door de ZMf (voorheen Zeeuw se Milieu Federatie) gecoördineerde initiatief probeert regionale en eerlij ke producten op de kaart zetten door grotere en kleinere lokale acti viteiten gewijd aan 'smaak' te bunde len. „We hadden een kapstok no- wmmmiimemsssssmssss dig", licht Van Doorn de koppe ling toe. „Maar we hoefden er on ze plannen niet voor aan te pas sen. We wilden zelf al iets met streekproducten, omdat je hier mooie dingen kunt krijgen. En we wilden lekker koken, eerlijk koken. JDus dat paste er goed bij." In dit geval staat gasten van Van Streek 'Zeeuws, zilte en zali ge' producten te wachten in een op Italiaanse leest geschoeid me nu. „Daarmee bedoel ik gewoon puur. Het product moet het werk doen. En Italianen hebben ook een bepaalde manier van op dienen. Eerst het voorgerecht, dan il primo: dat zijn de koolhy draten. Ook daar doe ik wat mee." Per avond kunnen er zestien eters in het ruim van de Morgen ster terecht, waar ze een viergan gendiner krijgen voorgeschoteld volgens het principe 'eten wat de pot schaft'. Hoewel de beperkte werkruimte en de tijdelijke opzet wel wat im provisatietalent van Van Doorn en Bij de Vaate (op de achter grond gesteund door schipper en partner Mare Westerburger en Mirte) vergen, popelt het duo om aan de slag te gaan. „Natuur lijk willen we dit zo goed moge lijk doen, maar we willen toch vooral een ongedwongen en ge zellige avond met leuk gezel schap. Het restaurant moet toe gankelijk zijn." Of pop up-restaurant Van Streek daarna nog eens wordt opge tuigd, is niet uitgesloten. „We willen niet de verplichting dit el ke dag te doen. Maar wie weet? We sluiten niet uit dat we ergens wel weer eens zullen verschij nen." Tot die tijd kunnen belang stellenden op 6 en 7 oktober in ie der geval op de Morgenster te- Geldig t/m zaterdag 29 september 2012 Blokjes of reepjes. Gekruid gehakt omwikkeld met spek. 1500 gram' ^^PTvan-jfeaarsg^i. 500gram. Sunil wasmiddel Heineken bier Krat 24 flessen Shampoo Conditioner Douche Deodorant

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 50