Nieuw huis M binnen drie weken Verhuizen of verbouwen? Het is voor veel mensen met een oudere of niet meer goed 'passende' wo ning, een lastige keuze. Er is nog een mogelijkheid. Je huis vervan gen met een zogenoemde inschuif- woning. Een woning passend bij de woningen van de buren links en rechts, binnen een maand ge plaatst en ook nog voorzien van comfort anno 2012. En de prijs? Een beetje verbouwing kost al snel hetzelfde, maar dan blijf je worste len met gedateerde systemen, ma terialen en toepassingen. De in schuifwoning kost 80.000 euro. Daarvoor heb je een compleet nieuw huis, binnen 22 dagen ge bouwd en opgeleverd. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het kan. De inschuifwoning is een innova tief concept dat door bouwbedrijf Mulder uit het West-Friese Ob- dam is bedacht, uitgewerkt en ge 281 consument koopwaar Koekje steekt rivier over vrijdag 10 augustus 2012 In 22 dagen een volledig gerenoveerde tussenwoning. Eentje die energiezuinig is volgens de meest recente principes. En dan ook nog op de plek waar je al jaren naar tevredenheid woont. door Sandra van Maanen foto's PR lanceerd. Eind 2011 ontving het be drijf tijdens de manifestatie De Voorsprong in Ede, met een over macht aan stemmen de publieks prijs. Mulder werkt samen met ne gen andere bedrijven in de bouw sector. Het initiatief wordt onder steund door Bouwend Nederland. Inmiddels is een eerste pilotwo- ning een feit, binnen afzienbare tijd zullen de inschuifwoningen op de Nederlandse markt worden gebracht. In veel Nederlandse steden en dor pen zijn in de jaren vijftig en zes tig seriematig rijtjeswoningen ge plaatst. Prima woningen, fijne buurten. Een groot deel van dit woningbestand is in eigendom van woningcorporaties, maar er zit ook nog behoorlijk wat privébe- zit tussen. Wooncomfort laat in de ze woningen nogal te wensen over. Zo werden in de jaren vijftig en zestig huizen nog voorzien van houten vloeren en zolders. Enkel glas, geen dak-, vloer- en muuriso latie, verouderde systemen voor verwarming: eigenlijk passen de huizen niet meer bij de hedendaag se wensen op het gebied van wooncomfort. Bouwmethodieken en de keuze voor materialen die in de periode van wederopbouw gangbaar waren, zijn ruimschoots door de tijd ingehaald. Bij traditionele renovatie wordt de woning deel voor deel aangepakt en kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Inschuiven is goedkoper, omdat de complete woning tussen het blok wordt uitgetild en wordt herbouwd met onderdelen die al in de fabriek op maat zijn ge maakt. De inschuifwoning sluit qua stijl en voorkomen naadloos aan op de overige woningen in de rij. Door hergebruik van onderde len uit de oude woning wordt bo vendien afval bespaard. Wat over blijft, is gemiddeld niet meer dan 1 kuub afval per woning. Hiermee is de techniek een typisch voor beeld van het principe 'lean bou wen'. Belangrijke voorwaarde daar in is ook een strakke planning van werkprocessen. De partners die in de bouw samenwerken, moeten bereid zijn zich te conformeren aan een werkplanning. Want 22 da gen is een behoorlijke uitdaging, wachten op materialen of man schappen is in een dergelijke plan ning niet mogelijk. Loopt het sys teem volgens de planning, dan le vert de methodiek een aanzienlij ke kosten- en tijdbesparing op. Voor zowel particulieren, woning corporaties als beleggers kan de in schuifwoning een aantrekkelijk op tie zijn. Vooral omdat het binnen het concept mogelijk is van een rij tje van meerdere woningen één woning aan te pakken en de rest van de rij niet. Omdat bewoners slechts één maand uit hun huis moeten, blijven de kosten voor herhuisvesting gering. Dat is aan trekkelijk voor corporaties, maar natuurlijk ook voor particulieren die anders voor een langere perio de tijdelijk onderdak moeten rege len. Binnenkort is het mogelijk een tus senwoning, in de meest duurzame variant, van energielabel E naar la bel A, en wellicht zelfs A++, te til len tegen geringe