De lekkerste pannenkoek ooit 61 donderdag-14 juni 2012 Molen De Lelie Kloosterweg 2-4 Op een winderige vrijdag stap ik uit gedroogd en hon gerig, na veertig ki lometer tegen wind, van de fiets bij de molen in Scharendijke. Met de bedoe ling om mijn bidon even bij te vullen met water. Maar voordat ik het weet, zit ik aan een pan nenkoek. En ik houd niet eens van pannenkoeken. Molen de Lelie staat net buiten Scharendijke, in het gehucht Eiker zee. We stappen van de fiets, zien de appeltaart lonken in de vitrine, en besluiten toch maar een hapje te eten op het terras. Ik twijfel: een broodje is wat minder ge schikt als bodem om op te fietsen: ik neem - eigenlijk tegen beter we ten in - een pannenkoek. Nee, het duurt niet lang om er eentje voor me te bakken, zegt Martin van der Steen. Dat blijkt: binnen vijf minuten is hij er. Mijn oordeel is ongetwijfeld vertroebeld door de hongerklop, maar dit is misschien wel de lek kerste pannenkoek die ik ooit at. Ik proef meteen dat hij niet gebak ken is met standaard bloem of mix. Hij is knapperig, totaal niet vet, krokant aan de buitenkant en nét dik genoeg om aan de binnen kant nog zacht en smeuïg te zijn. En hij heeft zo'n mooi bakpa- troon, goudbruin van kleur. Mijn fietsmaatje heeft zich beperkt tot de appeltaart. En ook hij is onder de indruk. Ik besluit later nog een keer terug te komen en de kaart wat uitgebreider te testen. Met de auto rijd ik, met een colle ga deze keer, op een doordeweek se donderdagmiddag naar Eiker zee. De wieken van de molen draaien woest, het is geen terras weer. Binnen is het rustig: er zit ten twee mensen te lunchen. We hebben tijd om even rond te kij ken, de ruimte is licht en modern, met nostalgische accenten: overal hangen foto's van molens, er staan schaalmodellen van molens en voor de deur ligt een molensteen. Er staan rieten stoelen, aan houten tafels, onder een gezellig balkenpla- fond. De betonnen vloer geeft het interieur iets stoers. We snuffelen rond in het winkel tje dat in dezelfde ruimte als het restaurant zit: hier kunnen bezoe kers mixen kopen om zelf brood, cake, koekjes, of pannenkoeken te bakken. De zelfgebakken koekjes - molenmoppen! - zijn er te koop en er zijn jams en sauzen van kookboerderij Spennekot uit Kerk- werve. En als je geen taartvorm hebt, kun je die hier ook meteen aanschaffen. Pannenkoekenhaters kunnen hier ook heel goed terecht voor de lunch, of een vroeg avondmaal. Er staan maaltijdsalades op de kaart en molentosti's, molenboterham men en molenstokbrood, allemaal gebakken van eigen gemalen meel. De Lelie is de meest draaiende mo len van Zeeland, zal Martin van der Steen na afloop van onze lunch met gepaste trots vertellen. Hij maalt niet altijd: in een uur ver werkt De Lelie tweehonderd kilo meel. „Zelfs met een heel dorp kun je niet opeten tegen een vol tijds draaiende molen", lacht hij. De Lelie is meteen ook bijna de kleinste molen van de provincie, alleen die op Sint Philipsland is nóg kleiner. Ik kies voor een maaltijdsalade, een boeren-, omdat één pannen koek per jaar voor mij wel genoeg is, zelfs als het een heel lekkere is. Mijn tafelgenote kiest ook voor boeren-, maar dan met een pan nenkoek eronder. We krijgen eerst een bord met boterhammen van wit en volkorenbrood, met boter en kruidenboter. Het is lekker brood, overduidelijk zelf gebakken, een beetje rul. De salade bestaat uit wat blaadjes ijsbergsla, met een warme mix van gebak ken spekjes, ui, champignons, stuk jes appel en meloen, rozijnen en Molen De Lelie in Scharendijke. groene paprika. Naar mijn zin is het wat te zoet, maar aan de over kant van de tafel klinkt enthousias me, op haar pannenkoek ligt de zelfde mix. „Ik maak zelf vaak pannenkoeken met appel en spek, dat is ook een combinatie van zoet en hartig. Dit is eigenlijk hetzelfde idee, maar dan smaakvoller. Ik heb gisteren toevallig nog pannenkoeken gebak ken. Héél anders dan deze. Mijn kinderen zijn zielig..." Er komen nog wat fietsers aanwaai en, opa en oma met twee kleine kleinkinderen. De oudste ver dwijnt meteen dik tevreden in het speelhoekje, de kleinste wordt in de kinderstoel gehesen. Wij beslui ten intussen dat ook de wafels van Prijs-Kwaliteit Lekkere pannenkoeken, vriendelijke prijzen. Wij betaalden, voor een lunch met veel extra's 44 euro voor twee. Bediening**** Vriendelijk en attent; de eigenaren zijn oprecht geïnteresseerd in hun gas ten. En dat is erg prettig. Entourage*** Eenvoudig, stoer ingericht restaurant met een rustig terras. Conclusie: Heel goede pannenkoeken en wafels, de maaltijdsalade verdient wat extra aandacht. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings L,v verslag van een bezoek M""' aan Zeeuwse W eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 46