7 spectrum Zaterdag 1 september 2012 stamppot mag gaan zogenaamde Gateau Mariëtte. Het pro bleem was dat ik er helemaal geen recep ten van kon vinden. Ik ben daarom naar bakkerij Van Opdorp in Goes gegaan. Daar werkte iemand, Kees Westdorp, die vroe ger nog in de bakkerij van die ouders had gewerkt. Aan hem legde ik het verhaal van de dertig uitdagingen en de Gateau Mariëtte uit. Hij is iemand die enthousiast over zijn vak kan vertellen. Op een zeker moment keek hij me aan met een blik van, dat gaat niet goedkomen, en vroeg me: waar en hoe ga je eigenlijk die taart ma ken? Nou gewoon in het keukentje van mijn appartement. Dat vond hij maar niets. En zo stond ik de volgende dag in de bakkerij samen met hem die taart te ma ken. En het mooiste was dat die vriendin in de taart die er uiteindelijk uitkwam in derdaad de taart uit haar jeugd herkende." Gedurende het jaar raakte Femke in con tact met allerlei mensen uit de wereld van eten en koken in Nederland. En ze schroomde ook niet autoriteiten om ad vies te vragen. Zo vroeg ze wijndeskundige Onno Kleyn om raad bij de opdracht: 'be reid een zes gangen diner met bijpassende wijnen'. „Je zoekt contact met elkaar, bijvoorbeeld via Twitter. Maar het is wel een heel apart wereldje hoor. Ze maken elkaar ook wel een beetje gek. Er wordt over koken ge sproken alsof het iets heel verhevens is. Alsof het nooit meer over stamppot zou mogen gaan. Ik heb natuurlijk ook wel mijn ideeën over eten en koken. Ik zou het liefst zien dat mensen niet zo veel rot zooi uit potjes eten.-Maar daar maak ik geen missie van. Wie ben ik om te zeggen dat je dat niet moet doen als mensen dat willen. Het allerbelangrijkste voor mij is uiteindelijk toch dat je lol in eten en ko ken moet hebben." Een van de blogs waarin niet een recept, maar een meer persoonlijke ontboeze ming centraal staat, is dat over het bezoek van Femke en haar vriend aan het restau rant Oud Sluis van Sergio Herman, op haar verjaardag. Een verrassing die haar vriend voor haar had voorbereid. Het resul teerde in een open brief aan Sergio Her man. Ik ben nogal van de tijd. Ik weet vaak goed in te schatten hoe lang dingen duren en hoe laat het is. Toen we naar buiten stapten, wist ik zeker dat het een uur of 3 was. Het was 5 uur. In het centrum van Sluis keek iedereen naar me. Ik denk dat ze konden zien dat we net van jouw restaurant kwamen, Sergio. Ik had namelijk een grijns op mijn gezicht van oor tot oor. Die zit er nu, een dag later, nog steeds. Femke heeft natuurlijk haar eigen smaak en favoriete gerechten. Ze eet graag Indi aas, maar staat open voor allerlei invloe den. Die doet ze dan ook graag op als ze weer eens op reis is. Zoals die keer in Ber lijn waar ze in restaurant Yellow Sunshine de lekkerste vegaburger zouden hebben. Ze trok de stoute schoenen aan en vroeg naar het recept. Het antwoord viel een beetje tegen. De meisjes die in het restau rant werkten, hadden geen idee wat er in de burger zit. Hij komt bevroren in karton nen dozen van een leverancier. Dat de geboren Zeeuwse in Zeeland woont en werkt, ervaart ze niet als een handicap. „Eerst had ik wel zoiets van, ik wil erbij zijn. Ik had het gevoel dat ik in Zeeland ver weg zat van de plekken waar het op kookgebied allemaal gebeurt. Maar uiteinclelijk valt dat best mee. En wat eten betreft, de laatste jaren kun je in Zeeland op steeds meer plekken terecht om lekkere dingen en ingrediënten te kopen." Bij de uitdagingen waren natuurlijk ook spannende dingen. Zoals het sabreren van een fles Champagne; met een sabel de fles ontkurken. En spannend mag ook best het bereiden van kalfshersenen genoemd wor den. Ook daar trof ze weer een geïnteres seerde slager Schrijver uit Goes, die graag bereid was mee te werken. De opdracht was uit culinair oogpunt een succes, al blijft het eten van hersenen een beetje raar, maar dat is waarschijnlijk vooral het idee. Zelfs de medewerkers van de slagerij gruwel den een beetje van mijn bestelling. Ik legde uit waarom ik (in vredesnaam) hersenen ging bereiden: "Het is een opdracht, voor mijn 30e verjaardag, iedereen mocht iets bedenken, ik schrijf erover, ik zal jullie ook nog wel noe men, het is heel leerzaam." Volgens mij dach ten ze dat ik knettergek geworden was. Femke kookt niet voor zichzelf als ze al leen is. „Ik vind het leuk om iets te kun nen maken en dat te kunnen delen. Ik houd van de gezelligheid. Ik ga ook graag uit eten. Ik noem dat een eetbeleving als het goed is. De sfeer en alles wat erom heen hangt horen er allemaal bij." Als ze terugkijkt op sommige opdrachten, realiseert ze zich dat sommige dingen an ders hadden gekund. Beter misschien. „Uit de opdracht een maaltijd met Zeeuwse producten te bereiden had ik meer kun nen halen. Nu het jaar voorbij is, is het wel even afkicken. Het is nog maar net voorbij, maar ik denk wel dat ik het schrijven zelf ga missen. Schrijven vind ik wel heel leuk. Het was voor het blog steeds een afwe ging, wat vertel jë wel en wat vertel je niet. Wat geef je prijs van jezelf? Maar als ik te rugkijk ben ik best trots op wat ik gepres teerd heb. Ik sta er volledig achter." Smaakmaalcster is inmiddels een jaar ouder. Op het blog heeft ze beetje afscheid genomen van haar lezers. Voor de nieuwsgierigen: ik ben niet in een zwart gat gevallen, het gaat goed met me, ik leef nog. Twee weken geleden rondde ik mijn uitdagingenjaar af. Maar ook zonder uitda- gingenlijst krijg ik mijn tijd goed gevuld. Zo goed zelfs dat er weinig meer gekookt wordt in casa Smaakmaakster, Maar ze zal toch nog wel eens af en toe een recept aan het blog toevoegen, weet Femke nu al. En voor de toekomst? „Mis schien een lijst van dertig boeken in een jaar lezen. Of het blog in boekvorm uitge ven. Wie weet." Wie het blog wil lezen kan eigenlijk het best op de laatste pagina starten en het in (omgekeerd) chronologische volgorde doornemen. De cursieve stukken tekst komen uit het blog www.smaakmaakster.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 63