Cargill haalt er echt alles uit wat er in zit 2611 li la Op de kleine stembureaus komen veel mensen Van buiten' donderdag 13 september 2012 z Sasse fabriek speelt ongemerkt grote rol in het dagelijks leven Alain Dufait, general manager van Cargill Sas van Gent en Bergen op Zoom. Alle tarwe wordt grotendeels per schip aangevoerd, over het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De mais komt tot nu toe per trein, maar Cargill heeft fors geïnvesteerd in in stallaties bij het Kanaal waardoor ook mais in de toekomst meer via het water aangevoerd kan worden. „Onze ligging aan diep water is mede onze kracht", zegt general manager Alain Dufait. „Door ge bruik te maken van de waterweg naast de deur verbeteren we onze concurrentiepositie. Vervoer over het spoor is erg duur en ook wij voelen de crisis wel." Dat is relatief, want Cargill zit niet direct in de hoek waar de klappen vallen. „Mensen blijven altijd eten." Hoewel de vele rokende me talen schoorstenen en de weeë geur rondom de raffinaderijen wel licht anders doen vermoeden, is Cargill een voedingsbedrijf „Dat wordt nog wel eens vergeten", zegt Dufait. De mais wordt na zorgvuldige rei niging geweekt en de maiskiem wordt verwijderd. Deze kiemen worden verkocht voor de produc tie van maiskiemolie. De vezels en eiwitten worden uit het maisrestant geïsoleerd en worden gebruikt in diervoeding. Wat rest is zetmeel en dat zit in allerhande voedingsmiddelen en medicijnen en zelfs in papier en karton. Tarwe wordt in eerste instantie verwerkt tot drie hoofdproducten: zetmeel, eiwitten (gluten) en ve zels. De gluten worden gedroogd en dienen als grondstof voor bak kerij producten en diervoer. Het zetmeel bestaat uit een paar hon derd varianten. Dufait: „Bepaald zetmeel moet verdikken (instant soep), ander zetmeel mag niet klonteren en moet snel oplossen (chocolademelkpoeder) en zo zijn er nog een heleboel eisen waaraan we onze producten kunnen laten voldoen. We blijven innoveren." Ook wordt glucosestroop van het zetmeel gemaakt; het hoofdingre diënt van de stroop van de Zeeuw se Boerin. De oranjerode potjes werden vroeger een deur verder af gevuld. Door de natuurlijke fermen tatie van suikers en tarwe- zetmeel maakt Cargill ook alcohol. Dufait: „We zijn een heel duurzaam bedrijf want we produ ceren nagenoeg geen afval. We ma ken zoveel hoogwaardige deriva ten dat eigenlijk geen sprake meer is van hoofdproduct en bijpro duct. Uiteindelijk gebruiken we zelfs het methaangas, wat vrijkomt bij de zuivering van het afvalwater als brandstof voor de alcoholfa- briek. Ons afvalwater zuiveren we met onze eigen installaties tot het zuiverder is dan hier in de vaart en we hebben onze eigen elektrici teitsgeneratoren." Cargill zet niet graag de spotlights op zichzelf, hoewel het toch een heel bijzonder bedrijf is, diepge worteld in de Sasse samenleving en omgeving. Het voormalige 'stijfselkot' bestaat dit jaar een eeuw en daarom opent het bedrijf bij uitzondering de deuren. Dufait: „Wij zijn al best trots op wat het bedrijf in Sas nu is en willen dat ook graag laten zien." In al deze, en zoveel meer producten zitten derivaten van Cargill uit Sas. Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam- se bedrijven die een product maken of service leveren waarmee zij (in ternationale faam verworven heb ben, maar waarvan lang niet altijd bekend is dat ze in Zeeuws-Vlaande- ren gevestigd zijn, of wat ze doen. Vandaag: Cargill. door Sheila van Doorsselaer Een onbekende is Cargill bepaald niet in Zeeuws-Vlaand eren. Toch is lang niet alge meen bekend wat er alle maal uit de fabrieken in Sas van Gent rolt, terwijl we de producten met derivaten van Cargill dagelijks eten, drinken, smeren of anders zins gebruiken. Wat aan het einde van het produc tieproces de Sasse fabrieken ver laat, lijkt in niets op de mais- en tarwekorrels waar het allemaal mee begon. Van deze gewassen worden uiteindelijk korrels, poe ders, stropen en vloeistoffen ge maakt, allemaal met hun eigen spe cifieke eigenschappen, waardoor ze in duizendvoud toepasbaar zijn. Jaarlijks wordt in Sas van Gent 500.000 ton tarwe en 220.000 ton mais verwerkt. Sas van Gent is daarmee de enige Cargillfabriek die tarwe én mais verwerkt. De an dere vestigingen richten zich alle maal op één grondstof. De tarwe komt, afhankelijk van de kwaliteit en met name het eiwitgehalte, uit de hele Benelux, Duitsland en Frankrijk. Cargill maakt enkel ge bruik van zogenoemde waxy mais en die komt uit Hongarije en het zuiden van Frankrijk. door Romain van Damme Zelfs mensen uit Vlissin- gen, Den Haag en Em- men stemmen in Osse- nisse, in het stembureau dat gevestigd is in Hof ter Nesse. „Dat kom je in het grote Hulst niet tegen", zegt Alex de Rechter van het stembureau. Triomfantelijk worden de stemkaarten getoond. Ongetwijfeld van campinggasten uit de buurt, maar dat mag de pret niet drukken. Het is net twee uur geweest en voorzitter Manuel Eijsackers van het stembureau zegt dat het prima loopt. „Tot nu toe zijn er 128 stem men uitgebracht. Best veel voor hier." Nee, vervelen is er niet bij. Samen met de voorzitter hebben Ronnie Roctus, Jeanneke Aarts en Alex de Rechter altijd wel wat te bespreken en regelmatig lopen er mensen binnen. „We worden niet overlopen, maar het is ook niet uren stil." Klein zijn betekent wel dat de stemmen rap geteld zijn. Zeker in Overslag, waar 140 stemmers gere gistreerd zijn. „Maar ze kunnen overal vandaan komen", zegt voor zitter Co van Meurs. En dat ge beurt ook. „Er zijn mensen uit Ter- neuzen en ook uit Axel die spe ciaal naar Overslag komen om hun stem uit te brengen. Kennelijk omdat ze dat leuk vinden, een dag tripje naar een klein stembureau- tje waar het lekker rustig is." Het dorp heeft sinds 1993 een ei gen stembureau. Op uitdrukkelijk vezoek van de inwoners. Co van Meurs: „Na de herindeling kwam Overslag bij de toenamlige ge meente Axel. Om te stemmen moesten ze naar Zuiddorpe." Kilo metertje of vier verderop. Niet af grijselijk ver, maar het stak de Overslagnaren dat ze geen eigen stembureau meer hadden. Van Meurs: „Toen er een dorpsplan ge maakt werd, werd er in Overslag gezegd: prima, maar dan willen we wel een plek waar een stembu reau kan zetelen. Daar ging Axel uiteindelijk mee akkoord." Op weg naar Sint Kruis is er in de Zeeuws-Vlaamse polders weinig te merken van verkiezingskoorts en het politieke gekissebis in Den Haag. In de dorpskernen beginnen de posters van de politici op de aanplakborden alweer te vergelen en op het land staat her en der een verdwaald verkiezingsbord. In het dorpshuis van Sint Kruis heb ben ze in de namiddag bijna hon derd kiezers verwelkomd. Bijna al lemaal mensen uit het dorp en omgeving. „Plus een paar toeristen die hier nog verblijven", zegt Ma- rie-Louise de Smet uit Sint Kruis, die samen met Lianne van Hooij- donk (Oostburg) en Piet van Belle- gem (Eede) het stembureau vormt. „De meeste mensen ken nen we natuurlijk. Maar je moet wel goed blijven opletten. Fouten mogen er niet gemaakt worden. Zeker niet bii het tellen." Weer een stem in Ossenisse. Voor wie, blijft uiteraard een geheim. fntn's Mark Neelemans lant ofttic"vcar U)5mlj>S2ö

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 66