II Zure bommen uit eigen tuin M donderdag 9 augustus 2012 Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder i willen eten, •'I j j.yjests? O Zierikzee Vf Lunchroom De Punt Scheldestraat 5 x\° Punt - "fM Koffie: €1,40 Verse jus d'orange: €2,50 IZS Tosti ham/kaas: €2,50 N Tomatensoep: €3,00 fD —s Glas kraanwater: gratis zijn broodjes gezond, en met ham en kaas, verschillende tosti's, soep, gebak, pannenkoeken en poffer tjes. De meeste producten van de lunchroom worden zelf gemaakt in bakkerij 't Appelpuntje, die er naast ligt. We hebben geen grote honger en kiezen daarom voor een tosti ham/kaas en een tomatensoep. We bestellen er een koffie en een verse jus d'orange bij. Bij De Punt gaat alles net even an ders. De medewerkers komen hier niet naar je toe om de bestelling op te nemen: je kunt binnen door geven wat je wilt eten. Achter een tafel zit een medewer ker, die nauwkeurig de bestellin gen aanstreept op een papier waar op alle gerechten voorgedrukt staan. De jongen is dan ook even in de war als we vragen om een glas kraanwater. Dat staat namelijk niet op zijn lijstje. Maar binnen een paar seconden herpakt hij zich. Natuurlijk kunnen we een glas kraanwater krijgen! Als je toch binnen staat, kun je meteen even rondneuzen in de ca deauwinkel van De Punt. Wie een origineel presentje zoekt voor een verjaardag of geboorte, is hier aan het goede adres. In de winkel wor- BEOORDELING Prijs/kwaliteit consumpties: 7 De gerechten van De Punt zijn eenvou dig. Het brood van de tosti smaakt heerlijk vérs, maar de soep was niet zelf gemaakt. De prijzen zijn laag. Waar vind je nog een kopje koffie voor 1,40 euro? Uitzicht: 7,5 Je zit heerlijk op het terras van De Punt, en hebt bovendien een leuk uit zicht op de kinderboerderij, die naast de lunchroom ligt. Bediening: 8 De medewerkers van De Punt serve ren de gerechten met de grootste zorg. Hygiëne: 7 Op de tafels lagen wat etensresten, maar de wc's zijn brandschoon en rui ken fris. den allerlei vrolijk gekleurde snuis terijen verkocht. Een deel is ge maakt door cliënten van Gors. De tosti is snel klaar en smaakt heerlijk: het brood is lekker knap perig en dik belegd met ham en kaas. We krijgen er een klein plas tic bakje met curry bij, en een sala de met komkommer, tomaat en zil veruitjes. Bij de tomatensoep krij gen we een bordje met harde bolle tjes en roomboter. Jammer dat de soep niet vers gemaakt is, maar hij smaakt lekker. We voelen ons bo vendien in de watten gelegd. De zorg waarmee de medewerkers de gerechten serveren, is vertederend. Onze dag is goed. De Punt is open op maandag van 13.00 tot 16.30 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur. Nadat ik thuiskom van een onvergetelijke va kantie in Noorwegen blijkt mijn bescheiden moestuin geëxplodeerd. Wat is al les gegroeid in die paar weken af wezigheid! Eerst veel regen en daarna een warme periode, dan wil het wel. De sperziebonen kronkelen licht voetig tot ver boven mijn hoofd, tomatenplanten buigen diep door onder hun vracht. De rucola heeft potente struikjes gevormd. Even een blaadje snoepen: wow, een smaakbommetje! Licht notig en heerlijk peperig. Alleen de kaalgevreten nerven van de pluksla staan er trooste loos bij. Ik vrees dat slakken hier de boosdoeners zijn. En ik heb nog wel zo gestrooid met koffïe- prut, dat zou preventief moeten werken. Ik ben onder de indruk van de sui- kermaïs, die veelbelovende kol ven heeft gevormd en bloeit met wuivende halmen. Maar de kam pioenen in groeikracht zijn toch wel mijn twee augurkenplanten. De hele tuin kruipen ze door, vro lijk strooiend met gele bloemen. En onder de bladen verstopt, groeien zeker tien dikke groene augurken, sommigen zijn al zo groot als mijn