Zwarte bessen onder de loep genomen 261 zeeland Tiener leest nauwelijks nieuws 25 Een jaar lang Smaak van NL met drie Zeeuwse producenten k Interactieve TV internet en bellen Alles-in-1 basispakket Werkt in je voordeel Met Le Bateau Ivre naar Antwerpen vrijdag 29 juni 2012 door Cornelieke Blok MIDDELBURG - Bijna de helft (44,1 procent) van de leerlingen van het Goese Lyceum in Goes leest niet of nauwelijks een krant of een nieuwswebsite. Dertig procent kijkt elke dag naar het nieuws op televisie, meestal naar het NOS Journaal. Dat blijkt uit onderzoek van mediawetenschapper Anya Luscombe van de Roosevelt Aca demy in Middelburg. Zij legde 152 derdeklassers van het vmbo, havo en (tweetalig) vwo op het Goese Lyceum een vragenlijst voor. Luscombe is verbaasd over de re sultaten. „Het is bekend dat geves tigde media het moeilijk hebben, maar je zou denken dat jongeren in plaats van kranten nieuwswebsi- tes lezen. Dat blijkt vies tegen te vallen." Scholieren die wél een krant lezen,- noemen de PZC en de Telegraaf als voornaamste nieuws bronnen. Alle jongeren hebben een mobiele telefoon; driekwart heeft een smartphone. De jongeren zijn veel al actief op sociale netwerken: 74 procent zit op Facebook, 61 pro cent gebruikt Twitter. De meeste leerlingen volgen de bezigheden van hun vrienden op Twitter, maar ze lezen ook graag sport, mu ziek en grappige weetjes. Luscombe gaat de resultaten van het Goese Lyceum vergelijken met scholen in Frankrijk, Polen, Duits land en Finland. Wellicht wil ze la ter ook het mediagebruik van tie ners op andere Zeeuwse middelba re scholen onderzoeken. Zeeawse telers leveren 90 procent van de nationale markt voor zwarte bessen. De zwarte bes hoort bij Zee land en zeker bij Zuid-Beve land. Er worden drank, con fiture en wijn van gemaakt. De bes is niet alleen lekker, maar ook 'erg' gezond. door Edith Ramakers De laatste week voor de oogst van de zwarte bes sen komen de telers, ver kopers en onderzoekers van de Wageningen Universiteit steevast samen op een proefveld bij Nieuw- dorp. Dat gebeurt al een jaar of vijf Zeeland telt 25 telers, die sa men goed zijn voor 90 procent van de nationale markt. Op het proefveld beoordelen ze 25 bessenrassen op groeikracht en -wijze, productiviteit, mate van bloei en gevoeligheid voor ziekten en luis. „Zeeland is geschikt voor de zwarte bes door het milde kli maat en de kalkrijke grond. We kij ken nu of er nog nieuwe rassen uit veredelingsprogramma's zijn die nog beter gedijen onder Zeeuwse omstandigheden", zegt Gondy He- ijerman van de Wageningen Uni versiteit Richard Boonman is de beheerder van het proefveld en hij heeft zelf ook velden met zwarte bessen. „Dit jaar ziet het er weer goed uit. De oogst zal vergelijkbaar zijn met vorig jaar." En dat is opmerkelijk, want de te lers hielden hun hart vast toen het staartje van de winter ineens bit ter koud was. „Maar enkele bessen- rassen hebben zich wonderwel hersteld. Ik kan je ook velden la ten zien, waar het mis is gegaan. Wij doen aan risicospreiding door verschillende rassen te kweken. De ene kan bijvoorbeeld beter te gen kou dan de andere. Dan heb je altijd wel een aardige opbrengst." De zwarte bessen die veelal rijk aan de struiken hangen, hebben al hun typische wat wrange smaak. „Als we binnenkort gaan oogsten, gaan de meeste bessen naar Hero, dat