uit 113
Lambiek en de wilde gisten
donderdag 16 augustus 2012
Puck Kerkhoven is
de gids voor
lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
willen eten.
Soep:
Lunch Meerpaal:
Croque Monsieur:
Cola:
Koffie:
€4,50
€7,00
€4,00
€2,10
€2,00
Clas kraanwater: gratis, maar we moesten er wel
drie keer om vragen.
warm vis-, vlees- of pastagerecht,
of misschien toch één van de
lunchtips van de Meerpaal?
De keuze valt op de Toscaanse to
matensoep en een croque mon
sieur. Mijn gezelschap heeft grote
trek en neemt de dagsoep (toma
tencrèmesoep) en de 'lunch Meer
paal': 'drie sneetjes brood, rijkelijk
belegd met een warme snack en
een stuk fruit'.
De soep staat in een mum van tijd
op tafel. Hij smaakt prima, maar
we vermoeden dat de Toscaanse
en crème-variant uit dezelfde pan
komen. Aan de ene kom zijn wat
kruiden toegevoegd, op de andere
portie zit een toef room. Maar de
temperatuur van de soep, die ver
schilt wél. Mijn tafelgenoot kan
meteen een hap nemen, terwijl ik
moet wachten met eten, omdat de
damp ervan afkomt.
Het glas kraanwater waar we al
twee keer om gevraagd hebben,
zou erg welkom zijn om de mond
te blussen, maar de bediening is
ons vergeten. Pas na drie verzoe
ken - de hete tomatensoep is in
middels achter de kiezen - wordt
het glas op tafel gezet.
Een tosti ham en kaas kan je nau
welijks verprutsen, dachten we.
Toch wel. De croque die we voor-
Prijs/kwaliteit consumpties: 6
De tosti ham/kaas is hard en droog.
Het brood en de ham zijn hier en daar
zwart. We vermoeden dat de Toscaan
se tomatensoep en de tomatencrème
soep uit dezelfde pan komen. De
'lunch Meerpaal' smaakt ok.
Uitzicht: 8
De Nieuwe Bierkaai zorgt voor een
fraai panorama vanaf het terras.
Bediening: 6,5
De gerechten worden snel geser
veerd. Jammer dat we drie keer moe
ten vragen om een glas kraanwater.
Hygiëne: 6
Op één van de twee damestoiletten is
geen wc-papier aanwezig. De houder
van de wc-borstel op het andere toi
let mist de borstel, en is gevuld met
cellofaantjes van tampons.
geschoteld krijgen, is niet vers en
krokant, maar hard en droog. Het
brood is hier en daar zwart, net als
de randjes van de ham.
Mijn tafelgenoot heeft minder te
klagen over zijn lunch, die bestaat
uit drie boterhammen, belegd met
ham, kaas en een lekker pittige pre
paré. Jammer dat de bediening er
vanuit gaat dat we van wit brood
houden. We hadden graag een
keus gehad.
Op het bord ligt ook een kaas
snack, een kleine salade en een ap
pel. Mijn tafelgenoot stopt het
fruit in zijn tas. „Die appel is voor
thuis."
Taveerne De Meerpaal is elke dag geo
pend vanaf 10.00 uur 's ochtends.
Dinsdags gesloten.
www.demeerpaal.net.
Het klinkt als de titel
van een nieuw album
van Suske en Wiske:
'Lambiek en de wilde
gisten'. Er had ook 'Lambiek en
de kwieke kriek' boven kunnen
staan. Toch gaat deze column niet
over striphelden, maar uiteraard
over eten en drinken. Lambiek is
in dit geval niet het klunzige, pe
dante mannetje in wit overhemd
met zwarte oberstrik, dat zijn
kaalheid probeert te verbergen on
der een bolhoed. Die heet trou
wens Lambik (zonder e).
Nee, de lambiek waar ik het over
wil hebben, is een bijzondere, Bel
gische, streekgebonden biersoort.
Zuur en fris van smaak, dus bij
uitstek geschikt als zomerdrankje.
Toen ik mijn eerste slok nam,
dacht ik dat er iets mis mee was.
Niet echt lekker* Pure lambiek tref
je overigens in Nederland bijna
niet aan. Afgeleide producten
daarvan wel, zoals geuze en kriek,
waarbij lambiekbier als moeder
bier gebruikt is. Zo ook voor de re
delijk populaire fruitbieren met
framboos, perzik of appel.
