uit 113 Lambiek en de wilde gisten donderdag 16 augustus 2012 Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten. Soep: Lunch Meerpaal: Croque Monsieur: Cola: Koffie: €4,50 €7,00 €4,00 €2,10 €2,00 Clas kraanwater: gratis, maar we moesten er wel drie keer om vragen. warm vis-, vlees- of pastagerecht, of misschien toch één van de lunchtips van de Meerpaal? De keuze valt op de Toscaanse to matensoep en een croque mon sieur. Mijn gezelschap heeft grote trek en neemt de dagsoep (toma tencrèmesoep) en de 'lunch Meer paal': 'drie sneetjes brood, rijkelijk belegd met een warme snack en een stuk fruit'. De soep staat in een mum van tijd op tafel. Hij smaakt prima, maar we vermoeden dat de Toscaanse en crème-variant uit dezelfde pan komen. Aan de ene kom zijn wat kruiden toegevoegd, op de andere portie zit een toef room. Maar de temperatuur van de soep, die ver schilt wél. Mijn tafelgenoot kan meteen een hap nemen, terwijl ik moet wachten met eten, omdat de damp ervan afkomt. Het glas kraanwater waar we al twee keer om gevraagd hebben, zou erg welkom zijn om de mond te blussen, maar de bediening is ons vergeten. Pas na drie verzoe ken - de hete tomatensoep is in middels achter de kiezen - wordt het glas op tafel gezet. Een tosti ham en kaas kan je nau welijks verprutsen, dachten we. Toch wel. De croque die we voor- Prijs/kwaliteit consumpties: 6 De tosti ham/kaas is hard en droog. Het brood en de ham zijn hier en daar zwart. We vermoeden dat de Toscaan se tomatensoep en de tomatencrème soep uit dezelfde pan komen. De 'lunch Meerpaal' smaakt ok. Uitzicht: 8 De Nieuwe Bierkaai zorgt voor een fraai panorama vanaf het terras. Bediening: 6,5 De gerechten worden snel geser veerd. Jammer dat we drie keer moe ten vragen om een glas kraanwater. Hygiëne: 6 Op één van de twee damestoiletten is geen wc-papier aanwezig. De houder van de wc-borstel op het andere toi let mist de borstel, en is gevuld met cellofaantjes van tampons. geschoteld krijgen, is niet vers en krokant, maar hard en droog. Het brood is hier en daar zwart, net als de randjes van de ham. Mijn tafelgenoot heeft minder te klagen over zijn lunch, die bestaat uit drie boterhammen, belegd met ham, kaas en een lekker pittige pre paré. Jammer dat de bediening er vanuit gaat dat we van wit brood houden. We hadden graag een keus gehad. Op het bord ligt ook een kaas snack, een kleine salade en een ap pel. Mijn tafelgenoot stopt het fruit in zijn tas. „Die appel is voor thuis." Taveerne De Meerpaal is elke dag geo pend vanaf 10.00 uur 's ochtends. Dinsdags gesloten. www.demeerpaal.net. Het klinkt als de titel van een nieuw album van Suske en Wiske: 'Lambiek en de wilde gisten'. Er had ook 'Lambiek en de kwieke kriek' boven kunnen staan. Toch gaat deze column niet over striphelden, maar uiteraard over eten en drinken. Lambiek is in dit geval niet het klunzige, pe dante mannetje in wit overhemd met zwarte oberstrik, dat zijn kaalheid probeert te verbergen on der een bolhoed. Die heet trou wens Lambik (zonder e). Nee, de lambiek waar ik het over wil hebben, is een bijzondere, Bel gische, streekgebonden biersoort. Zuur en fris van smaak, dus bij uitstek geschikt als zomerdrankje. Toen ik mijn eerste slok nam, dacht ik dat er iets mis mee was. Niet echt lekker* Pure lambiek tref je overigens in Nederland bijna niet aan. Afgeleide producten daarvan wel, zoals geuze en kriek, waarbij lambiekbier als moeder bier gebruikt is. Zo ook voor de re delijk populaire fruitbieren met framboos, perzik of