If,.
Plattegrond hangt in de
keuken voor de bediening
ontèekjepiekje Jtli
Primers
donderdag 20 september 2012
www.pzc.ni/uit
ker. We drinken thee om de zoe
tigheid te verwerken en horen om
ons heen langzaam de geluiden
van de stad verstommen. Als dat
geen vakantie is
Na afloop van ons etentje maakt
eigenaar Kostas een praatje. Hij
had tot 2009 een Grieks restaurant
in Zoutelande, waar ik - terwijl ik
er voor de krant at - een minder
goede ervaring had. We worden
het nog steeds niet eens over mijn
conclusies destijds, concluderen
we. Hij is in Middelburg begon
nen omdat dit pand bij toeval vrij
kwam. Niet omdat het nodig is,
maar omdat hij het leuk vindt. „Ik
kook voor mijn plezier."
Uit eten met ï*ééf veel korting
Ook bij
jf?,? f
"«siSsSSr
Syrco Bakker (r) van Pure C in actie met zijn team bij Film by the Sea.
foto Lex de Meester
Taverna Kostas, Sint Janstraat 9a,
4331 KA Middelburg 0118 638523.
www.tavernakostas.nl. Open op
dinsdag tot en met zaterdag van
11.00 tot 21.00 uur. Afhalen is ook
mogelijk. Kostas is minder geschikt
voor mensen in een rolstoel.
Wegens vakantie gesloten tot en
met 26 september.
door Edith Ramakers
Op twitter steunen de
koks elkaar. „Syrco, suc
ces vanavond!" Edwin
Vinke van de Kromme Water
gang in Slijkplaat en Mart Scherp
van restaurant Scherp uit Middel
burg steken hun collega een hart
onder de riem. De beurt is deze
dinsdagavond aan Syrco Bakker
van het Cadzandse sterrenrestau
rant Pure C voor het Film en
Foodfestival, onderdeel van Film
by the Sea.
Koken in een andere keuken is
voor niemand eenvoudig en ze
ker niet voor koks, perfectionis
ten van origine. In eigen huis
kunnen ze de inrichting van hun
keuken dromen. Maar in de, wel
iswaar indrukwekkende door
schijnende koepeltent in Vlissin-
gen met tafels voor acht perso
nen, moet het onwennig werken
zijn. En dan is het met 200 gas
ten ook nog eens uitverkocht.
De koks maken gebruik van drie
ovens (waarvan er een kapot is
gegaan), drie inductieplaten en
twee bordenwarmers. „Wat is hij
jong", klinkt het aan diverse ta
fels, als Syrco op het podium het
menu van de avond uitlegt. „28
jaar en dan al een Michelinster.
Dan moet je goed zijn", vinden
enkele gasten.
In een hoek van de keuken is een
plattegrond van de zaal getekend,
waarbij Huibrecht Berendse van
Pure C zijn tienkoppige bedie
ning instrueert „We gaan pas lo
pen met bordjes als er acht klaar
staan." Geen gedoe met wachten
dus, alle gasten aan een tafel moe
ten tegelijk kunnen eten. En de
bordjes voor de vegetariër van ta
fel acht en de man met een no
tenallergie van tafel vier worden
apart weggezet. „Opletten, goed
om je heen kijken en vanaf nu
'gas geven"', klinkt het.
Vijftig euro, inclusief drank, kost
de parade van heerlijkheden. De
kroepoek met zalfjes, een boem-
boe bali in een halfgesloten
schaaltje, waardoor de kruidige
Indische geuren van onder meer
de makreel en de gestampte pin
da's, intens zijn. De mise en place
moet voor een groot deel in Cad-
zand zijn gebeurd. Dat geldt ook
voor de krab met duindoornbes-
gelei en kroepoek van krab. Het
dessert is een 'vergulde' chocola
demousse.
Zes weken geleden stuurde Syrco
een draaiboek van zes kantjes
naar Ard van de Kreeke van bio-
boerderij 't Hof Welgelegen uit
Middelburg. Van de Kreeke heeft
zich ingezet voor het programma
van het foodfestival en veel pro
ducten geleverd. „Syrco is vorige
week begonnen met de daadwer
kelijke bereiding van de gerecht
jes", zegt Van de Kreeke. „Het is
de bedoeling dat de leveranciers
voor 100 procent dit festival gaan
sponsoren. Dat moet ons vol
gend jaar lukken." Er klonk ge
juich in de keuken toen de laatste
bordjes weggebracht waren en
aanhoudend applaus in de zaal
voor het Pure C-team.
Vanavond kookt restaurant Scherp
en vrijdag besluit De Gespleten
Arent, beide uit Middelburg.
In de 'iglotent' kunnen 200 gasten genieten van het Film en Foodfestival,
onderdeel van Film by the Sea. foto's Lex de Meestet