Kwaliteit
P oef- en showtuin
voor streekgroenten
De Feijter had
enorme schuld
Zeeuws(-Vlaams) staat voor 'perfect'
Moederdag-actie voor
KiKa in hartje Breskens
zee in< 123
'Voor veel schuldeisers loopt dit niet goed af
Concert Israel Nash
Gripka in Porgy&Bess
Ds. Klaas Hendrikse
preekt in Sint Baafs
Gastouders voor
Indonesische
dansers gezocht
Pere oomsgat
vrijdag 11 mei 2012
'Zeeuws-Vlaanderen' moet een kwaliteitskeurmerk worden. „Zoals de Betu
we staat voor fruit, zo moet Zeeuws-Vlaanderen staan voor verse vis en ver
segroenten van uitmuntende kwaliteit", stelt Edwin Vinke.
Pal voor de deur van restaurant
De Kromme Watergang wordt
een proef- en showtuin aange
legd. De Zilte Hof telt straks
150 gewassen - aardappels, krui
den, bloemen en druiven - die in
prestigieuze, lekkere en gezonde
gerechten worden verwerkt.
door René Hoonhorst
Om een derde Miche-
lin-ster is het Edwin
Vinke niet direct te
doen. De chef-kok van
De Kromme Watergang koestert
de twee sterren en wil ze ook dub
bel en dwars waar blijven maken.
„Ik blijf altijd naar het beste stre
ven, maar ik ga niet wakker liggen
voor een derde ster."
De proef- en showtuin voor de
deur van zijn restaurant is dus
geen 'project' om de blits mee te
maken. Het idee was niet eens van
Vinke. „Een clubje jonge boeren
uit de streek wil graag biologische
producten telen, die in eigen
streek kunnen worden afgezet. Ze
kwamen me vragen of ik de
Zeeuws-Vlaamse groenten wilde
promoten." Vinke wilde wel, op
voorwaarde dat de proeftuin bij
hem voor de deur zou komen, in
de zilte klei van Slijkplaat.
Het was voor de innovatieve agra
riërs wel even schrikken dat Vinke
hen maar liefst 150 gewassen wil la
ten telen in De Zilte Hof Want
een sterrenkok wil niet alleen ver
se 'erpels, juun en peeën', maar
ook knolselderij, pastinaken, pom
poenen en bijzondere kruiden als
hysop, kleine pimpernel en brave
Hendrik.
Ook wil Vinke proberen om wat
druivensoorten in zijn Hof van
Eden te laten groeien. Niet om een
'vin du Kromme Watergang' te
'Gasten komen niet eten,
maar laten zich overspoe
len door veie gerechtjes
en smaaksensaties'
presenteren, maar om gasten spe
ciale druivensappen voor te kun
nen zetten. „De mensen komen
van steeds verder om hier te eten,
dus is een fles wijn drinken niet
verstandig. Dan is het wel leuk om
een ander mooi product van drui
ven aan te kunnen bieden."
De Zilte Hof moet ook een show
tuin worden, een hof waar men
sen op hun gemak doorheen kun
nen wandelen. Niet alleen om leu
ke of bijzondere groenten en krui
den uit te zoeken, die ze nooit eer
der aten. Maar gewoon om eens te
kijken hoe gewassen er uit zien.
Als het aan Vinke ligt, komen er
ook klassen basisscholieren op be
zoek. Plattelandskinderen zullen
weten dat 'prei niet in zakken
groeit', maar uitleg over de groei
en bloei van planten blijft leer
zaam. Vinke wil scholieren ook
meegeven dat ze trots mogen zijn
op Zeeuws-Vlaanderen. „Als we
het visserij museum uitbreiden tot
informatiecentrum voor de lande
lijke visserij profileren we ons nog
een stuk beter."
Zeeuws-Vlaams is zilt,
Zeeuws-Vlaams is vers en
Zeeuws-Vlaams is gezond.
Zeeuws-Vlaams ('of Zeeuws, dat is
ook goed') moet niets meer of
minder dan een keurmerk zijn.
Komt vis, groente, fruit of kruid
uit Zeeuws-Vlaanderen dan is het
product vers en de kwaliteit uit
muntend.
