Stuurbaard. Bakkebaard Hil|iï|||ll
bij Club Zonnemaire liUlililIII
uit5
donderdag 21 juni 2012
www.pzc.nl/uit
In principe kun je overal spe
len, maar in een intiemere
omgeving deel je als muzi
kant meer dezelfde ervarin
gen met de bezoekers dan op een
groot festival. Dan beleeft het pu
bliek het heel anders dan jij op het
podium", zegt bassist en zanger
Onno Kortland van het trio Stuur
baard Bakkebaard, dat zich zondag
middag manifesteert bij Boerderij
festival Club Zonnemaire.
door Ali Pankow
Kortland heeft er zin in. Dit klein
schalige festival van 'cultureel agra
risch ondernemer' Jaap Verseput
lijkt naadloos te passen bij de men
taliteit van Stuurbaard Bakke
baard: het samen leuk hebben als
je muziek maakt.
„Dat is vergelijkbaar met bij jullie
de band Zinkzand. Dat zijn zulke
toffe jongens", zegt Kortland. Hij
is dit jaar coach van deze Schou-
wen-Duivelandse formatie in het
kader van het project Pop aan Zee
en speelt ook mee in enkele num
mers van het eerste Zinkzand-al-
bum: De thee trekt, maar de zee nog
meer.
Stuurbaard Bakkebaard staat voor
tegenstellingen: links/rechts,
land/water. „Wij hechten zeer aan
die naam", zegt Kortland. „Vroe
ger wisselden we ongeveer elke
week van naam en pasten we daar
onze affiches ook bij aan. Daar
snapten de mensen helemaal niks
meer van. Maar Stuurbaard Bakke
baard past ons goed. Een muziek-
manager destijds vond het niks en
stelde voor een andere naam te
zoeken, maar dat konden we niet
over ons hart verkrijgen. Tegen
woordig wordt vaak de afkorting
SBBB gebruikt, daar kunnen we
wel mee leven."
Met 'we' doelt hij ook op
zanger/gitarist Timo van Veen en
drummer Mare Koppen. Arjen de
Vreede, beter bekend als DJ DNA,
die ze ontmoetten in het project
Beukorkest, was nauw betrokken
bij het maken en presenteren van
het vierde album L'Amour, maar
Stuurbaard Bakkebaard met vlnr: Onno Kortland, Arjen de Vrede, Timo van Veen en Mare Koppen. foto Koen van Weel
dat is alweer anderhalfjaar gele
den. Tussentijd lag het even stil
met optredens, want maakte
Stuurbaard Bakkebaard de muziek
voor de film Doodslag, met Theo
Maassen in de hoofdrol. Eerder
deed de band dat ook voor de
Vlaamse film C'est arrivé prés de
chez vous en speelde die muziek
soms ook live in combinatie met
de film. Inmiddels heeft het oor
spronkelijke trio zonder Arjen de
Vreede het regelmatig optreden
weer opgepakt. „In goed overleg
overigens hoor", zegt Kortland.
De muziek van dit groepje is niet
in hokjes te stoppen. Om toch een
poging te wagen: oude blues, noi
se tot hiphop, soms een beetje
Tom Waits-achtig. In elk geval
geen gladde muziek. De vraag wat
de belangrijkste inspiratiebronnen
zijn, beantwoordt Kortland dan
ook heel breed: „Ja, ehh, eigenlijk
alles op muziekgebied. Soms is dat
een mooie compositie of juist een
lied dat zó lelijk is dat je het graag
wilt spelen. Wat uit eigen koker
komt is meestal wel ergens geïnspi
reerd door experimentele jazz of le
lijke disco. Maar veel lachen met el
kaar inspireert altijd het beste."
En hoe zit het met geld verdie-
nen?.„Soms wil je dat natuurlijk
ook wel eens, zodat je weer een
nieuw album kunt betalen bijvoor
beeld, maar we willen er wel altijd
voor zorgen dat we dicht bij ons
zelf blijven." Kortland illustreert
dit met een voorbeeld: „We kon
den een keer in het voorprogram
ma van dEUS staan, maar we had
den die week al vier keer opgetre
den, toen hebben we het maar
niet gedaan. Zo'n voorprogramma
heb je ook niet zoveel aan hoor.
