De Beveianden op de bres Inter Scaldes vertelt Restaurant Inter Scaldes Goede doel serviceclubs 25 augustus 2012 deOndememer De Roparun, een van de speerpunten van de serviceclubs. Vijf serviceclubs op de Beveian den hebben de krachten gebun deld ten bate van de Stichting Ro parun om financiële middelen in te zamelen voor palliatieve zorg bij kankerpatiënten. Ook veel Zeeuwse bedrijven steunen de Stichting. Dit jaar wordt onder andere ingezet op het 'Haar Pro ject', waarbij pruiken gemaakt worden van echt haar. Tekst: Henk van de Voorde GOES - De Rotarycliibs Goes de Be veianden en Goes Reimerswaal heb ben tijdens het Pinksterweekeinde sa men met de Lions Clubs uit Goes en Kapelle evenals Innerwheel Goes de Beveianden met een internadonale Roparun 16.000 euro ingezameld. De start was in Parijs en de finish op de Coolsingel in Rotterdam. De Ro parun is een estafetteloop van onge- veer 520 kilometer van Parijs en Ham burg naar Rotterdam waarbij men sen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het wordt ook wel 'een avon tuur voor het leven' genoemd. Dat blijkt ook wel uit het jarenlange mot to: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar geeli dagen meer kunnen wor den toegevoegd aan het leven'. Een Roparunteam bestaat uit maxi maal acht lopers die ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen, meer dan 1 Vz marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begelei ding zoals chauffeurs, verzorgers, cate raars, masseurs en wegkapiteins. Een team bestaat gemiddeld uit 25 perso nen. ,,Veel mensen hebben hier geen weet van, maar het is een werkelijk fantas tisch evenement. Complete dorpen stonden op zijn kop wanneer het ge zelschap er doorheen kwam en op de Coolsingel was het helemaal een spek takel van formaat. Er was sprake van één heuse file vanuit Parijs (en dit jaar ook Hamburg) met lopende en fiet sende mensen die dag en nacht door ging. 's Nachts was het één verlichte kilometerslange slinger over de heu vels in Frankrijk en België, een fraai beeld met alle verlichte veiligheidshes jes in het heuvelachtige landschap. Ook het lopen tijdens zonsopkomst gaf een prachtig beeld", aldus beroeps fotograaf Izak van Maldegem, eige naar van Sky Pictures en voorzitter van Rotaryclub Goes de Beveianden. jaarthema De preses van de serviceclub heeft als jaarthema 'Beweging' gekozen. Ener zijds om intern zoveel mogelijk leden in beweging te krijgen, anderzijds om te trachten het wat 'belegen' imago van serviceclubs bij te stellen. „In de keuze speelde uiteraard ook mijn voorliefde voor hardlopen mee. Zo kwamen we als Rotaryclub op het idee om deel te nemen aan de Ro parun. Het in beweging komen voor de doelen van de stichting Roparun sluit perfect op ons jaarthema aan. Vrijwel iedereen heeft helaas te ma ken (gehad) met vrienden of familie m de strijd tegen kanker", verklaart Izak van Maldegem. In de Zeeland is er onder andere geld ingezameld ten behoeve van Hospice het Clarahofje in Goes, het Admiraal De Ruyter- Zie kenhuis (ADRZ) en Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. Het gezelschap (met teamnummer 324) heeft gelopen onder de naam 'Serviceclubs de Beveianden'. Men heeft op het gebied van vervoer on dersteuning gekregen van AMZ mid dels een touringcar en van de Betho met een busje. Hotel-restaurant de Korenbeurs in Kortgene sponsorde met warme maaltijden. Sponsoring.in geldelijk vorm is ontvangen van Del ta NV, Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder, KWS Infra, De Hoop en Camping Paardekreek. Hoge temperatuur „Ons team is gestart in Parijs op zater dag 26 mei, om 15.11 uur om precies te zijn, en met een gemiddelde van 11.1 km per uur zijn we op Tweede Pinksterdag om 14.00 uur gefinisht op de Coolsingel in Rotterdam. Al snel liepen we, ondanks de hoge tem peratuur in Frankrijk, voor op ons schema. Hierbij werd de loper elke ki lometer gewisseld. In Noord-Frank rijk en het Zuidelijk deel van België leeft de Roparun niet zo onder de be volking, maar bij Lebbeke, Dender- monde en Zele kom je als team in een warm bad. Het leek alsof de hele bevolking op straat was en feest aan het vieren was. De lopers werden fees telijk onthaald, compleet met rode lo per. Eenmaal de Nederlandse grens óver kom je in Ossendrecht in een compleet roodwit versierd dorp, on der begeleiding van muziek en met een bijna volledig verklede bevol king. We passeerden hier om vier uur 's nachts, maar dat was voor de Oss- endrechtse bevolking geen probleem. Ze vieren gewoon twee keer per jaar carnaval." Van Maldegem vervolgt door te stel len dat na Ossendrecht het 'Krabbe- gat' vanJBergen op Zoom een voor de navigatie eenvoudige doorkomst is. „Hier volgje gewoon het zes kilo meter lange fint van gele ballonnen