uit! 7
Chinezen in Saint-Émilion
Zomerse rundercarpaccio
woensdag 16 mei 2012
Midden in een wijn
gaard doemt een ho
ge muur met boog
ramen op. Het is een
ruïne van een eeuwenoude kerk.
De bewoners laten hem staan,
maar planten hun druivenstok-
ken tot aan de voet. Geen meter
van deze dure grond mag worden
verspild, want de druiven in
Saint-Émilion zijn goud waard.
Wijngaarden glooien tot aan de
stadsmuren, de weggetjes ertus
sen zijn net breed genoeg voor
één auto of tractor.
Zelfs postzegelperceeltjes waarop
wij nog geen moestuin zouden be
ginnen, worden hier met druiven
beplant.
Saint-Émilion, zo'n veertig kilo
meter ten oosten van Bordeaux, is
- in tegenstelling tot veel andere
wijndorpen - helemaal ingesteld
op toeristen. Sterker: het krioelt
ervan. Scandinaviërs, Italianen, Ja
panners, Chinezen, een enkele 'Ol-
lander. Ze schuifelen door de stei
le steegjes, lunchen onder de para
sols op het plein, luieren onder de
bomen of genieten van het uit
zicht vanaf de stadswal, over die
groene zee van wijngaarden die
naar alle kanten toe wegdeïnt. De
vele tourbussen doen het ergste
vermoeden. Toch is het leuk in
Saint-Émilion.
Die toeristen komen niet voor
niets. Het barst er in het histori
sche stadje van leuke winkeltjes,
waar ze 'wijngerelateerde' souve
nirs of heerlijke producten uit de
omgeving verkopen.
Jams en ingemaakt fruit, confit de
canard, blikken ganzenlever (ja,
sorry), kleurrijke macarons, gesui
kerde viooltjes, stoere broden. En
wijn! Want daar komen ze alle
maal voor.
Wij ook. We willen best een paar
flessen meenemen, maar hoe pak
je dat aan? Overal zijn caveaux
(kelderwinkels), maar welke is
goed? Lees: niet te duur en er niet
op uit de argeloze toerist zijn
slechtste wijnen aan te smeren.
Een knalblauw geschilderde win
kel springt eruit, tussen alle chi
que bordeauxrode en donkergroe
ne gevels met gouden krulletters.
We stappen naar binnen; eerst
eens rustig rondkijken.
Zo, wat een prijzen! 140 euro voor
een Chateau Canon ter Grand Cru
Classé. En we zijn nog niet eens
bij wijnen die achter gepantserd
glas worden bewaard. Die gaan
tot 2800 euro. Zijn er kopers voor
of zijn het museumstukken?
Ik informeer voorzichtig bij een
vriendelijke verkoper, die niet op
dringerig is. Slim, anders zijn we
zo weg. Hij verscheept zijn wij
nen over de hele wereld.
Vooral rijke Chinezen en Ja
panners zijn bereid hoge
prijzen te betalen. Ze wil
len graag wijn drinken, maar heb
ben er geen verstand van. Dus spe
len ze op safe en kopen bekende
namen, zoals Saïnt-Emilion. Dat
drijft de prijzen ongezond op.
Maar er zijn nog steeds heel
mooie, betaalbare wijnen van de
minder bekende huizen. Een som-
melier raadde me ooit aan: let op
de jaartallen. Je kunt beter een
minder bekend huis hebben van
een goed jaar, dan een bekende
van een slecht jaar.
Ik heb mijn huiswerk gedaan en
weet dat 2005 en 2006 heel goede
jaren waren in de Bordeaux.
Klopt, zegt de verkoper, die zich
voorstelt als Francois. Van 2006
zijn veel wijnen al uitverkocht,
maar hij heeft een mooie uit
2005, die hij nét laat proeven aan
een Australisch stel. Of we mee
willen proeven. Ja, lekker. Dan
laat hij ook een wijn van een per
ceel dichter bij het dorp proeven.
Ook 2005. Oei, nog veel lekkerder!
En voor maar 18 euro per fles. Gek
hè, dat vind je dan ineens een
koopje. Doe er maar zes, slimme
Francois!
Dit weekeinde trekken we er één
open, om te checken of hij de reis
goed heeft doorstaan en om de zo
mer te vieren. Ik maak er een lek
kere zomerse carpaccio bij, met ro
ze pepertjes en plakjes rijpe vijg,
verstopt tussen het vlees.
De aspergeschilmachine.
Lunch- of voorgerecht, voor
vier personen
benodigdheden 200 gram rundercar
paccio (laat snijden aan slager
over);
1 eetlepel rode wijnazijn (of bal-
samieo); 2 rijpe vijgen; 1 eetle
pel honing; 1 eetlepel roze pe
perkorrels; takje .verse tijm;
extra vergine olijfolie; grofgema-
len zout en peper.
bereidingswijze Was vijgen en snijd
ze in dunne plakken (niet schil
len).
Druppel olijfolie op borden.
Schik plakjes carpaccio en vijg
erop in mooie roset. Druppel ro
de wijnazijn erover. Kneus roze
peperkorrels met achterkant
van eetlepel en verdeel over
borden. Strooi tijmblaadjes er
over, bedruppel met honing;
kruid met grofgemalen zeezout
en zwarte peper en druppel er
tot slot nog wat olijfolie over.
tip 1 Lekker met knapperig stok
brood en een glas volle, rode
wijn. (Uit Saint-Émilion, als de
portemonnee het toelaat).
tip 2 Kaasliefhebbers kunnen krui
mels roquefort over carpaccio
strooien.
Puck Kerkhoven is
de gids voor
lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
willen eten.
naar onze zin nét iets te lang
kookt of warm gehouden, maar
feest is het toch wel: de grote
schaal gaat bijna helemaal leeg: we
vragen ons af of we er nog meer
hadden gekregen als we alle asper
ges hadden opgegeten. „Ja", zegt
de jongen die de borden komt op
ruimen. „Dat vragen we wel altijd
even."
De toetjes zijn niet echt bijzonder:
ik eet ijs met warme kersen, die
niet warm zijn en meer naar com
pote smaken dan naar kersen. De
aardbeien bij het ijs van mijn buur
vrouw zijn wel prima. We drinken
thee, en krijgen daar nog een piep
klein stukje cake bij. Met slag
room.
We rollen naar de uitgang; hele
maal voldaan.
Restaurant Onder de Linden,
Dorpsplein 12, 45 74 RD Zuiddorpe.
telefoon: 0115-608295
onderdelinden@zeelandnet.nl
www.restonderdelinden.nl
In het aspergeseizoen dinsdagavond
en woensdag gesloten. Buiten het
seizoen dicht op dinsdag en woensdag.
In het aspergeseizoen is het niet
mogelijk om a la carte te eten. Het
restaurant is minder geschikt voor
mensen in een rolstoel.
foto's Mark Neelemans