uit! 7 Chinezen in Saint-Émilion Zomerse rundercarpaccio woensdag 16 mei 2012 Midden in een wijn gaard doemt een ho ge muur met boog ramen op. Het is een ruïne van een eeuwenoude kerk. De bewoners laten hem staan, maar planten hun druivenstok- ken tot aan de voet. Geen meter van deze dure grond mag worden verspild, want de druiven in Saint-Émilion zijn goud waard. Wijngaarden glooien tot aan de stadsmuren, de weggetjes ertus sen zijn net breed genoeg voor één auto of tractor. Zelfs postzegelperceeltjes waarop wij nog geen moestuin zouden be ginnen, worden hier met druiven beplant. Saint-Émilion, zo'n veertig kilo meter ten oosten van Bordeaux, is - in tegenstelling tot veel andere wijndorpen - helemaal ingesteld op toeristen. Sterker: het krioelt ervan. Scandinaviërs, Italianen, Ja panners, Chinezen, een enkele 'Ol- lander. Ze schuifelen door de stei le steegjes, lunchen onder de para sols op het plein, luieren onder de bomen of genieten van het uit zicht vanaf de stadswal, over die groene zee van wijngaarden die naar alle kanten toe wegdeïnt. De vele tourbussen doen het ergste vermoeden. Toch is het leuk in Saint-Émilion. Die toeristen komen niet voor niets. Het barst er in het histori sche stadje van leuke winkeltjes, waar ze 'wijngerelateerde' souve nirs of heerlijke producten uit de omgeving verkopen. Jams en ingemaakt fruit, confit de canard, blikken ganzenlever (ja, sorry), kleurrijke macarons, gesui kerde viooltjes, stoere broden. En wijn! Want daar komen ze alle maal voor. Wij ook. We willen best een paar flessen meenemen, maar hoe pak je dat aan? Overal zijn caveaux (kelderwinkels), maar welke is goed? Lees: niet te duur en er niet op uit de argeloze toerist zijn slechtste wijnen aan te smeren. Een knalblauw geschilderde win kel springt eruit, tussen alle chi que bordeauxrode en donkergroe ne gevels met gouden krulletters. We stappen naar binnen; eerst eens rustig rondkijken. Zo, wat een prijzen! 140 euro voor een Chateau Canon ter Grand Cru Classé. En we zijn nog niet eens bij wijnen die achter gepantserd glas worden bewaard. Die gaan tot 2800 euro. Zijn er kopers voor of zijn het museumstukken? Ik informeer voorzichtig bij een vriendelijke verkoper, die niet op dringerig is. Slim, anders zijn we zo weg. Hij verscheept zijn wij nen over de hele wereld. Vooral rijke Chinezen en Ja panners zijn bereid hoge prijzen te betalen. Ze wil len graag wijn drinken, maar heb ben er geen verstand van. Dus spe len ze op safe en kopen bekende namen, zoals Saïnt-Emilion. Dat drijft de prijzen ongezond op. Maar er zijn nog steeds heel mooie, betaalbare wijnen van de minder bekende huizen. Een som- melier raadde me ooit aan: let op de jaartallen. Je kunt beter een minder bekend huis hebben van een goed jaar, dan een bekende van een slecht jaar. Ik heb mijn huiswerk gedaan en weet dat 2005 en 2006 heel goede jaren waren in de Bordeaux. Klopt, zegt de verkoper, die zich voorstelt als Francois. Van 2006 zijn veel wijnen al uitverkocht, maar hij heeft een mooie uit 2005, die hij nét laat proeven aan een Australisch stel. Of we mee willen proeven. Ja, lekker. Dan laat hij ook een wijn van een per ceel dichter bij het dorp proeven. Ook 2005. Oei, nog veel lekkerder! En voor maar 18 euro per fles. Gek hè, dat vind je dan ineens een koopje. Doe er maar zes, slimme Francois! Dit weekeinde trekken we er één open, om te checken of hij de reis goed heeft doorstaan en om de zo mer te vieren. Ik maak er een lek kere zomerse carpaccio bij, met ro ze pepertjes en plakjes rijpe vijg, verstopt tussen het vlees. De aspergeschilmachine. Lunch- of voorgerecht, voor vier personen benodigdheden 200 gram rundercar paccio (laat snijden aan slager over); 1 eetlepel rode wijnazijn (of bal- samieo); 2 rijpe vijgen; 1 eetle pel honing; 1 eetlepel roze pe perkorrels; takje .verse tijm; extra vergine olijfolie; grofgema- len zout en peper. bereidingswijze Was vijgen en snijd ze in dunne plakken (niet schil len). Druppel olijfolie op borden. Schik plakjes carpaccio en vijg erop in mooie roset. Druppel ro de wijnazijn erover. Kneus roze peperkorrels met achterkant van eetlepel en verdeel over borden. Strooi tijmblaadjes er over, bedruppel met honing; kruid met grofgemalen zeezout en zwarte peper en druppel er tot slot nog wat olijfolie over. tip 1 Lekker met knapperig stok brood en een glas volle, rode wijn. (Uit Saint-Émilion, als de portemonnee het toelaat). tip 2 Kaasliefhebbers kunnen krui mels roquefort over carpaccio strooien. Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten. naar onze zin nét iets te lang kookt of warm gehouden, maar feest is het toch wel: de grote schaal gaat bijna helemaal leeg: we vragen ons af of we er nog meer hadden gekregen als we alle asper ges hadden opgegeten. „Ja", zegt de jongen die de borden komt op ruimen. „Dat vragen we wel altijd even." De toetjes zijn niet echt bijzonder: ik eet ijs met warme kersen, die niet warm zijn en meer naar com pote smaken dan naar kersen. De aardbeien bij het ijs van mijn buur vrouw zijn wel prima. We drinken thee, en krijgen daar nog een piep klein stukje cake bij. Met slag room. We rollen naar de uitgang; hele maal voldaan. Restaurant Onder de Linden, Dorpsplein 12, 45 74 RD Zuiddorpe. telefoon: 0115-608295 onderdelinden@zeelandnet.nl www.restonderdelinden.nl In het aspergeseizoen dinsdagavond en woensdag gesloten. Buiten het seizoen dicht op dinsdag en woensdag. In het aspergeseizoen is het niet mogelijk om a la carte te eten. Het restaurant is minder geschikt voor mensen in een rolstoel. foto's Mark Neelemans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 55