Voor een pri
met de boot
3
maandag 2 juli 2012
Zelf proeven of meer weten?
gen." Leuschel is begaan met zijn
product, zo blijkt later in het res
taurant, 'als hij de keuken in
springt om de mosselen zelf klaar
te maken.
Verwijs is tientallen jaren terug
naar Sylt uitgeweken. „De vraag
naar het product was te groot om
alleen in Nederland gekweekt te
kunnen worden." Naast mosselen
van het Duitse wad, waar de oogst
overigens wat hoger is dan vorig
jaar, koopt hij mosselen van kwe
kers van de Oosterschelde, de Ne
derlandse wadden en Ierland.
Vooral Belgen zijn er dol op. „Het
is echt een traditie, de vraag is zeer
groot",a^egt Sofie Vancolen, inko
per voor de Belgische Spar-win-
kels. „Hoewel wij daar als winkel
aan mee doen met onze speciale
folders en mosselfrieten." Haar Bel
gische 'concu-lega' Axel Verberck-
moes zegt: „Het hoort bij het erf
goed. Doordat het een seizoensarti
kel is en het begint met aankondi
gingen over het nieuwe seizoen,
worden er emoties omheen opge
bouwd. Elke vereniging in België
heeft wel een mosselfeest."
Maar in hoeverre is zo'n mossel
uit Sylt nog Zeeuws? Verwijs: „Al
le mosselen worden met de Neder
landse 'knowhow' gekweekt. In
Yerseke worden ze verwaterd, ge
sorteerd en verpakt."
Afgelopen zaterdag is Verwijs al be
gonnen met het opvissen van de
mosselen. „Dan gaan ze in gekoel
de vrachtwagens naar Yerseke
waar wij alles klaar maken voor de
verkoop. Die start deze week",
zegt Bram Verwijs.
„Jaarlijks probeert de Zeeuwse
mosselsector de eerste woensdag
na de eerste zondag in juli de eer
ste bodemcultuur mosselen te ver
kopen", zegt Christine Fijnaut van
het Productschap Vis, een organi
satie die de belangen van 8o kwe
kers uit Zeeland en mosselhandels
bedrijven vertegenwoordigt. Maar
er zijn bedrijven die al eerder be
ginnen met opvissen, zoals Krijn
Verwijs ook doet. Fijnaut: „Dat
heeft met de aanlooptijd te ma
ken. De mosselen moeten verwate
ren, gesorteerd, verpakt en ver
voerd worden naar horecabedrij
ven, groothandelaren en super
markten."
Boven alles blijft het een natuur
product. „Vorig jaar is het mossel
seizoen een week uitgesteld, dat
kun je niet voorkomen. Het sei
zoen gaat pas van start wanneer
het product kwalitatief goed ge
noeg is", zegt Fijnaut. Daar heb je
als kweker geen invloed op.
Jan-Kees Marcus, commercieel di
recteur van mosselbedrijf Konink
lijke Prins 8c Dingemanse beaamt
dit. „Je hebt te maken met de tem
peraturen." Marcus vindt de mos
selen dit jaar kwalitatief goed.
„Een mooie Zeeuwse mossel met
een zilte smaak." Wel valt de hoe
veelheid tegen en zijn er niet veel
grote mosselen, volgens de direc
teur. „Dat heeft te maken met het
mosselzaad. Daar is te weinig van
gevallen."
Fijnaut heeft de kwekers ook ge
sproken. Ze houdt een slag om de
arm. „Pas later in het seizoen heb
ben we een beter zicht op."
Hoewel de bodemcultuur mosse
len nu pas op hun best zijn, is de
hangcultuur al langer te koop. Mar
cus legt het verschil uit. „De hang-
Als de Simon Alexander aanlegt, staan de vrachtwagens gereed.
cultuur mosselen hangen aan
draadjes onder het wateropper
vlak. De invloed van de zon is
groter dan bij bodemcultuur mos
selen." Bodemcultuur mosselen,
het woord zegt het al, groeien op
de bodem. „De schelp van de
hangcultuur mossel is brozer en
de mossel is zoeter. Dat komt
doordat de mossel onder het wa
teroppervlak ook weieens met re
gen te maken heeft. Bij bodemcul
tuur mosselen heb je dat niet. Die
zijn zouter."
