Fruit op de werkvloer en kistjes cadeau 241 zeeland Gezond gewicht 't Gaat lekker met de platte Zeeuwse oester Gors Poortvlietse is opvolger van Klaas Hendrikse dinsdag 11 september 2012 Cliënten van instelling voor mensen met geestelijke en fysieke beperkingen Cors voeren veel taken uit voor Fruitje en Kistje: ze verzorgen het raamwerk voor de presentatiedoos van het fruit, ze timmeren de cadeaukistjes en vullen ze en ze verzorgen binnenkort de wekelijke uitlevering van de fruitdozen. Het Convenant Gezond Gewicht, waar Franca en Ronald de Winter op inspe len, is een samenwerking van rijks- en lagere overheden, bedrijven en instel lingen om obesitas tegen te gaan: www.convenantgezondgewicht.nl door Claudia Sondervan www.kistje.nu - www.fruitje.nu Ronald en Franca de Winter begonnen Fruitje en Kistje. De buurbedrijven aan de Columbusbedrijf sparen al druk mee: oude pallets voor de medewerkers van Gors. Die timmeren van het hout robuuste kistjes, fotolijstjes en rek ken die Ronald en Franca de Win ter nodig hebben voor hun nieu we activiteiten: Fruitje en Kistje. Fruitje draait inmiddels een jaar en is een klinkklare hit. Bedrijven kunnen elke week een assorti ment fruit laten bezorgen voor de trek tussendoor op de werkvloer. Voor de werknemers die de auto- maatkoek en instantsoep zat zijn en werkgevers die hun mensen lie ver fit en op gewicht zien. „Het begon vorig jaar met een ver zoek van het ROC Zeeland, of we 'werkfruit' konden leveren. We hebben een vakantié lang zitten verzinnen wat je er meer mee kan. Dat is Fruitje geworden," vertelt Ronald de Winter van de gelijkna mige groentenhandel in Goes, be kend van de markten in Yerseke, Oostburg en Goes. Voor een werkplek met vijf men sen wordt Fruitje interessant, ver telt Ronald. Op maandagmorgen wordt een fruitpakket afgeleverd dat naar wens van het bedrijf is sa mengesteld. De volgende maandag morgen wordt de ffuitdoos omge ruild voor een versgevulde. De af nemers zijn zeer divers: een uien- bedrijf met veel Portugese en Pool se werknemers, de zes ROC-loca- ties, een garagebedrijf - daar heb ben de monteurs graag fruit waar niet te veel aan gepeld en geschild hoeft te worden. Bananen doen het overal goed. „Maar we hebben ook afnemers die graag meloen of ZiERlKZEE - Dominee Marianne Zandbergen uit Poortvliet volgt in Zierikzee Klaas Hendrikse op als voorganger van de Vrijzinnige Ge meente. Zandbergen gaat voor twintig pro cent van een weektaak in Zierik zee werken. Ze vult hiermee de open plek op, die is ontstaan van wege het emeritaat van Hendrikse. Zandbergen was gedurende vele ja ren al gastvoorganger in Zierikzee. Zij treedt in de voetsporen van een omstreden predikant. Het scheelde niet veel of Hendrikse was vanwege zijn boek 'Geloven in een God die niet bestaat' uit het ambt gezet. verse ananas hebben, of kersen en minikomkommers. Bij een bank kantoor vonden ze de Pink La dy-appels zo lekker dat ze enkel die kozen." De fruitbehoefte en -selectie kan wekelijks worden bijgesteld. In het kader van de anti-overgewichtcam- pagne maakte de overheid 'werk fruit' volledig aftrekbaar van de be lastingen. Fruitje kreeg een maand geleden gezelschap van Kistje: een cadeau- kist die naar gelang de gelegenheid gevuld wordt met kleine geschen ken en actiebonnen. Duurzame en Zeeuwse geschenken: Appelaere en Perelaere, de Auxerrois van De Kleine Schorre, de chocolade met vruchtvulling van chocolatier Gi- do van der Kamp, een boek pas send bij het thema, een bidon met koelelement en kompas, Zeeuwse Knoop-kaarsen, er kan heel veel. Fruit is vaste component. De mensen van Gors timmeren de kistjes in elkaar en vullen ze. Die samenwerking past bij maatschap pelijk verantwoord ondernemen, vindt Franca de Winter. „En het geeft zoveel plezier met hen sa men te werken." door Esme Soesman BRUINISSE - De schelp is klein, maar wat er in zit leidt tot grote woorden. De smaak van de platte Zeeuwse oester werd maandag bij de opening van het Nederlandse Oesterseizoen alom geprezen. Ook in andere opzichten gaat het goed met de 'Ostrea Edulis'. Oftewel: de Koningin van de Zeeuwse Zilte Zaligheden, zoals voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging de delicatesse typeerde. „Een relatief kleine schelp, met een zilte, romi ge smaak. Hij is gewéldig". Vorig jaar werd het seizoen met tweehonderd BN'ers in Amster dam gevierd. Dit jaar was het voor al relaxen op de Sjarina van sport- visserijbedrijf Hoogerwerf En dat was gistermiddag, in de zon op het Grevelingenwater bij Bruinis- se, bepaald geen straf. Aan Willem Kool (Stan Huygens Journaal van de Telegraaf) en Zeeuws gedepu teerde Sjoerd Heijning de eer de eerste door de Bru75 opgehaalde oesters te nuttigen. „Hij heeft een hele mooie nasmaak, is lekker vle zig. Het is een fenomeen", aldus Kool na afloop van de trip. Met He ijning trad hij toe tot het Gilde van de Vergulde Oester, maar daar moest het duo eerst een oester voor steken en 'prozaïsche' woor den voor spreken. Beiden beloof den plechtig de platte Zeeuwse oester als ambassadeur te promo ten. „Voor de oester én voor Zee land als geheel. Hoe kun je beter naar buiten treden dan met een mooi Zeeuws product?" De oester is een product dat volop in ontwikkeling is. Zo staat de Ne derlandse Oestervereniging op het punt MSC-gecertificeerd te wor den, meldde Van Liere aan de ver zamelde journalisten en andere be trokkenen. Een opsteker op het gebied van duurzaamheid, al heeft het rond- krijgen van die klus de vereniging een jaar en meer dan 100.000 euro gekost. „Maar het is enorm belang rijk voor de sector. Supermarkten nemen in toenemende mate af van gecertificeerde bedrijven en de consument wil weten of er van duurzame aquacultuur sprake is." Bioloog Aad Smaal (Wageningen Universiteit en Imares Yerseke) meldt meer positief nieuws. Oes ters lijken redelijk bestand tegen Bonamia. Sinds die ziekte in 1980 in Zeeland is opgedoken, heeft de populatie daar weliswaar last van, „maar niet dramatisch". Zeventig tot tachtig procent van de oesters lijkt Bonamia 'te kunnen hebben'. „Het lijkt er op dat er een weer stand, resistentie ontwikkeld is." Via een Europees onderzoekspro ject (Oysterecover) wordt het hoe en wat verder onderzocht. „De vraag is: hoe krijg je die resistentie tegen Bonamia onder controle, zo dat niet alleen maar meer van toe valligheden afhangt?"

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 54