If,. Plattegrond hangt in de keuken voor de bediening ontèekjepiekje Jtli Primers donderdag 20 september 2012 www.pzc.ni/uit ker. We drinken thee om de zoe tigheid te verwerken en horen om ons heen langzaam de geluiden van de stad verstommen. Als dat geen vakantie is Na afloop van ons etentje maakt eigenaar Kostas een praatje. Hij had tot 2009 een Grieks restaurant in Zoutelande, waar ik - terwijl ik er voor de krant at - een minder goede ervaring had. We worden het nog steeds niet eens over mijn conclusies destijds, concluderen we. Hij is in Middelburg begon nen omdat dit pand bij toeval vrij kwam. Niet omdat het nodig is, maar omdat hij het leuk vindt. „Ik kook voor mijn plezier." Uit eten met ï*ééf veel korting Ook bij jf?,? f "«siSsSSr Syrco Bakker (r) van Pure C in actie met zijn team bij Film by the Sea. foto Lex de Meester Taverna Kostas, Sint Janstraat 9a, 4331 KA Middelburg 0118 638523. www.tavernakostas.nl. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur. Afhalen is ook mogelijk. Kostas is minder geschikt voor mensen in een rolstoel. Wegens vakantie gesloten tot en met 26 september. door Edith Ramakers Op twitter steunen de koks elkaar. „Syrco, suc ces vanavond!" Edwin Vinke van de Kromme Water gang in Slijkplaat en Mart Scherp van restaurant Scherp uit Middel burg steken hun collega een hart onder de riem. De beurt is deze dinsdagavond aan Syrco Bakker van het Cadzandse sterrenrestau rant Pure C voor het Film en Foodfestival, onderdeel van Film by the Sea. Koken in een andere keuken is voor niemand eenvoudig en ze ker niet voor koks, perfectionis ten van origine. In eigen huis kunnen ze de inrichting van hun keuken dromen. Maar in de, wel iswaar indrukwekkende door schijnende koepeltent in Vlissin- gen met tafels voor acht perso nen, moet het onwennig werken zijn. En dan is het met 200 gas ten ook nog eens uitverkocht. De koks maken gebruik van drie ovens (waarvan er een kapot is gegaan), drie inductieplaten en twee bordenwarmers. „Wat is hij jong", klinkt het aan diverse ta fels, als Syrco op het podium het menu van de avond uitlegt. „28 jaar en dan al een Michelinster. Dan moet je goed zijn", vinden enkele gasten. In een hoek van de keuken is een plattegrond van de zaal getekend, waarbij Huibrecht Berendse van Pure C zijn tienkoppige bedie ning instrueert „We gaan pas lo pen met bordjes als er acht klaar staan." Geen gedoe met wachten dus, alle gasten aan een tafel moe ten tegelijk kunnen eten. En de bordjes voor de vegetariër van ta fel acht en de man met een no tenallergie van tafel vier worden apart weggezet. „Opletten, goed om je heen kijken en vanaf nu 'gas geven"', klinkt het. Vijftig euro, inclusief drank, kost de parade van heerlijkheden. De kroepoek met zalfjes, een boem- boe bali in een halfgesloten schaaltje, waardoor de kruidige Indische geuren van onder meer de makreel en de gestampte pin da's, intens zijn. De mise en place moet voor een groot deel in Cad- zand zijn gebeurd. Dat geldt ook voor de krab met duindoornbes- gelei en kroepoek van krab. Het dessert is een 'vergulde' chocola demousse. Zes weken geleden stuurde Syrco een draaiboek van zes kantjes naar Ard van de Kreeke van bio- boerderij 't Hof Welgelegen uit Middelburg. Van de Kreeke heeft zich ingezet voor het programma van het foodfestival en veel pro ducten geleverd. „Syrco is vorige week begonnen met de daadwer kelijke bereiding van de gerecht jes", zegt Van de Kreeke. „Het is de bedoeling dat de leveranciers voor 100 procent dit festival gaan sponsoren. Dat moet ons vol gend jaar lukken." Er klonk ge juich in de keuken toen de laatste bordjes weggebracht waren en aanhoudend applaus in de zaal voor het Pure C-team. Vanavond kookt restaurant Scherp en vrijdag besluit De Gespleten Arent, beide uit Middelburg. In de 'iglotent' kunnen 200 gasten genieten van het Film en Foodfestival, onderdeel van Film by the Sea. foto's Lex de Meestet

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 43