Mossel past in trend
van 'naturel en vers'
g|||^
B|
iPpfep!
lliSPSè
Rijk neemt regie In ontwikkelingen
in de zuidwestelijke Delta
Anneke Ammerlaan
Vergezicht
De krant 6 weken voor 18 euro!
PZC 1
donderdag 5 juli 2012
De foodwatcher ziet dat de aandacht voor de mediter
rane keuken verschuift naar lokale producten. „In die
omslag past de mossel uitstekend. De mossel heeft
nauwelijks vet en veel mineralen en vitaminen. Culi
nair is het ook een interessant product."
De laatste vergaderdag
van de Tweede Kamer,
vandaag, kan voor Zee
land bijzonder gunstig
uitpakken. Het parlement praat
over de Joint Strike Fighter (JSF)
en de marinierskazerne. Een
meerderheid van de volksverte
genwoordigers wil uit 's werelds
grootste militaire project ooit
stappen. Niet meer meedoen aan
de ontwikkeling van een straalja
ger die in krap tien jaar tijd vier
keer zo duur is geworden (van 22
naar 87 miljoen euro per stuk).
Daarmee vergeleken is de verhui
zing van de marinierskazerne van
Doorn naar Vlissingenpeanuts.
Toch dreigde de Kamer hiervoor
de afgelopen weken ook de vinger
op de knip te houden. Die verhui
zing mag niet duurder uitpakken
dan een verbouwing van de kazer
ne in Doorn, vond PW-woord-
voerder Marcial Hernandez met
een Zeeuws aandoende zuinig
heid. „Hin cent tevee, oor."
Na twee jaar in de fractie te heb
ben gezeten kwam Hernandez er
deze week poltseling achter dat in
de PW alles om Wilders draait
Volgens hem leeft Geert zo geïso
leerd dat hij Henk en Ingrid niet
eens kent. En onder welke steen
heeft Marcial dan al die tijd geze
ten, dat hij dat niet wist?
Voor Zeeland opent zich een
prachtig vergezicht. Defensie
heeft miljarden over en dé criti
cus van de verhuizing is uit de
PW gestapt en voert vandaag het
woord niet. Kazerne in the pocket.
Als ik Karla Peijs was, zou ik met
een doorpakken. Toen we deze
week berichtten dat Zeeland geen
echte universiteit heeft, wezen
collega's erop dat de eerste Neder
landse universiteit eigenlijk in
Zierikzee had moeten komen en
niet in Leiden. Kunnen we de
JSF-miljarden niet gebruiken om
die alsnog te verhuizen? Een uni
versiteit verplaats je volgens mij
makkelijker dan een kernreactor.
Voor meer columns: www.pzc.nl/columns
Willem van Dam is ziek, vandaag niet zijn wekelijkse column
COLOFON
PZC
Park Veldzigt 35, Middelburg
Postbus 91, 4330 AB Middelburg
0118-43 4000
Directeur/uitgever
Charles van den Oosterkamp
c.vdoosterkamp@pzc.nl
Hoofdredactie
Peter Jansen pjansen@pzc.nl
Arie Leen Kroon (adjunct) alkroon@pzc.nl
Centrale redactie
T: 0118- 43 4010
E: redactie@pzc.nl
Redactie Walcheren
Postbus 91, 4330 AB Middelburg
T: 0118- 43 4050
E: walcheren@pzc.nl
Redactie Bevelanden-Tholen
Postbus 162,4460 AD Goes
T: 0113-31 5670
E: bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl
Redactie Zeeuws-Vlaanderen
Postbus 145, 4530 AC Terneuzen
T; 0115- 64 5740
E: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl
Redactie Schouwen-Duiveland
Postbus 80,4300 AB Zierikzee
T: 0111-45 4650
E: schouwen-duiveland@pzc.nl
Commercieel manager
Ivo van der Velde
Advertenties
VerkoopteamZeeland
T: 0118-434070
E: teamzeeland@pzc.nl
Personeelsadvertenties: 055- 5388 000
Familieberichten: 088- 0139 999
Kleintjes: 0900- 6743 836
Krant niet ontvangen?
Wijziging van uw adresgegevens?
Gebruik maken van de vakantieservice?
Abonnement opzeggen?
