Zwarte bessen onder
de loep genomen
261 zeeland
Tiener leest
nauwelijks
nieuws
25
Een jaar lang
Smaak van NL met drie
Zeeuwse producenten
k
Interactieve TV
internet en bellen
Alles-in-1
basispakket
Werkt in je voordeel
Met Le Bateau Ivre naar Antwerpen
vrijdag 29 juni 2012
door Cornelieke Blok
MIDDELBURG - Bijna de helft (44,1
procent) van de leerlingen van het
Goese Lyceum in Goes leest niet
of nauwelijks een krant of een
nieuwswebsite. Dertig procent
kijkt elke dag naar het nieuws op
televisie, meestal naar het NOS
Journaal. Dat blijkt uit onderzoek
van mediawetenschapper Anya
Luscombe van de Roosevelt Aca
demy in Middelburg. Zij legde 152
derdeklassers van het vmbo, havo
en (tweetalig) vwo op het Goese
Lyceum een vragenlijst voor.
Luscombe is verbaasd over de re
sultaten. „Het is bekend dat geves
tigde media het moeilijk hebben,
maar je zou denken dat jongeren
in plaats van kranten nieuwswebsi-
tes lezen. Dat blijkt vies tegen te
vallen." Scholieren die wél een
krant lezen,- noemen de PZC en de
Telegraaf als voornaamste nieuws
bronnen.
Alle jongeren hebben een mobiele
telefoon; driekwart heeft een
smartphone. De jongeren zijn veel
al actief op sociale netwerken: 74
procent zit op Facebook, 61 pro
cent gebruikt Twitter. De meeste
leerlingen volgen de bezigheden
van hun vrienden op Twitter,
maar ze lezen ook graag sport, mu
ziek en grappige weetjes.
Luscombe gaat de resultaten van
het Goese Lyceum vergelijken met
scholen in Frankrijk, Polen, Duits
land en Finland. Wellicht wil ze la
ter ook het mediagebruik van tie
ners op andere Zeeuwse middelba
re scholen onderzoeken.
Zeeawse telers leveren
90 procent van de nationale
markt voor zwarte bessen.
De zwarte bes hoort bij Zee
land en zeker bij Zuid-Beve
land. Er worden drank, con
fiture en wijn van gemaakt.
De bes is niet alleen lekker,
maar ook 'erg' gezond.
door Edith Ramakers
De laatste week voor de
oogst van de zwarte bes
sen komen de telers, ver
kopers en onderzoekers van de
Wageningen Universiteit steevast
samen op een proefveld bij Nieuw-
dorp. Dat gebeurt al een jaar of
vijf Zeeland telt 25 telers, die sa
men goed zijn voor 90 procent
van de nationale markt.
Op het proefveld beoordelen ze 25
bessenrassen op groeikracht en
-wijze, productiviteit, mate van
bloei en gevoeligheid voor ziekten
en luis. „Zeeland is geschikt voor
de zwarte bes door het milde kli
maat en de kalkrijke grond. We kij
ken nu of er nog nieuwe rassen uit
veredelingsprogramma's zijn die
nog beter gedijen onder Zeeuwse
omstandigheden", zegt Gondy He-
ijerman van de Wageningen Uni
versiteit
Richard Boonman is de beheerder
van het proefveld en hij heeft zelf
ook velden met zwarte bessen.
„Dit jaar ziet het er weer goed uit.
De oogst zal vergelijkbaar zijn met
vorig jaar."
En dat is opmerkelijk, want de te
lers hielden hun hart vast toen het
staartje van de winter ineens bit
ter koud was. „Maar enkele bessen-
rassen hebben zich wonderwel
hersteld. Ik kan je ook velden la
ten zien, waar het mis is gegaan.
Wij doen aan risicospreiding door
verschillende rassen te kweken.
De ene kan bijvoorbeeld beter te
gen kou dan de andere. Dan heb je
altijd wel een aardige opbrengst."
De zwarte bessen die veelal rijk
aan de struiken hangen, hebben al
hun typische wat wrange smaak.
„Als we binnenkort gaan oogsten,
gaan de meeste bessen naar Hero,
dat is de grootste afnemer."
