II
Zure bommen uit eigen tuin
M
donderdag 9 augustus 2012
Puck Kerkhoven is
de gids voor
lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
i willen eten,
•'I j j.yjests?
O Zierikzee
Vf
Lunchroom De Punt
Scheldestraat 5
x\°
Punt -
"fM
Koffie:
€1,40
Verse jus d'orange:
€2,50
IZS
Tosti ham/kaas:
€2,50
N
Tomatensoep:
€3,00
fD
—s
Glas kraanwater:
gratis
zijn broodjes gezond, en met ham
en kaas, verschillende tosti's, soep,
gebak, pannenkoeken en poffer
tjes. De meeste producten van de
lunchroom worden zelf gemaakt
in bakkerij 't Appelpuntje, die er
naast ligt.
We hebben geen grote honger en
kiezen daarom voor een tosti
ham/kaas en een tomatensoep.
We bestellen er een koffie en een
verse jus d'orange bij.
Bij De Punt gaat alles net even an
ders. De medewerkers komen hier
niet naar je toe om de bestelling
op te nemen: je kunt binnen door
geven wat je wilt eten.
Achter een tafel zit een medewer
ker, die nauwkeurig de bestellin
gen aanstreept op een papier waar
op alle gerechten voorgedrukt
staan. De jongen is dan ook even
in de war als we vragen om een
glas kraanwater. Dat staat namelijk
niet op zijn lijstje. Maar binnen
een paar seconden herpakt hij
zich. Natuurlijk kunnen we een
glas kraanwater krijgen!
Als je toch binnen staat, kun je
meteen even rondneuzen in de ca
deauwinkel van De Punt. Wie een
origineel presentje zoekt voor een
verjaardag of geboorte, is hier aan
het goede adres. In de winkel wor-
BEOORDELING
Prijs/kwaliteit consumpties: 7
De gerechten van De Punt zijn eenvou
dig. Het brood van de tosti smaakt
heerlijk vérs, maar de soep was niet
zelf gemaakt. De prijzen zijn laag.
Waar vind je nog een kopje koffie
voor 1,40 euro?
Uitzicht: 7,5
Je zit heerlijk op het terras van De
Punt, en hebt bovendien een leuk uit
zicht op de kinderboerderij, die naast
de lunchroom ligt.
Bediening: 8
De medewerkers van De Punt serve
ren de gerechten met de grootste
zorg.
Hygiëne: 7
Op de tafels lagen wat etensresten,
maar de wc's zijn brandschoon en rui
ken fris.
den allerlei vrolijk gekleurde snuis
terijen verkocht. Een deel is ge
maakt door cliënten van Gors.
De tosti is snel klaar en smaakt
heerlijk: het brood is lekker knap
perig en dik belegd met ham en
kaas. We krijgen er een klein plas
tic bakje met curry bij, en een sala
de met komkommer, tomaat en zil
veruitjes. Bij de tomatensoep krij
gen we een bordje met harde bolle
tjes en roomboter. Jammer dat de
soep niet vers gemaakt is, maar hij
smaakt lekker. We voelen ons bo
vendien in de watten gelegd. De
zorg waarmee de medewerkers de
gerechten serveren, is vertederend.
Onze dag is goed.
De Punt is open op maandag van
13.00 tot 16.30 uur, dinsdag tot en
met zaterdag van 10.00 tot 16.30
uur.
Nadat ik thuiskom van
een onvergetelijke va
kantie in Noorwegen
blijkt mijn bescheiden
moestuin geëxplodeerd. Wat is al
les gegroeid in die paar weken af
wezigheid! Eerst veel regen en
daarna een warme periode, dan
wil het wel.
De sperziebonen kronkelen licht
voetig tot ver boven mijn hoofd,
tomatenplanten buigen diep door
onder hun vracht. De rucola heeft
potente struikjes gevormd. Even
een blaadje snoepen: wow, een
smaakbommetje! Licht notig en
heerlijk peperig.
Alleen de kaalgevreten nerven
van de pluksla staan er trooste
loos bij. Ik vrees dat slakken hier
de boosdoeners zijn. En ik heb
nog wel zo gestrooid met koffïe-
prut, dat zou preventief moeten
werken.
Ik ben onder de indruk van de sui-
kermaïs, die veelbelovende kol
ven heeft gevormd en bloeit met
wuivende halmen. Maar de kam
pioenen in groeikracht zijn toch
wel mijn twee augurkenplanten.
De hele tuin kruipen ze door, vro
lijk strooiend met gele bloemen.
