Kwaliteit P oef- en showtuin voor streekgroenten De Feijter had enorme schuld Zeeuws(-Vlaams) staat voor 'perfect' Moederdag-actie voor KiKa in hartje Breskens zee in< 123 'Voor veel schuldeisers loopt dit niet goed af Concert Israel Nash Gripka in Porgy&Bess Ds. Klaas Hendrikse preekt in Sint Baafs Gastouders voor Indonesische dansers gezocht Pere oomsgat vrijdag 11 mei 2012 'Zeeuws-Vlaanderen' moet een kwaliteitskeurmerk worden. „Zoals de Betu we staat voor fruit, zo moet Zeeuws-Vlaanderen staan voor verse vis en ver segroenten van uitmuntende kwaliteit", stelt Edwin Vinke. Pal voor de deur van restaurant De Kromme Watergang wordt een proef- en showtuin aange legd. De Zilte Hof telt straks 150 gewassen - aardappels, krui den, bloemen en druiven - die in prestigieuze, lekkere en gezonde gerechten worden verwerkt. door René Hoonhorst Om een derde Miche- lin-ster is het Edwin Vinke niet direct te doen. De chef-kok van De Kromme Watergang koestert de twee sterren en wil ze ook dub bel en dwars waar blijven maken. „Ik blijf altijd naar het beste stre ven, maar ik ga niet wakker liggen voor een derde ster." De proef- en showtuin voor de deur van zijn restaurant is dus geen 'project' om de blits mee te maken. Het idee was niet eens van Vinke. „Een clubje jonge boeren uit de streek wil graag biologische producten telen, die in eigen streek kunnen worden afgezet. Ze kwamen me vragen of ik de Zeeuws-Vlaamse groenten wilde promoten." Vinke wilde wel, op voorwaarde dat de proeftuin bij hem voor de deur zou komen, in de zilte klei van Slijkplaat. Het was voor de innovatieve agra riërs wel even schrikken dat Vinke hen maar liefst 150 gewassen wil la ten telen in De Zilte Hof Want een sterrenkok wil niet alleen ver se 'erpels, juun en peeën', maar ook knolselderij, pastinaken, pom poenen en bijzondere kruiden als hysop, kleine pimpernel en brave Hendrik. Ook wil Vinke proberen om wat druivensoorten in zijn Hof van Eden te laten groeien. Niet om een 'vin du Kromme Watergang' te 'Gasten komen niet eten, maar laten zich overspoe len door veie gerechtjes en smaaksensaties' presenteren, maar om gasten spe ciale druivensappen voor te kun nen zetten. „De mensen komen van steeds verder om hier te eten, dus is een fles wijn drinken niet verstandig. Dan is het wel leuk om een ander mooi product van drui ven aan te kunnen bieden." De Zilte Hof moet ook een show tuin worden, een hof waar men sen op hun gemak doorheen kun nen wandelen. Niet alleen om leu ke of bijzondere groenten en krui den uit te zoeken, die ze nooit eer der aten. Maar gewoon om eens te kijken hoe gewassen er uit zien. Als het aan Vinke ligt, komen er ook klassen basisscholieren op be zoek. Plattelandskinderen zullen weten dat 'prei niet in zakken groeit', maar uitleg over de groei en bloei van planten blijft leer zaam. Vinke wil scholieren ook meegeven dat ze trots mogen zijn op Zeeuws-Vlaanderen. „Als we het visserij museum uitbreiden tot informatiecentrum voor de lande lijke visserij profileren we ons nog een stuk beter." Zeeuws-Vlaams is zilt, Zeeuws-Vlaams is vers en Zeeuws-Vlaams is gezond. Zeeuws-Vlaams ('of Zeeuws, dat is ook goed') moet niets meer of minder dan een keurmerk zijn. Komt vis, groente, fruit of kruid uit Zeeuws-Vlaanderen dan is het product vers en de kwaliteit uit muntend. Edwin Vinke kijkt uit naar de eer ste oogst uit eigen proef- en show tuin De Zilte Hof Als sterrenkok 