De Beveianden
op de bres
Inter Scaldes vertelt
Restaurant Inter Scaldes
Goede doel serviceclubs
25 augustus 2012 deOndememer
De Roparun, een van de speerpunten van de serviceclubs.
Vijf serviceclubs op de Beveian
den hebben de krachten gebun
deld ten bate van de Stichting Ro
parun om financiële middelen in
te zamelen voor palliatieve zorg
bij kankerpatiënten. Ook veel
Zeeuwse bedrijven steunen de
Stichting. Dit jaar wordt onder
andere ingezet op het 'Haar Pro
ject', waarbij pruiken gemaakt
worden van echt haar.
Tekst: Henk van de Voorde
GOES - De Rotarycliibs Goes de Be
veianden en Goes Reimerswaal heb
ben tijdens het Pinksterweekeinde sa
men met de Lions Clubs uit Goes en
Kapelle evenals Innerwheel Goes de
Beveianden met een internadonale
Roparun 16.000 euro ingezameld.
De start was in Parijs en de finish op
de Coolsingel in Rotterdam. De Ro
parun is een estafetteloop van onge-
veer 520 kilometer van Parijs en Ham
burg naar Rotterdam waarbij men
sen, in teamverband, een sportieve
prestatie leveren om op die manier
geld op te halen voor mensen met
kanker. Het wordt ook wel 'een avon
tuur voor het leven' genoemd. Dat
blijkt ook wel uit het jarenlange mot
to: 'Leven toevoegen aan de dagen,
waar geeli dagen meer kunnen wor
den toegevoegd aan het leven'.
Een Roparunteam bestaat uit maxi
maal acht lopers die ieder gemiddeld
zo'n 65 kilometer lopen, meer dan 1
Vz marathon. Daarnaast bestaat een
team uit minimaal twee fietsers en
nog een aantal mensen in de begelei
ding zoals chauffeurs, verzorgers, cate
raars, masseurs en wegkapiteins. Een
team bestaat gemiddeld uit 25 perso
nen.
,,Veel mensen hebben hier geen weet
van, maar het is een werkelijk fantas
tisch evenement. Complete dorpen
stonden op zijn kop wanneer het ge
zelschap er doorheen kwam en op de
Coolsingel was het helemaal een spek
takel van formaat. Er was sprake van
één heuse file vanuit Parijs (en dit jaar
ook Hamburg) met lopende en fiet
sende mensen die dag en nacht door
ging. 's Nachts was het één verlichte
kilometerslange slinger over de heu
vels in Frankrijk en België, een fraai
beeld met alle verlichte veiligheidshes
jes in het heuvelachtige landschap.
Ook het lopen tijdens zonsopkomst
gaf een prachtig beeld", aldus beroeps
fotograaf Izak van Maldegem, eige
naar van Sky Pictures en voorzitter
van Rotaryclub Goes de Beveianden.
jaarthema
De preses van de serviceclub heeft als
jaarthema 'Beweging' gekozen. Ener
zijds om intern zoveel mogelijk leden
in beweging te krijgen, anderzijds om
te trachten het wat 'belegen' imago
van serviceclubs bij te stellen. „In de
keuze speelde uiteraard ook mijn
voorliefde voor hardlopen mee. Zo
kwamen we als Rotaryclub op het
idee om deel te nemen aan de Ro
parun. Het in beweging komen voor
de doelen van de stichting Roparun
sluit perfect op ons jaarthema aan.
Vrijwel iedereen heeft helaas te ma
ken (gehad) met vrienden of familie
m de strijd tegen kanker", verklaart
Izak van Maldegem. In de Zeeland is
er onder andere geld ingezameld ten
behoeve van Hospice het Clarahofje
in Goes, het Admiraal De Ruyter- Zie
kenhuis (ADRZ) en Ziekenhuis
Zeeuws-Vlaanderen.
Het gezelschap (met teamnummer
324) heeft gelopen onder de naam
'Serviceclubs de Beveianden'. Men
heeft op het gebied van vervoer on
dersteuning gekregen van AMZ mid
dels een touringcar en van de Betho
met een busje. Hotel-restaurant de
Korenbeurs in Kortgene sponsorde
met warme maaltijden. Sponsoring.in
geldelijk vorm is ontvangen van Del
ta NV, Koninklijke Maatschap de
Wilhelminapolder, KWS Infra, De
Hoop en Camping Paardekreek.
Hoge temperatuur
„Ons team is gestart in Parijs op zater
dag 26 mei, om 15.11 uur om precies
te zijn, en met een gemiddelde van
11.1 km per uur zijn we op Tweede
Pinksterdag om 14.00 uur gefinisht
op de Coolsingel in Rotterdam. Al
snel liepen we, ondanks de hoge tem
peratuur in Frankrijk, voor op ons
schema. Hierbij werd de loper elke ki
lometer gewisseld. In Noord-Frank
rijk en het Zuidelijk deel van België
leeft de Roparun niet zo onder de be
volking, maar bij Lebbeke, Dender-
monde en Zele kom je als team in
een warm bad. Het leek alsof de hele
bevolking op straat was en feest aan
het vieren was. De lopers werden fees
telijk onthaald, compleet met rode lo
per. Eenmaal de Nederlandse grens
óver kom je in Ossendrecht in een
compleet roodwit versierd dorp, on
der begeleiding van muziek en met
een bijna volledig verklede bevol
king. We passeerden hier om vier uur
's nachts, maar dat was voor de Oss-
endrechtse bevolking geen probleem.
Ze vieren gewoon twee keer per jaar
carnaval."
