Voor een pri met de boot 3 maandag 2 juli 2012 Zelf proeven of meer weten? gen." Leuschel is begaan met zijn product, zo blijkt later in het res taurant, 'als hij de keuken in springt om de mosselen zelf klaar te maken. Verwijs is tientallen jaren terug naar Sylt uitgeweken. „De vraag naar het product was te groot om alleen in Nederland gekweekt te kunnen worden." Naast mosselen van het Duitse wad, waar de oogst overigens wat hoger is dan vorig jaar, koopt hij mosselen van kwe kers van de Oosterschelde, de Ne derlandse wadden en Ierland. Vooral Belgen zijn er dol op. „Het is echt een traditie, de vraag is zeer groot",a^egt Sofie Vancolen, inko per voor de Belgische Spar-win- kels. „Hoewel wij daar als winkel aan mee doen met onze speciale folders en mosselfrieten." Haar Bel gische 'concu-lega' Axel Verberck- moes zegt: „Het hoort bij het erf goed. Doordat het een seizoensarti kel is en het begint met aankondi gingen over het nieuwe seizoen, worden er emoties omheen opge bouwd. Elke vereniging in België heeft wel een mosselfeest." Maar in hoeverre is zo'n mossel uit Sylt nog Zeeuws? Verwijs: „Al le mosselen worden met de Neder landse 'knowhow' gekweekt. In Yerseke worden ze verwaterd, ge sorteerd en verpakt." Afgelopen zaterdag is Verwijs al be gonnen met het opvissen van de mosselen. „Dan gaan ze in gekoel de vrachtwagens naar Yerseke waar wij alles klaar maken voor de verkoop. Die start deze week", zegt Bram Verwijs. „Jaarlijks probeert de Zeeuwse mosselsector de eerste woensdag na de eerste zondag in juli de eer ste bodemcultuur mosselen te ver kopen", zegt Christine Fijnaut van het Productschap Vis, een organi satie die de belangen van 8o kwe kers uit Zeeland en mosselhandels bedrijven vertegenwoordigt. Maar er zijn bedrijven die al eerder be ginnen met opvissen, zoals Krijn Verwijs ook doet. Fijnaut: „Dat heeft met de aanlooptijd te ma ken. De mosselen moeten verwate ren, gesorteerd, verpakt en ver voerd worden naar horecabedrij ven, groothandelaren en super markten." Boven alles blijft het een natuur product. „Vorig jaar is het mossel seizoen een week uitgesteld, dat kun je niet voorkomen. Het sei zoen gaat pas van start wanneer het product kwalitatief goed ge noeg is", zegt Fijnaut. Daar heb je als kweker geen invloed op. Jan-Kees Marcus, commercieel di recteur van mosselbedrijf Konink lijke Prins 8c Dingemanse beaamt dit. „Je hebt te maken met de tem peraturen." Marcus vindt de mos selen dit jaar kwalitatief goed. „Een mooie Zeeuwse mossel met een zilte smaak." Wel valt de hoe veelheid tegen en zijn er niet veel grote mosselen, volgens de direc teur. „Dat heeft te maken met het mosselzaad. Daar is te weinig van gevallen." Fijnaut heeft de kwekers ook ge sproken. Ze houdt een slag om de arm. „Pas later in het seizoen heb ben we een beter zicht op." Hoewel de bodemcultuur mosse len nu pas op hun best zijn, is de hangcultuur al langer te koop. Mar cus legt het verschil uit. „De hang- Als de Simon Alexander aanlegt, staan de vrachtwagens gereed. cultuur mosselen hangen aan draadjes onder het wateropper vlak. De invloed van de zon is groter dan bij bodemcultuur mos selen." Bodemcultuur mosselen, het woord zegt het al, groeien op de bodem. „De schelp van de hangcultuur mossel is brozer en de mossel is zoeter. Dat komt doordat de mossel onder het wa teroppervlak ook weieens met re gen te maken heeft. Bij bodemcul tuur mosselen heb je dat niet. Die zijn zouter." Van de bodemcultuur mosselen van het bedrijf Krijn Verwijs kun nen we snel gaan genieten. Als de Simon Alexander aanlegt, staan de vrachtwagens gereed. Bram Ver wijs: „Klaar om naar Yerseke te rij den, zodat er voor iedereen- vol doende mosselen zijn." Op de website www.mosse- len.nl is gratis het 'Mosselboek je' aan te vragen met daarin 21 recepten en andere leuke mos selnieuwtjes. Dagelijks worden bij de mossel veiling in Yerseke mosselen aan gevoerd door de kwekers en ver kocht aan mosselhandelaren. Sa men met een VVV gids kunt u een bezoek aan de veiling bren gen. Zie: www.rondleidingenyer- seke.nl In Philippine zijn tal van mossel restaurants. Op de site www.mosselstad.nl een over zicht. Bij de Agrimarkt verkopen ze schepmosselen die vers in een bak met stromend water liggen. Bij viskwekerij Neeltje Jans aan de Stormvloedkering en de be drijven aan de Korringaweg in Yerseke koop je ze zó uit de Oosterschelde. Het Oosterscheldemuseum in Yerseke geeft aan de hand van foto's, documenten en gereed schappen informatie over de mossel-en oestercultuur. Dage lijks geopend, behalve zondag. Zie: www.oosterscheldemu- seum.nl. Kijk op www.marstrand.nl en www.heervankruiningen.nl voor educatieve- en culinaire vaar tochten langs de mosselperce len op de Oosterschelde. Alvast om in de agenda te zet ten: de jaarlijkse mosselfeesten. In Yerseke is het feest altijd de derde zaterdag in augustus. In Philippine het laatste volle weekend van augustus, in Brui- nisse op 20, 21 en22 juli en in Zierikzee op 24 en 25 augus tus. Extra leuk is de mogelijk heid om tijdens de feesten mee te varen op een echte mossel- kotter.. Vakantie vieren met een laag bud get vergt wat creativiteit. De Zo- merkrant-redactie zoekt naar de mogelijkheden. Deze keer: hetfiets- voetveer tussen Vlissingen en Bres kens door Correlli van Huiten Vlissingen en Breskens zijn al jaren met elkaar verbonden door het pondje. Vroeger ging dat met een grote veerboot, waar auto's en vrachtwagens op konden. Tegenwoordig is het al leen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. 'De boot naar Bresjes', zoals het in de volksmond wordt ge noemd, is het perfecte startpunt voor een fietstrip door Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren of zelfs een dagtocht naar België. Maar ook voor wandelaars is de boot een uitkomst. In Vlissingen ligt het NS-station op loopafstand. Ideaal om de trein nemen te nemen naar het histo rische Middelburg of gezellige Goes. Aan de andere kant in Breskens, staan bussen klaar die door heel Zeeuws-Vlaanderen rijden. Passagiers hoeven niet te vrezen voor zeeziekte. De boot is name lijk speciaal gebouwd is voor on stuimig weer, zo verzekert de kaartjesverkoopster. „Zelfs met windkracht 8 of 9 is de boot nog stabiel", zegt ze. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten, een dagretour kost 6,50 euro. Zonder fiets is- het goedkoper. De veerboot heeft zelf ook combinatie-arrangemen ten in de aanbieding. Zo is voor minder dan tien euro, inclusief de boottocht, Sluis bereikbaar met de bus. De zeewind en het uitzicht krijg je er voor bijna niets bij. Het fietsvoetveer. foto Ronald den Dekker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 51