'verkoopt hij geen eten, maar bele ving'. In een tijd dat iedereen - al of niet gedwongen - het over mi lieubewustzijn, bewegen en ge zondheid heeft, is een tuin voor de deur van het restaurant ideaal. „De producten hoeven niet in vrachtwagens van ver weg te ko men en het eten is verser dan vers. Als we sprintend de hof inrennen om een kropje sla of een bosje kruiden te halen, kunnen de klan ten ook direct zien dat koks ook sportief en gezond bewegen tij dens hun werk", lacht Vinke. De sterrenkok uit Slijkplaat mag een hoge plaats op de internationa le toplijst hebben ingenomen, het is geen reden om achterover te leu nen. Want Vinke wil niet alleen de producten (nog) dichter bij huis halen, hij wil ook de oplei ding in sterrenrestaurants plaats la ten vinden. Studenten die nu van de hotelschool of het ROC afko men, weten vaak niet hoe het er in een sterrenrestaurant aan toe gaat. Na de afronding van hun op leiding zouden studenten nog drie jaar een opleiding in een sterren restaurant moeten krijgen. „Per jaar zeven maanden op de werk vloer in het restaurant en drie maanden bij de bakker, de slager, de groentenboer of de visboer sta ge lopen. Na zo'n opleiding zou den ze - als ze dat willen - zelf een zaak moeten kunnen openen." door Harmen van der Werf TERNEUZEN - Het eind april failliet verklaarde grondverzetbedrijf De Feijter met vestigingen in Terneu- zen en Biervliet had een enorme schuldenlast. Curator Jan de Mees ter van Olie en De Jonge Advoca ten uit Goes die het faillissement afhandelt, heeft de cijfers op een rijtje gezet en is uitgekomen op een bedrag van 12,7 miljoen euro. „Voor veel schuldeisers gaat dit niet goed aflopen", voorspelt De Meester. De Rabobank had zeven miljoen euro uitstaan bij De Feijter Groep en is de grootste schuldeiser, ge volgd door de ING Bank (1,7 mil joen euro). De vorderingen van an dere schuldeisers, waaronder lease maatschappijen van kranen en ma chines, onderaannemers en zelf standigen zonder personeel (zzp' ers), bedragen samen vier miljoen euro. De banken en leasemaatschappij en hebben zich met allerlei zeker heden tot op zekere hoogte inge dekt. „Op alle onroerende zaken rusten hypotheken en op machi nes rusten financieringen die na verkoop worden afgelost", aldus De Meester. Op korte termijn worden machi nes op een veilingsite aangeboden. Het bedrijfsterrein bij Biervliet staat te koop. Het hoofdkantoor van De Feijter Groep aan de Mr. F. J. Haarmanweg in Terneuzen TERNEUZEN De Amerikaanse singer-songwriter Israel Nash Gripka geeft zondag middag een concert in cultuurpo dium Porgy en Bess in Terneuzen. Gripka start om 15.30 uur en brengt rauwe gitaarklanken en in tieme solonummers, waarin zijn liefde voor bluegrass naar boven komt. Stichting Roots tekent voor de organisatie van de middag. De entree bedraagt 15 euro. Meer infor matie op: www.porgyenbess.eu. wordt inmiddels gehuurd door Eendracht Zeeland BV, dat 'een deel van de activiteiten van De Fe ijter Groep voortzet met toestem ming van de curator', aldus een brief die deze week is verstuurd aan oude relaties van De Feijter Groep. 