Geuze is een mousserend meng
sel van oude en jonge lambiek,
dat op fles is hergegisL De echte
goede 'oude geuze' wordt be
waard in champagneachtige fles
sen en is niet gezoet Ik heb de
oude geuze geproefd tijdens een
reis door Vlaams Brabant, waarbij
de eeuwenoude bierhoofdstad
Leuven als plezierige uitvalsbasis
fungeerde. Het is even wennen,
die geuze, maar dan smaakt hij
toch wel erg lekker en verfris
send. Mits je je verwachtingspa
troon aangaande speciaalbieren
kunt loslaten.
Voor kriek lambiek worden voor
de tweede gisting zure kersen
(morellen) toegevoegd aan het
brouwsel, circa 200 gram per liter.
Zij geven die heerlijke, intense
kersensmaak af. Later worden pit
ten en schilletjes eruit gefilterd.
Om te begrijpen hoe lambiekbier
vroeger een wezenlijk onderdeel
uitmaakte van het dagelijks leven,
lenen we even de teletijdmachine
van professor Barabas en schieten
onszelf 200 jaar terug in de tijd,
naar het arme, maar idyllische Pa-
jottenland, ten zuidwesten van
Brussel. De zon brandt. Boeren
knechten zijn volop aan het
hooien, ze hebben honger en
dorst. Gelukkig, daar komen net
wat deernes aangelopen met man
den brood, worst, hesp en paté.
En kruiken met verkwikkend lam
biekbier. De vermoeide knechten
mengen er kandijsuiker door
heen, om het scherpste zuur eraf
te halen. Faro wordt dit drankje
genoemd. Het alcoholpercentage
is dermate laag (circa 4 procent),
dat de boer zich geen zorgen
hoeft te maken over de arbeids
productiviteit na de lunch.
Lambiek is een oerbier, dat in de
ze streek al sinds de middeleeu
wen op dezelfde manier wordt ge
brouwen. De brouwer voegt geen
gist toe, maar spreidt zijn brouw
sel van wort, granen en oude hop
uit in enorme, ondiepe kuipen,
waarin het een etmaal lang is
blootgesteld aan de buitenlucht
In die tijd wordt het 'besprongen'
door unieke wilde gisten, die al
leen in de vallei van de Zenne
voorkomen. Dit kan alleen 's win
ters gebeuren, als andere (schade
lijke) micro-organismen niet ac
tief zijn vanwege de kou. Dan
mag het brouwsel rusten in eiken
houten vaten, waar de aanwezige
suikers worden omgezet in alco
hol en koolzuurgas, en een helde
re vloeistof met die kenmerkende
smaak overblijft.
De naam lambiek is waarschijn
lijk een verbastering van Lem-
beek, een dorp in de Zennevallei,
bij het stadje Halle. Hier is nog
steeds een van de grotere lambiek-
brouwerijen gevestigd, Boon, die
ook naar Nederland exporteert
Een andere theorie verwijst naar
een koperen distilleerapparaat,
alambic genaamd.
Wie meer wil weten over dit offi
cieel erkende streekbier en het in
zijn eigen omgeving wil 'deguste-
ren', moet vooral eens een bezoek
brengen aan het informatieve be
zoekerscentrum De Lambiek in
Alsemberg.
Roomijs met lambieksabayon
nagerecht voor vier personen
benodigdheden 2 eidooiers; 2 eetlepels kristalsuiker; 1 deciliter kriek lam
biek, bijvoorbeeld Lindemans; 20 kersen, ontpit (of op sap); 4 bolle
tjes roomijs,"2 kletskoppen.
bereidingswijze Klop eidooiers met suiker in een mengkom licht en schui
mig. Breng in ruime pan laagje water tegen kook aan. Zet vuur heel
laag, hang mengkom in de pan (au bain-marie, het water mag de
mengkom niet raken) en blijf kloppen. Giet in kleine beetjes kriekbier
erbij. Klop circa 10 minuten tot fijne, schuimige massa ontstaat. Doe
kersen en ijsbollen in hoog bierglas, overgiet met kriëksabayon. Steek
er stukken kletskop en lange ijslepel in. Meteen serveren!
tip Ook lekker met kersenijs.