appel. Geuze is een mousserend meng sel van oude en jonge lambiek, dat op fles is hergegisL De echte goede 'oude geuze' wordt be waard in champagneachtige fles sen en is niet gezoet Ik heb de oude geuze geproefd tijdens een reis door Vlaams Brabant, waarbij de eeuwenoude bierhoofdstad Leuven als plezierige uitvalsbasis fungeerde. Het is even wennen, die geuze, maar dan smaakt hij toch wel erg lekker en verfris send. Mits je je verwachtingspa troon aangaande speciaalbieren kunt loslaten. Voor kriek lambiek worden voor de tweede gisting zure kersen (morellen) toegevoegd aan het brouwsel, circa 200 gram per liter. Zij geven die heerlijke, intense kersensmaak af. Later worden pit ten en schilletjes eruit gefilterd. Om te begrijpen hoe lambiekbier vroeger een wezenlijk onderdeel uitmaakte van het dagelijks leven, lenen we even de teletijdmachine van professor Barabas en schieten onszelf 200 jaar terug in de tijd, naar het arme, maar idyllische Pa- jottenland, ten zuidwesten van Brussel. De zon brandt. Boeren knechten zijn volop aan het hooien, ze hebben honger en dorst. Gelukkig, daar komen net wat deernes aangelopen met man den brood, worst, hesp en paté. En kruiken met verkwikkend lam biekbier. De vermoeide knechten mengen er kandijsuiker door heen, om het scherpste zuur eraf te halen. Faro wordt dit drankje genoemd. Het alcoholpercentage is dermate laag (circa 4 procent), dat de boer zich geen zorgen hoeft te maken over de arbeids productiviteit na de lunch. Lambiek is een oerbier, dat in de ze streek al sinds de middeleeu wen op dezelfde manier wordt ge brouwen. De brouwer voegt geen gist toe, maar spreidt zijn brouw sel van wort, granen en oude hop uit in enorme, ondiepe kuipen, waarin het een etmaal lang is blootgesteld aan de buitenlucht In die tijd wordt het 'besprongen' door unieke wilde gisten, die al leen in de vallei van de Zenne voorkomen. Dit kan alleen 's win ters gebeuren, als andere (schade lijke) micro-organismen niet ac tief zijn vanwege de kou. Dan mag het brouwsel rusten in eiken houten vaten, waar de aanwezige suikers worden omgezet in alco hol en koolzuurgas, en een helde re vloeistof met die kenmerkende smaak overblijft. De naam lambiek is waarschijn lijk een verbastering van Lem- beek, een dorp in de Zennevallei, bij het stadje Halle. Hier is nog steeds een van de grotere lambiek- brouwerijen gevestigd, Boon, die ook naar Nederland exporteert Een andere theorie verwijst naar een koperen distilleerapparaat, alambic genaamd. Wie meer wil weten over dit offi cieel erkende streekbier en het in zijn eigen omgeving wil 'deguste- ren', moet vooral eens een bezoek brengen aan het informatieve be zoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg. Roomijs met lambieksabayon nagerecht voor vier personen benodigdheden 2 eidooiers; 2 eetlepels kristalsuiker; 1 deciliter kriek lam biek, bijvoorbeeld Lindemans; 20 kersen, ontpit (of op sap); 4 bolle tjes roomijs,"2 kletskoppen. bereidingswijze Klop eidooiers met suiker in een mengkom licht en schui mig. Breng in ruime pan laagje water tegen kook aan. Zet vuur heel laag, hang mengkom in de pan (au bain-marie, het water mag de mengkom niet raken) en blijf kloppen. Giet in kleine beetjes kriekbier erbij. Klop circa 10 minuten tot fijne, schuimige massa ontstaat. Doe kersen en ijsbollen in hoog bierglas, overgiet met kriëksabayon. Steek er stukken kletskop en lange ijslepel in. Meteen serveren! tip Ook lekker met kersenijs.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 45