Van de bodemcultuur mosselen
van het bedrijf Krijn Verwijs kun
nen we snel gaan genieten. Als de
Simon Alexander aanlegt, staan de
vrachtwagens gereed. Bram Ver
wijs: „Klaar om naar Yerseke te rij
den, zodat er voor iedereen- vol
doende mosselen zijn."
Op de website www.mosse-
len.nl is gratis het 'Mosselboek
je' aan te vragen met daarin 21
recepten en andere leuke mos
selnieuwtjes.
Dagelijks worden bij de mossel
veiling in Yerseke mosselen aan
gevoerd door de kwekers en ver
kocht aan mosselhandelaren. Sa
men met een VVV gids kunt u
een bezoek aan de veiling bren
gen. Zie: www.rondleidingenyer-
seke.nl
In Philippine zijn tal van mossel
restaurants. Op de site
www.mosselstad.nl een over
zicht.
Bij de Agrimarkt verkopen ze
schepmosselen die vers in een
bak met stromend water liggen.
Bij viskwekerij Neeltje Jans aan
de Stormvloedkering en de be
drijven aan de Korringaweg in
Yerseke koop je ze zó uit de
Oosterschelde.
Het Oosterscheldemuseum in
Yerseke geeft aan de hand van
foto's, documenten en gereed
schappen informatie over de
mossel-en oestercultuur. Dage
lijks geopend, behalve zondag.
Zie: www.oosterscheldemu-
seum.nl.
Kijk op www.marstrand.nl en
www.heervankruiningen.nl voor
educatieve- en culinaire vaar
tochten langs de mosselperce
len op de Oosterschelde.
Alvast om in de agenda te zet
ten: de jaarlijkse mosselfeesten.
In Yerseke is het feest altijd de
derde zaterdag in augustus. In
Philippine het laatste volle
weekend van augustus, in Brui-
nisse op 20, 21 en22 juli en in
Zierikzee op 24 en 25 augus
tus. Extra leuk is de mogelijk
heid om tijdens de feesten mee
te varen op een echte mossel-
kotter..
Vakantie vieren met een laag bud
get vergt wat creativiteit. De Zo-
merkrant-redactie zoekt naar de
mogelijkheden. Deze keer: hetfiets-
voetveer tussen Vlissingen en Bres
kens
door Correlli van Huiten
Vlissingen en Breskens
zijn al jaren met elkaar
verbonden door het
pondje. Vroeger ging
dat met een grote veerboot,
waar auto's en vrachtwagens op
konden. Tegenwoordig is het al
leen toegankelijk voor fietsers
en voetgangers.
'De boot naar Bresjes', zoals het
in de volksmond wordt ge
noemd, is het perfecte startpunt
voor een fietstrip door
Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren
of zelfs een dagtocht naar België.
Maar ook voor wandelaars is de
boot een uitkomst. In Vlissingen
ligt het NS-station op
loopafstand. Ideaal om de trein
nemen te nemen naar het histo
rische Middelburg of gezellige
Goes. Aan de andere kant in
Breskens, staan bussen klaar die
door heel Zeeuws-Vlaanderen
rijden.
Passagiers hoeven niet te vrezen
voor zeeziekte. De boot is name
lijk speciaal gebouwd is voor on
stuimig weer, zo verzekert de
kaartjesverkoopster. „Zelfs met
windkracht 8 of 9 is de boot nog
stabiel", zegt ze.
De overtocht duurt ongeveer 20
minuten, een dagretour kost
6,50 euro. Zonder fiets is- het
goedkoper. De veerboot heeft
zelf ook combinatie-arrangemen
ten in de aanbieding. Zo is voor
minder dan tien euro, inclusief
de boottocht, Sluis bereikbaar
met de bus. De zeewind en het
uitzicht krijg je er voor bijna
niets bij.
Het fietsvoetveer. foto Ronald den Dekker