Ni
e oesters
Feestdis van zelfg
3
Bijna voor niets
zaterdag 14 juli 2012
uitleg vervolgt. „Je kunt mindful
vertalen als 'vol aandacht'. Het
houdt in dat je heel bewust leeft
in het moment." Iets wat we vol
gens Karin in de westerse wereld
niet gewend zijn. „Deze maat
schappij is juist gericht op 'hoofd
zaken'. Onze gedachten zijn dan
ook vaak bij het verleden of de toe
komst. Het is toch zonde dat we
het grootste gedeelte van ons le
ven voorbij laten gaan zonder er
bewust bij stil te staan?" Er wordt
instemmend geknikt.
Als je je eenmaal bewust bent van
het gevoel, kun je volgens Karin je
gedachten erbij betrekken. „Door
vaker de aandacht te trainen leer
je afstand te nemen van alle ge
dachten. Je doorbreekt het automa
tische gedachtenpatroon, waar
door er ruimte ontstaat voor nieu
we inzichten."
Het is tijd om het geleerde in de
praktijk te brengen. Iedereen zoekt
een plekje op de achtersteven van
het schip en sluit de ogen. Karin
begeleidt de meditatie, die door
het water een extra dimensie
krijgt. Stap voor stap laat ze de
deelnemers stilstaan bij hun zintui
gen. De stilte van het ochtendglo
ren wordt alleen onderbroken
door het ronken van de motor,
krijsende meeuwen en Karins
stem, die dingen zegt als: 'voel hoe
je voeten contact maken met de
grond', 'luister naar je hartslag' en
'welk geluid valt je als eerste op?'.
Niemand beantwoordt de vragen;
iedereen krijgt de ruimte om er op
zijn of haar eigen manier mee om
te gaan. De meditatie eindigt met
de vraag stil te staan bij het grotere
geheel waarvan we deel uitmaken.
Karin gaat alvast naar binnen, de
rest volgt wanneer ze daar aan toe
zijn.
Gastvrouw Jacqueline heeft het
ontbijt verzorgd. Er staan kannen
met jus d'orange en manden met
warme croissantjes op tafel. Tij
dens het eten vraagt Karin naar de
ervaringen. „Ik vond de locatie
van de motor, krijsende meeuwen en Karins stem. foto's Mechteld Jansen
heel bijzonder en ik heb ook nog
wat bijgeleerd", reageert Sanny
van. der Welle uit Kortgene. „Nor
maal focus ik me op alles wat bin
nenkomt, maar nu heb ik geleerd
dat ik het in stukjes kan knippen."
Eline Bruijnzeel uit Heinkenszand
vond het een inspirerende tocht
en 'een mooie start om te begin
nen met serieuze meditatie'.
Avondtochten zijn op 26 juli en 23
aug. van 19.30 - 22.00 uur. Ochtend-
tochten zijn op 9 aug. en 6 sept, van
6.00 - 8.30 uur. Kosten: 17,50 euro
p.p. (excl. consumpties). Meer infor
matie en reserveren: www.onthaas-
tenaanzee.nl en www.ms-onrust.nl.
Genieten van het weidse uitzicht over de Oosterschelde.
Vakantie vieren met een laag
budget vergt wat creativiteit. De
Zomerkrant-redactie zoekt naar
f. de mogelijkheden. Deze keer
oesters, kokkelskrukels rapen.
door Lilian Dominicus
atuurlijk kun je alle
ingrediënten voor je
maaltijd in de winkel
kopen, maar nog leu
ker, lekkerder én goedkoper is ze
halen in de natuur. Zeeland is er
bij uitstek geschikt voor.
Menig Zeeuw fietst rond oud en
nieuw naar de dijk, om daar bij
laag water (zie www.getij.nl) de
oesters voor de feestdis te rapen.
En zo krijgt de aloude spreuk
'ons Zeeuwen bin zuunig' een
heel nieuwe dimensie.
Veel heb je niet nodig voor deze
activiteit. Belangrijk is een oes
termes of beitel, want die schelp
dieren zitten soms behoorlijk
vast. Laarzen of waterbestendige
schoenen die beschermen tegen
de scherpe randjes van de oes
ters zijn ook geen overbodige
luxe. En natuurlijk een emmer.
Verhuurde schelpdierpercelen
moeten met rust worden gela
ten, maar verder mag iedereen
voor eigen gebruik mossels, oes
ters, kokkels en kreukels pluk
ken tot een maximum van tien
kilo per persoon.
Bekende plekken zijn de strand
jes bij het Goese Sas, Wemeldin-
ge, ten noorden van Yerseke, de
Roompot naast de Sophiahaven,
ten oosten van haven van Burgh-
sluis, Neeltje Jans en de Pluim-
pot bij Sint Maartensdijk. De
lijst is eindeloos. Bij Nationaal
Park Oosterschelde (info@np-
-oosterschelde.nl) kunnen ze
meer informatie geven over loca
ties en recepten. Er zijn ook ex
cursies o.l.v. een gids gepland op
22 juli om 13.30 uur, 18 augustus
om 10.30 uur en 22 september
om 14.00 uur. Reserveren:
info@hotelwemeldinge.nl.
Oesters plukken. foto Willem Mieras