en vlaggen. Ook hier was het volop feest, evenals in Halsteren In de Hoek se waard kregen we wederom een aantal fantastische doorkomsten. In Numansdorp zijn vele enthousiaste supporters, net als in Oud- Beijerland en Barendrecht. Dit zijn tevens plaat sen waar een aantal Roparunteams vandaan komen." Een doorkomst met een andere la ding was de doorkomst bij de Daniël de Hoed kliniek in Rotterdam. „Voor velen is dit een emotioneel moment. De Daniël de Hoed kliniek is immers erg sterk verbonden met de strijd tegen kanker en veel deelne mers zijn hier eerder geweest voor fa milie, vrienden of zichzelf. Daarna ui teraard de Coolsingel voor de finish. Hier worden de teams door duizen den toeschouwers binnen gehaald." Claudia Jannis Brevet delen graag met u, wat hen bezig houdt in de Gastronomie, deze week is Claudia aan het woord: INVESTERING IN DE TOEKOMST Onlangs was het wel een heel gedenkwaardige dag op Inter Scaldes: uiteraard de inauguratie van Jannis tot SVH Meesterkok, maar temeer omdat Mare Haeberlin een Franse driesterren chef uit de Elzas van het beroemde res taurant Auberge de L'lll speciaal over kwam om de versierselen om te hangen en als eregast te fungeren op een groots diner. De familie Haeberlin heeft een lange geschiedenis, van vader op zoon, een traditie, die al meer als 130 jaar lang duurt. Jannis en ik gingen weer helemaal in de tijd terug, toen wij onze eerste centen gingen verdienen als begin twintigers en heel zuinig leefden, om telkens weer naar één van de beroemde chefs af te kunnen reizen; Paul Bocuse, Troisgros, Georges Blanc, Michel Bras, Marc Meneau en natuurlijk de familie Haeberlin, met toen nog vader Paul aan het fornuis. Een investering in de toekomst noemden we dat, om onze torenhoge restaurant uitgaven voor ons zelf een beetje te kunnen recht vaardigen. Het is alweer zo lang geleden... We droomden ervan om ooit zelf eens zo'n toprestaurant te hebben. Eén van onze medewerkers haalde chef Mare Haeberlin op van de luchthaven en eenmaal aangekomen, wachtte hem een groot onthaal. De chef maakte complimenten over ons huis en bleek een beetje timide, bijna verlegen. Na een rondleiding eindigden wij in de keuken, waar Jannis, om het ijs te breken, grapte, dat de koks allemaal al heel vroeg aan te slag waren gegaan omdat er een grote chef kwam dineren vandaag. De heer Haeberlin keek heel serieus en vroeg, 'o ja? Wie komt er dan?' Toen alle koks begonnen te lachen, had hij pas in de gaten, dat hijzelf de persoon in kwestie was. Bescheidenheid siert de mens... Na de plechtigheid, genoot chef Haeberlin met volle teugen van het diner, hij was lyrisch over de Oosterschelde kreeft, die Jannis bereiddé met maar liefst 32 soor ten bloemen en kruiden van de herborist; o.a. moerbei, zilverschoon, framboos blad, viooltjes, witte klaver, kamille, tijm, hondsroos, vlierbloesem en watermunt. Zelf genoot ik aan tafel naast chef Haeberlin van diens verhalen over de grote chefs, waarmee hij bevriend is. Zo vertelde hij de ene anekdote na de ander, dat hij samen met Paul Bocuse in een restaurant was gaan lunchen en een Bresse kip besteldde. Toen de chef van het huis nadien kwam vragen aan de grote chefs of het naar wens was geweest, meldde Bocuse, zonder blikken of blozen, dat 'de kip voor niets gestorven was'. Dezelfde Bocuse werd een week of 3 geleden op social media 'Twitter' doodgewaand. Het gerucht van zijn dood verspreidde zich in razend tempo en Mare Haeberlin werd door de pers uit heel de wereld gebeld welke kleur bloemen er naar de begrafenis gestuurd moesten'worden. Mare belde daarop met de vraag naar de springlevende Paul Bocuse, die op zijn beurt grapte 'laat ze het geld maar opsturen, de bloemen mogen ze houden!' Haeberlin heeft ook de schilder Pablo Picasso gèkend. "Hij mocht eens in een restaurant voor niets eten, als hij daar een tekening tegenoverstelde. Toen de restaurant eigenaar opmerkte dat Picasso's handtekening ontbrak, sprak hij: Ik kom slechts een hapje eten, ik hoef toch niet de waarde van uw restaurant te betekenen." Tevens kregen we te horen, dat de Franse president Nicolas Sarkozy alleen maar Coca-Cola light drinkt en mogen Franse ministers bij hun aantreden een kelder met mooie wijnen vullen en bij hun afscheid mee naar huis nemen(!) Jannis en ik hadden pakweg 25 jaar geleden nooit durven dromen, dat deze driesterrenchef, een lid van de Haeberlin familie notabene, ooit in ons eigen restaurant bij ons aan tafel zou zitten en zo enorm zou genieten van ons diner. Als iemand het ons destijds gezegd zou hebben, zouden we waarschijnlijk van het lachen geen hap meer door onze keel hebben gekregen. Zandweg 2,4416 NA KRUININGEN Reserveren 01 13-381753

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 85