Fruit op de
werkvloer en
kistjes cadeau
241 zeeland
Gezond gewicht
't Gaat lekker met de platte Zeeuwse oester
Gors
Poortvlietse is
opvolger van
Klaas Hendrikse
dinsdag 11 september 2012
Cliënten van instelling voor mensen met geestelijke en fysieke beperkingen
Cors voeren veel taken uit voor Fruitje en Kistje: ze verzorgen het raamwerk
voor de presentatiedoos van het fruit, ze timmeren de cadeaukistjes en vullen
ze en ze verzorgen binnenkort de wekelijke uitlevering van de fruitdozen.
Het Convenant Gezond Gewicht, waar Franca en Ronald de Winter op inspe
len, is een samenwerking van rijks- en lagere overheden, bedrijven en instel
lingen om obesitas tegen te gaan: www.convenantgezondgewicht.nl
door Claudia Sondervan
www.kistje.nu - www.fruitje.nu Ronald en Franca de Winter begonnen Fruitje en Kistje.
De buurbedrijven aan
de Columbusbedrijf
sparen al druk mee:
oude pallets voor de
medewerkers van
Gors. Die timmeren van het hout
robuuste kistjes, fotolijstjes en rek
ken die Ronald en Franca de Win
ter nodig hebben voor hun nieu
we activiteiten: Fruitje en Kistje.
Fruitje draait inmiddels een jaar
en is een klinkklare hit. Bedrijven
kunnen elke week een assorti
ment fruit laten bezorgen voor de
trek tussendoor op de werkvloer.
Voor de werknemers die de auto-
maatkoek en instantsoep zat zijn
en werkgevers die hun mensen lie
ver fit en op gewicht zien.
„Het begon vorig jaar met een ver
zoek van het ROC Zeeland, of we
'werkfruit' konden leveren. We
hebben een vakantié lang zitten
verzinnen wat je er meer mee kan.
Dat is Fruitje geworden," vertelt
Ronald de Winter van de gelijkna
mige groentenhandel in Goes, be
kend van de markten in Yerseke,
Oostburg en Goes.
Voor een werkplek met vijf men
sen wordt Fruitje interessant, ver
telt Ronald. Op maandagmorgen
wordt een fruitpakket afgeleverd
dat naar wens van het bedrijf is sa
mengesteld. De volgende maandag
morgen wordt de ffuitdoos omge
ruild voor een versgevulde. De af
nemers zijn zeer divers: een uien-
bedrijf met veel Portugese en Pool
se werknemers, de zes ROC-loca-
ties, een garagebedrijf - daar heb
ben de monteurs graag fruit waar
niet te veel aan gepeld en geschild
hoeft te worden. Bananen doen
het overal goed. „Maar we hebben
ook afnemers die graag meloen of
ZiERlKZEE - Dominee Marianne
Zandbergen uit Poortvliet volgt in
Zierikzee Klaas Hendrikse op als
voorganger van de Vrijzinnige Ge
meente.
Zandbergen gaat voor twintig pro
cent van een weektaak in Zierik
zee werken. Ze vult hiermee de
open plek op, die is ontstaan van
wege het emeritaat van Hendrikse.
Zandbergen was gedurende vele ja
ren al gastvoorganger in Zierikzee.
Zij treedt in de voetsporen van
een omstreden predikant. Het
scheelde niet veel of Hendrikse
was vanwege zijn boek 'Geloven
in een God die niet bestaat' uit het
ambt gezet.
verse ananas hebben, of kersen en
minikomkommers. Bij een bank
kantoor vonden ze de Pink La
dy-appels zo lekker dat ze enkel
die kozen."
De fruitbehoefte en -selectie kan
wekelijks worden bijgesteld. In het
kader van de anti-overgewichtcam-
pagne maakte de overheid 'werk
fruit' volledig aftrekbaar van de be
lastingen.
