Kostas kookt voor zijn plezier 6| donderdag 20 september 2012 Taverna Kostas is nieuw in Middelburg: maar niet op Walcheren: eige naar en naamgever Kostas had tot 2009 een Grieks restaurant in Zoutelande. Nu heeft hij een - veel kleinere - zaak in de Sint Janstraat. Tot voor kort zat hier lunchcafé Tastoe en de taverna ziet er nog steeds meer uit als een knus eetca fé dan als een Grieks restaurant. Aan tafel blijkt dat we echt in Grie kenland zijn: er ligt een placemat op met een kaart van alle mogelij ke vakantiebestemmingen en met een foto van een dansende Zorba de Griek. We zitten op een mooie zomeravond buiten op het tuinter ras, dat ruim en gezellig is, met zit jes onder een luifel, allerlei ver schillende tafels en stoelen en pot ten met bloeiende hortensia's en lavendel. Uit de keuken komen heerlijke geuren en flarden Griek se muziek. „Ze zouden om het compleet te maken van die papie ren tafelkleedjes moeten hebben", zegt mijn tafelgenote. „Zodat ze er net als in Griekenland kunnen op schrijven wat je allemaal eet." Op de menukaart staat een hele rits aan mezze, warme en koude voorgerechtjes; bij de hoofdgerech ten is minder keus: vlees en vis, voornamelijk van de grill en mous- saka, de moeder der klassiekers in de Griekse keuken. We kiezen voor een gezamenlijke boerensala de met feta en voor allebei een los voorgerecht. Mijn Spinakopita - spinaziepastei - is een goudgeel vierkant van bladerdeeg bestrooid met sesamzaadjes en gevuld met spinazie, kaas en een subtiel smaakje; ik vermoed dille. Hij is heerlijk. Mijn gezelschap heeft schapen kaas besteld, en die krijgt ze: een dikke plak romige tongsmeltende kaas met dun gesneden stukjes ui erop voor de pit. „Die krijg ik nooit op", zucht ze. Haar dappere poging slaagt toch bijna: de kaas is heerlijk. „Alleen het brood is een beetje taai", zegt ze. „Maar dat is in Griekenland ook altijd zo, dus dat geeft niet." De choriatiki, boe rensalade, bestaat volgens traditie uit komkommer, tomaat, paprika, olijven en feta, maar die van Kostas is guller: met groene pe pers en rucola. De olijven en feta - niet zo'n saaie gladde plak, maar stukjes brokkelige kaas - zijn lek ker. De bediening is vrij vlot en vriendelijk: als we water bestellen vraagt de ser veerster spontaan of we een karaf willen, maar dat is niet nodig, een spa blauw vinden we ook goed. Ze vertelt ons dat het druk is in de taverna: die is nog geen twee maanden open, maar zit nu al re gelmatig helemaal vol. Ook Grieks: er draaien minstens drie bedelende poezen rond onze benen. Iets minder Grieks is dat ze hun Hollandse neusjes ophalen voor de stukjes lekkere Griekse kaas die we aanbieden. Wel weer Grieks: eentje mist een pootje, maar ook de zielige poes blieft geen feta. Voor het hoofdgerecht komt, krijgen we nog meer salade: elk een schoteltje met wat ijsbergsla, een plak kom kommer en een schijf tomaat. Een tikje sober, maar dat is niet erg: de salade was wat ons betreft niet no dig geweest. De lamskoteletjes die ik heb be steld zijn erg geslaagd: bruin en knapperig gegrild en bestrooid met peterselie: het zijn van die lek kere dunne koteletjes, niet van die knokige karbonaden. En ook op mijn - mooie grote blauwe - bord ligt weer een garnituur van kom kommer, tomaat en ui, en een schep tzatziki bovendien. We krij gen er een schaal friet bij, be strooid met oregano. Mijn tafelgenote test de mousaka, de traditionele ovenschotel van au bergine, gehakt en een laag becha mel, die gebracht wordt in een aar dewerken schaaltje. „Zo hoort het", klinkt het. Het is verse sappi ge mousaka, goed op smaak, met ook nog wat aardappel tussen de aubergine. De witte laag is lekker, niet te zout: Het lijkt wel vakantie. Ik sluit af met karidopita, Griekse walnotentaart: een driehoekig stuk zachte cake met gemalen no ten erin: de honing eromheen maakt het allemaal nog wat zoe ter. De Griekse yoghurt is een lunch op zich: mijn gezelschap krijgt vijf bollen yoghurt, bedekt onder een laag glanzende honing en subtiel bestrooid met wat ka neel. Het is erg veel, maar wel lek- Prijs-Kwaliteit Lekker Grieks eten, voor een redelijke prijs. Wij betaalden 75 euro voor twee, maar hadden een extra voorge recht Bediening Vlot, aardig en attent: we krijgen bijna niet de kans om een vork op de vloer te laten vallen: we krijgen meteen een nieuwe. Entourage Binnen knus, buiten een mooi terras. Conclusie: Een goede Griek en een gemoedelijke atmosfeer. Eten in een romantisch prieeltje op het terras van Kostas. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42