de dood in de pan Vinke koestert de leveranciers uit de streek De zeven andere kandidaten voor de prijs Publiek kiest Het sensuele karakter van de film wordt versterkt door de verrassende soundtrack van de Vlaamse accordeonist, pia nist en componist Tuur Florizoone en de Franstalige zang van Renée Sys. „De muziek zorgt er mede voor dat de mossel wordt gepersonificeerd", zegt Kluijfhout. „Daar door ga je er op een andere manier naar kijken. Het wordt méér dan een object, waardoor je als kijker bijna onvermij delijk ook iets voelt als de mossel op het eind wordt ge kookt." In België gaat de film een tournee langs theaters maken met livemuziek van Florizoone. Van de Stadt en Kluijfhout denken al na over een vervolg op L'Amour des Moules. Kluijfhout: „Ik wil iets met de oes ter doen, maar dan wereldwijd. Ik heb alweer zo'n laatje vol met informatie. Er zitten heel spannende verhalen foto ©2012 Filip Claus voor Minestrone Cookbooks vast aan de oester, die bijvoorbeeld van geslacht kan ver anderen. Misschien wordt het uiteindelijk wel een trilo gie: de mossel, de oester en de kreeft." Vlissingen: za 15/9 19.30 u zaal 6 en 7 (wereldpremière); zo 16/9 14.00 u zaal 1; ma 17/9 14.00 u zaal 2; di 18/9 14.00 u zaal 2; wo 19/9 14.00 u zaal 2; do 20/9 14.00 u zaal 2; vr 21/9 14.00 u zaal 2; za 22/9 10.00 u zaal 4 en 14.00 u zaal 2; zo 23/9 14.00 u zaal 2; Terneuzen: vr 21/9 19.00 u zaal 3; zo 23/9 17.30 u zaal 4. Het boek 'L'Amour des Moules - over mosselen en mensen' (uitgeverij Minestrone) wordt zaterdag 15/9 om 17.00 uur ge presenteerd in het Festivalpaviljoen in Vlissingen. Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Water gang in Slijkplaat bracht vorig jaar al een imposant boek uit met als titel Zilte klei. Nu is er ook een gelijknamige documentaire, die zijn passie voor het vak en voor het Zeeuws-Vlaamse land voorbeeldig in beeld brengt. door Rolf Bosboom Met het openen van restaurant De Kromme Wa tergang, bijna twintig jaar geleden, kwam voor Edwin en Blanche Vinke een droom uit. Aan het begin van Robert Leenheers film Zilte klei. Rondom Slijkplaat wordt het credo van Vinke geformu leerd: „De gerechten simpel, puur en vers, de smaken zilt, zuur, bitter en zoet, dankzij het land, de zee en de lucht en bovenal de mensen van de streek." De documentaire is een ode aan Zeeuws-Vlaanderen. De Kromme Watergang gebruikt alleen producten uit de eigen streek, benut het 'microklimaat' van de omgeving maxi maal en doordrenkt haar kookkunst met ziltigheid. „Daar is onze keuken op gebaseerd", aldus Vinke in de film. Hij vindt dat de horeca in het algemeen 'te ver afgedwaald' is. „Er is te veel poespas rondom. Er wordt te weinig gelet op waar alles vandaan komt." Vinke doet volop zaken met 'de mensen van de streek', in wie hij eenzelfde passie her kent. „Als we onze leveranciers niet koesteren, zijn we straks alles kwijt." Zilte klei brengt de bouwstenen van de Slijkplaatse keuken mooi in beeld: de levende coquilles van Willie Versprille, de kruiden en planten van Georges Calon, de oesters van Joop Paauwe, de groenten van Dieneke Klompe, de kreef ten van Jan Zoetewey en Wim Pecaar, de bruine bonen van Rudi Cammaert en de kaas van Marlies de Vos. Vlissingen: ma 17/9 16.30 u zaal 3 (première) en 21.30 u zaal 7; za 22/9 13.00 u zaal 5 en 15.30 u zaal 3; Terneuzen: do 20/9 16.30 u zaal 2; zo 23/9 17.45 u zaal 3. 'Zilte klei' wordt vertoond samen met 'De garnalencroquetten van de moeder van Phons', behalve op za 22/9. De Kromme Watergang bereidt ma 17/9 een diner in het Festi valpaviljoen bij CineCity Vlissingen, in kader van Film Food. Edwin Vinke in zijn restaurant De Kromme Watergang. TT— Voor de prijs van beste Zeeuwse film komen ook recente producties in" aanmerking. Er zijn er zeven geselec teerd. Alle voorstellingen zijn in Vlissingen. Alert: Dossier Verstrate (Klaas van de Ketterij) Volwaardige bioscoopfilm, over een onder zoeksjournalist die op zoek gaat naar zijn verdwenen zus. Za 22/9 10.00 u zaal 2 en 15.45 u zaal 4. Continuüm (Wietske de Klerk) Afstudeerproject van twee studenten audio visuele vormgeving van St. Joost in Breda. Over de protocollen van het gezinsleven. Za 22/9 12.45 u zaal 2 en 14.15 u zaal 5. Enkel vlees (Marnix Ruben) Korte film over een zanger van een band die zichzelf verliest in zijn enthousiasme. Za 22/9 11.15 u zaal 3 en 15.45 u zaal 5. Moira, het meisje en de zee (Bo van Scheyen) Finaliste bij Filmstars 2011. Over een meisje dat droomt over een leven als zeemeermin. Za 22/9 10.00 u zaal 5 en 12.45 u zaal 3. Oranje Ambon (Peter Hoogendijk) Over Jim Pentury, die met voetbal de strij dende partijen op Ambon wil verenigen. Za 22/9 11.45 u zaal 4 en 15.45 u zaal 2. Take One (Jurriaan Strous) Weergave van een improvisatieopdracht, uitgevoerd door twee groepen acteurs. Za 22/9 12.45 u zaal 2 en 14.15 u zaal 5. Wie de gunst aan een gitaar kan geven (Harm-Jan Snijder) Documentaire over Eddy Christiani Award. Za 22/9 11.30 u zaal 5 en 14.00 u zaal 3. Voor de nieuwe PZC Competitie voor Beste Zeeuwse Film komen films in aan merking van Zeeuwse makers en/of over Zeeuwse onderwerpen, die het afgelo pen jaar zijn gemaakt. Zaterdag 22 sep tember worden alle veertien geselecteer de films tussen 10.00 en 17.00 uur ver toond in CineCity Vlissingen, verspreid over vier zalen. Het publiek kan zijn stem uitbrengen op de vertoonde films. Om 17.30 uur wordt de winnende film be kendgemaakt in de foyer van CineCity. Aan de competitie is een geldprijs van 1500 euro verbonden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 109