wonen@wegener.nl 2. X wonen fffl 024-3650509 i:T:I Zaterdag 21 juli 2012 kennen. Datzelfde geldt voor het ko pen van meubeltjes of het inhuren van hulp bij klussen of tuinieren. Als je dat lokaal doet, werkt dat in je voordeel." „Heel veel te klussen hebben wij ove rigens niet aan ons chalet gehad. Het was zo goed als nieuw toen we het in 2007 kochten, met als doel het te verhu ren (zie www.chaletfilzmoos.com) en er zelf vakanties door te brengen. Dat kopen had nog wat voeten in de aarde. Het is in Oostenrijk niet ongebruikelijk dat ouders hun kinderen bouwgrond schenken. Zo ook in het geval van ons perceel. Twee zoons hadden de grond gekregen en elkaar geholpen bij het bouwen van hun huis, naast elkaar. Toen ons chalet klaar was, kreeg de ene zoon een vriendin. Ze wilde graag met hem verder, maar dan wel in haar eigen woonplaats. Dilemma. Helemaal toen wij ons meldden, als potentiële kopers. Pas twee maanden later was de kogel door de kerk: het huis werd ons gegund. Dat is vijf jaar geleden, en sindsdien hebben we het er enorm naar ons zin. Ook met de buurman, de andere zoon dus, is warm contact." „Over warm gesproken: aanvankelijk hadden wij het plan in een warmer kli maat een tweedé huis te kopen. Spanje was eerste keus. We hebben er een paar dagen rondgelopen, op huizen jacht, maar konden geen geschikte stek vinden. In Filzmoos, een echt familie dorpje met 1400 inwoners op zo'n 1000 kilometer van Utrecht, kwamen we al vijftien jaar, voor de wintersport. Toen Spanje niks werd, kwam Oosten rijk meteen in beeld. Ons chalet, groot genoeg voor tien personen en heel comfortabel ingericht, met tal van well- nessvoorzieningen en een aparte spelle tjeskamer, was liefde op het eerste ge zicht. De typisch Oostenrijkse stijl, met veel hout, grote balkons en kleine ruit jes, trok ons direct. Ook de plek, op 1000 meter hoogte, vinden we ideaal: mooi tussen andere bebouwing in, met weids uitzicht op de Bischofsmütze en het Dachsteinmassief „In de winter, als'de meeste toeris ten komen om te skiën, vinden we on ze tuin spectaculair: één grote, witte de ken, waar nooit een einde aan lijkt te komen. Maar ook in het voor- en na jaar komen we hier graag om even op adem te komen, te wandelen of een van de feesten mee te maken. Er is ons wel eens gevraagd: is jullie huisje 'voor altijd'? Ik denk het wel: niemand die ons nog van onze alp krijgt..." reageren en aanmelden? featureredactie@wegener.nl Foto's: 1. Tablegrill van Eva Solo. 2. Barbecook Amica. 3. BodumFyrkat. 4. Weber O-serie. 5. Outdoorchef Easy Charcoal. naam Mariëlle (50) en Frans de Kok (52) beroep Mariëlle: verpleegkundige; Frans: eigen automatiseringsbedrijf woonplaats Oisterwijk tweede huisje Filzmoos, Salz- burger Land, oostenrijk, sinds 2007 functie belegging, vakantiehuis door Jan van Mullem Voelen jullie je al als Heidi Peter op de Oostenrijkse alp? Of is vijf jaar in het Salzburger Land daar voor nog iets te kort? Mariëlle de Kok: „Zo ongeveer ja, we doen ons best ons aan te passen als we in Filzmoos zijn. Ik heb bijvoorbeeld een Dirndl, zo'n traditionele jurk. Als ik die draag, voelt het nog altijd wat on wennig, maar het wordt in het dorp wel enorm op prijs gesteld. Zoals tij dens Bauemherbst, het feest dat al van af eind augustus wordt gevierd. Dan zijn er overal activiteiten en boeren- markten waarbij de inwoners in kleder dracht streekeigen producten aanbie den. Maar ook later in de herfst, bij de Alm Abtrieb, als de koeien - vrolijk ver sierd met bloemen - weer van de Alp komen, is er oog voor de eigen traditie. Dan sta ik er ook bij, in Dirndl. En Frans in Lederhosen? Nee, zover heb ik hem nog niet gekregen." „Ach, zo zijn er wel meer dingen waar wij op letten. Nieuwe spullen ko pen wij niet in Nederland om ze ver volgens mee naar Oostenrijk te verhui zen, maar gewoon bij de winkelier in Filzmoos. Veel praktischer, en zo leer je bovendien je dorpsgenoten sneller Mariëlle en Frans de Kok hebben een tweede huis in Oostenrijk, foto's MdK een thermometer zodat het te snel bra den van vlees je niet meer zo snel zal overkomen. De instapmodellen zijn vanaf zo'n 150 euro verkrijgbaar. Met deze vernieuwde aandacht lijkt de gasbarbecue ook een beetje op zijn retour. Die is natuurlijk ook lang niet zo romantisch als de houtskoolgestook- te variant en had bovendien als groot ste probleem dat het schoonhouden en -maken van de branders een lastig en vervelend karwei is. En dat past eigen lijk niet in het plaatje: barbecueën moet vooral relaxed zijn. Daar hebben de fabrikanten nu wel wat op gevon den: een metalen driehoeksbalkje dat er met de punt naar boven voor zorgt dat alle. sappen langs de branders net jes in de lekbak stromen. Naast deze vernieuwde aandacht voor het klassieke barbecueën lijkt er ook een trend op gang te komen die zich meer op de tafel richt. Zeg maar het buiten gourmetten, alleen dan met een barbecue. Weber heeft met de Q-serie een hip ogende variant in het assortiment; Barbecook levert met de Amica een wat klassieker ogend model. Het zijn beide barbecues op pootjes die je midden op tafel posteert. Wie echt wat leuks op tafel wil zet ten, moet eens naar de Fyrkat small van Bodum kijken. Deze barbecue is te koop in vier verschillende kleuren en staat op verchroomde poten. Misschien nóg mooier is de tafelgrill van het Deense design merk Eva Solo. Dit in ac cessoires gespecialiseerde designmerk heeft een porseleinen barbecue in het assortiment die op een houten onder- zettér kan worden geplaatst. Je maakt het jezelf nog makkelijker als je direct een 'alles-in-één' aanschaft. Dus een tafel met daarin een barbecue ingebouwd, zoals op www.bbqtafel.nl wordt aangeboden. Deze werkt op gas; de gasfles is mooi weggewerkt in de po ten van de tafel. Uiteraard kan zo'n to taalpakket ook met een houtskool-bbq worden gekozen, zoals de 2 of 3 meter grote barbecuetafels van I Forni Campi- ni. Welk model je uiteindelijk ook kiest: het draait tegenwoordig weer helemaal om het gezellig met z'n allen in de tuin een lekker hapje eten. Een hapje dat meestal door de man des huizes met een biertje in de hand is klaargemaakt. Nu alleen de zon nog. |c^| reageren? featureredactie@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 33