is de grootste afnemer." Lauran Vermue, teler uit Heinkens- zand, zegt dat de bes niet alleen lekker is,-maar ook heel gezond. „In landen als Japan wordt er veel geld uitgegeven aan onderzoek naar de medicinale werking van de bes. Nederland blijft een beetje achter." Lauran Vermue weet waarover hij praat. In de zwarte bes zitten veel anti-oxidanten. Deze neutraliseren stoffen die een rol spelen bij het ontstaan van kanker of hart- en vaatziekten. De zwarte bes bevat meer vitami nen C dan bijvoorbeeld de kiwi. „De zwarte bes herstelt de darm- flora en stimuleert de bloedsom loop", vat Vermue samen. „Mijn vrouw heeft de vermoeidheidsziek te MS. Ze gebruikt gedroogde zwarte bessen in poedervorm. Na een week voelde ze zich al veel fit ter." Vreemd genoeg koopt hij de ge droogde bessen in de Verenigde Staten. „Wij spuiten de bessen te gen botrytis-rot. Als je dan bessen in geconcentreerde vorm eet, dan krijg je ook die middelen binnen die je liever niet eet." Er zijn gunstige ontwikkelingen in de gewasbesrijding. Hij bewerkt bessenstruiken met hete lucht. „De eerste vier jaar had ik nog last van de schimmel, maar dit jaar zien ze er prachtig uit. We hebben hoop dat deze gewasbescherming de oplossing voor ons is." Nu met gratis monteur! telfort.nl 08001707 Telfort winkels ZIERIKZEE - Charcuterie Mer 8c Ter- re, Pain de Mer en Roem a la Mi nute hebben zich geplaatst voor de halve finale van de Smaak van NL, die 13 september wordt gehou den. De drie Zeeuwse producenten leg gen dan hun producten voor aan een vakjury. Het is de vijfde keer dat deze landelijke competitie wordt georganiseerd. De jury zal letten op meer dan de smaak van het product. Er wordt gekeken of het van eigen bodem komt. De verkiezing heeft telkens twee kampioenen: de winnaar van Smaakvol 2012 (erkenning door professionals) en de winnaar van het publiek krijgt de Pu blieksprijs. De drie ondernemers uit Zeeland die doorgaan naar de halve finale zijn: Keurslagerij Van Velzen uit Zierikzee, met Rob van Velzen aan het roer. Bij Charcuterie Mer 8c Terre maakt de slager zijn ham zelf. Volgens familie Van Velzen wordt de ham gepekeld in Ooster- scheldewater. Spelt Bakkerij uit Bruinisse (Mar cel Spelt) is genomineerd met zijn Pain de Mer. Het is witbrood dat peper en zeewier bevat. De Roem van Yerseke uit Yerseke doet mee met Zeeland's Roem a la Minute en de bekende zeevruchten. In het hele land hebben voorron des plaatsgevonden, waaraan ruim zeventig deelnemers meededen. Er zijn 24 producenten doorge gaan naar de halve finale. Uiteindelijk zullen negen produ centen in de finale strijden om de sterrenstatus voor het lekkerste product van eigen bodem te krij gen en de vermelding: 'Smaakvol 2012'., De winnaar van vorig jaar was An nette Hermans van Kwekerij Her mans-Walter uit Sevenum, samen met Meester-ijsbereider Theo Cle- vers uit Grubbenvorst. VLISSINGEN - De eerste vaartocht over de Westerschelde naar Ant werpen wor^t zaterdag 7 juli gehou den. 'Le Bateau Ivre' brengt de pas sagiers naar literair Antwerpen. De terugreis is met de bus. Aan boord zijn schrijvers en treedt het trio Naar de Haaien op. De prijs is 49,50 euro per persoon. Vertrek: 09.00 uur vanaf Piet Heinkade, Vlis- singen. Kaartverkoop via: Theater verkoop Middelburg: 0118-659666.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 64