m
iol kweekvis
re
Nog een paar jaar en we eten meer
kweekvis dan wilde vis. Dat is niet alleen
maar goed nieuws, want het kweken van
vis veroorzaakt nogal wat problemen.
Tijd dus voor een keurmerk, dat maan
dag wordt gepresenteerd.
vrijdag 17 augustus 2012
Vis zonder bijsmaak
de vissen gezond houden en res
tanten daarvan kunnen bij con
sumptie in het menselijk lichaam
komen of in het open water.
„Er wordt soms veel antibiotica in
het water gegooid, maar dat is
voor de vis en het milieu niet
goed. Het keurmerk beperkt het
gebruik van geneesmiddelen",
zegt De Wit.
In Zuid-Oost Azië liggen veel kwe
kerijen dicht bij elkaar, vooral in
natuurgebieden aan de kust. Om
de natuur te beschermen ijvert het
ASC ervoor dat de viskwekerijen
verder uit de kust en van elkaar ko
men te liggen. „Dat is ook in het
belang van de kwekerijen", zegt
De Wit. „Een jaar of vijf geleden
was er een parasiet die de zalm
ziek maakte. In Chili werd bijna
de hele zalmsector weggevaagd
omdat de kwekerijen dicht bij el
kaar lagen en de parasiet gemakke
lijk kon overspringen. In Noorwe
gen werden slechts één of twee
kwekerijen getroffen, daar liggen
ze verder uit elkaar."
Milieu en arbeidsomstandigheden
zijn belangrijke aandachtspunten
bij het verstrekken van het keur
merk. Vooral in de ontwikkelings
landen valt wat dat betreft nogal
wat werk te verrichten. De Neder
landse aquacultuur is een van de
meeste innovatieve, beaamt Johan
Verreth. Hij is deskundige op het
gebied van aquacultuur en visserij
bij expertisecentrum Wageningen
Aquaculture. De sector is volgens
hem milieubewust. Verreth: „De
viskweek heeft plaats in reeircula-
tiesystemen. Het water wordt her
gebruikt, dus de uitstoot van vuil
water is buitengewoon gering."
Toch zal de viskwekerij in Neder
land niet snel een ASC-keurmerk
aanvragen, maar dat is volgens Ver
reth vooral een economische kwes
tie. Om een keurmerk te krijgen,
wordt er door speciale bureaus
eerst een onderzoek bij het bedrijf
verricht en een rapport opge
maakt. „Dat kost een kweker een
hoop geld en dat kan hij niet op
brengen. Het bestaande MSC-keur-
merk voor de visvangst kost bij
voorbeeld zo'n ïo.ooo euro", zegt
Verreth. Daar komt bij dat de vis
kwekerij door de crisis in 2008 en
2009 een enorme klap heeft gekre
gen. „De helft van de bedrijven is
over de kop gegaan. Vier jaar gele
den werd er 10.000 ton geprodu
ceerd, nu is het niet meer dan de
helft. Dat heeft te maken met de
invoer van goedkope pangasius uit
Vietnam, een concurrent van de
meerval die hier werd gekweekt."
Het idee van het keurmerk is dat
viskwekerijen er voordeel van heb
ben als ze duurzaam produceren.
In Vietnam is bijvoorbeeld door
Oceanen en rivie
ren worden leeg
gehaald om er
voor te zorgen
dat wij af en toe
een lekker visje
op ons bordje krijgen. Wat is er
dan ook logischer om vis te kwe
ken zodat overbevissing wordt
voorkomen?
De aquacultuur - het kweken van
vis, schaaldieren en schelpdieren -
groeit snel. En dat is ook een beet
je het probleem, stelt Daan de
Wit. „De groei was ongebreideld.
Dan gaan er zaken mis en die
moet je herstellen. Ondanks de na
delen is het kweken van vis als
voedselbron geschikt."
De Wit is woordvoerder van
Initiatief Duurzame Handel
(IDH). Deze organisatie heeft met
het Wereld Natuur Fonds (WNF)
de Aquaculture Stewardship Coun
cil (ASC) opgericht, dat maandag
het keurmerk voor gekweekte vis
presenteert. De eerste kweekvis
die voldoet aan het ASC-certifice-
ringsprogramma is de tilapia uit In
donesië. Het ASC-logo op de ver-
pakking geeft aan dat de vis duur
zaam is gekweekt. Want het kwe
ken van vis gaat niet altijd op een
Verantwoorde manier.
De Wit: „Een vis eet, dus de uit
werpselen zijn een probleem. Het
water moet gezuiverd worden."
Kweekvissen leven vaak dicht op
één en zijn daardoor vatbaar voor
ziektes. Geneesmiddelen moeten
door Joost Sijtsma