Restaurant
'popt up' aan
boord schip
Smakelijk
20|
Mannequins in Goes Ook Glazen Huis Serious
dragen 'eerlijke' jurk Request in Oostkapelle
Websites
dinsdag 25 september 2012
De Week van de Smaak trekt ook langs de zorgcentra Borrendamme in
Zierikzee en 't Opper in Bruinisse. Van 1 tot en met 6 oktober worden door
Cleijenborch CulinR streekproducten aan bewoners geserveerd.
Meer informatie 'over de smaakactiviteiten in Zee
land is te vinden op de website www.weekvande
smaak.nl.
Meer informatie over de klipper Morgenster is te
vinden via: www.klippermorgenster.nl.
XSBiZQzmmBSBSBSSfasws&asasexesasst&aumÊmÊMammmaÊBmBtBBemaBBmmm
Zo is 't er wel en zo is 't
er niet. Aan boord
van de Zierikzeese
klipper Morgenster
wordt tijdens de
Zeeuwse Week van de Smaak het
pop up-restaurant 'Van Streek' op
getuigd. Gedurende twee dagen,
zaterdag 6 en zondag 7 oktober,
draaien gelegenheidskok Eric van
Doorn en gastvrouw Kim Bij de
Vaate een klein geïmproviseerd res
taurant aan boord van het ruim
110 jaar oude schip.
Het fenomeen 'pop up-restaurant'
is niet nieuw. Met enige regelmaat
duiken hier en daar, in onder
meer leegstaande panden of tij
dens festivals, restaurantjes op -
die daarna net zo makkelijk weer
verdwijnen. Helemaal het ding
van Van Doorn en Bij de Vaate,
die als vrienden al jaren plannen
maakten om op culinair gebied sa
men iets leuks te doen. „Eric heeft
een passie voor koken. Altijd als
we bij hem eten worden we weer
verrast. En ik heb een horeca-ach-
tergrond. Ik vind het heel leuk om
gastvrouw te zijn", vertelt Kim Bij
de Vaate - die die rol op De Mor
genster als schippersvrouw overi
gens regelmatig vervult.
Lange tijd bleef het bij plannenma
kerij tot Van Doorns vrouw Mirte
het fenomeen pop up-restaurant
te berde bracht, het tweetal daad
werkelijk een datum prikte en er
ook nog eens aansluiting werd ge-
'We willen toch vooral
een ongedwongen en ge
zellige avond met leuk
gezelschap'
Gelukstrekking 1 oktober
IEDER
KWARTIER
€100.000
Koop nu uw Gelukslot
Staatsloterij
vonden bij de Zeeuwse Week van
de Smaak. Dit door de ZMf (voor
heen Zeeuwse Milieu Federatie)
gecoördineerde initiatief probeert
regionale en eerlijke producten op
de kaart zetten door grotere en
kleinere lokale activiteiten gewijd
aan 'smaak' te bundelen. „We had
den een kapstok nodig", licht Van
Doorn de koppeling toe. „Maar we
hoefden er onze plannen niet
voor aan te passen. We wilden zelf
al iets met streekproducten, omdat
je hier mooie dingen kunt krijgen.
En we wilden lekker koken, eerlijk
koken. Dus dat paste er goed bij."
In dit geval staat gasten van Van
Streek 'Zeeuws, zilte en zalige' pro
ducten te wachten in een op Itali
aanse leest geschoeid menu. „Daar
mee bedoel ik gewoon puur. Het
product moet het werk doen. En
Italianen hebben ook een bepaal
de manier van opdienen. Eerst het
voorgerecht, dan il primo: dat zijn
de koolhydraten. Ook daar doe ik
wat mee."
