uit 17 eten met puck Kaaskathedralen storten in Geroerbakte asperges met Parmezaan, hoofdgerecht voor twee personen donderdag 24 mei 2012 door Puck Kerkhoven burger was een overbodige toevoe ging. Er kan nog veel aan verbe terd worden, maar de smaak is goed en met dit gerecht kun je toch thuiskomen. Het is gelukkig een burger, die nog herkenbaar rundvlees bevat. We horen van Thomas Langerer dat Brooklyn Beach er ook wil zijn voor een gewone tapas en voor het exclusieve tussendoortje of voorgerecht, zoals een oestertje met een 'mooie fles wijn'. Heer lijk; zegt hij, dat het strandseizoen is begonnen. Daar heeft hij gelijk in. De muzikanten van Try zijn in middels uitgespeeld en 'praten na op het terras in de beschutte hoek'. Ze kijken er naar uit om dit" jaar nog een paar keer op te treden in Brooklyn Beach. 'Het is prachtig toch om voor publiek te spelen dat altijd vrolijk is, dat wil genieten Bericht op het Radio Journaal: aardbeving in Noord-Italië, zes doden. Je schrikt even, want Noord- Italië ligt best dichtbij en elke dode is natuurlijk een trage die. Maar al snel ga je over tot de orde van de dag. Tot je 's avonds de beelden op tv ziet: bange men sen die vrezen voor de naschok, eeuwenoude gebouwen en monu mentale kerken ingestort. De ravage in de Parmezaanse kaas pakhuizen maakt gek genoeg veel indruk op me. Ik weet hoe im mens groot die hallen zijn. Ze worden niet voor niets kaaskathe dralen genoemd. Voor vele miljoenen euro's aan de allerbeste, allerlekkerste kwali teitskaas, Parmigiano Reggiano, ligt daar op houten planken te rij pen. Minimaal 12 maanden, maar ideaal is 20 tot 24 maanden. Elke 4 a 5 dagen worden ze liefdevol ge keerd en geborsteld. Die hele op slag is met één huivering van de aarde vernietigd. Ook dat mag ge rust een ramp genoemd worden. Een culinaire en een economi sche ramp, want hierachter gaat een hele keten schuil van ambach telijke kaasmakerijtjes en ruim vijfduizend boeren. Ook zij zien hun noeste arbeid van minimaal een jaar verloren gaan. Ook de plaatselijke handel en export wor den getroffen. Vergelijk het maar met de situatie in onze eigen kaaspakhuizen in Gouda, Bodegraven en omgeving. Daar ligt ons goud te rijpen waar mee wij wereldberoemd zijn ge worden. En ook daarvan is een hele pro ductieketen afhankelijk. Alleen zijn de Parmezaanse kaaskathedra len vele malen groter. In één megapakhuis liggen tot wel 100.000 van die grote kaas koppen te sluimeren. Ze wegen 33 tot 40 kilo per stuk. De handels- prijs is op dit moment ongeveer 8 euro per kilo, voor de crisis was dat ruim 10 euro. De sector staat dus al onder druk. Reken maar even mee, ongeveer 30 miljoen euro aan kaas. Per pak huis. Hoeveel pakhuizen er rond het epicentrum zijn ingestort, is nog niet bekend, maar het moe ten er tientallen zijn. Het ziet ernaar uit dat de prijs voor Parmezaanse kaas omhoog zal schieten. Schaarste maakt im mers duur. Echte Parmezaan komt uit de be schermde regio's Modena, Parma, Reggio Emilia en delen van Man tua en Bologna en is uitsluitend gemaakt van melk uit dit gebied. De goedkopere Grano Padano wordt ook hier gemaakt, maar met melk uit andere streken, en is minder pittig en minder droog. De echte is te herkennen aan een zegel met de tekst Parmigiano Reggiano, rondom de kaas ge drukt. Pas na 18 maanden rijping komen alleen kazen zonder sme tje in aanmerking voor de export. Er zal het komende jaar vast meer B-kwaliteit Parmezaan aan het stuk op de markt komen en afge leide producten, zoals strooikaas in diverse vormen. Mijn advies is: laat de poeder links liggen en ga voor de flinters of flakes. Die zijn heerlijk in salades of over de pas ta. En best handig. Ik blijf in ieder geval, waar mogelijk, die hardwer kende Parmezaanproducenten van harte steunen met mijn aan kopen. Als we die hele Europese crisis nou eens zó tegemoet zouden tre den, in plaats van al dat defensie ve gezwartepiet. Als een natuur ramp, waarbij vele onschuldige slachtoffers zijn gevallen, die on ze steun goed kunnen gebruiken. Allemaal een stapje terug, aanpas sen aan de situatie, maar wel goe de producten blijven kopen. En zorgen dat iedereen die dat wil, zo snel mogelijk zijn eigen boter ham weer kan verdienen. Schud de de aarde in Noord-Italië mis schien om ons dit te laten inzien? Deze week geef ik het recept van een heerlijk, supersnel eenpansge recht met Hollandse asperges (nu heel betaalbaar) en Parmezaanse kaas. Binnen een kwartier op ta fel, schiltijd niet meegerekend. Ideaal met dit mooie weer. Eindeljk weer om buiten te zitten. benodigdheden 6 dikke witte asperges; 250 gram voorgekookte krielaard appeltjes; 2 lepels olijfolie; halve theelepel gedroogde oregano; versge malen peper en zout; 125 milliliter slagroom; 1 eetlepel verse dille, fijngesneden; 100 gram Parmezaanse kaas in flinters. bereidingswijze Leg asperges kwartier in koud water, dat schilt makkelij ker. Schil zorgvuldig, verwijder kontjes. Snijd asperges in stukjes van ongeveer 2,5 centimeter. Halveer te grote krieltjes. Verhit olie in wok. Roerbak aardappeltjes circa 10 minuten, kruid met peper, zout en ore gano. Voeg aspergestukjes toe en roerbak tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg room toe en roerbak tot room volledig door aardappel tjes is opgenomen. Roer van het vuur af dille en flinters Parmezaanse kaas erdoor. Serveer met mootje zalm of gegrild lamskarbonaadje. Wil je het vegetarisch houden, geef er gepocheerde of zachtgekookte eie ren bij. tip Meng reepjes rauwe Parmaham erdoor, roerbak 1 minuut mee. van de mooie plek, een hapje wil eten en langzaam de zon onder te zien gaan, terwijl de muziek op de achtergrond klinkt. Een strandtent heeft op zoveel andere restaurants 'down town' een streepje voor. Brooklyn Beach, Strand 40, 4357 XZ Domburg, 0118-580009. beach@grandcafebrooklyn.nl Dagelijks geopend vanaf 11.00 uur. www.grand- cafebrooklyn.nl foto Ruben Oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 47