hand. Zo te zien ko men er nog veel meer aan. Ik knip ze af bij het steeltje en verbaas me over hun stekelige huid. Over hun hele groene bast zijn ze bedekt met prikkende haartjes. Geen wonder dat ze met rust worden gelaten door de slakken. Wat doe je in hemelsnaam met zo veel verse augurken? Opeten! Ja natuurlijk, maar hoe? Een paar exemplaren verwerk ik door de sla, gewoon zoals je komkommer gebruikt. Wel even aanmaken met een lekkere dressing, want een au gurk heeft van zichzelf vrijwel geen smaak. Een paar augurken verdwijnen in de gazpacho, die frisse, koude Spaanse zomersoep, op basis van rijpe tomaten, groene paprika, ui, knoflook, komkommer, olijfolie en geweekt oud brood. De kom kommer daarin kun je gerust ver vangen door verse augurk. Dat gaat prima! Je mist dan wel die specifieke iets weeë komkom- mersmaak, maar er zijn genoeg komkommerhaters die dat geen enkel probleem zullen vinden. Ik deel gul uit aan vrienden en bu ren die op bezoek komen om on ze vakantieverhalen aan te horen. Wat dan nog overblijft, dat leg ik in, zoals ik dat heb geleerd van mijn Surinaamse vriendin Louise. Helemaal niet moeilijk, het is een werkje van niets. Leuk om te doen. Je zou ze ook eerst kunnen pekelen en vervolgens in weckfles sen of-potten kunnen inleggen, maar op deze manier bewaard in de koelkast, vind ik ze veel lekker der, omdat ze dan mooi knappe rig blijven. Geef ze bij de nasi, bij gado gado, roti, pittige kip of saté van de bar becue. Maak er ook eens een fris se salade mee, met stukjes rijpe to maat en veel verse koriander. Je mag ze ook zo uit de bak snoepen en daarvoor hoefje niet noodzake lijkerwijs zwanger te zijn. Geen verse augurken uit eigen tuin? Geen probleem, ze liggen in deze tijd van het jaar ook bij de groenteman en de supermarkt. Te gen heel schappelijke prijzen. Je begrijpt wel waarom. Augurken op z'n Surinaams Bijgerecht of om zo van te snoepen benodigdheden 5 flinke augurken (van ongeveer 15 centimeter); 2,5 decili ter natuurazijn; 4 eetlepels kristalsuiker; 2,5 deciliter koud water; 1 flin ke witte ui; 2 laurierblaadjes; 5 jeneverbessen (of pimentkorrels); hal ve rode Spaanse peper; zout en versgemalen peper. bereidingswijze Was augurken onder koude kraan. Wrijf met handen even tuele stekelige haartjes eraf. Gevoelige types doen dit werkje met huis- houdhandschoenen aan. Spoel de augurken na met heet water. Hal veer in lengterichting, snij hiervan schuine plakken van ongeveer 1 cen timeter dik. Pel en halveer ui van kruin tot kontje. Leg plat op snij plank en snijd dunne halve ringen. Was rode peper, snijd in schuine ringetjes. Verwijder pitjes vooraf, als je niet van té heet houdt. Breng 2,5 deciliter water aan de kook en doe in grote mengkom. Voeg sui ker toe en vermeng met garde tot alle suiker is opgelost. Voeg laurier blad en geplette jeneverbessen toe en laat afkoelen. Meng azijn er door en proef. Breng marinadevloeistof op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat extra suiker of azijn toe. Voeg de stukjes au gurk, ringen ui en ringetjes rode peper toe. Meng goed door en laat alle smaken minimaal 2 uur buiten koelkast intrekken. Doe nu alles over in goed afsluitbare plastic trommel met deksel en bewaar tot ge bruik in koelkast. Zorg wel dat alle stukjes helemaal onder de vloeistof- spiegel staan. Voeg zo nodig nog wat koud water toe. Na 2 dagen zijn deze augurken op hun lekkerst. Ze zijn tot wel 2 weken houdbaar, mits koel bewaard. tip Voeg naar eigen smaak andere kruiden toe. Met verse dille, mosterd en venkelzaad geef je een Scandinavische twist aan je augurken. Ge bruik in dat geval rode ui en laat het pepertje achterwege.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 31