DESTO de Ondernemer Op zaterdag 16 juni: de special grensoverschrijdend ondernemen 19 mei 2012 deOndernemer waaien. V j Voorde Fotografie; Naam: Ron Schrijver (46) Functie: Directeur-mede-eigenaar diverse horeca-gelegenheden Bedrijf: Restaurants en partycentra: Landlust (Nieuwdorp), Wevershoeve (Rijsoord), Keizershof (Rotterdam), De Schelvenaar (Krimpen aan den IJssel) Bijzonderheden: De grondlegger van het bedrijf is Cor Schrijver, grootvader van Ron. Hij komt oorpronkelijk uit het slagersvak Hoe bevalt deze stoei? j Letterlijk: Ik ben veel onderweg van Zeeland naar de locaties in de re gio Rotterdam, rij circa 80.000 kilo meter perjaar en zit daarbij in een pri ma stoel. De auto is zeer comfortabel, veilig en eren deel van mijn kantoor-. We hebben een hele platte organisatie, ik ben bij alles betrok ken en eigenlijk ge beurt er niets zonder dat ik het weet. Op welke stoelen heeft u hiervoor gezeten Na de middelbare school heb ik de slagersvak school gedaan en onge veer negen jaar in*de slage rij te Goes gewerkt. Ver volgens zijn mijn vader en ik een afhaalrestaurant be gonnen voor Nederlandse maaltijden: 'de Hollandse Pot' wat uitgroeide tot het Wapen van Goes en Cate ringbedrijf Schrijver. Ruim twintig jaar geleden kwam Landlust in beeld, een woon boerderij die totaal verbouwd moest worden. Na vijfjaar is er een extra zaal bijgebouwd en na driejaar kwam de We vershoeve in Rijsoord erbij. Mijn ouders zijn met de chef-kok naar Rotterdam vertrokken en wij zijn met een nieuwe chef in Landlust verder gegaan. Na de Wevershoe ve kwam Keizershof in Rotterdam erbij en in 2004 de Schelvenaer, een nieuw gebouwde molen met terras aan het water in Krimpen aan den IJssel. Welke stoel heeft u het meest gevormd? De periode dat ik in Rotterdam aan de slag ben heeft me wel veran derd. De meeste Rotterdammers zijn heel direct en hebben het hart op de tong. Daar moest ik aan wennen èn moet ik soms op letten als ik weer terug in Zeeland ben. Vertelt u eens iets over de historie van het bedrijf? Mijn grootvader was net na de oor log veekoopman en startte een sla gerij in Goes. Hij slachtte zelf koeien, paarden en varkens en ging ze 'geportioneerd' verkopen. -Later kwamen mijn vader Sjaak en oom Cees in de zaak. Ook ik was voorbestemd om slager te worden. Mijn drie neven zaten ook in het slagersvak. Uiteindelijk besloten mijn vader en ik zelfstandig verder te gaan. Dat betekende in de prak tijk echter dat we tegen de eigen familie moesten concurreren. Bo vendien ontstond er een trend waarbij supermarkten een eigen sla gerij, waarbij goedkoop vlees werd geleverd, als lokmiddel ge bruikten. We zijn toen de horeca- kant opgegaan. Vanuit de slagerij werd voorzien in hapjes, bittergar nituur, saladeschotels en kant en klare maaltijden. Dat was in die tijd uniek want cateringbedrijven waren er nog niet, We begonnen ruim twee decennia geleden met restaurant en partycen trum Landlust, in een oude boerde rij in het groene hart van Vlissin- gen Oost. Waar nu de tafels staan, was vroeger de koeienstal; in de grote zaal achterin - was voorheen de hooiopslag en stonden de ma chines opgesteld. Het terras was vroeger een mestput. Wat betekent het bedrijf voor u Heel veel, eigenlijk alles. Het is een familiebedrijf dat we samen hebben opgebouwd en waar veel medewerkers al lang in dienst zijn. In Landlust zijn er drie, die er van af het begin bij zijn, ondertussen 23 jaar. In Rotterdam hebben we ook al zo'n tien medewerkers die tien jaar of langer in dienst zijn. Daar ben ik best trots op. In de ho reca zijn normaal gesproken veel wisselingen. Waarover piekert u Hoe we deze moeilijke (recessie) periode doorkomen en hoe ik het bedrijf straks goed over zou kun nen dragen aan mijn zoon die ook de horeca in wil en daarvoor een opleiding volgt. Wanneer bent u het meest in uw element Zakelijk: als het druk is en ieder een lekker aan 't werk is. Iedereen weet dan wat er moet gebeuren en dan lijkt het vanzelf te gaan. Als de gasten maar tevreden de deur uit gaan, daar doe je het voor. Privé: af en toe met het gezin op vakantie, met mooi weer wa- ke-boarden, waterskiën op het Veerse meer, even lekker uit-. Als u niet bij Landlust werkte, dan..? Geen idee. Toen ik klein was moest en zou ik slager worden, net als mijn vader. Dat is overge gaan in horeca wat ik met veel ple zier doe. Wat is uw ambitie Landlust gezond voortzetten, zor gen dat het voor de familie en me dewerkers een bedrijf is waar we trots op kunnen zijn en waar de gasten met plezier en een goed ge voel vertrekken. Lijdt u onder de crisis Ja, ook wij moeten erg op de kos ten letten. Landlust is een positie ve uitzondering, dat plust nog steeds.. Hoe moeilijk is ondernemen in deze tijd? Met de particuliere markt gaat het op werkdagen duidelijk minder, maar de zaterdag is nog wel goed. Wat de zakelijke markt betreft moet ik zeggen dat we er niet zo veel van merken in Zeeland. Land lust is natuurlijk su per qua locatie: een groen hart in het ha vengebied. Bent u optimis tisch om uit de crisis te geraken? Tuurlijk, altijd optimis tisch blijven; ik ben po sitief ingesteld. Ik hoop dat 2013 de goede kant op zal gaan, hoewel de horeca meestal wat ach ter loopt. Anderzijds: Toen de recessie al volop aan de gang was, hadden wij er nog geen last van. Een restaurant boekje slechts kort van tevoren, maar partijen worden lang van tevoren gepland, daar is geld voor opzij gelegd. Wanneer komen we uit deze crisis? Ik hoop in 2013. Wij blijven in ieder geval investeren. Vo rig jaar hebben we in Landlust nog de twee partyzalen geresty- led, terwijl momenteel Schel venaar wordt vernieuwd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 97