Tuurlijk, je treedt op voor een
groot publiek, maar er zijn ook
veel nadelen: er is bijna geen tijd
voor een soundcheck en alle aan
dacht is gericht op wat na jou
komt."
Stuurbaard Bakkebaard bedenkt
niet zoveel vooraf en laat graag
veel aan de sfeer van het moment
over. „We hebben tegenwoordig
wel een setlist, maar het theatrale
aspect tijdens een optreden ont
staat wel of niet. Daar zit absoluut
geen voorbedachte rade bij. De er
varing leert dat er in een kleinere
setting eerder iets ontstaat tussen
podium en publiek dan bij een
groot festival."
Programma Boerderij Festival Club Zonnemaire
Geanimeerd sfeertje tijdens Club Zonnemaire vorig jaar.
Zondag 24 juni
12.00 u.: Erf geopend
12.15 u„ 14.30 u., 16.30 u.: De
mobiele DJ Booth met vinyl DJ's
Echo, Trommelaar en Verse Veer:
jaren zestig collectie met obscure
titels.
12.45 u„ 14.00 u., 15.00 u., 16.15
u. (Tuinpodium): Lejo met
Hands-upl: Oogjes op vingers leve
ren kleine, snelle wezentjes op bij
handenpoppenspeler Leo Petersen.
13.00 uur (Buitenpodium): Stuur
baard Bakkebaard met Onno Kort
land (contrabas/zang), Mare Kop
pen (drums/zang) en Timo van
Veen (gitaar/zang).
14.15 uur (Schuurpodium): Dans
Dans Wil Lots live drawings:
Wim Lots tekent live bij het con
cert van het garage-jazztrio: Bert
Dockx (gitaar), Fred Lyenn Jacques
(bas), Steven Cassiers (drums).
15.15 uur (Buitenpodium): Lala
Njava. Deze zangeres uit Madagas
car heeft samen met haar zus Mo
nica en haar broers in de groep Nja
va sinds 1995 op veel plekken ter
wereld succes gehad. Tegenwoor
dig treedt zij op met een eigen
band bestaande uit: Maximin Rand-
riamanjava (bas), Pata Randriaman-
java (drums en percussie), Dozzy
Njava (gitaar).
16.30 uur (Schuurpodium): Kijk-
shock 3: Sjeng Schupp en Michiel
van Dijk hebben in 2002 Vinexpro-
ductions opgericht. Samen maken
zij 'absurdistische muziek-animatie-
films'. Schupp is verantwoordelijk
voor de tekeningen en Van Dijk
componeert de muziek. Zij spelen
ook zelf in de band die de film live
op het podium begeleidt: Sjeng
Schupp (bas), Hans van der Meer
(drums), Vera van der Bie (viool),
Bart Lelivelt (accordeon) en
Michiel van Dijk (riet).
17.30 uur (Buitenpodium): uKan-
DanZ: Ethiopisch-Franse band met
de zanger Asnaké als fenomeen,
die een belangrijke rol speelt in de
enerverende muziekscène van Ad-
dis-Abeba. uKanDanZ brengt Ethio
pische grooves, polyritmiek en
jazz. Met: Asnaké Guebreyes
(zang), Lionel Martin (tenorsax),
Fred Escoffier (keyboards), Damien
Cluzel (gitaar), Guilhem Meier
(drums).
Illegaal Boerderijrestaurant: Be
zoeker stelt eigen maaltijd samen.
Iedere producent maakt een eigen
specialiteit. Inspiratie biedt de Mer-
cado de San Miguel in Madrid en
Food Courts, zoals die in het Oos
ten van de wereld bestaan, maar
de belangrijkste ingrediënten zijn
voedsel en producten uit de buurt.