Ni e oesters Feestdis van zelfg 3 Bijna voor niets zaterdag 14 juli 2012 uitleg vervolgt. „Je kunt mindful vertalen als 'vol aandacht'. Het houdt in dat je heel bewust leeft in het moment." Iets wat we vol gens Karin in de westerse wereld niet gewend zijn. „Deze maat schappij is juist gericht op 'hoofd zaken'. Onze gedachten zijn dan ook vaak bij het verleden of de toe komst. Het is toch zonde dat we het grootste gedeelte van ons le ven voorbij laten gaan zonder er bewust bij stil te staan?" Er wordt instemmend geknikt. Als je je eenmaal bewust bent van het gevoel, kun je volgens Karin je gedachten erbij betrekken. „Door vaker de aandacht te trainen leer je afstand te nemen van alle ge dachten. Je doorbreekt het automa tische gedachtenpatroon, waar door er ruimte ontstaat voor nieu we inzichten." Het is tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. Iedereen zoekt een plekje op de achtersteven van het schip en sluit de ogen. Karin begeleidt de meditatie, die door het water een extra dimensie krijgt. Stap voor stap laat ze de deelnemers stilstaan bij hun zintui gen. De stilte van het ochtendglo ren wordt alleen onderbroken door het ronken van de motor, krijsende meeuwen en Karins stem, die dingen zegt als: 'voel hoe je voeten contact maken met de grond', 'luister naar je hartslag' en 'welk geluid valt je als eerste op?'. Niemand beantwoordt de vragen; iedereen krijgt de ruimte om er op zijn of haar eigen manier mee om te gaan. De meditatie eindigt met de vraag stil te staan bij het grotere geheel waarvan we deel uitmaken. Karin gaat alvast naar binnen, de rest volgt wanneer ze daar aan toe zijn. Gastvrouw Jacqueline heeft het ontbijt verzorgd. Er staan kannen met jus d'orange en manden met warme croissantjes op tafel. Tij dens het eten vraagt Karin naar de ervaringen. „Ik vond de locatie van de motor, krijsende meeuwen en Karins stem. foto's Mechteld Jansen heel bijzonder en ik heb ook nog wat bijgeleerd", reageert Sanny van. der Welle uit Kortgene. „Nor maal focus ik me op alles wat bin nenkomt, maar nu heb ik geleerd dat ik het in stukjes kan knippen." Eline Bruijnzeel uit Heinkenszand vond het een inspirerende tocht en 'een mooie start om te begin nen met serieuze meditatie'. Avondtochten zijn op 26 juli en 23 aug. van 19.30 - 22.00 uur. Ochtend- tochten zijn op 9 aug. en 6 sept, van 6.00 - 8.30 uur. Kosten: 17,50 euro p.p. (excl. consumpties). Meer infor matie en reserveren: www.onthaas- tenaanzee.nl en www.ms-onrust.nl. Genieten van het weidse uitzicht over de Oosterschelde. Vakantie vieren met een laag budget vergt wat creativiteit. De Zomerkrant-redactie zoekt naar f. de mogelijkheden. Deze keer oesters, kokkelskrukels rapen. door Lilian Dominicus atuurlijk kun je alle ingrediënten voor je maaltijd in de winkel kopen, maar nog leu ker, lekkerder én goedkoper is ze halen in de natuur. Zeeland is er bij uitstek geschikt voor. Menig Zeeuw fietst rond oud en nieuw naar de dijk, om daar bij laag water (zie www.getij.nl) de oesters voor de feestdis te rapen. En zo krijgt de aloude spreuk 'ons Zeeuwen bin zuunig' een heel nieuwe dimensie. Veel heb je niet nodig voor deze activiteit. Belangrijk is een oes termes of beitel, want die schelp dieren zitten soms behoorlijk vast. Laarzen of waterbestendige schoenen die beschermen tegen de scherpe randjes van de oes ters zijn ook geen overbodige luxe. En natuurlijk een emmer. Verhuurde schelpdierpercelen moeten met rust worden gela ten, maar verder mag iedereen voor eigen gebruik mossels, oes ters, kokkels en kreukels pluk ken tot een maximum van tien kilo per persoon. Bekende plekken zijn de strand jes bij het Goese Sas, Wemeldin- ge, ten noorden van Yerseke, de Roompot naast de Sophiahaven, ten oosten van haven van Burgh- sluis, Neeltje Jans en de Pluim- pot bij Sint Maartensdijk. De lijst is eindeloos. Bij Nationaal Park Oosterschelde (info@np- -oosterschelde.nl) kunnen ze meer informatie geven over loca ties en recepten. Er zijn ook ex cursies o.l.v. een gids gepland op 22 juli om 13.30 uur, 18 augustus om 10.30 uur en 22 september om 14.00 uur. Reserveren: info@hotelwemeldinge.nl. Oesters plukken. foto Willem Mieras

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 35