uit j 7 Sterke spinazieverhalen eten met puck Spinazietortilla met feta, lunchgerecht of tapas, voor twee personen BBL; donderdag 31 mei 2012 door Puck Kerkhoven lijk gekookt voor de Duitse klant: we moeten veel eten laten staan, maar willen tóch een nagerecht proberen. Mijn citroentaart is een klein beet je een tegenvaller: hij is wél ge maakt van mooi onder de grill ge gaarde zoete eiwit, met zurige ci troencrème eronder, maar het koekje eronder is een beetje zacht. Het mango-ijs ernaast is lekker fris-zuur, de aardbeien erbij zijn heerlijk. Met de chocolademousse van mijn tafelgenote is iets geks aan de hand: er ligt een paars slurf je op dat naar fruittella smaakt. „Een soort bosbessengelei", zegt ze, na een voorzichtig hapje. Het is ganache, lezen we later stiekem te rug op de kaart: een soort crème. Naast de mousse ligt ook nog een plasje advocaat. Dat combineert wel erg lekker. Als we door de zaal beneden naar de uitgang lopen, blijkt dat Strand- 'café Dok een echt familierestau- foto's Dirk-Jan Gjeltema. rant is: het is tien uur, en de zaal is leeg. Strandcafé Dok Helleweg 8, 4326 LJ Noordwelle (Renesse). telefoon: 0111- 46 38 50. www.strandcafedok.nl. e-mail: info@strandcafedok.nl Van Pasen tot 1 november elke dag geopend vanaf 10.00 uur 's ochtends. Van november tot pasen op woensdag, zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur 's ochtends. Dok is geschikt voor mensen in een rolstoel. TT e zou bij het lezen van deze I column bijna denken dat je I in een aflevering van 'Crime I scene investigation' ofwel J 'CSI' verzeild bent geraakt. De hoofdrol is weggelegd voor de Britse criminologiedocent Mike Sutton. Hij ontrafelde het Popeye- mysterie. Hoe kon de misvatting in de wereld komen dat spinazie buitensporig veel ijzer bevat? 'Toon me het bewijs', vroeg hij zijn studenten. Dit is de tijd dat er volop malse bladspinazie op de markt komt. Daar moeten we van profiteren! Omdat verse spinazie lekker, mul- ti-inzetbaar en gezond is. Niet om dat er zo veel ijzer in zit. Spinazie is Popeyes geheime wapen, waarmee hij Bluto steeds uitschakelt Popeye liet hele generaties gelo ven dat je van spinazie eten ijzer- sterk kon worden, maar dat is he laas een fabel, gebaseerd op foute aannames. Er zit niet noemens waardig meer ijzer in spinazie dan in andere groenten, zoals broccoli, spruiten of wortelen. En het ijzer dat erin zit (zo'n 3 milli gram per 100 gram vers product), kan slechts gedeeltelijk door ons lichaam worden opgenomen. We kunnen het cartoonist Elzie Segar niet kwalijk nemen. In 1919 start hij met zijn populaire kran tenstrip over kapitein Castor Oyl en zijn dochter Olive Oyl (Olijfje). Tien jaar later verzint hij een min naar voor Olijfje, de matroos en krachtpatser Popeye. Zijn gehei me wapen waarmee hij concur rent Bluto steeds weer uitscha kelt: spinazie. Eind jaren twintig is de Ameri kaanse overheid actief bezig een gezonder voedingspatroon te pro moten. Groene groenten passen daarin, vooral spinazie met zijn 'spectaculair hoge' ijzergehalte! Wetenschappelijke publicaties uit die tijd spreken van 53 milligram ijzer per 100 gram. Dit cijfer is ge baseerd op oud onderzoek (1871) en verouderde meetmethodes. Bo vendien betreft het de hoeveel heid per 100 gram droge stof, maar het is zodanig genoteerd, dat het lijkt alsof het om verse spi nazie gaat. Omdat dit meer dan het tienvoudige is van de daadwer kelijk gemeten waarden, houdt een latere onderzoeker (tevens hooggeleerd professor) het erop dat de komma verkeerd geplaatst moet zijn. Nee, concludeert crimi noloog Sutton, die zich in 2010 als een terriër in de spinaziezaak vast beet en alle onderzoeken van de laatste 150 jaar naast elkaar heeft gelegd. 'Slordigheden te over, maar de drukker is niet de schul dige. Dat zijn de wetenschappers en journalisten die elkaar napra ten en voortborduren op oude lite ratuur, zonder te onderzoeken of gepubliceerde bevindingen (nog) wel kloppen!' Hij bestaat echt, de ze Dr. Sutton. Je kunt zijn publica ties over 'Popeye en de mythe van de verkeerd geplaatste decimaal komma' nalezen op het internet. Wie het ijzergehalte in zijn bloed wil oppeppen middels voeding, kan beter op een dieet gaan van rundvlees, varkenslever en bloed worst Daarin zit veel (heem)ijzer dat makkelijker in ons lichaam wordt opgenomen. Mijn advies: blijf daar vooral spinazie bij eten want die is, behalve lekker, wel de gelijk goed voor je. Niet vanwege het ijzer, maar vanwege het hoge gehalte aan vitamine A, C en K. En foliumzuur, dat aantoonbaar helpt bij het voorkomen van hart en vaatziekten. benodigdheden 1 ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; 2 eetlepels olijfolie; 300 gram verse spinazie; 4 eieren; peper en zout; 1 eetlepel room, 75 gram feta. bereidingswijze Was spinazie en dep goed droog. Verhit olijfolie in anti- aanbakkoekenpan, fruit uisnippers tot ze zacht en glazig zijn, voeg knoflook toe, laat 1 minuut bakken. Voeg handje voor handje spinazie toe, laat slinken. Laat uitlekken in vergiet. Roer eieren los met zout, peper en room, meng spinaziemengsel erdoor. Wrijf koekenpan schoon, verhit scheutje olijfolie, schenk spinazie-ëimengsel erin. Laat op rustig vuurtje bakken, leg deksel erop om bovenkant te laten stol len. Als onderkant goudbruin is, tortilla keren met behulp van plat bord: laat op bord glijden, zet koekenpan er op z'n kop op en draai zodat bord bovenop komt Neem bord weg, bak nog ongeveer 2 minu ten. Onderkant moet net iets kleuren. Draai weer terug op bord. Ver kruimel feta, strooi over hete tortilla. Serveer lauwwarm met geroos terd boerenbrood. Geef er ketchup bij. Of snijd spinazietortilla in hap klare blokjes en steek er prikkers in. Serveer als borrelhapje. Lekker met koude rosé. tip Voeg aan spinazie-eimengsel geroosterde pijnboompitjes toe.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 47