Per avond kunnen er zestien eters
in het ruim van de Morgenster te
recht, waar ze een viergangendi
ner krijgen voorgeschoteld volgens
het principe 'eten wat de pot
schaft'. Hoewel de beperkte werk
ruimte en de tijdelijke opzet wel
wat improvisatietalent van Van
Doorn en Bij de Vaate (op de ach
tergrond gesteund door schipper
en partner Mare Westerburger en
Mirte) vergen, popelt het duo om
aan de slag te gaan. „Natuurlijk wil
len we dit zo goed mogelijk doen,
maar we willen toch vooral een
ongedwongen en gezellige avond
met leuk gezelschap. Het restau
rant moet toegankelijk zijn."
Of pop up-restaurant Van Streek
daarna nog eens wordt opgetuigd,
is niet uitgesloten. „We willen niet
GOES - Normale en designkleding,
maar dan wel van stoffen waar
voor de leverancier een eerlijke
prijs heeft gekregen. Die is woens
dagavond te zien tijdens de twee
de editie van de Fairwear mode
show in de Grote Kerk in Goes.
Goes is sinds drie jaar fairtrade ge
meente en dat brengt de verplich
ting mee, dat regelmatig uit te dra
gen. De Fairwear fashion show is,
net als de CuliFair in juli, zo'n ui
ting. „Fairwear wekt soms wat ver
warring, omdat mensen geneigd
zijn te denken dat het om alterna
tieve kleding gaat", zegt evenemen
tencoördinator Tom de Koning
van Stichting Goes Marketing.
„Maar het is gewone kleding en
ook wel designkleding. Het enige
verschil is dat da. leveranciers een
eerlijke prijs krijgen en niet uitge
buit zijn. Daardoor is het wel wat
duurder, maar mensen leven
steeds bewuster en willen weten
waar producten vandaan komen.
Ze zijn dan bereid er iets meer
voor te betalen."
De Fairwear modeshow begint
om 19.00 uur en is gratis toeganke
lijk voor iedereen. Er zijn shows
om 19.05 en 20.30 uur. Daarnaast
zijn er diverse stands met fairtrade
producten en is er tussen de
shows door live muziek van het
Goese akoestische popduo Sense.
OOSTKAPELLE - Ook Oostkapelle
heeft dit jaar een 'Glazen Huis'.
Het dorp sluit daarmee aan bij de
landelijke actie Serious Request
van radiozender 3FM. Doel is zo
veel mogelijk geld op te halen
voor bestrijding van babysterfte in
ontwikkelingslanden.
Net als in het 'echte' Glazen Huis,
dat dit jaar in Enschede staat, slui
ten drie 3 DJ's in Oostkapelle zich
op in de serre van eetcafé De Bab
belaar. Zonder te eten verzorgen
ze daar de hele week voor kerst 24
uur per dag een muziekprogram
ma. De drie DJ's zijn Hans Burgs,
Reinier Wondergem en Jeroen
Burgs, alle drie uit Oostkapelle.
Het publiek kan tegen betaling pla
ten aanvragen, geld doneren en
zeifin actie komen. Daarnaast vin
den allerlei activiteiten en optre
dens plaats. De actie duurt van 18
tot en met 24 december.
De gehele opbrengst gaat via 3FM
Serious Request naar het Rode
Kruis. Met het geld dat Serious Re
quest dit jaar oplevert kunnen ver
loskundigen worden opgeleid en
vrijwillige hulpverleners getraind.
De initiatiefnemers in Oostkapelle
zijn Hans en Jeroen Burgs, Jacco
de Lignie, Marga Jobse en Susanne
Coppoolse. Diverse Zeeuwse me
dia haken op de actie in.
Informatie: www.oostkapellesr.nl.
eens zullen verschijnen." Tot die Morgenster terecht. Reserveren
tijd kunnen belangstellenden op 6 kan per telefoon: 06-54686011 of
en 7 oktober in ieder geval op de mail: vanstreek@gmail.com.
de verplichting dit elke dag te
doen. Maar wie weet? We sluiten
niet uit dat we ergens wel weer