m iol kweekvis re Nog een paar jaar en we eten meer kweekvis dan wilde vis. Dat is niet alleen maar goed nieuws, want het kweken van vis veroorzaakt nogal wat problemen. Tijd dus voor een keurmerk, dat maan dag wordt gepresenteerd. vrijdag 17 augustus 2012 Vis zonder bijsmaak de vissen gezond houden en res tanten daarvan kunnen bij con sumptie in het menselijk lichaam komen of in het open water. „Er wordt soms veel antibiotica in het water gegooid, maar dat is voor de vis en het milieu niet goed. Het keurmerk beperkt het gebruik van geneesmiddelen", zegt De Wit. In Zuid-Oost Azië liggen veel kwe kerijen dicht bij elkaar, vooral in natuurgebieden aan de kust. Om de natuur te beschermen ijvert het ASC ervoor dat de viskwekerijen verder uit de kust en van elkaar ko men te liggen. „Dat is ook in het belang van de kwekerijen", zegt De Wit. „Een jaar of vijf geleden was er een parasiet die de zalm ziek maakte. In Chili werd bijna de hele zalmsector weggevaagd omdat de kwekerijen dicht bij el kaar lagen en de parasiet gemakke lijk kon overspringen. In Noorwe gen werden slechts één of twee kwekerijen getroffen, daar liggen ze verder uit elkaar." Milieu en arbeidsomstandigheden zijn belangrijke aandachtspunten bij het verstrekken van het keur merk. Vooral in de ontwikkelings landen valt wat dat betreft nogal wat werk te verrichten. De Neder landse aquacultuur is een van de meeste innovatieve, beaamt Johan Verreth. Hij is deskundige op het gebied van aquacultuur en visserij bij expertisecentrum Wageningen Aquaculture. De sector is volgens hem milieubewust. Verreth: „De viskweek heeft plaats in reeircula- tiesystemen. Het water wordt her gebruikt, dus de uitstoot van vuil water is buitengewoon gering." Toch zal de viskwekerij in Neder land niet snel een ASC-keurmerk aanvragen, maar dat is volgens Ver reth vooral een economische kwes tie. Om een keurmerk te krijgen, wordt er door speciale bureaus eerst een onderzoek bij het bedrijf verricht en een rapport opge maakt. „Dat kost een kweker een hoop geld en dat kan hij niet op brengen. Het bestaande MSC-keur- merk voor de visvangst kost bij voorbeeld zo'n ïo.ooo euro", zegt Verreth. Daar komt bij dat de vis kwekerij door de crisis in 2008 en 2009 een enorme klap heeft gekre gen. „De helft van de bedrijven is over de kop gegaan. Vier jaar gele den werd er 10.000 ton geprodu ceerd, nu is het niet meer dan de helft. Dat heeft te maken met de invoer van goedkope pangasius uit Vietnam, een concurrent van de meerval die hier werd gekweekt." Het idee van het keurmerk is dat viskwekerijen er voordeel van heb ben als ze duurzaam produceren. In Vietnam is bijvoorbeeld door Oceanen en rivie ren worden leeg gehaald om er voor te zorgen dat wij af en toe een lekker visje op ons bordje krijgen. Wat is er dan ook logischer om vis te kwe ken zodat overbevissing wordt voorkomen? De aquacultuur - het kweken van vis, schaaldieren en schelpdieren - groeit snel. En dat is ook een beet je het probleem, stelt Daan de Wit. „De groei was ongebreideld. Dan gaan er zaken mis en die moet je herstellen. Ondanks de na delen is het kweken van vis als voedselbron geschikt." De Wit is woordvoerder van Initiatief Duurzame Handel (IDH). Deze organisatie heeft met het Wereld Natuur Fonds (WNF) de Aquaculture Stewardship Coun cil (ASC) opgericht, dat maandag het keurmerk voor gekweekte vis presenteert. De eerste kweekvis die voldoet aan het ASC-certifice- ringsprogramma is de tilapia uit In donesië. Het ASC-logo op de ver- pakking geeft aan dat de vis duur zaam is gekweekt. Want het kwe ken van vis gaat niet altijd op een Verantwoorde manier. De Wit: „Een vis eet, dus de uit werpselen zijn een probleem. Het water moet gezuiverd worden." Kweekvissen leven vaak dicht op één en zijn daardoor vatbaar voor ziektes. Geneesmiddelen moeten door Joost Sijtsma

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 10