Wijnwandelen reizen 4 Geur SSti m Zaterdag 1 september 2012 reizen@wegener.nl 024-3650360 Laatst hoorde ik een presentator op de radio een vraag stellen over geur. De geïnterviewde persoon, een ar tiest, zou daar eens iets over moeten zeggen. Liefst iets literairs of opzienbarends. De man had, ook na lang na denken, geen idee waar hij het vandaan moest halen. Hij stamelde wat. Die aarzeling begreep ik niet. Je kunt toch wel iets over geur vertellen? Ik bedoel, je ruikt toch eigen lijk altijd? Zeg dat een vers pak koffie zo fijn ruikt, of de va- cuümverpakte haring zo smerig wanneer je het plastic los trekt. Mijn gedachten over geur kwamen ineens op gang. Er zijn, zo bedacht ik, in mijn leven universeel smerige luchtjes. De geür in een vliegtuig bijvoorbeeld. Veel passagiers krijgen, na verloop van tijd last van een fenomeen dat ooit door Ge rard Reve werd omschreven als 'verzamelwinden'. Het gaat daarbij om de luchtopbouw in de darmen onder invloed van de drukveranderingen in een vliegtuig cabine. Die lucht moet er uit en over het algemeen laat de passagier de darmgassen met een neutraal gezicht al zittend ontsnap pen. Dit leidt tot een bedorven atmosfeer die nauwelijks uit de neus te krijgen is. Ook de geur die aan sommige plaatsen kleeft is kenmer kend. Bij het verlaten van het vliegveld van Jakarta is er geen ontkomen aan. Je haalt diep adem, kijkt elkaar aan en knikt veelbetekenend. Ja hoor, we zijn er weer. De weeë lucht van afval, ontlasting en ontbinding hangt over het land als een dikke laag pindakaas op een witte boterham. Smerig? Ja, heel smerig, maar je bent eraan gewend. Sterker nog, op zo'n plek is het zelfs een geruststellende gewaarwor ding. Het is vertrouwd, hoe goor ook de geur. Maar soms ruiken dingen natuurlijk ook lekker. Een groentemarkt in Thailand, waar je het citroen gras boven alles uit snuift Of een Aziatische krui denwinkel, vers brood, pas gewassen lakens. Heer lijk. En soms heeft een geur een verbazingwekkend effect op de herinnering. Onverwacht komt iets via de neus binnen om er gens in de hersenen te verdwalen, waar in een flits associaties worden gelegd. In Duitsland loop ik een oude zolder op, haal diep adem en sta plotseling in het huis van mijn al lang overleden grootouders. Het is precies dezelfde geur. Een mengeling van hout, oud papier en verpulverd bakeliet. Het stof van vergeten meubels en kolengruis uit vervlogen tijden. Natuurlijk weet ik wel waar ik echt ben, maar het kost me weinig moeite om de stem van mijn opa te horen en het krakerige zingen van oma. De kinderen zijn voor een weekje alleen op vakan tie, hun slaapkamers onbarmhartig leeg. Maar met m'n ogen dicht herken ik de vertrekken aan de geur. Ik ken de lucht die ze bij zich hebben net zo goed als hun gezicht. Een paar weken geleden, de laatste dagen van de vakantie, sta ik naast een zonnig korenveld tussen Lyon en Valence. Een stroompje water slingert langzaam uit het zicht. Even diep ademhalen. En met de ogen dicht ben ik ineens weer 12 jaar jong. Ik ruik Achterberg, de klaprozen en de koren bloemen. Het visnetje waarin salamanders en kikkerdril kronkelen ruikt naar sloot. Een sterke lucht op een warme dag. Goh, wat had ik dat allang niet meer geroken. Ik sta er echt van te genieten. Bijzonder, dat je zo ver terug in de tijd kunt met een keer fors inhaleren door de neus. Vorig weekend zat de vakantie er weer op. Traditiegetrouw evalueren we de voorbije avonturen bij mijn ouders die nog steeds wonen waar ik ben upgegroeid. Voor de grap stop ik bij die plek in Achterberg. Even ruiken. Een teleurstelling, uiteraard. Het land naast de spoorlijn is omgeploegd. De ko renvelden verdwenen, geen klaprozen meer. Het slootje is gedempt. Salamanders en kikkervisjes liggen diep in de klei als fossielen begraven. Ook de geur is weg, jammer. In het echt verdwenen maar blijkbaar goed opgeslagen in de databank van mijn herinne ringen. Een plek in mijn brein waar het langzaamaan steeds prettiger toeven is. Maar nu gaan we eerst weer aan de slag. De plicht roept, het werk wacht. Wat ruik ik nu? Natuurlijk, de natte geur van een naderende herfst Heerlijk! Eindredactie: Johan Bosveld redactie.reizen@wegener.nl Vormgeving: Birgitta Hermans Gem ma van Kessel Advertentieverkoop: Wegener Media Nationale Verkoop verkoop.dagbladen@wegener.nl De wijnpers van iepenhout uit 1814 is de trots van het wijnmuseum in Salgesch. foto's Lutske Bonsma ZWITSERLAND o° Sierre Salgesch Het droge en zonnige kli maat, de kalkrijke bo dem en grote verschil len in dag- en nacht- temperatuur maken Wallis tot een ideaal gebied voor druiventeelt. In Wallis wordt bijna de helft van de Zwitserse wijn geproduceerd. Daarom besloot de bevolking dat er een wijnmuseum moest ko men. De regio's Sierre en Salgesch bundelden hun krachten en het re sultaat bestaat uit twee musea in beide dorpen. Verbonden door een wijnwandelpad. Van oudsher is Salgesch een land bouwgebied, maar de afgelopen vijftig jaar is de overstap naar wijn bouw gemaakt, leren we in het wijnmuseum. Niet alleen boeren verbouwen druiven; iedereen doet dat. Naast vrijwel elke woning is een wijngaardje en het stikt hier van de wijnkelders. Tijdens de Marche des Cépages (de wijnstokwandeling) in september openen de kelders hun deuren en kun je overal wijn proeven. Zodra we het museum verlaten, lo pen we langs hellingen vol wijn ranken. De wijngaarden worden af geschermd door muurtjes van ge stapelde stenen. Ze laten water door en voorkomen tegelijkertijd erosie op de steile hellingen. Langs de wijngaarden staan muurtjes met een gezamenlijke lengte van meer dan 3.000 kilometer. We steken de Raspille over. Het ri viertje vormt de grens tussen Duits- en Franstalig Wallis. We zijn nu in Valais en zelfs de infor matieborden zijn politiek correct. In Duitstalig Wallis stond eerst de Duitse, daarna de Franse tekst. Nu is het precies andersom. De Raspil le voorziet de Suone Bisse in het Frans) van water. De eerste van de ze irrigatiekanaaltjes werden al in de Middeleeuwen aangelegd om akkers en wijngaarden van water te voorzien. De suone (met een to tale lengte van 760 kilometer) die nen nog steeds als irrigatiekanaal In het kanton Wallis wordt bijna de helft van alle Zwitserse wijn geproduceerd. Lutske Bonsma wandelde door de wijngaarden van Salgesch naar Sierre. Wijnboer Jürg Biber geeft uitleg over zijn werk.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 70