De Vijverhoeve elegant bourgondisch 6 luit donderdag 13 september 2012 Vlakbij België hebben we de bestemming be reikt. Restaurant De Vijverhoeve in Sint Anna ter Muiden ligt in de Zeeuws-Vlaamse hoek waar de sterren van de hemel worden ge kookt. Van dit restaurant heb ben we ook al zoveel goede be richten gehoord. Op de parkeerplaats staan vooral Belgische auto's zij aan zij. Net als zoveel restaurants in deze omge ving wordt ook De Vijverhoeve ge frequenteerd door de zuiderburen. We worden naar een knus tafeltje aan het raam gebracht. De inrich ting is klassiek. Een perzisch tapijt ligt onder de grote tafel, waardoor de donkere stenen vloer haar kil heid verliest. Kaarsen branden, ver se bloemen en bloemstukken staan op de tafels en aan het bal- kenplafond hangen kroonluchters. De tafels zijn ingedekt met wit lin nen. De zaak doet warm en roman tisch aan en heeft al 'zolang als we open zijn een vermelding in de Mi- chelingids', zegt Carolien Graha- me, gastvrouw en eigenaar van De Vijverhoeve. We krijgen bij het aperitiefje een filetje van een 'maatje met wa- kamé', gebakken basilicum met zalm in zachte olie en kroepoek in een gelei van zeewier met een schelpdier. Een mooie, experimen tele amuse. We vervolgen met een menu van 42,50 euro. De huisregel is dat alleen de schappelijke prijs voor een menu wordt berekend, als de hele tafel een menu neemt. Wij doen dat niet, met een keer a la carte. Maar bij de afrekening blijkt echter dat De Vijverhoeve daarmee over zijn hart heeft gestre ken. Mooi, dat zijn punten voor de prijs-kwaliteitverhouding. Dan kunnen we met de zachte prijs, nog eens een keer terugkomen. Er wordt op de details gelet, met de bolletjes brood die het geheim van de kok zijn en thuis in de keu ken worden bereid. „Als ik ze pro beer te maken, splijten ze altijd in het midden open, maar Bart heeft het in zijn vingers", zegt gast vrouw Jory over haar echtgenoot Bart. Bart staat met zijn vader Jan Grahame in de keuken. We gaan verder met een rogvleu gel in zeewiergelei (van het menu) en warme ganzenlever met appel tjes (23,50 euro). Mijn tafelgenoot kan de verleiding van het bekriti seerde product, ganzenlever, niet weerstaan. Voor de vegetariër en de gast die uit principe geen gan zenlever eet omdat de dieren de laatste weken van hun leven mis handeld worden of geen paling omdat deze vis met uitsterven be dreigd wordt, is deze bourgondi- sche Zeeuws-Vlaamse en op Bel gië gerichte regio minder aantrek kelijk. Dat de ganzenlever met ap peltjes overtuigt, hadden we verwacht, maar de bij gerechten zijn minstens zo lekker. De uiencompote is verrukkelijk, de vijgen en het briochebrood uit stekend. Bij de rogvleugel in zee wier geven kleine bloemkoolroos jes het gerecht iets elegants. Het is een fris gerecht, dat wellicht nog specialer zou worden met 'een zuurtje'. Voor het hoofdgerecht wacht de wilde eend, met een saus van Banyuls (hoort bij het menu) en lam op twee verschillen de manieren bereid; een zadel en een rack (34,50 euro). De koks kun nen koken. De eend is zachtrood gegaard en het vlees is boterzacht. De groenten bestaan uit beetgare tuinboontjes, geroosterde witlof, nectarine- en courgetteschijfjes, lichtgroene spercieboontjes en klei ne cantharellen. De aardappelkro- ketjes met amandelschilfers zijn de lekkerste die we ooit gegeten hebben. Het lam is mals tot op het bot. Met een tompouce van geitenkaas, tijm en kweeperengelei en pijn boompitten (het dessert van het menu) besluiten we de sublieme maaltijd. Van de kweeperengelei hadden we graag meer likjes wil len hebben, gewoon omdat de ge lei een zoete delicatesse is en zij het beste uit de geitenkaas om hoog haalt. Dagen later spraken we nog na Met Jory Grahame heeft De Vijverhoeve in Sint Anna ter Muiden een gastvrouw pur sang. foto's Peter Nicolai In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwal'rteit: Bediening: (vakbekwaam en energiek.) Entourage: (Het was te koud om in de tuin te tafelen, maar dat hopen we een volgende keer mee te maken. Horen, zien en ruiken: Zaak met ro mantische knusse hoekjes, maar ook met lichtheid door de nieuwe serre. Conclusie: De Vijverhoeve heeft ster renkwaliteiten in zowel de keuken als de bediening. Met de geplande opvol ging van chefkok jan door zoon Bart en Carolien Grahame door schoon dochter Jory krijgt de klassieke zaak jeugdige flair. Greveningseweg 2 Gerookte paling met rucola en schelpdieren Klassiek, Vlaams, warm en romantisch Broodjes uit eigen huis

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 50