Van De Graanbeurs word je blij 61 uit donderdag 21 juni 2012 Komt u hier maar zit ten, ik ben zo weg." De vriendelijke gast van restaurant De Graanbeurs in Terneu- zen wijst op de twee laatste vrije stoelen aan zijn tafeltje. We zitten op het terras, waar nog net een streep zon staat en waar de nieu we eigenaar Martijn de Groot ons hartelijk ontvangt. De entree had niet beter kunnen zijn. In de Nieuwstraat zit veel horeca. Mooie panden, die met ijver zijn opgeknapt, staan naast verpauper de huizen. Het contrast is groot. Rechts van de Graanbeurs is het uitzicht treurig. Drie panden staan leeg. Een duwtje en ze vallen om. „Het komt eens goed", hoopt Mar tijn. „Er zijn plannen voor renova tie", zegt hij. Maarja, eerst moet er nog volledig onteigend worden. Het is maar te hopen voor de hard werkende ondernemers dat de op knapbeurt snel plaatsvindt. Het is toch prettiger als gasten kunnen wegkijken naar bijvoorbeeld het Museum De Schooltijd, dat recht tegenover De Graanbeurs staat. Op de muur springen de stichten de woorden uit de muur 'Al wie der zoet naar school toe gaat; die leert wat goeds en doet geen kwaad'. Jammer trouwens dat het geen woensdag is. Dan gaat de chef naar de Markt voor een 'Markt-spe- cial' van 15,50 euro. Deze donder dag kiezen we voor een bouillabai- se (8,50 euro) en coquilles (12,50 euro) en vervolgens een quiche (11,50 euro) en entrecote (17,50 eu ro). Ook veelbelovend. De bouillabaise ziet er mooi uit en is rijk gevuld met gamba's, witte asperges, stukjes witvis, zalm, ge kookte aardappeltjes, snijboontjes, spinazie en venkel en er wordt bo ter en stokbrood bij geserveerd. In Marseille zouden ze dit een zeer ei genzinnige bouillabaise vinden, geen croütons met knoflook inge wreven en geen rouille (een gekrui de Provenqaalse mayonaise). Maar deze Zeeuws-Vlaamse variant is erg lekker en vers bereid. De ingre diënten zijn goed bij elkaar ge zocht met de sappige asperges en vooral de venkel die de vis een op kikker geeft. Het andere voorgerecht, de geroos terde coquilles, liggen op een ge mengde salade met schijfjes radijs jes en rauwe groene asperges. De asperges hadden voor ons heel eventjes gekookt mogen worden en de filo chips voegen weinig toe aan het gerecht. Van de drie coquil les is het oranje 'zakje' met kuit weggehaald. Dat gebeurt tegen woordig overal in Nederland. Jam mer, vinden we want het koraal geeft de coquilles juist de typisch 'leverachtige' smaak. Volgens veel koks houden Nederlanders daar niet van. Wij zijn dan maar de uit zondering. De hoofdgerechten volgen met een quiche, die overduidelijk a la minute is gemaakt en geurt naar Chaume, maar ook een blauwe kaas en nog twee andere soorten zachte Franse kazen. De quiche is verder gevuld met courgette, groe ne asperges en rucola ligt er boven op. De korst is van bladerdeeg. Het is een mooi, vegetarisch gerecht, dat machtig, maar erg lekker is. Bij de gegrillde entrecote krijgen we verse frietjes en een wat obliga te salade. De entrecote is a point gegrilld, zoals we gevraagd heb ben. Er staat een goede kok in de keu ken, dat is duidelijk. Jammer al leen dat er geen warme groenten bij horen. „Alle andere hoofdge rechten serveren we met groenten van het seizoen. Dat heeft toch te maken met de prijs. Die willen we voor een aantal gerechten laag hou den. Zie het als een service voor mensen die gewoon even snel een hapje willen eten." We proberen nog een nagerecht, 'gewoon om te proeven'. Maar het blijft niet bij een paar hapjes. De ti- ramisu is onweerstaanbaar lekker, romig van de mascarpone met een delicate toevoeging van een drank je en cacao. Het gerecht is opge sierd met een paar bosbessen en framboosjes en een takje munt. We denken als vanzelf aan de let terlijke betekenis van tiramisu 'trek mij omhoog'. Na afloop krijg ik nog spontaan een rondleiding in het verbouwde pand. Voor de houten planken op de vloer zijn stevige oude kerkban ken gebruikt, die glad geschuurd zijn. Het geeft het Grand Café een warme uitstraling. Details van glas in lood vallen op. Zeker het rijtje achter de stoere bar. „We hebben veel gesloopt, maar wilden ook de- - tails van weleer terug brengen. Het is een pand met een geschiede nis. Inderdaad, ooit werd hier De herinnering aan vroeger is gebleven. Overleg achter de bar. Menu van de dag. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: In evenwicht. Bediening: Martijn is energiek, aardig, vakbe kwaam en heeft plezier in zijn vak. Entourage: Het gebouw is met respect opge knapt. Horen, zien en ruiken: Nieuw straat verdient het om snel helemaal gerenoveerd te worden. Conclusie: Plaats om regelmatig naar terug te keren. Martijn de Groot en Karlijn Nieuwets van De Graanbeurs in Terneuzen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 46