Barbecue wint van buitenkeuken wonen Tien redem voor een tL Is relaxed. Het vlees doet het werk, vader vindt tiet leuk om te keren en moeder kan na liet dressed van de sla van een roseetje genieten Een paar jaar geleden leek het er even op dat de buitenkeuken de barbecue uit de tuin zou verdrijven. Anno nu blijkt de barbecue die overnamepoging met glans te hebben weerstaan, zo is er inmiddels een tafel op de markt met ingebouwde barbecue. Zaterdag 21 juli 2012 wonen@wegener.nl 024-3650509 meer columns van Frederike op ww w.f rederi kesch rijft, n I i at je dat léuk vindt!" Dat 1 zeggen mensen vaak als ik vertel dat ik een volkstuin heb. „En wat een werk!" Vaak volgt hierna een gruwelverhaal over een moeilijke jeugd, waarin elke dag een mud aardappels moest worden ge schrapt en wekenlang alleen bonen op het menu stonden. Moestuiniers van de tweede generatie, is daar al een therapie voor? Ik ben ook erfelijk belast, maar in positieve zin. Mijn ouders hadden het vroeger druk met een winkel en vijf kinderen, maar in de moestuin had ik mijn vader voor mezelf. Voer voor psychologen. Het is niet makkelijk uitleggen waar om ik de volkstuin zo leuk vind. Ob scure hobby's als paaldansen of nor- die walken, daar draai je geloof ik nog makkelijker een puntje aan. Want het is waar: het is veel werk. Een uur of zeven per week, als het een beetje netjes moet. En de oogst komt soms met kruiwagens tege lijk, waardoor je meer weggeeft dan opeet. Als ik een vergadering heb, moet ik al tijd op mijn han den gaan zitten vanwege ernstige rouwranden. Het moestuinle ven is ook niet zonder gevaar. Laatst stak een wesp mij, waar door het dagen leek alsof ik met een rode bokshand- schoen aan liep. Ook ben ik eens, als in een scène uit een Laurel Hardy- film, op de verkeerde kant van de hark gaan staan. Na de klap en even stilte moest ik huilen, van schrik, en daarna hard lachen, om mezelf. Waarom zou je jezelf zo kwellen? Als ik diep graaf, kan ik argumenten be denken. Zo heb ik geen vleermuisar- men omdat ik veel gieters sjouw. Daartoe kan ik ook in een zweterig zaaltje gaan sporten, maar ik ben lie ver buiten. Bovendien hangen in een sportschool van die testosteron-bom- metjes rond, waar ik maar heel ge vaarlijke bijgedachten van krijg. Op de volkstuin zijn alleen ongevaarlijke mannen, oud genoeg om mijn vader te zijn en zo gedragen ze zich ook. Wel zo ontspannen. Mijn sperziebonen zeggen knak, en liggen niet al dagen sneu te verdro gen in een schap. Niemand heeft er gif op gespoten. Ik kan aardbeien af- poetsen aan mijn broek, en dan het warme sap langs mijn kin voelen lo pen. Ik heb altijd vazen vol bloemen, zo weelderig dat het wel een markt kraam lijkt. Mijn hoofd, altijd goed voor een hele fanfare aan chaos en drukte, staat tijdens het wieden in een andere flow, waardoor er nog eens een nuttige gedachte opborrelt. Zo los ik tussen de peulen levensvra gen op en krijg als bonus lekker eten, een strak lijf en geen zondige bijge dachten. Me dunkt, er zijn hobby's waar je minder rendement van hebt. Frederike Krommendijk Meer Informatie: www.weber.com www.outdoorchef.com www.barbecook.com www.evasolo.com Wie een doorsnee voet balkantine binnen loopt, zal niet snel twee mannen van middelbare leeftijd re cepten horen uitwisselen. Anders is het wanneer het over barbecueën gaat. De één weet vaak nog beter hoe je een sparerib moet klaarmaken dan de an der. Blijkbaar appelleert het roosteren van vlees aan het laatste restje jagersin stinct, diep verscholen in de beschaaf de man. Het lijkt ook de voornaamste reden te zijn dat de opmars van de buitenkeu ken toch wat is afgevlakt. Een paar jaar geleden trakteerden leveranciers ons op de.meest fantastische keukens in combinatie met loungesets voor op het terras. Het probleem van de buitenkeu ken is echter - ongeacht leuk of niet - dat het ook de discussie 'Wie kookt er vandaag?' naar de tuin bracht. Want in een keuken - what's in a name? - moet gekookt worden. En barbecueën, tja, dat is een heel ander verhaal, dat is relaxed. Het vlees doet het werk, vader vindt het leuk om te keren en moeder kan na het dressen van de sla genieten van een roseetje. De leveranciers van barbecues zijn er deze zomer dan ook met nieuw elan tegenaan gegaan. Opvallend zijn de ver nieuwde versies van de klassieke barbe cue. Om misverstanden te voorkomen, we hebben het hier niet over de weg- werpmodelletjes die voor je voor 5 eu ro kant-en-klaar bij de supermarkt koopt. Zo bracht het Belgische Barbecook een verbeterde versie van zijn barbecue Go op de markt. Deze houtskoolge- stookte grill is nu verkrijgbaar in een stevig wagentje, zodat je deze makke lijk kunt verplaatsen als de wind in eens vanuit een andere hoek waait. Ook marktleider Weber lanceerde een 'herintroductie': een goedkopere en verbeterde versies van de klassiekers Performer en One Touch. Zo is bij de laatste net als bij Barbecook het verrijd bare onderstel aangepast. Ook andere merken als Outdoorchef en Big Green Egg (die er ook echt uitziet als een groen ei) hebben soortgelijke verbete ringen doorgevoerd. Beide voorbeelden tekenen de ver nieuwde aandacht voor de klassieke barbecue: houtskoolgestookt, rond van vorm en tegenwoordig voorzien van doorcor-Peter Pasma

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 32