de populairste tachtigjarige lil EXTRA WAAKZAAMHEID BIJ INLENEN PERSONEEL! 25 augustus 2012 deOndernemer lp|}j| Tekst: Ron Gregoor BREDA - Vierkant de fruitigste! De enige rol die niet kan rollen! Wie - kent niet de réclame, wie heeft er nog nooit een Fruittella gesnoept. Fruittella snoep is tachtig jaar. 'Een mooie gelegenheid om terug te kij ken op de factoren die het bedrijf Van Melle succesvol maakten', schrijft Marcel Verhaaf. Het boek, dat vol staat met oude fo to's en illustraties, geeft uitstekend weer hoe de Wereld is veranderd. En hoe de smaak van het snoepje, maar - ook de de verpakkingen, de recla me-uitingen en het bedrijf mee groeien in de moderne tijd. Slechts één ding bleef: Fruittella, vierkant de fruitigste. Snoep is, zou je bijna kunnen zeggen, zo oud als de wereld. Al tweeduizend jaar voor Christus maakten de Egypte- nnren snoep- zoetigheden- met com binaties van fruit, noten en honing. Suiker als ingrediënt was tóen nog on bekend. De eerste schriftelijke vermel ding van suiker, schrijft Verhaaf, da teert van 500 voor Christus in India. Izaak van Melle, zoon van bakker Abraham, uit Breskens opent op 9 ok tober 1900 een zaak die zich toelegt op 'de berei ding van suikerwerk'. De snoep wordt verkocht in blikken. In 1912 wordt Van Melle een NV. Het bedrijf maakt niet alleen snoepgoed, het expor teert dat ook, In 1925 wordt al een omzet van 1,18 miljoen gulden ge realiseerd en exporteert Van Melle naar een klei ne honderd havens in de hele wereld. Aan het begin van de jaren dertig was Van Melle te weten gekomen dat een Pools bedrijf uit Krakau, JosefLax und:Sohn, een prima recept voor zachte vruchtenkaramels bezat. Pierre en Machiel van Melle gaan in 1932 daar eens een kijkje nemen, naar dat geheime recept van het Tclla-deeg. Ze komen terug met een contract, waarin staat dat Van Melle het pro duct in Nederland en Nederlands In- dië mag verkopen. De eerste Fruittel la wordt in papiér verpakt en in een FRUIT/V" TEUASfc flesje, doos of blikje gedaan. De door braak van Fruittella komt in 1950, Fruittella krijgt een nieuwe verpak king. De vierkante rol is een feit. Om de Fruittella's de smaak te geven, die ze uiteindelijk krijgen, zijn twee aspecten belangrijk: de ingrediënten die de verschillende smaken bepalen en de juiste kauwstructuur die ontstaat door de wijze waarop het deeg bereid wordt. Het proces begint met het maken van een mengsel van onder andere suiker en glu- cosestroop. De suikerkristal len worden opgelost door er water aan toe te voegen en het mengsel aan de kook te brengen. De samenstel-1 ling van het mengsel is nauwkeurig bepaald. In een volgende fase worden fruit sappen en natuurlijke smaakstoffen toegevoegd. In een kneedhiachine worden alle ingrediënten gemengd en tegelijkertijd wordt het deeg afge koeld. Door die afkoeling ontstaan nieuwe, héle kleine suikerkristallen. Als het kneden op de juiste manier gebeurt en ook de temperatuur en vochtig heid precies goed zijn, ontstaat de Fruittellastructuur. Na het kneden wordt het deeg in een lange plak ge vormd voor verdere verwerking. Cijfers De Nederlandse fabriek, waar Fruittella gemaakt wordt, staat in Weert. Als alle Fruittellamachines "tegelijk aan staan, worden er 500.000 Fruittella's per uur gemaakt. Fruittella wordt in zes landen gemaakt, Als je alle Fruittella's, die in een weck worden gemaakt, achter elkaar legt, heb je een rij van 1020 kilometer, de afstand van Breda naar Milaan. Het proces van .suikerkorrel tot Fruittellakaramel duurt anderhalf uur. Na 25 jaar heeft een medewer ker van de Fruittellakokerij 45 miljoen Titer Telladeeg gemaakt. Elke Fruittella-rol bevat tien snoepjes. Van Melle In 1900: start Izaak van Melle met het industrieel produceren van snoepgoed in Breskens. Als de fabriek in 1944 door een bombardement wordt ver woest, besluit Van Melle te ver huizen naar Rotterdam. