Mossel past in trend van 'naturel en vers' g|||^ B| iPpfep! lliSPSè Rijk neemt regie In ontwikkelingen in de zuidwestelijke Delta Anneke Ammerlaan Vergezicht De krant 6 weken voor 18 euro! PZC 1 donderdag 5 juli 2012 De foodwatcher ziet dat de aandacht voor de mediter rane keuken verschuift naar lokale producten. „In die omslag past de mossel uitstekend. De mossel heeft nauwelijks vet en veel mineralen en vitaminen. Culi nair is het ook een interessant product." De laatste vergaderdag van de Tweede Kamer, vandaag, kan voor Zee land bijzonder gunstig uitpakken. Het parlement praat over de Joint Strike Fighter (JSF) en de marinierskazerne. Een meerderheid van de volksverte genwoordigers wil uit 's werelds grootste militaire project ooit stappen. Niet meer meedoen aan de ontwikkeling van een straalja ger die in krap tien jaar tijd vier keer zo duur is geworden (van 22 naar 87 miljoen euro per stuk). Daarmee vergeleken is de verhui zing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingenpeanuts. Toch dreigde de Kamer hiervoor de afgelopen weken ook de vinger op de knip te houden. Die verhui zing mag niet duurder uitpakken dan een verbouwing van de kazer ne in Doorn, vond PW-woord- voerder Marcial Hernandez met een Zeeuws aandoende zuinig heid. „Hin cent tevee, oor." Na twee jaar in de fractie te heb ben gezeten kwam Hernandez er deze week poltseling achter dat in de PW alles om Wilders draait Volgens hem leeft Geert zo geïso leerd dat hij Henk en Ingrid niet eens kent. En onder welke steen heeft Marcial dan al die tijd geze ten, dat hij dat niet wist? Voor Zeeland opent zich een prachtig vergezicht. Defensie heeft miljarden over en dé criti cus van de verhuizing is uit de PW gestapt en voert vandaag het woord niet. Kazerne in the pocket. Als ik Karla Peijs was, zou ik met een doorpakken. Toen we deze week berichtten dat Zeeland geen echte universiteit heeft, wezen collega's erop dat de eerste Neder landse universiteit eigenlijk in Zierikzee had moeten komen en niet in Leiden. Kunnen we de JSF-miljarden niet gebruiken om die alsnog te verhuizen? Een uni versiteit verplaats je volgens mij makkelijker dan een kernreactor. Voor meer columns: www.pzc.nl/columns Willem van Dam is ziek, vandaag niet zijn wekelijkse column COLOFON PZC Park Veldzigt 35, Middelburg Postbus 91, 4330 AB Middelburg 0118-43 4000 Directeur/uitgever Charles van den Oosterkamp c.vdoosterkamp@pzc.nl Hoofdredactie Peter Jansen pjansen@pzc.nl Arie Leen Kroon (adjunct) alkroon@pzc.nl Centrale redactie T: 0118- 43 4010 E: redactie@pzc.nl Redactie Walcheren Postbus 91, 4330 AB Middelburg T: 0118- 43 4050 E: walcheren@pzc.nl Redactie Bevelanden-Tholen Postbus 162,4460 AD Goes T: 0113-31 5670 E: bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl Redactie Zeeuws-Vlaanderen Postbus 145, 4530 AC Terneuzen T; 0115- 64 5740 E: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl Redactie Schouwen-Duiveland Postbus 80,4300 AB Zierikzee T: 0111-45 4650 E: schouwen-duiveland@pzc.nl Commercieel manager Ivo van der Velde Advertenties VerkoopteamZeeland T: 0118-434070 E: teamzeeland@pzc.nl Personeelsadvertenties: 055- 5388 000 Familieberichten: 088- 0139 999 Kleintjes: 0900- 6743 836 Krant niet ontvangen? Wijziging van uw adresgegevens? Gebruik maken van de vakantieservice? Abonnement opzeggen? Vul het formulier in op: www.pzc.ni/lezersservice of bel: 088-013 99 10 Toets 1: bezorgklachten (vanaf 07.00 uur) nabezorging bij melding voor 12.00 uur Toets 2: informatie over uw abonnement Toets 3: informatie over abonneevoordeel Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.00 