uit j 7
Sterke spinazieverhalen
eten met puck
Spinazietortilla met feta,
lunchgerecht of tapas, voor twee personen
BBL;
donderdag 31 mei 2012
door Puck Kerkhoven
lijk gekookt voor de Duitse klant:
we moeten veel eten laten staan,
maar willen tóch een nagerecht
proberen.
Mijn citroentaart is een klein beet
je een tegenvaller: hij is wél ge
maakt van mooi onder de grill ge
gaarde zoete eiwit, met zurige ci
troencrème eronder, maar het
koekje eronder is een beetje zacht.
Het mango-ijs ernaast is lekker
fris-zuur, de aardbeien erbij zijn
heerlijk. Met de chocolademousse
van mijn tafelgenote is iets geks
aan de hand: er ligt een paars slurf
je op dat naar fruittella smaakt.
„Een soort bosbessengelei", zegt
ze, na een voorzichtig hapje. Het is
ganache, lezen we later stiekem te
rug op de kaart: een soort crème.
Naast de mousse ligt ook nog een
plasje advocaat. Dat combineert
wel erg lekker.
Als we door de zaal beneden naar
de uitgang lopen, blijkt dat Strand-
'café Dok een echt familierestau-
foto's Dirk-Jan Gjeltema.
rant is: het is tien uur, en de zaal is
leeg.
Strandcafé Dok Helleweg 8, 4326 LJ
Noordwelle (Renesse). telefoon: 0111-
46 38 50. www.strandcafedok.nl.
e-mail: info@strandcafedok.nl
Van Pasen tot 1 november elke dag
geopend vanaf 10.00 uur 's ochtends.
Van november tot pasen op woensdag,
zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur
's ochtends. Dok is geschikt voor
mensen in een rolstoel.
TT e zou bij het lezen van deze
I column bijna denken dat je
I in een aflevering van 'Crime
I scene investigation' ofwel
J 'CSI' verzeild bent geraakt.
De hoofdrol is weggelegd voor de
Britse criminologiedocent Mike
Sutton. Hij ontrafelde het Popeye-
mysterie. Hoe kon de misvatting
in de wereld komen dat spinazie
buitensporig veel ijzer bevat?
'Toon me het bewijs', vroeg hij
zijn studenten.
Dit is de tijd dat er volop malse
bladspinazie op de markt komt.
Daar moeten we van profiteren!
Omdat verse spinazie lekker, mul-
ti-inzetbaar en gezond is. Niet om
dat er zo veel ijzer in zit.
Spinazie is Popeyes
geheime wapen, waarmee
hij Bluto steeds uitschakelt
Popeye liet hele generaties gelo
ven dat je van spinazie eten ijzer-
sterk kon worden, maar dat is he
laas een fabel, gebaseerd op foute
aannames. Er zit niet noemens
waardig meer ijzer in spinazie
dan in andere groenten, zoals
broccoli, spruiten of wortelen. En
het ijzer dat erin zit (zo'n 3 milli
gram per 100 gram vers product),
kan slechts gedeeltelijk door ons
lichaam worden opgenomen.
We kunnen het cartoonist Elzie
Segar niet kwalijk nemen. In 1919
start hij met zijn populaire kran
tenstrip over kapitein Castor Oyl
en zijn dochter Olive Oyl (Olijfje).
Tien jaar later verzint hij een min
naar voor Olijfje, de matroos en
krachtpatser Popeye. Zijn gehei
me wapen waarmee hij concur
rent Bluto steeds weer uitscha
kelt: spinazie.
Eind jaren twintig is de Ameri
kaanse overheid actief bezig een
gezonder voedingspatroon te pro
moten. Groene groenten passen
daarin, vooral spinazie met zijn
'spectaculair hoge' ijzergehalte!
Wetenschappelijke publicaties uit
die tijd spreken van 53 milligram
ijzer per 100 gram. Dit cijfer is ge
baseerd op oud onderzoek (1871)
en verouderde meetmethodes. Bo
vendien betreft het de hoeveel
heid per 100 gram droge stof,
maar het is zodanig genoteerd,
dat het lijkt alsof het om verse spi
nazie gaat. Omdat dit meer dan
het tienvoudige is van de daadwer
kelijk gemeten waarden, houdt
een latere onderzoeker (tevens
hooggeleerd professor) het erop
dat de komma verkeerd geplaatst
moet zijn. Nee, concludeert crimi
noloog Sutton, die zich in 2010 als
een terriër in de spinaziezaak vast
beet en alle onderzoeken van de
laatste 150 jaar naast elkaar heeft
gelegd. 'Slordigheden te over,
maar de drukker is niet de schul
dige. Dat zijn de wetenschappers
en journalisten die elkaar napra
ten en voortborduren op oude lite
ratuur, zonder te onderzoeken of
gepubliceerde bevindingen (nog)
wel kloppen!' Hij bestaat echt, de
ze Dr. Sutton. Je kunt zijn publica
ties over 'Popeye en de mythe van
de verkeerd geplaatste decimaal
komma' nalezen op het internet.
Wie het ijzergehalte in zijn bloed
wil oppeppen middels voeding,
kan beter op een dieet gaan van
rundvlees, varkenslever en bloed
worst Daarin zit veel (heem)ijzer
dat makkelijker in ons lichaam
wordt opgenomen. Mijn advies:
blijf daar vooral spinazie bij eten
want die is, behalve lekker, wel de
gelijk goed voor je. Niet vanwege
het ijzer, maar vanwege het hoge
gehalte aan vitamine A, C en K.
En foliumzuur, dat aantoonbaar
helpt bij het voorkomen van hart
en vaatziekten.
benodigdheden 1 ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; 2 eetlepels
olijfolie; 300 gram verse spinazie; 4 eieren; peper en zout; 1 eetlepel
room, 75 gram feta.
bereidingswijze Was spinazie en dep goed droog. Verhit olijfolie in anti-
aanbakkoekenpan, fruit uisnippers tot ze zacht en glazig zijn, voeg
knoflook toe, laat 1 minuut bakken. Voeg handje voor handje spinazie
toe, laat slinken. Laat uitlekken in vergiet. Roer eieren los met zout,
peper en room, meng spinaziemengsel erdoor. Wrijf koekenpan
schoon, verhit scheutje olijfolie, schenk spinazie-ëimengsel erin. Laat
op rustig vuurtje bakken, leg deksel erop om bovenkant te laten stol
len. Als onderkant goudbruin is, tortilla keren met behulp van plat
bord: laat op bord glijden, zet koekenpan er op z'n kop op en draai
zodat bord bovenop komt Neem bord weg, bak nog ongeveer 2 minu
ten. Onderkant moet net iets kleuren. Draai weer terug op bord. Ver
kruimel feta, strooi over hete tortilla. Serveer lauwwarm met geroos
terd boerenbrood. Geef er ketchup bij. Of snijd spinazietortilla in hap
klare blokjes en steek er prikkers in. Serveer als borrelhapje. Lekker
met koude rosé.
tip Voeg aan spinazie-eimengsel geroosterde pijnboompitjes toe.