De
Vijverhoeve
elegant bourgondisch
6 luit
donderdag 13 september 2012
Vlakbij België hebben
we de bestemming be
reikt. Restaurant De
Vijverhoeve in Sint
Anna ter Muiden ligt in de
Zeeuws-Vlaamse hoek waar de
sterren van de hemel worden ge
kookt. Van dit restaurant heb
ben we ook al zoveel goede be
richten gehoord.
Op de parkeerplaats staan vooral
Belgische auto's zij aan zij. Net als
zoveel restaurants in deze omge
ving wordt ook De Vijverhoeve ge
frequenteerd door de zuiderburen.
We worden naar een knus tafeltje
aan het raam gebracht. De inrich
ting is klassiek. Een perzisch tapijt
ligt onder de grote tafel, waardoor
de donkere stenen vloer haar kil
heid verliest. Kaarsen branden, ver
se bloemen en bloemstukken
staan op de tafels en aan het bal-
kenplafond hangen kroonluchters.
De tafels zijn ingedekt met wit lin
nen. De zaak doet warm en roman
tisch aan en heeft al 'zolang als we
open zijn een vermelding in de Mi-
chelingids', zegt Carolien Graha-
me, gastvrouw en eigenaar van De
Vijverhoeve.
We krijgen bij het aperitiefje een
filetje van een 'maatje met wa-
kamé', gebakken basilicum met
zalm in zachte olie en kroepoek in
een gelei van zeewier met een
schelpdier. Een mooie, experimen
tele amuse. We vervolgen met een
menu van 42,50 euro. De huisregel
is dat alleen de schappelijke prijs
voor een menu wordt berekend,
als de hele tafel een menu neemt.
Wij doen dat niet, met een keer a
la carte. Maar bij de afrekening
blijkt echter dat De Vijverhoeve
daarmee over zijn hart heeft gestre
ken. Mooi, dat zijn punten voor de
prijs-kwaliteitverhouding. Dan
kunnen we met de zachte prijs,
nog eens een keer terugkomen.
Er wordt op de details gelet, met
de bolletjes brood die het geheim
van de kok zijn en thuis in de keu
ken worden bereid. „Als ik ze pro
beer te maken, splijten ze altijd in
het midden open, maar Bart heeft
het in zijn vingers", zegt gast
vrouw Jory over haar echtgenoot
Bart. Bart staat met zijn vader Jan
Grahame in de keuken.
We gaan verder met een rogvleu
gel in zeewiergelei (van het menu)
en warme ganzenlever met appel
tjes (23,50 euro). Mijn tafelgenoot
kan de verleiding van het bekriti
seerde product, ganzenlever, niet
weerstaan. Voor de vegetariër en
de gast die uit principe geen gan
zenlever eet omdat de dieren de
laatste weken van hun leven mis
handeld worden of geen paling
omdat deze vis met uitsterven be
dreigd wordt, is deze bourgondi-
sche Zeeuws-Vlaamse en op Bel
gië gerichte regio minder aantrek
kelijk.
Dat de ganzenlever met ap
peltjes overtuigt, hadden
we verwacht, maar de bij
gerechten zijn minstens zo lekker.
De uiencompote is verrukkelijk,
de vijgen en het briochebrood uit
stekend. Bij de rogvleugel in zee
wier geven kleine bloemkoolroos
jes het gerecht iets elegants. Het is
een fris gerecht, dat wellicht nog
specialer zou worden met 'een
zuurtje'. Voor het hoofdgerecht
wacht de wilde eend, met een
saus van Banyuls (hoort bij het
menu) en lam op twee verschillen
de manieren bereid; een zadel en
een rack (34,50 euro). De koks kun
nen koken. De eend is zachtrood
gegaard en het vlees is boterzacht.
De groenten bestaan uit beetgare
tuinboontjes, geroosterde witlof,
nectarine- en courgetteschijfjes,
lichtgroene spercieboontjes en klei
ne cantharellen. De aardappelkro-
ketjes met amandelschilfers zijn
de lekkerste die we ooit gegeten
hebben. Het lam is mals tot op het
bot.
Met een tompouce van geitenkaas,
tijm en kweeperengelei en pijn
boompitten (het dessert van het
menu) besluiten we de sublieme
maaltijd. Van de kweeperengelei
hadden we graag meer likjes wil
len hebben, gewoon omdat de ge
lei een zoete delicatesse is en zij
het beste uit de geitenkaas om
hoog haalt.
Dagen later spraken we nog na
Met Jory Grahame heeft De Vijverhoeve in Sint Anna ter Muiden
een gastvrouw pur sang. foto's Peter Nicolai
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwal'rteit:
Bediening: (vakbekwaam en
energiek.)
Entourage: (Het was te koud om
in de tuin te tafelen, maar dat hopen
we een volgende keer mee te maken.
Horen, zien en ruiken: Zaak met ro
mantische knusse hoekjes, maar ook
met lichtheid door de nieuwe serre.
Conclusie: De Vijverhoeve heeft ster
renkwaliteiten in zowel de keuken als
de bediening. Met de geplande opvol
ging van chefkok jan door zoon Bart
en Carolien Grahame door schoon
dochter Jory krijgt de klassieke zaak
jeugdige flair.
Greveningseweg 2
Gerookte paling met rucola en schelpdieren
Klassiek, Vlaams, warm en romantisch
Broodjes uit eigen huis