uur 08.00- 12.00 uur Abonnementsprijzen Maand 27,50 (acceptgiro €30,75) Kwartaal 77,65 (acceptgiro 80,85) Jaar €296,50 (acceptgiro 299,95) Auteursrechten Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeverij Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel van Koninklijke Wegener NV. Publicatierecht beeldende kunst via Beeldrecht. Gegevensbescherming PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener legt van abonnees gegevens vast voor de uitvoering van de abonnementsovereenkomst Deze gegevens kunnen gebruikt worden om u op de hoogte te houden van interessante producten en diensten, van andere onderdelen van Wegener en zorgvuldig geselecteerde partners. Indien u geen prijs stelt op informatie van de PZC of indien u uw toestemming voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt intrek ken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij PZC Lezersservice. Zie ook het privacy statement op www.pzc.nl Ja, ik neem de PZC en ontvang de eerste 4 weken gratis en neem aansluitend: D een doorlopend abonnement met automatische betaling van 77,65 per kwartaal inazs) een doorlopend abonnement met betaling per accept van 80,85 per kwartaal (na28) ik neem een proefabonnement van 6 weken voor 18,-. Na deze periode stopt de bezorging vanzelf, (ik heb de laatste 3 maanden geen proef gehad) (P6) Stuur de bon naar: PZC, Afdeling lezersservice. Antwoordnummer 54050,5004 VB Tilburg. Bellen kan ook: 088 - 013 9910 Straat Postcode Woonplaats Telefoonnummer Emailadres Ik machtig de PZC om het abonnementsgeld van mijn rekening af te schrijven. Rekeningnummer Handtekening De PZC gaal zore/uldig om mei persoonsgegevens In hel eole fon treft u nadere informatie aan Het gros van de Zeeuwse mosselen belandt nog altijd in Belgische magen. De sec tor probeert via gerelateerde televisieprogramma's ook de Nederlanders warm te maken voor het gezonde zeebanket dat nota bene in eigen land wordt gekweekt. door Frank Balkenende De afgelopen decennia is er weinig veranderd, werd gisteren ander maal duidelijk tijdens de officiële start van het mosselsei zoen. Zestig tot zeventig procent van de mosselproductie exporte ren de Zeeuwse bedrijven naar Bel gië, waar de mossel zo populair is dat hij zelfs een glansrol speelt in de hoofdstedelijke toerismecam- pagne Brusselicious. Mosseltjes in een beker vormen het likkebaar dende logo. „Belgen eten graag mosselen om dat ze schaal- en schelpdieren als een delicatesse beschouwen. In Ne derland wordt de mossel nog steeds als armeluisvoedsel gezien. Bovendien is er geen Nederlandse mossel-eetcultuur. De mossel is van Zeeland, niet van Nederland", zegt trendonderzoeker en food watcher Anneke Ammerlaan. Zij kan het weten als geestelijke moe der van Nouveau en het AH-blad Allerhande, columnist in diverse magazines én hoofdredacteur van Smaakmakend, een consumenten- tijdschrift voor de biologische sec tor. Waar de zuiderburen van Bastog- ne tot Oostende al het servet ont vouwen zodra de vrachtwagens uit Yerseke zijn vertrokken, lopen Utrechters en Drenten <_r met een boog omheen. De Producenten Or ganisatie van de mosselsector Aanvoer mosselen Zeeland en Waddenzee in de afgelopen 10 jaar 2000-2001 301.999 277.535 579.534 72.708.841 2001-2002 312.964 108509 421.473 70.995.725 2002-2003 151.802 331.135 482.937 66.751.449 2003-2004 201.472 316.708 518.180 67.487.141 2004-2005 379.823 304210 684.033 59.641.915 2005-2006 319.708 264203 583.911 55.521.424 2006-2007 194.227 106.814 301.041 50.114.552 2007-2008 140.050 263.063 403.113 68.762.727 2008-2009 151.946 215.564 367.510 