Edwin Vinke kijkt uit naar de eer
ste oogst uit eigen proef- en show
tuin De Zilte Hof Als sterrenkok
'verkoopt hij geen eten, maar bele
ving'. In een tijd dat iedereen - al
of niet gedwongen - het over mi
lieubewustzijn, bewegen en ge
zondheid heeft, is een tuin voor
de deur van het restaurant ideaal.
„De producten hoeven niet in
vrachtwagens van ver weg te ko
men en het eten is verser dan vers.
Als we sprintend de hof inrennen
om een kropje sla of een bosje
kruiden te halen, kunnen de klan
ten ook direct zien dat koks ook
sportief en gezond bewegen tij
dens hun werk", lacht Vinke.
De sterrenkok uit Slijkplaat mag
een hoge plaats op de internationa
le toplijst hebben ingenomen, het
is geen reden om achterover te leu
nen. Want Vinke wil niet alleen
de producten (nog) dichter bij
huis halen, hij wil ook de oplei
ding in sterrenrestaurants plaats la
ten vinden. Studenten die nu van
de hotelschool of het ROC afko
men, weten vaak niet hoe het er
in een sterrenrestaurant aan toe
gaat. Na de afronding van hun op
leiding zouden studenten nog drie
jaar een opleiding in een sterren
restaurant moeten krijgen. „Per
jaar zeven maanden op de werk
vloer in het restaurant en drie
maanden bij de bakker, de slager,
de groentenboer of de visboer sta
ge lopen. Na zo'n opleiding zou
den ze - als ze dat willen - zelf een
zaak moeten kunnen openen."
door Harmen van der Werf
TERNEUZEN - Het eind april failliet
verklaarde grondverzetbedrijf De
Feijter met vestigingen in Terneu-
zen en Biervliet had een enorme
schuldenlast. Curator Jan de Mees
ter van Olie en De Jonge Advoca
ten uit Goes die het faillissement
afhandelt, heeft de cijfers op een
rijtje gezet en is uitgekomen op
een bedrag van 12,7 miljoen euro.
„Voor veel schuldeisers gaat dit
niet goed aflopen", voorspelt De
Meester.
De Rabobank had zeven miljoen
euro uitstaan bij De Feijter Groep
en is de grootste schuldeiser, ge
volgd door de ING Bank (1,7 mil
joen euro). De vorderingen van an
dere schuldeisers, waaronder lease
maatschappijen van kranen en ma
chines, onderaannemers en zelf
standigen zonder personeel (zzp'
ers), bedragen samen vier miljoen
euro.
De banken en leasemaatschappij
en hebben zich met allerlei zeker
heden tot op zekere hoogte inge
dekt. „Op alle onroerende zaken
rusten hypotheken en op machi
nes rusten financieringen die na
verkoop worden afgelost", aldus
De Meester.
Op korte termijn worden machi
nes op een veilingsite aangeboden.
Het bedrijfsterrein bij Biervliet
staat te koop. Het hoofdkantoor
van De Feijter Groep aan de Mr. F.
J. Haarmanweg in Terneuzen
TERNEUZEN
De Amerikaanse singer-songwriter
Israel Nash Gripka geeft zondag
middag een concert in cultuurpo
dium Porgy en Bess in Terneuzen.
Gripka start om 15.30 uur en
brengt rauwe gitaarklanken en in
tieme solonummers, waarin zijn
liefde voor bluegrass naar boven
komt. Stichting Roots tekent voor
de organisatie van de middag. De
entree bedraagt 15 euro. Meer infor
matie op: www.porgyenbess.eu.
wordt inmiddels gehuurd door
Eendracht Zeeland BV, dat 'een
deel van de activiteiten van De Fe
ijter Groep voortzet met toestem
ming van de curator', aldus een
brief die deze week is verstuurd
aan oude relaties van De Feijter
Groep.
'Daartoe zijn onder meer de tele
foonnummers, de website, de han
delsnaam en het klantenbestand
van de curator aangekocht.'
De opbrengst van de boedel van
De Feijter Groep zal al onvoldoen
de zijn om de bankschulden weg
te werken, verwacht curator De
Meester. Hij vreest dat voor 'de
overige crediteuren niets zal over
blijven'. „Het is bij De Feijter erg
uit de hand gelopen, waardoor er
veel gedupeerden zijn, maar dat
zie je helaas bij tal van faillissemen
ten."