Vul het formulier in op:
www.pzc.ni/lezersservice
of bel: 088-013 99 10
Toets 1: bezorgklachten (vanaf 07.00 uur)
nabezorging bij melding voor 12.00 uur
Toets 2: informatie over uw abonnement
Toets 3: informatie over abonneevoordeel
Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.00 uur
08.00- 12.00 uur
Abonnementsprijzen
Maand 27,50 (acceptgiro €30,75)
Kwartaal 77,65 (acceptgiro 80,85)
Jaar €296,50 (acceptgiro 299,95)
Auteursrechten
Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeverij
Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel van
Koninklijke Wegener NV.
Publicatierecht beeldende kunst via Beeldrecht.
Gegevensbescherming
PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener legt
van abonnees gegevens vast voor de uitvoering van
de abonnementsovereenkomst Deze gegevens
kunnen gebruikt worden om u op de hoogte te
houden van interessante producten en diensten,
van andere onderdelen van Wegener en zorgvuldig
geselecteerde partners. Indien u geen prijs stelt op
informatie van de PZC of indien u uw toestemming
voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt intrek
ken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij PZC
Lezersservice. Zie ook het privacy statement op
www.pzc.nl
Ja, ik neem de PZC en ontvang de eerste 4 weken gratis en neem aansluitend:
D een doorlopend abonnement met automatische betaling van 77,65 per kwartaal inazs)
een doorlopend abonnement met betaling per accept van 80,85 per kwartaal (na28)
ik neem een proefabonnement van 6 weken voor 18,-. Na deze periode stopt de bezorging vanzelf,
(ik heb de laatste 3 maanden geen proef gehad) (P6)
Stuur de bon naar: PZC, Afdeling lezersservice. Antwoordnummer 54050,5004 VB Tilburg.
Bellen kan ook: 088 - 013 9910
Straat
Postcode
Woonplaats
Telefoonnummer
Emailadres
Ik machtig de PZC om het abonnementsgeld van mijn rekening af te schrijven.
Rekeningnummer
Handtekening
De PZC gaal zore/uldig om mei persoonsgegevens In hel eole
fon treft u nadere informatie aan
Het gros van de Zeeuwse
mosselen belandt nog altijd
in Belgische magen. De sec
tor probeert via gerelateerde
televisieprogramma's ook
de Nederlanders warm te
maken voor het gezonde
zeebanket dat nota bene in
eigen land wordt gekweekt.
door Frank Balkenende
De afgelopen decennia is
er weinig veranderd,
werd gisteren ander
maal duidelijk tijdens
de officiële start van het mosselsei
zoen. Zestig tot zeventig procent
van de mosselproductie exporte
ren de Zeeuwse bedrijven naar Bel
gië, waar de mossel zo populair is
dat hij zelfs een glansrol speelt in
de hoofdstedelijke toerismecam-
pagne Brusselicious. Mosseltjes in
een beker vormen het likkebaar
dende logo.
„Belgen eten graag mosselen om
dat ze schaal- en schelpdieren als
een delicatesse beschouwen. In Ne
derland wordt de mossel nog
steeds als armeluisvoedsel gezien.
Bovendien is er geen Nederlandse
mossel-eetcultuur. De mossel is
van Zeeland, niet van Nederland",
zegt trendonderzoeker en food
watcher Anneke Ammerlaan. Zij
kan het weten als geestelijke moe
der van Nouveau en het AH-blad
Allerhande, columnist in diverse
magazines én hoofdredacteur van
Smaakmakend, een consumenten-
tijdschrift voor de biologische sec
tor.
Waar de zuiderburen van Bastog-
ne tot Oostende al het servet ont
vouwen zodra de vrachtwagens
uit Yerseke zijn vertrokken, lopen
Utrechters en Drenten <_r met een
boog omheen. De Producenten Or
ganisatie van de mosselsector
Aanvoer mosselen Zeeland en Waddenzee in de afgelopen 10 jaar
2000-2001
301.999
277.535
579.534
72.708.841
2001-2002
312.964
108509
421.473
70.995.725
2002-2003
151.802
331.135
482.937
66.751.449
2003-2004
201.472
316.708
518.180
67.487.141
2004-2005
379.823
304210
684.033
59.641.915
2005-2006
319.708
264203
583.911
55.521.424
2006-2007
194.227
106.814
301.041
50.114.552
2007-2008
140.050
263.063
403.113
68.762.727
2008-2009
151.946
215.564
367.510
66.160.975
2009-2010
225.137
238.628
463.765
56.193.817
2010-2011
321.229
245.599
566.828
69.634.812
2011-2012
144.947
160.496
305.443
50.801.843
Felix Bmicevvicz
(waarin de kwekers zijn verenigd)
en het Productschap Vis proberen
daar wel verandering in te bren
gen. Het gaat langzaam bergop
waarts.