Lauran Vermue, teler uit Heinkens-
zand, zegt dat de bes niet alleen
lekker is,-maar ook heel gezond.
„In landen als Japan wordt er veel
geld uitgegeven aan onderzoek
naar de medicinale werking van
de bes. Nederland blijft een beetje
achter."
Lauran Vermue weet waarover hij
praat. In de zwarte bes zitten veel
anti-oxidanten. Deze neutraliseren
stoffen die een rol spelen bij het
ontstaan van kanker of hart- en
vaatziekten.
De zwarte bes bevat meer vitami
nen C dan bijvoorbeeld de kiwi.
„De zwarte bes herstelt de darm-
flora en stimuleert de bloedsom
loop", vat Vermue samen. „Mijn
vrouw heeft de vermoeidheidsziek
te MS. Ze gebruikt gedroogde
zwarte bessen in poedervorm. Na
een week voelde ze zich al veel fit
ter."
Vreemd genoeg koopt hij de ge
droogde bessen in de Verenigde
Staten. „Wij spuiten de bessen te
gen botrytis-rot. Als je dan bessen
in geconcentreerde vorm eet, dan
krijg je ook die middelen binnen
die je liever niet eet."
Er zijn gunstige ontwikkelingen in
de gewasbesrijding. Hij bewerkt
bessenstruiken met hete lucht.
„De eerste vier jaar had ik nog last
van de schimmel, maar dit jaar
zien ze er prachtig uit. We hebben
hoop dat deze gewasbescherming
de oplossing voor ons is."
Nu met gratis
monteur!
telfort.nl
08001707
Telfort winkels
ZIERIKZEE - Charcuterie Mer 8c Ter-
re, Pain de Mer en Roem a la Mi
nute hebben zich geplaatst voor
de halve finale van de Smaak van
NL, die 13 september wordt gehou
den.
De drie Zeeuwse producenten leg
gen dan hun producten voor aan
een vakjury. Het is de vijfde keer
dat deze landelijke competitie
wordt georganiseerd.
De jury zal letten op meer dan de
smaak van het product. Er wordt
gekeken of het van eigen bodem
komt. De verkiezing heeft telkens
twee kampioenen: de winnaar
van Smaakvol 2012 (erkenning
door professionals) en de winnaar
van het publiek krijgt de Pu
blieksprijs.
De drie ondernemers uit Zeeland
die doorgaan naar de halve finale
zijn: Keurslagerij Van Velzen uit
Zierikzee, met Rob van Velzen aan
het roer. Bij Charcuterie Mer 8c
Terre maakt de slager zijn ham
zelf. Volgens familie Van Velzen
wordt de ham gepekeld in Ooster-
scheldewater.
Spelt Bakkerij uit Bruinisse (Mar
cel Spelt) is genomineerd met zijn
Pain de Mer. Het is witbrood dat
peper en zeewier bevat. De Roem
van Yerseke uit Yerseke doet mee
met Zeeland's Roem a la Minute
en de bekende zeevruchten.
In het hele land hebben voorron
des plaatsgevonden, waaraan ruim
zeventig deelnemers meededen.
Er zijn 24 producenten doorge
gaan naar de halve finale.
Uiteindelijk zullen negen produ
centen in de finale strijden om de
sterrenstatus voor het lekkerste
product van eigen bodem te krij
gen en de vermelding: 'Smaakvol
2012'.,
De winnaar van vorig jaar was An
nette Hermans van Kwekerij Her
mans-Walter uit Sevenum, samen
met Meester-ijsbereider Theo Cle-
vers uit Grubbenvorst.
VLISSINGEN - De eerste vaartocht
over de Westerschelde naar Ant
werpen wor^t zaterdag 7 juli gehou
den. 'Le Bateau Ivre' brengt de pas
sagiers naar literair Antwerpen. De
terugreis is met de bus. Aan boord
zijn schrijvers en treedt het trio
Naar de Haaien op. De prijs is
49,50 euro per persoon. Vertrek:
09.00 uur vanaf Piet Heinkade, Vlis-
singen. Kaartverkoop via: Theater
verkoop Middelburg: 0118-659666.