Mark de Feijter, directeur van De
Feijter Groep, is betrokken bij Een
dracht Zeeland, waarmee de Een
dracht Groep (grond-, weg- en wa
terbouw) in Werkendam de activi
teiten tot Zeeuws grondgebied wil
uitbreiden.
De Meester laat weten dat - 'zoals
gebruikelijk' - ook de rol van de di
rectie van De Feijter Groep bij het
faillissement wordt onderzocht.
Hij kan het billijken dat Mark de
Feijter zijn diensten nu aanbiedt
via Eendracht Zeeland, wat blijkt
uit de brief aan oude relaties. „Hij
zoekt nieuwe werkzaamheden als
iedereen."
AARDENBURG
Dominee Klaas Hendrikse gaat zon
dag voor in de Sint Baafskerk in
Aardenburg. De dienst begint om
10.30 uur. Hendrikse heeft een om
streden reputatie in de Nederland
se geloofsgemeenschappen, omdat
hij een boek schreef waarin hij uit
legt dat God niet bestaat.
Dat hij zijn mening ook nog eens
in kranten en televisieprogram
ma's verkondigde, maakte het er
voor vele gelovigen niet beter op.
VIDEO
Kijk naar een video over travestie Liz
Richards uit Sas van Gent. Morgen
een reportage in de krant!
KLASSENWERK
Lees op www.pzc.nl/klassenwerk
waarom jongeren Zeeuws-Vlaande
ren verlaten of juist trouw blijven.
TIPS NAAR redtern@pzc.nl
Zet uw foto in een album op
www.pzc.nl/foto
BRESKENS - Moeder op haar eigen
feestdag trakteren op een dik beleg
de boterham en tevens een goed
doel steunen, dat kan zondag tij
dens de Moederdagmarkt in Bres
kens.
Van 11.00 tot 15.00 uur worden op
het Spuiplein tussen het winkel
centrum en het kustlicht boter
hammen verkocht, dik belegd met
kaas, ham of zoetwaren. Bakker
Stephan Willemsen bakt het groot
ste brood van Zeeland met een
lengte van zo'n tien meter. Super
Plus Lohman en Blokker Lohman
stellen het beleg ter beschikking.
Acht koppels van min of meer be
kende Bressiaanders snijden en be
leggen met wethouder Jan Schaal-
je de boterhammen. Het Breskens
Viswüüf, Suzan Boersma, ver
koopt ze daarna. Alle ruim 350 ba
sisscholieren van Breskens ontvin
gen een bon en kunnen gratis een
boterham afhalen.
De opbrengst - inclusief het geld
in de spaarbussen die onderne
mers rond het Spuiplein al weken
hebben staan - is voor stichting Ki
Ka, Kinderen Kankervrij. Markt
kooplieden en organisatiebureau
WZV spekken de actie nog eens
extra. De Moederdagmarkt op het
Spuiplein is al vanaf 10.00 uur en
duurt bij goed weer zeker tot 18.00
uur.
SLUISKIL - Stichting Frodo Produc
tions uit Sluiskil zoekt gastgezin
nen voor de Indonesische dans
en muziekgroep Sma Dwi Warna
die van 6 tot 10 augustus Sluiskil
aandoet. De groep zou eerst alleen
op een festival in het Belgische Tor
hout optreden, maar komt eerder
aan, omdat dit vanwege de vlieg
reis niet anders kan. Sluiskil is nu
gekozen als eerste stopplaats, waar
vandaan de groep optredens zal
verzorgen. De groep telt 33 perso
nen (15 meisjes en 13 jongens rond
de 19 jaar plus vijf leiders). Frodo
zoekt voor hen nog negen gastge
zinnen. Aanmelden kan via www.
pasha.nu en www.krida.nl.
KOEWACHT - De noordkant van na
tuurgebied Pereboomsgat bij Koe
wacht is de afgelopen jaren op de
schop genomen. Belangstellenden
kunnen zondag tussen 10.00 en
11.30 uur zien hoe het gebied er nu
bij ligt. Verzamelen aan Kruispad
26, informatie persijn@wanadoo.nl