meerkosten. Ook worden de kansen op het gebied van zonne-energie en warmte krachtkoppeling onder de loep ge nomen. Zijn die er, dan komt de inschuifwoning binnen het bereik van talloze subsidieregelingen. Of ook portiekwoningen en de wo ningen van de jaren zeventig en tachtig kunnen worden voorzien van een nieuwe gevel volgens het concept, wordt door de samenwer kende ketenpartners onderzocht. Q www.inschuifwoning.nl www.ipdubo.nl (voor meer informa tie over duurzaam bouwen) reageren? consument@wegener.nl door Wouter Klootwijk Gezelschapsspel, geschikt om tijd mee te doden in vakantiehuisje. Het regent. Wat is een vakantie huisje dan opeens klein. Het is geen spel met winnaars. Het brengt alleen nieuw leven in de brouwerij. Ik vond het spontaan uit en was verrast om het effect Vraag mensen om je heen welk koekje ze in hun leven tot op heden het lekkerste, het alleropwindendste vonden. Een koekje? Kun je een doodsaaier onder werp bedenken? Nou, probeer het maar. Je weet niet wat je gebeurt. Iedereen heeft een kampioenkoekje. Meestal een jeugd herinnering. Het kan tot wel een kwartier duren, het verhaal over het geweldige koek je van toen en de omstandigheden waarin het tot iemand kwam. Lang niet iedereen noemt hetzelfde koekje. En verrassend is ook dat er koekjes bij zijn die je zelf hele maal niet waarderen kon. Likkaakjes bij voorbeeld. Biscuit met een laagje suiker in verschillende kleuren. Ik vond er geen ene moer aan, maar het wordt spontaan ge noemd. Een vooruitgang was de variant die café noir werd genoemd. Lichtbruine suikerlaag en een geurtje van koffie ver keerd. Ziet u, lezer, zo gaat het spel, u hebt uw eigen koekje al voor de geest gehaald in tussen. Arnhemse meisjes? Weesper mop? Jan Ha gel? Kletskop? En wat ik een vreselijke vin ding vond: frou frou. Dat witte ertussen, dat klopte niet, maar mijn smaak. Ik heb een tijd geleefd op goedkope bitterkoekjes van Jamin. Soms waren ze zo hard, dat je ze eerst met een hamer stuk moest slaan. Ik denk dat ze niet met amandel, maar met abrikozenpitten bitter waren gemaakt. Heerlijk. Nog altijd maak ik abrikozenpit ten en pitten van perziken open om de kern er uit te halen en op te eten, om de ty pische bitterkoekjessmaak. Mijn favoriet (het is ook een soort bekente- nissenspel, men kan het evengoed over geu ren hebben of over liefde, alleen kan het dan lang duren) was de couque Bastogne. Let wel, de originele. De Bastognekoek van Lu is niet meer wat ooit de grootste koek- sensatïe in mijn leven was. Of is dat ver beelding, dokter? Aanleiding om het over koekjes te hebben, is een persbericht. Er komt een nieuw koek je de grens over en trekt de rivieren over. Geen nieuw soort, het bestaat al meer dan honderd jaar, maar volgens het persbericht was het nog niet eerder in Nederland te vinden: 'Jules Destrooper komt naar Neder land met zijn authentieke West-Vlaamse amandelbroodkoekjes'. Het zijn, kunstaca- demisch bekeken, vrij lelijke koekjes. Maar waarschijnlijk zijn er mensen, vast en ze ker in België, die het geweldig lekkere koek je bovenaan hebben staan als het beste koekje, ooit geproefd. We mogen niet weten waarvan het aman delbroodkoekje is gemaakt, behalve dan dat er boter doorheen gaat, maar verder moeten we het doen met: 'geheim familie- recept'. Dat maakt het des te begeerlijker natuurlijk. Het is slim van Jules Destroo per. Het koekje heeft zopas ook een prijs ge wonnen, nadat een jury met daarin zes tig wijnkenners het blind proevend het lekkerste koekje aller tijden vonden. Toch vreemd, de aankondiging dat het koekje nu pas naar hier komt. Ik ken het al. Mogelijk omdat ik vaak in België kom, maar ik weet zeker dat het ook al geruime tijd in Nederland te koop is. Ik kocht het wel eens. Ja, maar nog niet bij Jumbo en C1000, zegt het reclamebureau dat voor de Belgen Nederlandse aandacht voor het koekje vraagt. Goed, ik geef het door: Jum bo. reageren? klootwijk@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 28