Fruitje kreeg een maand geleden
gezelschap van Kistje: een cadeau-
kist die naar gelang de gelegenheid
gevuld wordt met kleine geschen
ken en actiebonnen. Duurzame en
Zeeuwse geschenken: Appelaere
en Perelaere, de Auxerrois van De
Kleine Schorre, de chocolade met
vruchtvulling van chocolatier Gi-
do van der Kamp, een boek pas
send bij het thema, een bidon met
koelelement en kompas, Zeeuwse
Knoop-kaarsen, er kan heel veel.
Fruit is vaste component.
De mensen van Gors timmeren de
kistjes in elkaar en vullen ze. Die
samenwerking past bij maatschap
pelijk verantwoord ondernemen,
vindt Franca de Winter. „En het
geeft zoveel plezier met hen sa
men te werken."
door Esme Soesman
BRUINISSE - De schelp is klein,
maar wat er in zit leidt tot grote
woorden. De smaak van de platte
Zeeuwse oester werd maandag bij
de opening van het Nederlandse
Oesterseizoen alom geprezen. Ook
in andere opzichten gaat het goed
met de 'Ostrea Edulis'.
Oftewel: de Koningin van de
Zeeuwse Zilte Zaligheden, zoals
voorzitter Cees van Liere van de
Nederlandse Oestervereniging de
delicatesse typeerde. „Een relatief
kleine schelp, met een zilte, romi
ge smaak. Hij is gewéldig".
Vorig jaar werd het seizoen met
tweehonderd BN'ers in Amster
dam gevierd. Dit jaar was het voor
al relaxen op de Sjarina van sport-
visserijbedrijf Hoogerwerf En dat
was gistermiddag, in de zon op
het Grevelingenwater bij Bruinis-
se, bepaald geen straf. Aan Willem
Kool (Stan Huygens Journaal van
de Telegraaf) en Zeeuws gedepu
teerde Sjoerd Heijning de eer de
eerste door de Bru75 opgehaalde
oesters te nuttigen. „Hij heeft een
hele mooie nasmaak, is lekker vle
zig. Het is een fenomeen", aldus
Kool na afloop van de trip. Met He
ijning trad hij toe tot het Gilde
van de Vergulde Oester, maar daar
moest het duo eerst een oester
voor steken en 'prozaïsche' woor
den voor spreken. Beiden beloof
den plechtig de platte Zeeuwse
oester als ambassadeur te promo
ten. „Voor de oester én voor Zee
land als geheel. Hoe kun je beter
naar buiten treden dan met een
mooi Zeeuws product?"
De oester is een product dat volop
in ontwikkeling is. Zo staat de Ne
derlandse Oestervereniging op het
punt MSC-gecertificeerd te wor
den, meldde Van Liere aan de ver
zamelde journalisten en andere be
trokkenen.
Een opsteker op het gebied van
duurzaamheid, al heeft het rond-
krijgen van die klus de vereniging
een jaar en meer dan 100.000 euro
gekost. „Maar het is enorm belang
rijk voor de sector. Supermarkten
nemen in toenemende mate af
van gecertificeerde bedrijven en
de consument wil weten of er van
duurzame aquacultuur sprake is."
Bioloog Aad Smaal (Wageningen
Universiteit en Imares Yerseke)
meldt meer positief nieuws. Oes
ters lijken redelijk bestand tegen
Bonamia. Sinds die ziekte in 1980
in Zeeland is opgedoken, heeft de
populatie daar weliswaar last van,
„maar niet dramatisch". Zeventig
tot tachtig procent van de oesters
lijkt Bonamia 'te kunnen hebben'.
„Het lijkt er op dat er een weer
stand, resistentie ontwikkeld is."
Via een Europees onderzoekspro
ject (Oysterecover) wordt het hoe
en wat verder onderzocht. „De
vraag is: hoe krijg je die resistentie
tegen Bonamia onder controle, zo
dat niet alleen maar meer van toe
valligheden afhangt?"