„Vorig jaar zijn we begonnen met
campagnes in Overrijssel en Dren
the. Je moet echt fysiek naar die re
gio's toe. Het is nodig want de
groep die mosselen eet in Neder
land vergrijst. We moeten nieuwe
doelgroepen benaderen, met na
me jongeren", legt Hans van Gees-
bergen uit.
De secretaris van de Producenten
Organisatie verklapt dat de mossel
(een beetje stiekem) wordt gepro
moot in televisieprogramma's als
Tuinruimers en Eigen Huis en
Tuin, waarin aan het eind door
een kok een maaltijd wordt be
reid. Met mosselen als het even
kan. „Je moet dat meer zien als
voorlichting dan als promotie."
Toch kunnen de mossel en
andere schelpdieren zo
maar hip worden. Food
watcher Ammerlaan wijst op het
Nordic Manifest dat acht jaar terug
werd ondertekend door veertig
Deense koks. Rode draad: haal je
voedsel uit een straal van maxi
maal veertig kilometer om je
heen. Herondek zo de delicatessen
uit je regio en eet ook volgens de
seizoenen. Bereid 's winters geen
courgette, maar groene kool uit ei
gen tuin. „Naturel en zo vers moge
lijk, is de nieuwe luxe."
Deze Deense filosofie is bezig aan
een opmars. Ammerlaan: „De aan
dacht voor de mediterrane keuken
verschuift naar lokale producten.
Van Zuid-Europees naar Zeeuws
in dit geval en in die omslag past
de mossel uitstekend. De mossel
heeft nauwelijks vet en veel mine-'
ralen en vitaminen. Culinair is het
ook een interessant product. Je
kunt op verschillende manieren
van een mossel genieten."
wisxiizseiiSiastssxsssss&sz^siiesaississse^sseeessisiss^ssss^iXr^^Basssse^ssss^
door Jeffrey Kutterink
DEN HAAG - Het Rijk neemt de re
gie in de ontwikkeling van de
Zuidwestelijke Delta. Het gaat alle
plannen in samenhang op een rij
zetten.
Dat zei staatssecretaris Joop Atsma
(Water) woensdag in de Tweede
Kamer. Ideeën zijn er genoeg om
'de fouten van de Deltawerken'
weg te werken (blauwalg, zand-
honger). Door het Volkerak-Zoom
meer en de Grevelingen te verzil-
ten verbetert de waterkwaliteit en
verdwijnt de giftige stinkende
blauwalg. Innovatie technieken
moeten voorkomen dat zout water
uit het Volkerak via de sluizen
weglekt. Door aanleg van een getij-
dencentrale en een jachthaven van
de toekomst moeten economie en
toerisme beter floreren. En door
betere verbindingen en het maken
van bekkens, moet overtollig re
genwater in de toekomst snel en
veilig kunnen worden afgevoerd.
In de regio staan de neuzen dezelf
de kant op, maar de hulp van het
Rijk is nodig. Plannen moeten wor
den uitgevoerd in water en op
grond van het Rijk. Daar loopt het
stroef omdat ministeries elkaar te
genwerken. Atsma gaat alle plan
nen nu in samenhang beschrijven.
Dat schept duidelijkheid over pro
cedures, tijdpad en geldstromen.
Atsma wil voorkomen dat projec
ten vertraging oplopen. Waar Rijk
en regio het eens zijn en financie
ring is geregeld, kunnen projecten
doorgaan. De Kamer vroeg woens
dag speciaal aandacht voor het pro
ject Roode Vaart. Als het Volkerak
Zoommeer wordt verzilt, moet
zoet water van elders komen. De
regio wil dat doen via de Roode
Vaart, de Mark en de Dintel. Kos
ten: 30 miljoen. De regio wil 20
miljoen bijdragen. Atsma wil de
rest bijpassen, maar kan dat niet
omdat het kabinet demissionair is.
„Het is aan de Kamer om te zor
gen dat het geld er komt."