de dood in de pan
Vinke koestert
de leveranciers
uit de streek
De zeven andere kandidaten voor de prijs
Publiek kiest
Het sensuele karakter van de film wordt versterkt door de
verrassende soundtrack van de Vlaamse accordeonist, pia
nist en componist Tuur Florizoone en de Franstalige zang
van Renée Sys. „De muziek zorgt er mede voor dat de
mossel wordt gepersonificeerd", zegt Kluijfhout. „Daar
door ga je er op een andere manier naar kijken. Het wordt
méér dan een object, waardoor je als kijker bijna onvermij
delijk ook iets voelt als de mossel op het eind wordt ge
kookt." In België gaat de film een tournee langs theaters
maken met livemuziek van Florizoone.
Van de Stadt en Kluijfhout denken al na over een vervolg
op L'Amour des Moules. Kluijfhout: „Ik wil iets met de oes
ter doen, maar dan wereldwijd. Ik heb alweer zo'n laatje
vol met informatie. Er zitten heel spannende verhalen
foto ©2012 Filip Claus voor Minestrone Cookbooks
vast aan de oester, die bijvoorbeeld van geslacht kan ver
anderen. Misschien wordt het uiteindelijk wel een trilo
gie: de mossel, de oester en de kreeft."
Vlissingen: za 15/9 19.30 u zaal 6 en 7 (wereldpremière);
zo 16/9 14.00 u zaal 1; ma 17/9 14.00 u zaal 2; di 18/9 14.00
u zaal 2; wo 19/9 14.00 u zaal 2; do 20/9 14.00 u zaal 2; vr
21/9 14.00 u zaal 2; za 22/9 10.00 u zaal 4 en 14.00 u zaal 2;
zo 23/9 14.00 u zaal 2;
Terneuzen: vr 21/9 19.00 u zaal 3; zo 23/9 17.30 u zaal 4.
Het boek 'L'Amour des Moules - over mosselen en mensen'
(uitgeverij Minestrone) wordt zaterdag 15/9 om 17.00 uur ge
presenteerd in het Festivalpaviljoen in Vlissingen.
Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Water
gang in Slijkplaat bracht vorig jaar al een imposant boek
uit met als titel Zilte klei. Nu is er ook een gelijknamige
documentaire, die zijn passie voor het vak en voor het
Zeeuws-Vlaamse land voorbeeldig in beeld brengt.
door Rolf Bosboom
Met het openen van restaurant De Kromme Wa
tergang, bijna twintig jaar geleden, kwam
voor Edwin en Blanche Vinke een droom uit.
Aan het begin van Robert Leenheers film Zilte
klei. Rondom Slijkplaat wordt het credo van Vinke geformu
leerd: „De gerechten simpel, puur en vers, de smaken zilt,
zuur, bitter en zoet, dankzij het land, de zee en de lucht en
bovenal de mensen van de streek."
De documentaire is een ode aan Zeeuws-Vlaanderen. De
Kromme Watergang gebruikt alleen producten uit de eigen
streek, benut het 'microklimaat' van de omgeving maxi
maal en doordrenkt haar kookkunst met ziltigheid. „Daar
is onze keuken op gebaseerd", aldus Vinke in de film.
Hij vindt dat de horeca in het algemeen 'te ver afgedwaald'
is. „Er is te veel poespas rondom. Er wordt te weinig gelet
op waar alles vandaan komt." Vinke doet volop zaken met
'de mensen van de streek', in wie hij eenzelfde passie her
kent. „Als we onze leveranciers niet koesteren, zijn we
straks alles kwijt."
Zilte klei brengt de bouwstenen van de Slijkplaatse keuken
mooi in beeld: de levende coquilles van Willie Versprille,
de kruiden en planten van Georges Calon, de oesters van
Joop Paauwe, de groenten van Dieneke Klompe, de kreef
ten van Jan Zoetewey en Wim Pecaar, de bruine bonen
van Rudi Cammaert en de kaas van Marlies de Vos.
Vlissingen: ma 17/9 16.30 u zaal 3 (première) en 21.30 u zaal
7; za 22/9 13.00 u zaal 5 en 15.30 u zaal 3;
Terneuzen: do 20/9 16.30 u zaal 2; zo 23/9 17.45 u zaal 3.
'Zilte klei' wordt vertoond samen met 'De garnalencroquetten
van de moeder van Phons', behalve op za 22/9.
De Kromme Watergang bereidt ma 17/9 een diner in het Festi
valpaviljoen bij CineCity Vlissingen, in kader van Film Food.
Edwin Vinke in zijn restaurant De Kromme Watergang.
TT—
Voor de prijs van beste Zeeuwse film
komen ook recente producties in"
aanmerking. Er zijn er zeven geselec
teerd. Alle voorstellingen zijn in Vlissingen.
Alert: Dossier Verstrate (Klaas van de
Ketterij)
Volwaardige bioscoopfilm, over een onder
zoeksjournalist die op zoek gaat naar zijn
verdwenen zus.
Za 22/9 10.00 u zaal 2 en 15.45 u zaal 4.
Continuüm (Wietske de Klerk)
Afstudeerproject van twee studenten audio
visuele vormgeving van St. Joost in Breda.
Over de protocollen van het gezinsleven.
Za 22/9 12.45 u zaal 2 en 14.15 u zaal 5.
Enkel vlees (Marnix Ruben)
Korte film over een zanger van een band
die zichzelf verliest in zijn enthousiasme.
Za 22/9 11.15 u zaal 3 en 15.45 u zaal 5.
Moira, het meisje en de zee (Bo van
Scheyen)
Finaliste bij Filmstars 2011. Over een meisje
dat droomt over een leven als zeemeermin.
Za 22/9 10.00 u zaal 5 en 12.45 u zaal 3.
Oranje Ambon (Peter Hoogendijk)
Over Jim Pentury, die met voetbal de strij
dende partijen op Ambon wil verenigen.
Za 22/9 11.45 u zaal 4 en 15.45 u zaal 2.
Take One (Jurriaan Strous)
Weergave van een improvisatieopdracht,
uitgevoerd door twee groepen acteurs.
Za 22/9 12.45 u zaal 2 en 14.15 u zaal 5.
Wie de gunst aan een gitaar kan geven
(Harm-Jan Snijder)
Documentaire over Eddy Christiani Award.
Za 22/9 11.30 u zaal 5 en 14.00 u zaal 3.
Voor de nieuwe PZC Competitie voor
Beste Zeeuwse Film komen films in aan
merking van Zeeuwse makers en/of over
Zeeuwse onderwerpen, die het afgelo
pen jaar zijn gemaakt. Zaterdag 22 sep
tember worden alle veertien geselecteer
de films tussen 10.00 en 17.00 uur ver
toond in CineCity Vlissingen, verspreid
over vier zalen. Het publiek kan zijn
stem uitbrengen op de vertoonde films.
Om 17.30 uur wordt de winnende film be
kendgemaakt in de foyer van CineCity.
Aan de competitie is een geldprijs van
1500 euro verbonden.