DESTO
de Ondernemer
Op zaterdag 16 juni: de special
grensoverschrijdend ondernemen
19 mei 2012 deOndernemer
waaien.
V j
Voorde Fotografie;
Naam:
Ron Schrijver (46)
Functie:
Directeur-mede-eigenaar diverse
horeca-gelegenheden
Bedrijf:
Restaurants en partycentra:
Landlust (Nieuwdorp),
Wevershoeve (Rijsoord),
Keizershof (Rotterdam),
De Schelvenaar (Krimpen aan
den IJssel)
Bijzonderheden:
De grondlegger van het bedrijf is
Cor Schrijver, grootvader van
Ron. Hij komt oorpronkelijk uit
het slagersvak
Hoe bevalt
deze stoei?
j Letterlijk: Ik ben
veel onderweg
van Zeeland naar
de locaties in de re
gio Rotterdam, rij
circa 80.000 kilo
meter perjaar en
zit daarbij in een pri
ma stoel. De auto is
zeer comfortabel,
veilig en eren deel
van mijn kantoor-.
We hebben een hele
platte organisatie, ik
ben bij alles betrok
ken en eigenlijk ge
beurt er niets zonder
dat ik het weet.
Op welke stoelen
heeft u hiervoor
gezeten
Na de middelbare school
heb ik de slagersvak
school gedaan en onge
veer negen jaar in*de slage
rij te Goes gewerkt. Ver
volgens zijn mijn vader en
ik een afhaalrestaurant be
gonnen voor Nederlandse
maaltijden: 'de Hollandse
Pot' wat uitgroeide tot het
Wapen van Goes en Cate
ringbedrijf Schrijver. Ruim
twintig jaar geleden kwam
Landlust in beeld, een woon
boerderij die totaal verbouwd
moest worden. Na vijfjaar is
er een extra zaal bijgebouwd
en na driejaar kwam de We
vershoeve in Rijsoord erbij. Mijn
ouders zijn met de chef-kok naar
Rotterdam vertrokken en wij zijn
met een nieuwe chef in Landlust
verder gegaan. Na de Wevershoe
ve kwam Keizershof in Rotterdam
erbij en in 2004 de Schelvenaer,
een nieuw gebouwde molen met
terras aan het water in Krimpen
aan den IJssel.
Welke stoel heeft u
het meest gevormd?
De periode dat ik in Rotterdam
aan de slag ben heeft me wel veran
derd. De meeste Rotterdammers
zijn heel direct en hebben het hart
op de tong. Daar moest ik aan
wennen èn moet ik soms op letten
als ik weer terug in Zeeland ben.
Vertelt u eens iets over de
historie van het bedrijf?
Mijn grootvader was net na de oor
log veekoopman en startte een sla
gerij in Goes. Hij slachtte zelf
koeien, paarden en varkens en
ging ze 'geportioneerd' verkopen.
-Later kwamen mijn vader Sjaak en
oom Cees in de zaak. Ook ik was
voorbestemd om slager te worden.
Mijn drie neven zaten ook in het
slagersvak. Uiteindelijk besloten
mijn vader en ik zelfstandig verder
te gaan. Dat betekende in de prak
tijk echter dat we tegen de eigen
familie moesten concurreren. Bo
vendien ontstond er een trend
waarbij supermarkten een eigen sla
gerij, waarbij goedkoop vlees
werd geleverd, als lokmiddel ge
bruikten. We zijn toen de horeca-
kant opgegaan. Vanuit de slagerij
werd voorzien in hapjes, bittergar
nituur, saladeschotels en kant en
klare maaltijden. Dat was in die
tijd uniek want cateringbedrijven
waren er nog niet,
We begonnen ruim twee decennia
geleden met restaurant en partycen
trum Landlust, in een oude boerde
rij in het groene hart van Vlissin-
gen Oost. Waar nu de tafels staan,
was vroeger de koeienstal; in de
grote zaal achterin - was voorheen
de hooiopslag en stonden de ma
chines opgesteld. Het terras was
vroeger een mestput.
Wat betekent het
bedrijf voor u
Heel veel, eigenlijk alles. Het is
een familiebedrijf dat we samen
hebben opgebouwd en waar veel
medewerkers al lang in dienst zijn.
In Landlust zijn er drie, die er van
af het begin bij zijn, ondertussen
23 jaar. In Rotterdam hebben we
ook al zo'n tien medewerkers die
tien jaar of langer in dienst zijn.
Daar ben ik best trots op. In de ho
reca zijn normaal gesproken veel
wisselingen.
Waarover piekert u
Hoe we deze moeilijke (recessie)
periode doorkomen en hoe ik het
bedrijf straks goed over zou kun
nen dragen aan mijn zoon die ook
de horeca in wil en daarvoor een
opleiding volgt.
Wanneer bent u het meest
in uw element
Zakelijk: als het druk is en ieder
een lekker aan 't werk is. Iedereen
weet dan wat er moet gebeuren en
dan lijkt het vanzelf te gaan. Als de
gasten maar tevreden de deur uit
gaan, daar doe je het voor.
Privé: af en toe met het gezin op
vakantie, met mooi weer wa-
ke-boarden, waterskiën op het
Veerse meer, even lekker uit-.
Als u niet bij Landlust
werkte, dan..?
Geen idee. Toen ik klein was
moest en zou ik slager worden,
net als mijn vader. Dat is overge
gaan in horeca wat ik met veel ple
zier doe.
Wat is uw ambitie
Landlust gezond voortzetten, zor
gen dat het voor de familie en me
dewerkers een bedrijf is waar we
trots op kunnen zijn en waar de
gasten met plezier en een goed ge
voel vertrekken.
Lijdt u onder de crisis
Ja, ook wij moeten erg op de kos
ten letten. Landlust is een positie
ve uitzondering, dat plust nog
steeds..
Hoe moeilijk is
ondernemen in deze tijd?
Met de particuliere markt gaat het
op werkdagen duidelijk minder,
maar de zaterdag is nog wel goed.
Wat de zakelijke
markt betreft
moet ik zeggen
dat we er niet zo
veel van merken
in Zeeland. Land
lust is natuurlijk su
per qua locatie: een
groen hart in het ha
vengebied.
Bent u optimis
tisch om uit de
crisis te geraken?
Tuurlijk, altijd optimis
tisch blijven; ik ben po
sitief ingesteld. Ik hoop
dat 2013 de goede kant
op zal gaan, hoewel de
horeca meestal wat ach
ter loopt. Anderzijds:
Toen de recessie al volop
aan de gang was, hadden
wij er nog geen last van.
Een restaurant boekje
slechts kort van tevoren,
maar partijen worden lang
van tevoren gepland, daar is
geld voor opzij gelegd.
Wanneer komen we
uit deze crisis?
Ik hoop in 2013. Wij blijven
in ieder geval investeren. Vo
rig jaar hebben we in Landlust
nog de twee partyzalen geresty-
led, terwijl momenteel Schel
venaar wordt vernieuwd.