En onder de bladen verstopt,
groeien zeker tien dikke groene
augurken, sommigen zijn al zo
groot als mijn hand. Zo te zien ko
men er nog veel meer aan. Ik knip
ze af bij het steeltje en verbaas me
over hun stekelige huid. Over hun
hele groene bast zijn ze bedekt
met prikkende haartjes. Geen
wonder dat ze met rust worden
gelaten door de slakken.
Wat doe je in hemelsnaam met zo
veel verse augurken? Opeten! Ja
natuurlijk, maar hoe? Een paar
exemplaren verwerk ik door de
sla, gewoon zoals je komkommer
gebruikt. Wel even aanmaken met
een lekkere dressing, want een au
gurk heeft van zichzelf vrijwel
geen smaak.
Een paar augurken verdwijnen in
de gazpacho, die frisse, koude
Spaanse zomersoep, op basis van
rijpe tomaten, groene paprika, ui,
knoflook, komkommer, olijfolie
en geweekt oud brood. De kom
kommer daarin kun je gerust ver
vangen door verse augurk. Dat
gaat prima! Je mist dan wel die
specifieke iets weeë komkom-
mersmaak, maar er zijn genoeg
komkommerhaters die dat geen
enkel probleem zullen vinden.
Ik deel gul uit aan vrienden en bu
ren die op bezoek komen om on
ze vakantieverhalen aan te horen.
Wat dan nog overblijft, dat leg ik
in, zoals ik dat heb geleerd van
mijn Surinaamse vriendin Louise.
Helemaal niet moeilijk, het is een
werkje van niets. Leuk om te
doen. Je zou ze ook eerst kunnen
pekelen en vervolgens in weckfles
sen of-potten kunnen inleggen,
maar op deze manier bewaard in
de koelkast, vind ik ze veel lekker
der, omdat ze dan mooi knappe
rig blijven.
Geef ze bij de nasi, bij gado gado,
roti, pittige kip of saté van de bar
becue. Maak er ook eens een fris
se salade mee, met stukjes rijpe to
maat en veel verse koriander. Je
mag ze ook zo uit de bak snoepen
en daarvoor hoefje niet noodzake
lijkerwijs zwanger te zijn.
Geen verse augurken uit eigen
tuin? Geen probleem, ze liggen in
deze tijd van het jaar ook bij de
groenteman en de supermarkt. Te
gen heel schappelijke prijzen. Je
begrijpt wel waarom.
Augurken op z'n Surinaams
Bijgerecht of om zo van te snoepen
benodigdheden 5 flinke augurken (van ongeveer 15 centimeter); 2,5 decili
ter natuurazijn; 4 eetlepels kristalsuiker; 2,5 deciliter koud water; 1 flin
ke witte ui; 2 laurierblaadjes; 5 jeneverbessen (of pimentkorrels); hal
ve rode Spaanse peper; zout en versgemalen peper.
bereidingswijze Was augurken onder koude kraan. Wrijf met handen even
tuele stekelige haartjes eraf. Gevoelige types doen dit werkje met huis-
houdhandschoenen aan. Spoel de augurken na met heet water. Hal
veer in lengterichting, snij hiervan schuine plakken van ongeveer 1 cen
timeter dik. Pel en halveer ui van kruin tot kontje. Leg plat op snij
plank en snijd dunne halve ringen. Was rode peper, snijd in schuine
ringetjes. Verwijder pitjes vooraf, als je niet van té heet houdt. Breng
2,5 deciliter water aan de kook en doe in grote mengkom. Voeg sui
ker toe en vermeng met garde tot alle suiker is opgelost. Voeg laurier
blad en geplette jeneverbessen toe en laat afkoelen. Meng azijn er
door en proef. Breng marinadevloeistof op smaak met peper en zout.
Voeg eventueel nog wat extra suiker of azijn toe. Voeg de stukjes au
gurk, ringen ui en ringetjes rode peper toe. Meng goed door en laat
alle smaken minimaal 2 uur buiten koelkast intrekken. Doe nu alles
over in goed afsluitbare plastic trommel met deksel en bewaar tot ge
bruik in koelkast. Zorg wel dat alle stukjes helemaal onder de vloeistof-
spiegel staan. Voeg zo nodig nog wat koud water toe. Na 2 dagen zijn
deze augurken op hun lekkerst. Ze zijn tot wel 2 weken houdbaar,
mits koel bewaard.
tip Voeg naar eigen smaak andere kruiden toe. Met verse dille, mosterd
en venkelzaad geef je een Scandinavische twist aan je augurken. Ge
bruik in dat geval rode ui en laat het pepertje achterwege.