66.160.975 2009-2010 225.137 238.628 463.765 56.193.817 2010-2011 321.229 245.599 566.828 69.634.812 2011-2012 144.947 160.496 305.443 50.801.843 Felix Bmicevvicz (waarin de kwekers zijn verenigd) en het Productschap Vis proberen daar wel verandering in te bren gen. Het gaat langzaam bergop waarts. „Vorig jaar zijn we begonnen met campagnes in Overrijssel en Dren the. Je moet echt fysiek naar die re gio's toe. Het is nodig want de groep die mosselen eet in Neder land vergrijst. We moeten nieuwe doelgroepen benaderen, met na me jongeren", legt Hans van Gees- bergen uit. De secretaris van de Producenten Organisatie verklapt dat de mossel (een beetje stiekem) wordt gepro moot in televisieprogramma's als Tuinruimers en Eigen Huis en Tuin, waarin aan het eind door een kok een maaltijd wordt be reid. Met mosselen als het even kan. „Je moet dat meer zien als voorlichting dan als promotie." Toch kunnen de mossel en andere schelpdieren zo maar hip worden. Food watcher Ammerlaan wijst op het Nordic Manifest dat acht jaar terug werd ondertekend door veertig Deense koks. Rode draad: haal je voedsel uit een straal van maxi maal veertig kilometer om je heen. Herondek zo de delicatessen uit je regio en eet ook volgens de seizoenen. Bereid 's winters geen courgette, maar groene kool uit ei gen tuin. „Naturel en zo vers moge lijk, is de nieuwe luxe." Deze Deense filosofie is bezig aan een opmars. Ammerlaan: „De aan dacht voor de mediterrane keuken verschuift naar lokale producten. Van Zuid-Europees naar Zeeuws in dit geval en in die omslag past de mossel uitstekend. De mossel heeft nauwelijks vet en veel mine-' ralen en vitaminen. Culinair is het ook een interessant product. Je kunt op verschillende manieren van een mossel genieten." wisxiizseiiSiastssxsssss&sz^siiesaississse^sseeessisiss^ssss^iXr^^Basssse^ssss^ door Jeffrey Kutterink DEN HAAG - Het Rijk neemt de re gie in de ontwikkeling van de Zuidwestelijke Delta. Het gaat alle plannen in samenhang op een rij zetten. Dat zei staatssecretaris Joop Atsma (Water) woensdag in de Tweede Kamer. Ideeën zijn er genoeg om 'de fouten van de Deltawerken' weg te werken (blauwalg, zand- honger). Door het Volkerak-Zoom meer en de Grevelingen te verzil- ten verbetert de waterkwaliteit en verdwijnt de giftige stinkende blauwalg. Innovatie technieken moeten voorkomen dat zout water uit het Volkerak via de sluizen weglekt. Door aanleg van een getij- dencentrale en een jachthaven van de toekomst moeten economie en toerisme beter floreren. En door betere verbindingen en het maken van bekkens, moet overtollig re genwater in de toekomst snel en veilig kunnen worden afgevoerd. In de regio staan de neuzen dezelf de kant op, maar de hulp van het Rijk is nodig. Plannen moeten wor den uitgevoerd in water en op grond van het Rijk. Daar loopt het stroef omdat ministeries elkaar te genwerken. Atsma gaat alle plan nen nu in samenhang beschrijven. Dat schept duidelijkheid over pro cedures, tijdpad en geldstromen. Atsma wil voorkomen dat projec ten vertraging oplopen. Waar Rijk en regio het eens zijn en financie ring is geregeld, kunnen projecten doorgaan. De Kamer vroeg woens dag speciaal aandacht voor het pro ject Roode Vaart. Als het Volkerak Zoommeer wordt verzilt, moet zoet water van elders komen. De regio wil dat doen via de Roode Vaart, de Mark en de Dintel. Kos ten: 30 miljoen. De regio wil 20 miljoen bijdragen. Atsma wil de rest bijpassen, maar kan dat niet omdat het kabinet demissionair is. „Het is aan de Kamer om te zor gen dat het geld er komt."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 2