'Daartoe zijn onder meer de tele foonnummers, de website, de han delsnaam en het klantenbestand van de curator aangekocht.' De opbrengst van de boedel van De Feijter Groep zal al onvoldoen de zijn om de bankschulden weg te werken, verwacht curator De Meester. Hij vreest dat voor 'de overige crediteuren niets zal over blijven'. „Het is bij De Feijter erg uit de hand gelopen, waardoor er veel gedupeerden zijn, maar dat zie je helaas bij tal van faillissemen ten." Mark de Feijter, directeur van De Feijter Groep, is betrokken bij Een dracht Zeeland, waarmee de Een dracht Groep (grond-, weg- en wa terbouw) in Werkendam de activi teiten tot Zeeuws grondgebied wil uitbreiden. De Meester laat weten dat - 'zoals gebruikelijk' - ook de rol van de di rectie van De Feijter Groep bij het faillissement wordt onderzocht. Hij kan het billijken dat Mark de Feijter zijn diensten nu aanbiedt via Eendracht Zeeland, wat blijkt uit de brief aan oude relaties. „Hij zoekt nieuwe werkzaamheden als iedereen." AARDENBURG Dominee Klaas Hendrikse gaat zon dag voor in de Sint Baafskerk in Aardenburg. De dienst begint om 10.30 uur. Hendrikse heeft een om streden reputatie in de Nederland se geloofsgemeenschappen, omdat hij een boek schreef waarin hij uit legt dat God niet bestaat. Dat hij zijn mening ook nog eens in kranten en televisieprogram ma's verkondigde, maakte het er voor vele gelovigen niet beter op. VIDEO Kijk naar een video over travestie Liz Richards uit Sas van Gent. Morgen een reportage in de krant! KLASSENWERK Lees op www.pzc.nl/klassenwerk waarom jongeren Zeeuws-Vlaande ren verlaten of juist trouw blijven. TIPS NAAR redtern@pzc.nl Zet uw foto in een album op www.pzc.nl/foto BRESKENS - Moeder op haar eigen feestdag trakteren op een dik beleg de boterham en tevens een goed doel steunen, dat kan zondag tij dens de Moederdagmarkt in Bres kens. Van 11.00 tot 15.00 uur worden op het Spuiplein tussen het winkel centrum en het kustlicht boter hammen verkocht, dik belegd met kaas, ham of zoetwaren. Bakker Stephan Willemsen bakt het groot ste brood van Zeeland met een lengte van zo'n tien meter. Super Plus Lohman en Blokker Lohman stellen het beleg ter beschikking. Acht koppels van min of meer be kende Bressiaanders snijden en be leggen met wethouder Jan Schaal- je de boterhammen. Het Breskens Viswüüf, Suzan Boersma, ver koopt ze daarna. Alle ruim 350 ba sisscholieren van Breskens ontvin gen een bon en kunnen gratis een boterham afhalen. De opbrengst - inclusief het geld in de spaarbussen die onderne mers rond het Spuiplein al weken hebben staan - is voor stichting Ki Ka, Kinderen Kankervrij. Markt kooplieden en organisatiebureau WZV spekken de actie nog eens extra. De Moederdagmarkt op het Spuiplein is al vanaf 10.00 uur en duurt bij goed weer zeker tot 18.00 uur. SLUISKIL - Stichting Frodo Produc tions uit Sluiskil zoekt gastgezin nen voor de Indonesische dans en muziekgroep Sma Dwi Warna die van 6 tot 10 augustus Sluiskil aandoet. De groep zou eerst alleen op een festival in het Belgische Tor hout optreden, maar komt eerder aan, omdat dit vanwege de vlieg reis niet anders kan. Sluiskil is nu gekozen als eerste stopplaats, waar vandaan de groep optredens zal verzorgen. De groep telt 33 perso nen (15 meisjes en 13 jongens rond de 19 jaar plus vijf leiders). Frodo zoekt voor hen nog negen gastge zinnen. Aanmelden kan via www. pasha.nu en www.krida.nl. KOEWACHT - De noordkant van na tuurgebied Pereboomsgat bij Koe wacht is de afgelopen jaren op de schop genomen. Belangstellenden kunnen zondag tussen 10.00 en 11.30 uur zien hoe het gebied er nu bij ligt. Verzamelen aan Kruispad 26, informatie persijn@wanadoo.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 75