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw verhuist de hoofdvesti ging naar Breda. Sinds die tijd ook onderhouden Van Melle en de Italiaanse snoepgigant Per fetti vriendschappelijke, zakelij ke contacten. In 1991 krijgt Perfetti een aandeel van 37 pro cent in Van Melle. In maart 2001 neemt Perfetti alle aande len van Van Melle over. Sinds die tijd heet het bedrijf Perfetti Van Melle. Voor de laatste keer verandert de vorm van het deeg en kan er door de volgende machine een lange ronde slang van worden gemaakt. Daarna wordt die tot een rechthoekige slang gevormd. Dat is het moment dat de zo typerende ribbeltjes in de boven kant van de karamel ontstaan. Vervol gens worden er blokjes van gesneden, die alleen nog ingepakt hoeven te worden. De tella's zijn klaar voor con sumptie. Marcel Verhaaf heeft als ontwerper en creatief directeur meer dan twintig jaar ervaring met het ontwerpen van verpakking. Verhaaf heeft een aantal publicaties op zijn naam staan, hij geeft lezingen en houdt tentoonstellin gen. Die gaan dan vooral over verpak kingen, de historische en culturele achtergronden daarvan. In 'Iconic packaging de Fruittella-rol' gaat het voor een groot deel dan ook om de verpakkingen van het vierkante snoepje. Zijn boek over Fruittella is verkrijgbaar via Bol.com, de consu mentenadviesprijs is 12 euro. Mr. Anja Zandee-Dingemanse is fiscalist en als partner verbonden aan DRV Accountants Adviseurs vestiging DRV Middelburg, e-mail a.zandee@drv.nl. Om fraude en illegaliteit in de uitzendbranche terug te dringen, moeten uit leners van personeel zich vanaf 1 juli 2012 verplicht registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als u personeel nleent, moet u kunnen bewijzen dat het uitzendbureau waarvan u dat doet is geregistreerd. Wanneer u dit niet kunt riskeert u een boete. Verplichte registratie De Eerste Kamer heeft op 5 juni 2012 ingestemd met het 'wetsvoorstel regi stratieplicht intermediairs die arbeidskrachten ter beschikking stellen'. Vanaf 1 juli 2012 moeten ondernemingen die zich bezighouden met het tegen een vergoeding beschikbaar stellen (inlenen) van arbeidskrachten deze activiteit expliciet als doelomschrijving van hun onderneming inschrijven bij de KvK. Boete De onderneming die zich niet als uitlener registreert én de inlener die ge bruik maakt van de diensten van een niet-geregistreerde uitlener, lopen het risico op een fikse boete. De boete is bij de eerste overtreding 12.000 per werknemer, bij de tweede 24.000 en bij de derde overtreding 36.000. Kopie van het uittreksel KvK Het is dus van belang om als inlener te controleren of het uitzendbureau waarmee u werkt is geregistreerd bij de KvK. Als inlener dient u het uittrek sel van de KvK te bewaren in uw administratie. Zo kunt u bewijzen dat het uitzendbureau waarvan u uitzendkrachten inleent voldoet aan de registra tieplicht. Stichting Normering Arbeid (SNA) Naast de registratie bij de KvK, kunnen ondernemingen die werknemers ter beschikking stellen zich laten certificeren bij de Stichting Normering Arbeid (SNA). Dit is niet verplicht, maar de Belastingdienst en de Inspectie SZW krijgen wel de mogelijkheid om de namen van bureaus die een overtreding begaan, door te geven aan de SNA. De overheid probeert zo frauderende uitzendbureaus uit het register te houden en de kwaliteit van het SNA- certificaat te verbeteren. Voor de inlener is een SN A-certificaat van belang, omdat dat een van de voorwaarden is voor vrijwaring van inlenersaanspra- kelijkheid. Vrijwaring inlenersaansprakelijkheid Vanaf 1 juli 2012 kunt u, als inlener van personeel, worden vrijgesteld van de inlenersaansprakelijkheid. Met de vrijwaring kan een inlener van uitzend krachten niet aansprakelijk worden gesteld voor betaling van achterstallige loonheffingen en omzetbelasting, indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: - De uitzendonderneming is in bezit van het SNA-keurmerk. - De inlener stort 25% van de factuur (incl. btw) op de G-rekening van de uitzendonderneming. Bij verlegging van de omzetbelasting is dit 20%; - De administratie van de inlener is zodanig ingericht dat de gegevens met betrekking tot de overeenkomst, de omvang van de aansprakelijkheid (manurenadministratie) en de betalingen direct kunnen worden terugge vonden. - De inlener moet de identiteit van de werknemer kunnen aantonen en kunnen aantonen dat de werknemer over een geldige verblijfs- of tewerk stellingvergunning beschikt. Conclusie Voorkom een fikse boete door werknemers in te lenen via een geregistreerd uitzendbureau en zorg ervoor gevrijwaard te worden van inlenersaansprake lijkheid door gebruik te maken van een uitzendbureau met SNA-certificaat. DRV DRV Accountants en Adviseurs is met een team van 500 medewerkers en 11 vestigingen in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 83