Van De Graanbeurs word je blij
61 uit
donderdag 21 juni 2012
Komt u hier maar zit
ten, ik ben zo weg."
De vriendelijke gast
van restaurant De
Graanbeurs in Terneu-
zen wijst op de twee laatste vrije
stoelen aan zijn tafeltje. We zitten
op het terras, waar nog net een
streep zon staat en waar de nieu
we eigenaar Martijn de Groot ons
hartelijk ontvangt. De entree had
niet beter kunnen zijn.
In de Nieuwstraat zit veel horeca.
Mooie panden, die met ijver zijn
opgeknapt, staan naast verpauper
de huizen. Het contrast is groot.
Rechts van de Graanbeurs is het
uitzicht treurig. Drie panden staan
leeg. Een duwtje en ze vallen om.
„Het komt eens goed", hoopt Mar
tijn. „Er zijn plannen voor renova
tie", zegt hij. Maarja, eerst moet er
nog volledig onteigend worden.
Het is maar te hopen voor de hard
werkende ondernemers dat de op
knapbeurt snel plaatsvindt. Het is
toch prettiger als gasten kunnen
wegkijken naar bijvoorbeeld het
Museum De Schooltijd, dat recht
tegenover De Graanbeurs staat.
Op de muur springen de stichten
de woorden uit de muur 'Al wie
der zoet naar school toe gaat; die
leert wat goeds en doet geen
kwaad'.
Jammer trouwens dat het geen
woensdag is. Dan gaat de chef
naar de Markt voor een 'Markt-spe-
cial' van 15,50 euro. Deze donder
dag kiezen we voor een bouillabai-
se (8,50 euro) en coquilles (12,50
euro) en vervolgens een quiche
(11,50 euro) en entrecote (17,50 eu
ro). Ook veelbelovend.
De bouillabaise ziet er mooi uit en
is rijk gevuld met gamba's, witte
asperges, stukjes witvis, zalm, ge
kookte aardappeltjes, snijboontjes,
spinazie en venkel en er wordt bo
ter en stokbrood bij geserveerd. In
Marseille zouden ze dit een zeer ei
genzinnige bouillabaise vinden,
geen croütons met knoflook inge
wreven en geen rouille (een gekrui
de Provenqaalse mayonaise). Maar
deze Zeeuws-Vlaamse variant is
erg lekker en vers bereid. De ingre
diënten zijn goed bij elkaar ge
zocht met de sappige asperges en
vooral de venkel die de vis een op
kikker geeft.
Het andere voorgerecht, de geroos
terde coquilles, liggen op een ge
mengde salade met schijfjes radijs
jes en rauwe groene asperges. De
asperges hadden voor ons heel
eventjes gekookt mogen worden
en de filo chips voegen weinig toe
aan het gerecht. Van de drie coquil
les is het oranje 'zakje' met kuit
weggehaald. Dat gebeurt tegen
woordig overal in Nederland. Jam
mer, vinden we want het koraal
geeft de coquilles juist de typisch
'leverachtige' smaak. Volgens veel
koks houden Nederlanders daar
niet van. Wij zijn dan maar de uit
zondering.
De hoofdgerechten volgen met
een quiche, die overduidelijk a la
minute is gemaakt en geurt naar
Chaume, maar ook een blauwe
kaas en nog twee andere soorten
zachte Franse kazen. De quiche is
verder gevuld met courgette, groe
ne asperges en rucola ligt er boven
op. De korst is van bladerdeeg. Het
is een mooi, vegetarisch gerecht,
dat machtig, maar erg lekker is.
Bij de gegrillde entrecote krijgen
we verse frietjes en een wat obliga
te salade. De entrecote is a point
gegrilld, zoals we gevraagd heb
ben.
Er staat een goede kok in de keu
ken, dat is duidelijk. Jammer al
leen dat er geen warme groenten
bij horen. „Alle andere hoofdge
rechten serveren we met groenten
van het seizoen. Dat heeft toch te
maken met de prijs. Die willen we
voor een aantal gerechten laag hou
den. Zie het als een service voor
mensen die gewoon even snel een
hapje willen eten."
We proberen nog een nagerecht,
'gewoon om te proeven'. Maar het
blijft niet bij een paar hapjes. De ti-
ramisu is onweerstaanbaar lekker,
romig van de mascarpone met een
delicate toevoeging van een drank
je en cacao. Het gerecht is opge
sierd met een paar bosbessen en
framboosjes en een takje munt.
We denken als vanzelf aan de let
terlijke betekenis van tiramisu
'trek mij omhoog'.
Na afloop krijg ik nog spontaan
een rondleiding in het verbouwde
pand. Voor de houten planken op
de vloer zijn stevige oude kerkban
ken gebruikt, die glad geschuurd
zijn. Het geeft het Grand Café een
warme uitstraling. Details van glas
in lood vallen op. Zeker het rijtje
achter de stoere bar. „We hebben
veel gesloopt, maar wilden ook de-
- tails van weleer terug brengen.
Het is een pand met een geschiede
nis. Inderdaad, ooit werd hier
De herinnering aan vroeger is gebleven.
Overleg achter de bar.
Menu van de dag.
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
In evenwicht.
Bediening:
Martijn is energiek, aardig, vakbe
kwaam en heeft plezier in zijn vak.
Entourage:
Het gebouw is met respect opge
knapt.
Horen, zien en ruiken: Nieuw
straat verdient het om snel helemaal
gerenoveerd te worden.
Conclusie: Plaats om regelmatig
naar terug te keren.
Martijn de Groot en Karlijn Nieuwets van De Graanbeurs in Terneuzen.