Alsof het nooit over spectrum 6 FEMKE BIJLSMA Zaterdag 1 september 2012 _i Femke Bijlsma uit Goes houdt wel van een uitdaging en nieuwe dingen doen. Het leven moet een beetje interessant zijn, is haar motto. En dat kun je bereiken door af en toe eens iets aan te pakken waar je mee verder kunt. door René Schrier Ruim een jaar geleden, voor haar dertigste verjaardag, was Femke weer toe aan zo'n uit daging. Maar wat? Het moest iets met koken worden be sloot ze. Ze kookt graag. Misschien een cur sus om de basistechnieken beter onder de knie te krijgen. Een restaurant beginnen, dat was het niet. Ze heeft een uitdagende baan als docente Nederlands op het Ostrea-lyceum in Goes. Het werd uiteindelijk een groot project, uitgesmeerd over een jaar. Een project met dertig opdrachten die allemaal iets met eten of drinken of koken te maken heb ben. Door anderen - familie, vrienden, be kenden, volgers op Facebook en Twitter - aan haar verstrekt. „De mensen die de opdrachten bedachten begrepen ook wel wat ik bedoelde. Er wa ren geen rare of bizarre uitdagingen bij. Ik heb zo belachelijk veel geleerd. Ik heb uit eindelijk in dat ene jaar meer geleerd dan ik anders in vijfjaar met cursussen of zo geleerd zou hebben. Ik heb zoveel meer productkennis. Ik vind nu van mezelf dat ik echt kan koken." De eerste opdracht was een blog maken foto's Lex de Meester over de vorderingen van het project. Daar moest een naam voor worden gekozen. Femke zat met allerlei papiertjes, waarop ideeën en woorden als 'smaak' en 'lekker' geschreven stonden, op haar tafel te schui ven. Ze raadpleegde een creatieve vriendin en puzzelde verder. Het werd uiteindelijk 'Smaakmaakster', een naam die nog niet door een restaurant, bedrijf of website ge claimd was. En een strak uitziend blog zon der overbodige poespas. In het afgelopen jaar schreef ik 144 berichten, kreeg ik 550 reacties op mijn artikelen en had ik dagelijks tussen de 100 en de 300 Unieke be zoekers. Ik stond in een kookboek, mijn recep ten kwamen in een digitaal magazine. Nooit had ik verwacht dat het allemaal zo groot zou worden. Door dat blog ging het project ineens voor een heleboel mensen leven. Naarmate de tijd en het blog vorderden, zagen de trou we volgers een ontwikkeling. Het ene re cept na andere werd steeds meer een ver haaltje over allerlei dingen eromheen die Femke meemaakte. De verhaaltjes werden persoonlijker en veel meer dan een recept. Dat maakte het blog steeds lezenswaardi ger en interessant voor mensen die niet al leen recepten willen lezen. Het aantal unie ke volgers per dag liep op. Van een paar vrienden en bekenden per dag naar 50 unieke bezoekers per dag en uiteindelijk naar 300. Het blog over drie calorie-arme taarten was zo'n topper, als het gaat om be zoekersaantallen. „Een collega van me zei na een paar we ken dat ze een recept van mijn blog had ge maakt. Dat was best een schok. Ik dacht: jeetje dat kan natuurlijk ook gebeuren. Ik wist wel dat mensen het lazen, maar ze de den er ook wat mee. Ik realiseerde me dat ik dan ook wel zeker moest zijn dat alles klopte. Ik had het nog wel eens over een kopje van dit of dat, als ik een hoeveelheid beschreef. Maar vanaf dat moment ging ik, meer nog dan daarvoor, alles heel secuur afwegen. Want de recepten moesten wel kloppen." Veel van de recepten verzon ze zelf of ze bouwde ze zo om, dat het echt haar eigen dingen waren geworden. Maar het kwam ook wel voor dat ze een recept van ie mand anders, uit een boek of van een web site overnam. Dan volgde steevast een ver wijzing of een link op het blog naar die bron. Trouwens, het hele idee van de der tig opdrachten is wel een beetje geïnspi reerd door de film 'Julie and Julia' uit 2009, waarin Meryll Streep het leven van de in Amerika bekende kokkin Julia Child speelt. Met een frequentie van twee, drie dagen zette Smaakmaakster Femke wat op haar blogAls ze op reis was, ging het gewoon door. Ze publiceerde ervaringen van de reis of blogs die ze van tevoren al had ge schreven. Ze bekwaamde zich in het maken van fo to's van eten en schafte op den duur een nieuwe camera aan. Want het moet wel goed zijn wat er allemaal op het blog ver schijnt. Ze ging in verhaaltjes denken bij alles wat ze in de keuken aan het doen was of als ze in de supermarkt aan eten dacht. „Ik had nog nooit een blog gemaakt. Ik had nog nooit geschreven of foodfoto's gemaakt. Alles was nieuw voor me." Femke kwam bij mensen en bedrijven over de vloer, waar ze anders nooit binnen zou komen. Zo was een van de uitdagin gen: een dag stage lopen in de keuken van een goed restaurant. Het werd restaurant Scherp van Mart Scherp in Middelburg. Femke was blij verrast met de gastvrije ont vangst die ze daar kreeg. Ik kwam om sfeer te proeven, de drukte mee te maken, de koks aan het werk te zien en waar ik kon de handen uit de mouwen te ste ken. Ik had een geweldige dag, dopte (zeer rustgevend) de erwten, sneed paddenstoeltjes, haalde de kleine gele blaadjes uit de frisée, maakte schelpjes van suiker met behulp van een siliconenvorm, vormde kokoskoekjes, hielp met de opmaak van een voorgerecht en maakte schoon en ruimde op. „Het is me duidelijk geworden dat mensen graag en enthousiast over hun werk vertel len. Een voorbeeld was een uitdaging die een vriendin voor me bedacht. Ze had vroeger in de bakkerij van haar ouders een speciaal soort slagroomsoezentaart gegeten en zou die zo graag nog eens proeven. Een

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 62