uit 17 Grieken maken lange neus www pzt i donderdag 21 juni 2012 Dat hele EK voetbal telt voor mij tot nu toe slechts één hoogte punt: de Grieken zijn door! Niemand had het verwacht, maar heeft u het gezien? Wat een ontlading! Hier gebeurde veel meer dan alleen het overleven van de voorrondes. Dit was een collectieve lange neus naar Euro pa. De Grieken waren getergd, in hun trots gekrenkt, voelen zich onbegrepen, in een hoek gedre ven. Dat is vaker een vruchtbare voedingsbodem gebleken voor grootse prestaties. Niet dat ik denk dat ze veel verder gaan ko men, maar deze zege hebben ze toch mooi aan hun kar. Dat uit dat positieve gevoel maar veel moois mag voortkomen. Het was begin jaren tachtig dat ik voor het eerst naar Griekenland ging. Mijn allereerste vliegvakan tie: twee weken Kreta. Je kwam in een compleet andere wereld. De ezel was, zeker buiten de stad, nog een veelgebruikt vervoermid del. Oude mensen in het zwart, met windsels om hun benen. Man nen met pofbroeken, tulband om het hoofd gewikkeld. Vrouwen met hoofddoekjes, bij de jonge tot vrolijk zusterskapje geknoopt, bij de oudere zedig onder de kin. Naast witgepleisterde huisjes brandden rokerige houtvuurtjes, waarboven lamsvlees werd ge roosterd. Huisvrouwen met enor me ovenschalen, afgedekt met een theedoek, op weg naar de bakker, omdat ze thuis geen oven hadden. Terwijl de mannen bij de taverna nog een ouzootje namen en, on der een pergola begroeid met drui venranken, luidruchtig over poli tiek discussieerden en pistacheno ten kraakten. Aan de kust stond het woord mas satoerisme op het punt uitgevon den te worden, maar in het bin nenland was daarvan nog geen sprake. Ik las 'Zorba de Griek' en was één met de flegmatische le vensgenieters. Later kwamen de huurscooters, jeeps, quads, loungeclubs, ham- burgerteuten, jetski's en drijven de bananen. Het was nog ruim voordat Chersonisos gemakshalve werd afgekort tot Cherso Haags uitgesproken). Ja, ja, de vaart der volkeren. Wat bracht het ons? En de Grieken? Ik nam van die vakantie een Grieks kookboekje mee, vertaald in het Engels: 'The best book of Greek Cookery'. Een pocket met azuurblauwe cover: een tafel vol Griekse heerlijkheden, tegen het decor van de Akropolis. Binnenin zwart-witfoto's van gerechten, slechts hier en daar wat kleur. Ik heb het nog steeds, al valt het hele maal uit elkaar. Als ik de onbe dwingbare behoefte voel Grieks te koken, zoals nu, komt het steevast uit de kast. Terwijl al die andere fullcolourtitels over het goden- land blijven staan. Deze week één van mijn favorie ten uit het boekje: stifado, een stoofpot van boterzacht rundvlees met wijn, tomaten en laurier. Ken merkend zijn de kleine gestoofde uitjes, die ze in Griekenland stifa- do-uitjes noemen. Ongeveer zo groot als een flinke stuiter. De bes te wijn voor deze schotel is een Griekse rode, die van zichzelf iets zoets heeft. Ook Griekse tomaten hebben van nature meer zoetheid dan de onze. Het is daarom mis schien nodig een corrigerend le peltje suiker toe te voegen. Ge woon even proeven. Mmm. Griekse stoofschotel voor vier personen benodigdheden 1 kilo magere runderlappen; peper en zout; 1 deciliter olijfolie; 1 grote ui, in parten; 1 blik tomatenstukjes op sap (400 millili ter); 2 laurierbladeren; 1,25 deciliter volle rode wijn; 3 eetlepels wijna zijn; 1 runderbouillonblokje; 16 kleine uitjes; 2 eetlepels boter; 2 te nen knoflook, fijngehakt; bos verse peterselie, fijngehakt; 1 theelepel suiker; (eventueel) 1 eetlepel maïzena. bereidingswijze Snijd vlees in grote blokken, kruid met peper en zout. Ver hit olijfolie in grote stoofpan. Voeg vlees toe, laat even bruinen. Voeg uipartjes toe, bak tot ze zacht zijn. Voeg tomatenstukjes met sap, wijn, azijn en laurier toe. Voeg 2 deciliter heet water en een bouillonblokje toe. Laat 2 uur stoven op sudderplaatje op laagste vuurtje. Doe kleine uitjes ongeschild in kom. Giet hier kokend heet water over, iaat afkoe len. Nu laten ze zich makkelijk pellen. Maak met mes kruisje in onder kant. Smelt boter in klein pannetje, voeg uitjes en gehakte knoflook toe. Laat licht kleuren, kruid met peper en zout. Voeg half kopje water toe, laat met deksel erop zacht stoven. Voeg bij vlees, laat 20 minuten zonder deksel inkoken. Proef, breng op smaak met zout, peper en sui ker. Saus te dun? Roer wat maïzena los in water en voeg al roerend toe. Meng gehakte peterselie erdoor en serveer. Geef er kritharaki (rijstkorrelvormige pasta) bij en Griekse salade (choriatiki), met rijpe tomaten, feta, zwarte olijven en dunne ringen ui, citroensap/versgema len peper en zout, oregano en olijfolie. Lekker met stevige rode wijn. restje over Meng pasta en stifado door elkaar, bestrooi met geraspte kaas en bak in oven van 180 graden. Een eigenzinnige bouillabaise en romige quiche. graan verhandeld." Hij mag trots zijn op het resultaat. De glas-in- lood ramen beleven een nieuw le ven en leggen De Graanbeurs in een gefilterd licht. Mooi, het eta blissement is een aanwinst voor Terneuzen. En dan Martijn, de per fecte gastheer, die ons overdon dert met zijn vakkennis en vrien delijkheid. „Ik hou gewoon van mijn vak en we houden ervan om onze gasten te verwennen." Dat is helemaal gelukt. Bij De Graanbeurs kun je terecht voor een goede, aantrekkelijk geprijsde brasseriemaaltijd. Maar ook 's och tends al wordt er vanaf 9.00 uur een ontbijtje geserveerd .met crois- santjes. Van De Graanbeurs van Martijn de Groot en Karlijn Nieuwets word je blij en dat is pre cies waarom ze drie maanden gele den hun Graanbeurs openden. Grand Café de Graanbeurs, Nieuw- straat 3/Noordstraatpromenade. 4531 CV Terneuzen, tel: 0031-(115)613052. Alleen maandag gesloten, welkom@degraanbeurs.com. www.degraanbeurs.com foto's Mark Neelemans Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 47