Restaurant 'popt up' aan boord schip Smakelijk 20| Mannequins in Goes Ook Glazen Huis Serious dragen 'eerlijke' jurk Request in Oostkapelle Websites dinsdag 25 september 2012 De Week van de Smaak trekt ook langs de zorgcentra Borrendamme in Zierikzee en 't Opper in Bruinisse. Van 1 tot en met 6 oktober worden door Cleijenborch CulinR streekproducten aan bewoners geserveerd. Meer informatie 'over de smaakactiviteiten in Zee land is te vinden op de website www.weekvande smaak.nl. Meer informatie over de klipper Morgenster is te vinden via: www.klippermorgenster.nl. XSBiZQzmmBSBSBSSfasws&asasexesasst&aumÊmÊMammmaÊBmBtBBemaBBmmm Zo is 't er wel en zo is 't er niet. Aan boord van de Zierikzeese klipper Morgenster wordt tijdens de Zeeuwse Week van de Smaak het pop up-restaurant 'Van Streek' op getuigd. Gedurende twee dagen, zaterdag 6 en zondag 7 oktober, draaien gelegenheidskok Eric van Doorn en gastvrouw Kim Bij de Vaate een klein geïmproviseerd res taurant aan boord van het ruim 110 jaar oude schip. Het fenomeen 'pop up-restaurant' is niet nieuw. Met enige regelmaat duiken hier en daar, in onder meer leegstaande panden of tij dens festivals, restaurantjes op - die daarna net zo makkelijk weer verdwijnen. Helemaal het ding van Van Doorn en Bij de Vaate, die als vrienden al jaren plannen maakten om op culinair gebied sa men iets leuks te doen. „Eric heeft een passie voor koken. Altijd als we bij hem eten worden we weer verrast. En ik heb een horeca-ach- tergrond. Ik vind het heel leuk om gastvrouw te zijn", vertelt Kim Bij de Vaate - die die rol op De Mor genster als schippersvrouw overi gens regelmatig vervult. Lange tijd bleef het bij plannenma kerij tot Van Doorns vrouw Mirte het fenomeen pop up-restaurant te berde bracht, het tweetal daad werkelijk een datum prikte en er ook nog eens aansluiting werd ge- 'We willen toch vooral een ongedwongen en ge zellige avond met leuk gezelschap' Gelukstrekking 1 oktober IEDER KWARTIER €100.000 Koop nu uw Gelukslot Staatsloterij vonden bij de Zeeuwse Week van de Smaak. Dit door de ZMf (voor heen Zeeuwse Milieu Federatie) gecoördineerde initiatief probeert regionale en eerlijke producten op de kaart zetten door grotere en kleinere lokale activiteiten gewijd aan 'smaak' te bundelen. „We had den een kapstok nodig", licht Van Doorn de koppeling toe. „Maar we hoefden er onze plannen niet voor aan te passen. We wilden zelf al iets met streekproducten, omdat je hier mooie dingen kunt krijgen. En we wilden lekker koken, eerlijk koken. Dus dat paste er goed bij." In dit geval staat gasten van Van Streek 'Zeeuws, zilte en zalige' pro ducten te wachten in een op Itali aanse leest geschoeid menu. „Daar mee bedoel ik gewoon puur. Het product moet het werk doen. En Italianen hebben ook een bepaal de manier van opdienen. Eerst het voorgerecht, dan il primo: dat zijn de koolhydraten. Ook daar doe ik wat mee." Per avond kunnen er zestien eters in het ruim van de Morgenster te recht, waar ze een viergangendi ner krijgen voorgeschoteld volgens het principe 'eten wat de pot schaft'. Hoewel de beperkte werk ruimte en de tijdelijke opzet wel wat improvisatietalent van Van Doorn en Bij de Vaate (op de ach tergrond gesteund door schipper en partner Mare Westerburger en Mirte) vergen, popelt het duo om aan de slag te gaan. „Natuurlijk wil len we dit zo goed mogelijk doen, maar we willen toch vooral een ongedwongen en gezellige avond met leuk gezelschap. Het restau rant moet toegankelijk zijn." Of pop up-restaurant Van Streek daarna nog eens wordt opgetuigd, is niet uitgesloten. „We willen niet GOES - Normale en designkleding, maar dan wel van stoffen waar voor de leverancier een eerlijke prijs heeft gekregen. Die is woens dagavond te zien tijdens de twee de editie van de Fairwear mode show in de Grote Kerk in Goes. Goes is sinds drie jaar fairtrade ge meente en dat brengt de verplich ting mee, dat regelmatig uit te dra gen. De Fairwear fashion show is, net als de CuliFair in juli, zo'n ui ting. „Fairwear wekt soms wat ver warring, omdat mensen geneigd zijn te denken dat het om alterna tieve kleding gaat", zegt evenemen tencoördinator Tom de Koning van Stichting Goes Marketing. „Maar het is gewone kleding en ook wel designkleding. Het enige verschil is dat da. leveranciers een eerlijke prijs krijgen en niet uitge buit zijn. Daardoor is het wel wat duurder, maar mensen leven steeds bewuster en willen weten waar producten vandaan komen. Ze zijn dan bereid er iets meer voor te betalen." De Fairwear modeshow begint om 19.00 uur en is gratis toeganke lijk voor iedereen. Er zijn shows om 19.05 en 20.30 uur. Daarnaast zijn er diverse stands met fairtrade producten en is er tussen de shows door live muziek van het Goese akoestische popduo Sense. OOSTKAPELLE - Ook Oostkapelle heeft dit jaar een 'Glazen Huis'. Het dorp sluit daarmee aan bij de landelijke actie Serious Request van radiozender 3FM. Doel is zo veel mogelijk geld op te halen voor bestrijding van babysterfte in ontwikkelingslanden. Net als in het 'echte' Glazen Huis, dat dit jaar in Enschede staat, slui ten drie 3 DJ's in Oostkapelle zich op in de serre van eetcafé De Bab belaar. Zonder te eten verzorgen ze daar de hele week voor kerst 24 uur per dag een muziekprogram ma. De drie DJ's zijn Hans Burgs, Reinier Wondergem en Jeroen Burgs, alle drie uit Oostkapelle. Het publiek kan tegen betaling pla ten aanvragen, geld doneren en zeifin actie komen. Daarnaast vin den allerlei activiteiten en optre dens plaats. De actie duurt van 18 tot en met 24 december. De gehele opbrengst gaat via 3FM Serious Request naar het Rode Kruis. Met het geld dat Serious Re quest dit jaar oplevert kunnen ver loskundigen worden opgeleid en vrijwillige hulpverleners getraind. De initiatiefnemers in Oostkapelle zijn Hans en Jeroen Burgs, Jacco de Lignie, Marga Jobse en Susanne Coppoolse. Diverse Zeeuwse me dia haken op de actie in. Informatie: www.oostkapellesr.nl. eens zullen verschijnen." Tot die Morgenster terecht. Reserveren tijd kunnen belangstellenden op 6 kan per telefoon: 06-54686011 of en 7 oktober in ieder geval op de mail: vanstreek@gmail.com. de verplichting dit elke dag te doen. Maar wie weet? We sluiten niet uit dat we ergens wel weer

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 44