In de rij voor Zuiddorpse asperges woensdag 16 mei 2012 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Asperges, gebakken krieltjes en hardgekookt ei. Gastheer en gastvrouw De Cock. Prijs-kwaliteit Lekkere asperges, maar niet super, een beetje zoals thuis. Wel prijzig: we i betaalden vijfennegentig euro voor twee personen. Bediening Vriendelijk, dat wel, maar we hadden graag even wat uitleg gehad. Entourage Geen restaurant voor een romantisch i diner, meer geschikt voor een etentje i met de hele familie. Conclusie: Bijna een verplicht num mer voor aspergeliefhebbers: Onder de Linden is een belevenis. Het kost moeite om een parkeerplaats te vinden op het dorpsplein van Zuiddorpe. Het is zaterdagavond, en de enige at tractie op het mooie plein lijkt in eerste instantie het frietkot te zijn. Een misvatting, zo blijkt als we de deur van Restaurant Onder de Linden open doen. De eetzaal zit vol Belgen. En niet een beetje vol, maar boor devol. Afgeladen, bomvol, tjokvol, ramvol. Alle tafels in de grote eet zaal zijn bezet: er zitten voorname lijk grotere groepen: voor ons is nog een klein perso'onstafeltje over aan de voorkant van het res taurant, bij de bar. We zitten eigen lijk in de wachtruimte, blijkt later: er zal een onophoudelijke stoet aan nieuwe gasten aan onze tafel voorbijtrekken. We ruiken het al: hier worden as perges gekookt: Onder de Linden is een themarestaurant. In het voorjaar zijn het asperges, de spe cialiteit waar het restaurant be kend om is: asperges in de soep vooraf en als hoofdgerecht, klas siek bereid. Na de asperges volgt ruim een maand kreeft, daarna - tot aan het wildseizoen - paling en bouillabaisse. Van oktober tot het Het Dorpsplein in Zuiddorpe staat vol met - vooral Belgische - auto's. rennen en de schalen met asper ges blijven maar komen. Tweehon derdvijftig kilo gaat er op een avond als deze doorheen, horen we. Een hele aspergeberg... En nog steeds hebben we geen woord over het menu gehoord. Hoe zou den we de asperges geserveerd krij gen? Wat krijgen we erbij? Wat als je eigenlijk geen vlees eet? Het antwoord komt snel: eerst krij gen we een schaaltje met twee soorten ham: gekookte en rauwe, vier gevulde eieren en een tomaat, versierd met wat toefjes peterselie. Daarna volgt een grote schaal met gekookte asperges, halve gekookte eieren en lekker knapperig gebak ken kleine krielaardappelen. De as perges zijn 'kaal': de botersaus en de heerlijke - tikje zure hollandai- sesaus - worden in aparte schaal tjes geserveerd. De asperges zijn romig, vol en De voorkamer in Onder de Linden. einde van het jaar is het wild: haas of fazant, uit de polder. Nu is het dus aspergetijd: dat is het al even tjes, maar als wij er zijn is het sei zoen van de lokale asperges net aangebroken. Het is tot nu toe een slecht aspergejaar, horen we. Het is te koud, ze groeien niet goed. We zitten en kijken rond in ver wondering: schalen vol asperges worden langs gedragen. „Je zal ze moeten schillen", glimlacht mijn gezelschap. Maar dat hoeft geluk kig niet, wordt ons later verteld: sinds een jaar of tien worden de as perges met behulp van een machi ne geschild. Voor die tijd waren er dames in dienst, maar vrouwen die graag asperges schillen werden steeds maar zeldzamer. Onze tafel is al gedekt: een plat bord, een diep bord, van klassiek wit porselein, bestek zoals bij oma en een linnen servet in een punt. Een menukaart krijgen we niet, en dat hadden we ook niet verwacht, maar we krijgen ook geen uitleg over de gang van zaken: als we niet van tevoren op de website hadden gekeken, hadden we geen idee over wat ons te wachten stond. Misschien is dat begrijpelijk na al die jaren asperges serveren, maar echt klantvriendelijk is het niet. Na een tijdje komt er een jongen met een zilveren soepterrine naar onze tafel. Of we soep willen. Dat willen we wel. Hij schept ons bord vol met romige blanke, iets gebon den, aspergesoep. We krijgen klei ne croutons met een toefje stijve basilicumroom erop om er in te la ten drijven. De soep is zacht en goed op smaak, de asperges zijn lekker gaar: niet papperig geluk kig: het is een simpele klassieke as pergesoep. Of we misschien nog een bordje willen, komt de jongen vragen als we ons bord helemaal hebben leeggelepeld. „Graag!", knikken we. En weer krijgen we twee royale scheppen vol. Onder de Linden is groot. Heel groot; Achter wat de oorspronkelijke eetzaal was, is een nieuw groot stuk, met lange tafels. De inrichting is klas siek: bruine fauteuils met armleu ningen staan aan tafels gedekt met linnen; op elke tafel staat een bloe-. metje, op de vloer ligt tapijt. Bo ven onze hoofden hangt een ijze ren werktuig: een aspergesteker, gokken we. Dat is het enige acces soire in de ruimte dat aan de asper geteelt herinnert. Intussen blijven er maar mensen binnenkomen. Om half negen staan er rijen voor de deur, de wachtenden worden aan tafels naast ons gezet. De jongen met de metalen soepterrine blijft maar i Onder de Linden m

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 54