Van Maldegem vervolgt door te stel
len dat na Ossendrecht het 'Krabbe-
gat' vanJBergen op Zoom een voor
de navigatie eenvoudige doorkomst
is. „Hier volgje gewoon het zes kilo
meter lange fint van gele ballonnen
en vlaggen. Ook hier was het volop
feest, evenals in Halsteren In de Hoek
se waard kregen we wederom een
aantal fantastische doorkomsten. In
Numansdorp zijn vele enthousiaste
supporters, net als in Oud- Beijerland
en Barendrecht. Dit zijn tevens plaat
sen waar een aantal Roparunteams
vandaan komen."
Een doorkomst met een andere la
ding was de doorkomst bij de Daniël
de Hoed kliniek in Rotterdam.
„Voor velen is dit een emotioneel
moment. De Daniël de Hoed kliniek
is immers erg sterk verbonden met de
strijd tegen kanker en veel deelne
mers zijn hier eerder geweest voor fa
milie, vrienden of zichzelf. Daarna ui
teraard de Coolsingel voor de finish.
Hier worden de teams door duizen
den toeschouwers binnen gehaald."
Claudia Jannis Brevet delen graag met u, wat hen bezig houdt
in de Gastronomie, deze week is Claudia aan het woord:
INVESTERING IN DE TOEKOMST
Onlangs was het wel een heel gedenkwaardige dag op Inter Scaldes:
uiteraard de inauguratie van Jannis tot SVH Meesterkok, maar temeer omdat
Mare Haeberlin een Franse driesterren chef uit de Elzas van het beroemde res
taurant Auberge de L'lll speciaal over kwam om de versierselen om te hangen en
als eregast te fungeren op een groots diner. De familie Haeberlin heeft een lange
geschiedenis, van vader op zoon, een traditie, die al meer als 130 jaar lang duurt.
Jannis en ik gingen weer helemaal in de tijd terug, toen wij onze eerste centen
gingen verdienen als begin twintigers en heel zuinig leefden, om telkens weer naar
één van de beroemde chefs af te kunnen reizen; Paul Bocuse, Troisgros, Georges
Blanc, Michel Bras, Marc Meneau en natuurlijk de familie Haeberlin, met toen nog
vader Paul aan het fornuis. Een investering in de toekomst noemden we dat, om
onze torenhoge restaurant uitgaven voor ons zelf een beetje te kunnen recht
vaardigen. Het is alweer zo lang geleden... We droomden ervan om ooit zelf eens
zo'n toprestaurant te hebben.
Eén van onze medewerkers haalde chef Mare Haeberlin op van de luchthaven
en eenmaal aangekomen, wachtte hem een groot onthaal. De chef maakte
complimenten over ons huis en bleek een beetje timide, bijna verlegen. Na een
rondleiding eindigden wij in de keuken, waar Jannis, om het ijs te breken, grapte,
dat de koks allemaal al heel vroeg aan te slag waren gegaan omdat er een grote
chef kwam dineren vandaag. De heer Haeberlin keek heel serieus en vroeg, 'o ja?
Wie komt er dan?' Toen alle koks begonnen te lachen, had hij pas in de gaten, dat
hijzelf de persoon in kwestie was. Bescheidenheid siert de mens...
Na de plechtigheid, genoot chef Haeberlin met volle teugen van het diner, hij was
lyrisch over de Oosterschelde kreeft, die Jannis bereiddé met maar liefst 32 soor
ten bloemen en kruiden van de herborist; o.a. moerbei, zilverschoon, framboos
blad, viooltjes, witte klaver, kamille, tijm, hondsroos, vlierbloesem en watermunt.
Zelf genoot ik aan tafel naast chef Haeberlin van diens verhalen over de grote
chefs, waarmee hij bevriend is. Zo vertelde hij de ene anekdote na de ander, dat
hij samen met Paul Bocuse in een restaurant was gaan lunchen en een Bresse kip
besteldde. Toen de chef van het huis nadien kwam vragen aan de grote chefs of
het naar wens was geweest, meldde Bocuse, zonder blikken of blozen, dat 'de
kip voor niets gestorven was'. Dezelfde Bocuse werd een week of 3 geleden op
social media 'Twitter' doodgewaand. Het gerucht van zijn dood verspreidde zich
in razend tempo en Mare Haeberlin werd door de pers uit heel de wereld gebeld
welke kleur bloemen er naar de begrafenis gestuurd moesten'worden. Mare
belde daarop met de vraag naar de springlevende Paul Bocuse, die op zijn beurt
grapte 'laat ze het geld maar opsturen, de bloemen mogen ze houden!' Haeberlin
heeft ook de schilder Pablo Picasso gèkend. "Hij mocht eens in een restaurant
voor niets eten, als hij daar een tekening tegenoverstelde. Toen de restaurant
eigenaar opmerkte dat Picasso's handtekening ontbrak, sprak hij: Ik kom slechts
een hapje eten, ik hoef toch niet de waarde van uw restaurant te betekenen."
Tevens kregen we te horen, dat de Franse president Nicolas Sarkozy alleen maar
Coca-Cola light drinkt en mogen Franse ministers bij hun aantreden een kelder
met mooie wijnen vullen en bij hun afscheid mee naar huis nemen(!)
Jannis en ik hadden pakweg 25 jaar geleden nooit durven dromen, dat deze
driesterrenchef, een lid van de Haeberlin familie notabene, ooit in ons eigen
restaurant bij ons aan tafel zou zitten en zo enorm zou genieten van ons diner.
Als iemand het ons destijds gezegd zou hebben, zouden we waarschijnlijk van het
lachen geen hap meer door onze keel hebben gekregen.
Zandweg 2,4416 NA KRUININGEN
Reserveren 01 13-381753