iolvoedselcrisis De G20 praten volgende week over de voedselcrisis die in grote delen van de we reld op uitbreken staat. Wat ligt er ten grondslag aan de voedselcrisis en wat moet er gebeuren om haar tegen te gaan? woensdag 15 augustus 2012 De strijd om eten uöor Joost Bosman De cijfers die Tom van der Lee, direc teur lobby en campagne bij Ox- fam Novib ople pelt zijn verbijste rend: tijdens de vorige voedselcri sis (die in 2008 zijn piek kende) kregen 75 miljoen mensen extra wereldwijd met honger te maken. Vorig jaar (een tweede piek in de voedselcrisis) kwamen daar nog eens 45 miljoen bij en nu staan we voor een derde piek. Van der Lee heeft nog meer onheil spellende getallen: „Alles bij elkaar gaat eenderde van het voedsel ver loren. In het Westen gooien we net zoveel voedsel weg als de gehe le voedselproductie ten zuiden van de Sahara. En als we de ko mende vijftig jaar alle monden wil len voeden, moeten we meer voed sel verbouwen dan de-laatste vijf duizend jaar bij elkaar. Alles bij elkaar zou je de moed in de schoenen zakken. Het eerste probleem dat Van der Lee aan stipt, is de klimaatverandering. In onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Kazachstan zorgen lang durige perioden van droogte voor misoogsten, terwijl in andere de len van de wereld (West-Europa, India en de Filipijnen) de land bouw juist te lijden heeft onder overmatige regenval. Daardoor ont staan er tekorten aan graan (maïs en tarwe) en stijgt de prijs ervan en dus ook van het voedsel, zegt Van der Lee. „Arme landen wor den daardoor buitenproportioneel hard getroffen. In het Westen ge ven we zo'n 10 procent van ons in komen uit aan voedsel, terwijl dat in de Derde Wereld maar liefst 70 procent is." Een andere factor die de voedsel crisis mede veroorzaakt, is de ver bouw van producten (zoals maïs en soya) die biobrandstof moeten leveren. De Europese Unie heeft in haar strijd tegen de CO,-uit- stoot de transportsector verplicht, dat ze 10 procent van de brandstof vermengt met biobrandstof, ge maakt van natuurlijke producten. En in de VS moet 9 procent van de maïsoogst verplicht worden aangewend voor de productie van biobrandstof Dat lijkt een loffelijk streven. Maar, zo stelt Van der Lee, het probleem is dat we onze Wes terse strijd voor een schoner mi lieu afwentelen op de arme lan den. De verbouw van biobrand stof is erg inefficiënt en kostbare landbouwgrond (in de VS, maar ook in Afrika en Azië) wordt niet gebruikt voor de verbouw van voedsel. Alleen al in de Keniase Ta- nadelta, de graanschuur van Afri ka, is eenderde vamde landbouw grond opgekocht voor de verbouw van suikerriet en jatropha, waaruit biobrandstof wordt gewonnen. „Met andere woorden: het voedsel belandt uiteindelijk in de autotank en niet op tafel", vat Van der Lee samen. Daar komt bij dat de verbouw van biobrandstof het doel van een schoner milieu niet altijd dient. Sterker nog, het zou in sommige gevallen de C03-uitstoot kunnen verhogen. Van der Lee: „In Indone sië worden natte landen ontgon nen om er palmolie te kunnen ver bouwen. Daarbij komt zoveel met haangas vrij, dat de winst in de strijd tegen CO,-uitstoot alweer teniet wordt gedaan." Ook werkt een ordinaire vorm van landjepik in grote delen van Afrika de voedselcrisis verder in de hand. Industrieën of landen die massaal grond opkopen om hun voedselvoorziening veilig te stel len, alles bij elkaar is er de laatste jaren Afrikaanse grond verhandeld met de omvang van vijftig keer Ne derland. „Soms blijft vruchtbare grond braak liggen en wordt er al leen maar mee gespeculeerd door investeerders", schetst Van der Lee de problematiek. Gespeculeerd wordt er ook met de voedselvoorraden zelf. „Door de fi nanciële crisis die in 2008 uitbrak, verlegden beleggers hun aandacht van de ineenstortende vastgoed- handel naar de voedselmarkt. Daardoor is voedsel een puur com mercieel product geworden. Al leen al het feit dat de voedsel markt is gegroeid, heeft de prijs op gedreven. Maar er zijn ook aanwij zingen dat hedgefondsen met voedselvoorraden hebben gespecu leerd, door ze bijvoorbeeld een aantal maanden vast te houden." Volgens Van der Lee hebben te 'Soms blijft grond braak liggen en wordt er alleen maar mee gespeculeerd' weinig partijen te veel van de voedselmarkt in handen. „Cargale, AGM en Bunge bestieren 90 pro cent van de graanhandel. Dat kan nooit goed zijn. Wij zouden graag zien dat de G20 een maximum stelt aan de positie van handelaren en investeerders." Van der Lee zou ook willen dat de G20 heldere afspraken maakt over het aanhouden en opbouwen van voedselvoorraden en over het niet langer subsidiëren en verplichtstel len van biobrandstoffen. Wat dat laatste betreft heeft hij stille hoop gevestigd op de herverkiezing van Barack Obama als president van de Verenigde Staten in november dit jaar. „De Verenigde Staten zijn de grootste dwarsligger waar het gaat om de biobrandstoffen. Als Obama een tweede en dus laatste termijn krijgt, heeft hij zijn han den vrij en kan hij verdergaande klimaatafspraken maken." Alle 'externe' factoren ten spijt, de overheden van arme landen dra- gen zelf ook verantwoordelijkheid voor de oplossing van de voedsel crisis, zegt Van der Lee. „Er is soms sprake van een slechte her verdeling en geen politieke bereid heid dat op te lossen." Zo geeft In dia volgens hem het slechte voor beeld: het land heeft de laatste de cennia een enorme economische groei doorgemaakt, waarvan een middenklasse van zo'n 150 mil joen mensen heeft kunnen profite ren. „Tegelijkertijd is de kloof tus sen arm en rijk alleen maar groter geworden. Dat heeft te maken met corruptie, maar ook met het kas tenstelsel dat in India nog altijd sterk voelbaar is." Brazilië heeft laten zien hoe het be ter kan. Van der Lee: „Onder de voormalige president Lula hebben arme gezinnen toegang gekregen tot onderwijs en gezondheidszorg, op voorwaarde dat ze hun kinde ren naar school sturen. Dan ben je bezig met een intelligente herver deling." zie onze websitezbuitenland 'G20 kan stijgende spiraal voedselprij zen voorkomen'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 10