Nieuw huis
M binnen drie weken
Verhuizen of verbouwen?
Het is voor veel mensen
met een oudere of niet
meer goed 'passende' wo
ning, een lastige keuze. Er is nog
een mogelijkheid. Je huis vervan
gen met een zogenoemde inschuif-
woning. Een woning passend bij
de woningen van de buren links
en rechts, binnen een maand ge
plaatst en ook nog voorzien van
comfort anno 2012. En de prijs?
Een beetje verbouwing kost al snel
hetzelfde, maar dan blijf je worste
len met gedateerde systemen, ma
terialen en toepassingen. De in
schuifwoning kost 80.000 euro.
Daarvoor heb je een compleet
nieuw huis, binnen 22 dagen ge
bouwd en opgeleverd. Het klinkt
onwaarschijnlijk, maar het kan.
De inschuifwoning is een innova
tief concept dat door bouwbedrijf
Mulder uit het West-Friese Ob-
dam is bedacht, uitgewerkt en ge
281 consument
koopwaar
Koekje steekt rivier over
vrijdag 10 augustus 2012
In 22 dagen een volledig
gerenoveerde tussenwoning.
Eentje die energiezuinig is
volgens de meest recente
principes. En dan ook nog op
de plek waar je al jaren naar
tevredenheid woont.
door Sandra van Maanen foto's PR
lanceerd. Eind 2011 ontving het be
drijf tijdens de manifestatie De
Voorsprong in Ede, met een over
macht aan stemmen de publieks
prijs. Mulder werkt samen met ne
gen andere bedrijven in de bouw
sector. Het initiatief wordt onder
steund door Bouwend Nederland.
Inmiddels is een eerste pilotwo-
ning een feit, binnen afzienbare
tijd zullen de inschuifwoningen
op de Nederlandse markt worden
gebracht.
In veel Nederlandse steden en dor
pen zijn in de jaren vijftig en zes
tig seriematig rijtjeswoningen ge
plaatst. Prima woningen, fijne
buurten. Een groot deel van dit
woningbestand is in eigendom
van woningcorporaties, maar er
zit ook nog behoorlijk wat privébe-
zit tussen. Wooncomfort laat in de
ze woningen nogal te wensen
over. Zo werden in de jaren vijftig
en zestig huizen nog voorzien van
houten vloeren en zolders. Enkel
glas, geen dak-, vloer- en muuriso
latie, verouderde systemen voor
verwarming: eigenlijk passen de
huizen niet meer bij de hedendaag
se wensen op het gebied van
wooncomfort. Bouwmethodieken
en de keuze voor materialen die in
de periode van wederopbouw
gangbaar waren, zijn ruimschoots
door de tijd ingehaald.
Bij traditionele renovatie wordt de
woning deel voor deel aangepakt
en kunnen de kosten behoorlijk
oplopen. Inschuiven is goedkoper,
omdat de complete woning tussen
het blok wordt uitgetild en wordt
herbouwd met onderdelen die al
in de fabriek op maat zijn ge
maakt. De inschuifwoning sluit
qua stijl en voorkomen naadloos
aan op de overige woningen in de
rij. Door hergebruik van onderde
len uit de oude woning wordt bo
vendien afval bespaard. Wat over
blijft, is gemiddeld niet meer dan
1 kuub afval per woning. Hiermee
is de techniek een typisch voor
beeld van het principe 'lean bou
wen'. Belangrijke voorwaarde daar
in is ook een strakke planning van
werkprocessen. De partners die in
de bouw samenwerken, moeten
bereid zijn zich te conformeren
aan een werkplanning. Want 22 da
gen is een behoorlijke uitdaging,
wachten op materialen of man
schappen is in een dergelijke plan
ning niet mogelijk. Loopt het sys
teem volgens de planning, dan le
vert de methodiek een aanzienlij
ke kosten- en tijdbesparing op.
Voor zowel particulieren, woning
corporaties als beleggers kan de in
schuifwoning een aantrekkelijk op
tie zijn. Vooral omdat het binnen
het concept mogelijk is van een rij
tje van meerdere woningen één
woning aan te pakken en de rest
van de rij niet. Omdat bewoners
slechts één maand uit hun huis
moeten, blijven de kosten voor
herhuisvesting gering. Dat is aan
trekkelijk voor corporaties, maar
natuurlijk ook voor particulieren
die anders voor een langere perio
de tijdelijk onderdak moeten rege
len.
