Stuurbaard. Bakkebaard Hil|iï|||ll bij Club Zonnemaire liUlililIII uit5 donderdag 21 juni 2012 www.pzc.nl/uit In principe kun je overal spe len, maar in een intiemere omgeving deel je als muzi kant meer dezelfde ervarin gen met de bezoekers dan op een groot festival. Dan beleeft het pu bliek het heel anders dan jij op het podium", zegt bassist en zanger Onno Kortland van het trio Stuur baard Bakkebaard, dat zich zondag middag manifesteert bij Boerderij festival Club Zonnemaire. door Ali Pankow Kortland heeft er zin in. Dit klein schalige festival van 'cultureel agra risch ondernemer' Jaap Verseput lijkt naadloos te passen bij de men taliteit van Stuurbaard Bakke baard: het samen leuk hebben als je muziek maakt. „Dat is vergelijkbaar met bij jullie de band Zinkzand. Dat zijn zulke toffe jongens", zegt Kortland. Hij is dit jaar coach van deze Schou- wen-Duivelandse formatie in het kader van het project Pop aan Zee en speelt ook mee in enkele num mers van het eerste Zinkzand-al- bum: De thee trekt, maar de zee nog meer. Stuurbaard Bakkebaard staat voor tegenstellingen: links/rechts, land/water. „Wij hechten zeer aan die naam", zegt Kortland. „Vroe ger wisselden we ongeveer elke week van naam en pasten we daar onze affiches ook bij aan. Daar snapten de mensen helemaal niks meer van. Maar Stuurbaard Bakke baard past ons goed. Een muziek- manager destijds vond het niks en stelde voor een andere naam te zoeken, maar dat konden we niet over ons hart verkrijgen. Tegen woordig wordt vaak de afkorting SBBB gebruikt, daar kunnen we wel mee leven." Met 'we' doelt hij ook op zanger/gitarist Timo van Veen en drummer Mare Koppen. Arjen de Vreede, beter bekend als DJ DNA, die ze ontmoetten in het project Beukorkest, was nauw betrokken bij het maken en presenteren van het vierde album L'Amour, maar Stuurbaard Bakkebaard met vlnr: Onno Kortland, Arjen de Vrede, Timo van Veen en Mare Koppen. foto Koen van Weel dat is alweer anderhalfjaar gele den. Tussentijd lag het even stil met optredens, want maakte Stuurbaard Bakkebaard de muziek voor de film Doodslag, met Theo Maassen in de hoofdrol. Eerder deed de band dat ook voor de Vlaamse film C'est arrivé prés de chez vous en speelde die muziek soms ook live in combinatie met de film. Inmiddels heeft het oor spronkelijke trio zonder Arjen de Vreede het regelmatig optreden weer opgepakt. „In goed overleg overigens hoor", zegt Kortland. De muziek van dit groepje is niet in hokjes te stoppen. Om toch een poging te wagen: oude blues, noi se tot hiphop, soms een beetje Tom Waits-achtig. In elk geval geen gladde muziek. De vraag wat de belangrijkste inspiratiebronnen zijn, beantwoordt Kortland dan ook heel breed: „Ja, ehh, eigenlijk alles op muziekgebied. Soms is dat een mooie compositie of juist een lied dat zó lelijk is dat je het graag wilt spelen. Wat uit eigen koker komt is meestal wel ergens geïnspi reerd door experimentele jazz of le lijke disco. Maar veel lachen met el kaar inspireert altijd het beste." En hoe zit het met geld verdie- nen?.„Soms wil je dat natuurlijk ook wel eens, zodat je weer een nieuw album kunt betalen bijvoor beeld, maar we willen er wel altijd voor zorgen dat we dicht bij ons zelf blijven." Kortland illustreert dit met een voorbeeld: „We kon den een keer in het voorprogram ma van dEUS staan, maar we had den die week al vier keer opgetre den, toen hebben we het maar niet gedaan. Zo'n voorprogramma heb je ook niet zoveel aan hoor. Tuurlijk, je treedt op voor een groot publiek, maar er zijn ook veel nadelen: er is bijna geen tijd voor een soundcheck en alle aan dacht is gericht op wat na jou komt." Stuurbaard Bakkebaard bedenkt niet zoveel vooraf en laat graag veel aan de sfeer van het moment over. „We hebben tegenwoordig wel een setlist, maar het theatrale aspect tijdens een optreden ont staat wel of niet. Daar zit absoluut geen voorbedachte rade bij. De er varing leert dat er in een kleinere setting eerder iets ontstaat tussen podium en publiek dan bij een groot festival." Programma Boerderij Festival Club Zonnemaire Geanimeerd sfeertje tijdens Club Zonnemaire vorig jaar. Zondag 24 juni 12.00 u.: Erf geopend 12.15 u„ 14.30 u., 16.30 u.: De mobiele DJ Booth met vinyl DJ's Echo, Trommelaar en Verse Veer: jaren zestig collectie met obscure titels. 12.45 u„ 14.00 u., 15.00 u., 16.15 u. (Tuinpodium): Lejo met Hands-upl: Oogjes op vingers leve ren kleine, snelle wezentjes op bij handenpoppenspeler Leo Petersen. 13.00 uur (Buitenpodium): Stuur baard Bakkebaard met Onno Kort land (contrabas/zang), Mare Kop pen (drums/zang) en Timo van Veen (gitaar/zang). 14.15 uur (Schuurpodium): Dans Dans Wil Lots live drawings: Wim Lots tekent live bij het con cert van het garage-jazztrio: Bert Dockx (gitaar), Fred Lyenn Jacques (bas), Steven Cassiers (drums). 15.15 uur (Buitenpodium): Lala Njava. Deze zangeres uit Madagas car heeft samen met haar zus Mo nica en haar broers in de groep Nja va sinds 1995 op veel plekken ter wereld succes gehad. Tegenwoor dig treedt zij op met een eigen band bestaande uit: Maximin Rand- riamanjava (bas), Pata Randriaman- java (drums en percussie), Dozzy Njava (gitaar). 16.30 uur (Schuurpodium): Kijk- shock 3: Sjeng Schupp en Michiel van Dijk hebben in 2002 Vinexpro- ductions opgericht. Samen maken zij 'absurdistische muziek-animatie- films'. Schupp is verantwoordelijk voor de tekeningen en Van Dijk componeert de muziek. Zij spelen ook zelf in de band die de film live op het podium begeleidt: Sjeng Schupp (bas), Hans van der Meer (drums), Vera van der Bie (viool), Bart Lelivelt (accordeon) en Michiel van Dijk (riet). 17.30 uur (Buitenpodium): uKan- DanZ: Ethiopisch-Franse band met de zanger Asnaké als fenomeen, die een belangrijke rol speelt in de enerverende muziekscène van Ad- dis-Abeba. uKanDanZ brengt Ethio pische grooves, polyritmiek en jazz. Met: Asnaké Guebreyes (zang), Lionel Martin (tenorsax), Fred Escoffier (keyboards), Damien Cluzel (gitaar), Guilhem Meier (drums). Illegaal Boerderijrestaurant: Be zoeker stelt eigen maaltijd samen. Iedere producent maakt een eigen specialiteit. Inspiratie biedt de Mer- cado de San Miguel in Madrid en Food Courts, zoals die in het Oos ten van de wereld bestaan, maar de belangrijkste ingrediënten zijn voedsel en producten uit de buurt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 45