Paradijs voor ouders met kinderen
61 uit
donderdag 31 mei 2012
Echt, ik heb niets tegen
kinderen, maar wel in
een restaurant. Vooral
kinderen van die iets
te hippe tweeverdie
ners die vast van plan zijn hun
avondje uit eten niet te laten ver
storen door hun kroost. Nee, dat
kroost verstoort iemand anders
avond wel. Bij voorkeur de on
ze, door om de tien seconden
loeiend als sirenes langs ons ta
feltje te rennen.
Maar niet bij Strandcafé Dok:
Strandcafé Dok is het paradijs
voor ouders die hun kinderen mee
willen nemen naar een restaurant.
En voor de mensen aan het tafel
tje ernaast. Want er is niet alleen
een zwembad bij het restaurant,
waar kinderen voor 4,50 terecht
kunnen: er is ook een filmzaal,
een tafeltennistafel, een voetbalta
felspel en er zijn twee X-box-wan
den. De acht kinderen aan de tafel
naast ons horen we alleen als hun
eten wordt opgediend. De rest van
de tijd houden ze zichzelf bezig.
Strandcafé Dok zit op het terrein
van camping - strandpark - de
Zeeuwse Kust in Renesse: de cam
ping is vier jaar geleden verplaatst;
het centrale gebouw is gloed
nieuw: het heeft het meest weg
van een uitgedijde moderne
Zeeuwse schuur: zwart gepotdek-
seld, maar duidelijk nieuw.' Buiten
is een mooi terras, met een groot
piratenschip om in te klimmen en
te spelen.
We worden bij binnenkomst naar
boven gebracht, langs het zwem
bad en de spelletjeszolder, en dat
vinden we jammer: beneden
brandt de haard en is er veel ru
moer en gedoe. Boven zijn van
avond maar twee tafels bezet in
een ruimte die verder ook wat
kaal aandoet. De zaal is aange
kleed in de landelijke stijl: naturel-
tinten op de muur, ongepolijste
houten tafels, stoelen gevlochten
van grof riet, quasi-industriële grij
ze lampen aan het plafond, een
'oude' open haard en houten vitri
nekasten.
Of we zin hebben in stokbrood
met kruidenboter, wordt ons ge
vraagd door een aardige jonge me
dewerkster. Dat hebben we, al ver
moeden we, en dat vermoeden
wordt later bevestigd, dat ons stok
brood later op de rekening prijkt.
We krijgen een flinke bak met dik
ke boterhammen, witte en heel
donkere, en standaard-kruidenbo
ter. Na één stuk is de honger ge
stild.
De menukaart is niet echt verras
send, toeristisch zelfs, maar er
staat zowaar een vegetarisch ge
recht op. Toch slaan we dat over.
„Als ex- vegetariër word ik niet
warm of koud van courgette ge
vuld met quorn", moppert mijn ta-
felgenote. Zij eet een salade van as
perge en zachtgegaarde lamsham
vooraf „Het is allemaal erg koud",
zegt ze. „Daardoor valt de smaak
wat weg." De sinaasappelsaus is
verrassend pittig en overvleugelt
het tedere lamsvlees een beetje.
Mijn vegetarische salade is
samengesteld uit een
overweldigende berg
lauw-warme paddenstoelen, voor
namelijk oesterzwammen en kas
tanjechampignons. De paddenstoe
len zijn heerlijk, kruidig, bruin ge
bakken, maar niet slap. Prima. De
salade is met frisee, zongedroogde
tomaten en ui verder een beetje
standaard. Maar die hoeveelheid...
er zijn zoveel paddenstoelen dat ik
bijna de neiging krijg ze rond te de
len bij de buurkinderen. Maar ja:
die zij aan het x-boxen.
Ik heb als hoofdgerecht het - haar
mijn idee - meest avontuurlijke
hoofdgerecht gekozen: lamscurry.
Het is een schaaltje met kruidig
vlees, mét een 'oosters tintje, maar
zonder een uitgesproken of pittige
smaak; het smaakt eigenlijk meer
naar bouillon dan naar een echte
curry. De lamsrack ernaast is heer
lijk zacht en rosé, zo zacht dat de
balans met het pittige stoofvlees
een beetje zoek is. Op het bord lig
gen verder lekkere stukjes groene
en witte aserge, gepofte tomaat en
heel dunne aardappelpuree.
„Zou die uit een pakje komen?",
vraagt mijn gezelschap. We proe
ven. En we proeven nog een keer.
Ik durf het niet met zekerheid te
zeggen. De frietjes zijn lekker,
goudgeel, maar niet van verse aard
appel en ook de gebakken aardap
peltjes vallen wat tegen. Ze zien er
veelbelovend uit: donkerbruin,
maar ze zijn slap in plaats van
knapperig. De vis van mijn over
buurvrouw, heilbot, is erg goed.
Hij combineert wonderlijk goed
met de scherpere schaaldieren-
saus, zegt ze tevreden. „Zo'n heil
bot kan natuurlijk ook wat heb
ben." Het is een groot stuk stevige
vis, filet, met dezelfde garnituur
als ik kreeg; alleen krijgt zij iets
meer van die lekkere gestoofde
lamsoren. De porties zijn fors bij
het Strandcafé, hier wordt duide-
Prijs-kwaliteit
Niet verrassend, ma3r ook verder niet:
veel op aan te merken. Ruime porties,
ietsje duurder dan gemiddeld. We be
taalden 85 euro voor twee personen.
Entourage
Vermijd de bovenverdieping. Beneden j
is het gezelliger, het terras is fijn.
Bediening
Het meisje dat ons helpt is heel erg
aardig. We vergeven haar graag dat ze
af en toe iets vergeet.
Conclusie
Erg geschikt voor gezins- en fami
lie-uitjes.
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eet gelegenheden
Het terras bij Strandcafé Dok.