Binnenkort is het mogelijk een tus
senwoning, in de meest duurzame
variant, van energielabel E naar la
bel A, en wellicht zelfs A++, te til
len tegen geringe meerkosten. Ook
worden de kansen op het gebied
van zonne-energie en warmte
krachtkoppeling onder de loep ge
nomen. Zijn die er, dan komt de
inschuifwoning binnen het bereik
van talloze subsidieregelingen. Of
ook portiekwoningen en de wo
ningen van de jaren zeventig en
tachtig kunnen worden voorzien
van een nieuwe gevel volgens het
concept, wordt door de samenwer
kende ketenpartners onderzocht.
Q www.inschuifwoning.nl
www.ipdubo.nl (voor meer informa
tie over duurzaam bouwen)
reageren?
consument@wegener.nl
door Wouter Klootwijk
Gezelschapsspel, geschikt om tijd
mee te doden in vakantiehuisje.
Het regent. Wat is een vakantie
huisje dan opeens klein. Het is
geen spel met winnaars. Het brengt alleen
nieuw leven in de brouwerij. Ik vond het
spontaan uit en was verrast om het effect
Vraag mensen om je heen welk koekje ze
in hun leven tot op heden het lekkerste,
het alleropwindendste vonden.
Een koekje? Kun je een doodsaaier onder
werp bedenken? Nou, probeer het maar. Je
weet niet wat je gebeurt. Iedereen heeft
een kampioenkoekje. Meestal een jeugd
herinnering. Het kan tot wel een kwartier
duren, het verhaal over het geweldige koek
je van toen en de omstandigheden waarin
het tot iemand kwam. Lang niet iedereen
noemt hetzelfde koekje. En verrassend is
ook dat er koekjes bij zijn die je zelf hele
maal niet waarderen kon. Likkaakjes bij
voorbeeld. Biscuit met een laagje suiker in
verschillende kleuren. Ik vond er geen ene
moer aan, maar het wordt spontaan ge
noemd. Een vooruitgang was de variant
die café noir werd genoemd. Lichtbruine
suikerlaag en een geurtje van koffie ver
keerd. Ziet u, lezer, zo gaat het spel, u hebt
uw eigen koekje al voor de geest gehaald in
tussen.
Arnhemse meisjes? Weesper mop? Jan Ha
gel? Kletskop? En wat ik een vreselijke vin
ding vond: frou frou. Dat witte ertussen,
dat klopte niet, maar mijn smaak. Ik heb
een tijd geleefd op goedkope bitterkoekjes
van Jamin. Soms waren ze zo hard, dat je
ze eerst met een hamer stuk moest slaan.
Ik denk dat ze niet met amandel, maar met
abrikozenpitten bitter waren gemaakt.
Heerlijk. Nog altijd maak ik abrikozenpit
ten en pitten van perziken open om de
kern er uit te halen en op te eten, om de ty
pische bitterkoekjessmaak.
Mijn favoriet (het is ook een soort bekente-
nissenspel, men kan het evengoed over geu
ren hebben of over liefde, alleen kan het
dan lang duren) was de couque Bastogne.
Let wel, de originele. De Bastognekoek van
Lu is niet meer wat ooit de grootste koek-
sensatïe in mijn leven was. Of is dat ver
beelding, dokter?
Aanleiding om het over koekjes te hebben,
is een persbericht. Er komt een nieuw koek
je de grens over en trekt de rivieren over.
Geen nieuw soort, het bestaat al meer dan
honderd jaar, maar volgens het persbericht
was het nog niet eerder in Nederland te
vinden: 'Jules Destrooper komt naar Neder
land met zijn authentieke West-Vlaamse
amandelbroodkoekjes'. Het zijn, kunstaca-
demisch bekeken, vrij lelijke koekjes. Maar
waarschijnlijk zijn er mensen, vast en ze
ker in België, die het geweldig lekkere koek
je bovenaan hebben staan als het beste
koekje, ooit geproefd.
We mogen niet weten waarvan het aman
delbroodkoekje is gemaakt, behalve dan
dat er boter doorheen gaat, maar verder
moeten we het doen met: 'geheim familie-
recept'. Dat maakt het des te begeerlijker
natuurlijk. Het is slim van Jules Destroo
per. Het koekje heeft zopas ook een prijs ge
wonnen, nadat een jury met daarin zes
tig wijnkenners het blind proevend het
lekkerste koekje aller tijden vonden.
Toch vreemd, de aankondiging dat het
koekje nu pas naar hier komt. Ik ken het al.
Mogelijk omdat ik vaak in België kom,
maar ik weet zeker dat het ook al geruime
tijd in Nederland te koop is. Ik kocht het
wel eens. Ja, maar nog niet bij Jumbo en
C1000, zegt het reclamebureau dat voor de
Belgen Nederlandse aandacht voor het
koekje vraagt. Goed, ik geef het door: Jum
bo.
reageren?
klootwijk@wegener.nl