24
Sinkes culinaire
en medicinale
Croese speeltuin
Molens zetten deuren Liefhebbers van
open tijdens Molendag naar Poonhaven
Aldi Axel in het nieuw
- r oude motoren
donderdag 10 mei 2012
HULST - De veertien nog draaiende
molens in Zeeuws-Vlaanderen zet
ten zaterdag en deels ook zondag,
tijdens de Nationale Molendagen,
hun deuren open.
Het gaat om de molens in Kloos-
terzande (Groenendijk), Kuitaart,
Hulst, Axel, Spui, Hoek, Biervliet,
IJzendijke, Schoondijke, Nieuw-
vliet, Retranchement, Cadzand,
Sluis en Zuidzande. Alle molens
zijn zaterdag te bezichtigen, behal
ve die in Hulst: die gaat zondag
open. De molens in Cadzand,
Sluis en Kuitaart kunnen beide da
gen worden bezocht.
De molenaars vertellen bezoekers
alles over hun werk en over de mo
lens zelf Hier en daar zijn extra ac
tiviteiten. In Sluis, bij molen De
Brak, gaat de molenaar pannenkoe
ken bakken. Bij de molen op het
Molenbolwerk in Hulst geeft de
molenaar, mits het weer mee
werkt, om 14.00 uur en 15.00 uur
maaldemonstraties. Verder zijn
ook daar pannenkoeken te krijgen.
Er is ook een expositie over mo
lens te zien.
In het hele land doen meer dan
700 molens mee aan Molendag.
Aan de dagen is ook een fotowed
strijd gekoppeld.
Alle informatie over de Nationale
Molendagen is te vinden op de si
te www.nationalemolendag.nl
ZAAMSLAG - Oldtimermotorrijders
ontmoeten elkaar van morgen tot
en met zondag aan de Maatstraat
in het buurtschap Poonhaven, bij
Zaamslag.
Het gaat om een bijeenkomst van
de Suzuki GS Ownerclub
Nederland/België -en de Klassieke
lapanse Motorrijders Vereniging.
Iedereen met een motor uit jaren
zeventig en tachtig is welkom.
Ook belangstellenden zonder mo
tor mogen een kijkje komen ne
men.
Zaterdag vanaf 9 uur rijden de mo
torrijders een toerrit. Die staat
open voor alle motorrijders, óók
die met een nieuw exemplaar.
AXEL - Aldi heeft woensdag zijn visitekaartje geopend in Axel, met opval
lend brede gangpaden en frisse verlichting. De Duitse keten had al een fili
aal in Axel, maar dat was met 450 vierkante verkoopruimte krap bemeten.
De nieuwe telt netto 800 vierkante meter winkeloppervlakte. Voor de ope
ning om half negen stond al een rijtje klanten te wachten voor speciale aan
biedingen (foto). De 'oude' Aldi-winkel is te huur. foto Harmen van der Werf
Nick Sinke in de culinaire kas van Biosfeer Groede, waar topchefs uit de regio graag komen om innovatieve groen
tes, cressen en knolletjes uit te zoeken en inspiratie op te doen voor nieuwe gerechten. foto's Mark Neelemans
Op de zeven hectare volle
Zeeuwse kleigrond en in
de kas van Biosfeer Groe
de teelt Sinke, samen met vijf me
dewerkers, zo'n honderd verschil
lende medicinale planten en krui
den. Daarvan worden onder meer
oertincturen gemaakt.
Tinctuur wordt beschouwd als tra
ditioneel geneesmiddel of als voe
dingssupplement en bestaat uit
het alcoholische extract van plan
ten of harsen. De plantendelen
worden in ethylalcohol geweekt
en alle werkzame stoffen blijven
zo behouden. Biosfeer Groede le-_
vert haar producten over de hele
wereld.
Sinke: „Wat tegenwoordig heel
hard gaat zijn alle planten die een
rustgevende werking hebben,
waardoor je beter slaapt of minder
angstig wordt. Het is het resultaat
van ons jachtige bestaan." Rode
zonnehoed (Echinacea purpurea),
wilde passiebloem (Passiflora in-
carnata) en zwarte bes (Ribes
nigrum) zijn enkele van de top
pers.
Bij Biosfeer Groede worden de ex
tracten van de zwarte bes en nog
twintig andere medicinale planten
en bomen ook toegepast ten be
hoeve van gemmotherapie. Hierbij
gaat het specifiek om de krachtige
werking van jonge of embryonale
plantdelen als knoppen, jonge
blad- en wortelscheuten, bastweef-
sel en zaden. Een weldaad is ook
de exclusieve mosselscrub (met ge
malen mosselschelpen) die Sijnke
heeft bedacht en de wellnesspro-
ducten op basis van paardenmelk
van Nor tier uit Oostburg.
Sinke noemt zijn boerderij ook
wel een speeltuin. Voor diverse
topchefs uit de regio is dat zeker
zo. De koks van de sterren-restau
rants Oud Sluis, Pure C, De Krom
me Watergang en Sel Gris uit
Knokke struinen maar wat graag
door de kas van Sinke, waar hij pu
re biologische micro-landbouw be
drijft. In zijn kas kweekt hij eetba
re bloemen (zoals viooltjes) maar
ook speciaal geselecteerde groen
ten en kruiden die hij de chefs in
alle stadia (van zaadje, via scheut,
bloempje, en plant) kan aanbie
den en dan ook nog eens met oog
voor esthetiek. Het zijn daarnaast
stuk voor stuk smaakbommetjes.
Ook kweekt Sinke tarwegras waar
een uiterst heilzaam groen drankje
van wordt gemaakt en kweekt hij
kruiderijen voor in zijn HealT
(heal tea), verse weldadige biologi
sche thee.
Zeer bijzonder-in-wording, en ze
ker geen rariteit, is de Zeeuwse
Bruus, de eerste Zeeuwse 'cham
pagne' van de wijngaard van Bio
sfeer Groede. Volgend jaar septem
ber knalt de eerste kurk. Sinke:
„Reden voor een feestje!"
door Sheila van Doorsselaer
Mensen dichter bij
de natuur bren
gen, het nut en de
noodzaak van het
volgen van de sei
zoenen; dat is wat Nick Sinke een
ieder wil bijbrengen.
Op boerderij Biosfeer in Groede
teelt hij (innovatieve) aromatische
planten en kruiden voor culinaire
toepassingen en cultiveert en ver
werkt hij medicinale kruiden en
planten. Daarnaast maakt hij diver
se exclusieve wellnessproducten
en is bij Biosfeer Groede de eerste
Zeeuwse 'champagne' in wording.
Sinke: „Biosfeer is een medicinale
en culinaire speeltuin."
Sinke (53) besloot drie jaar gele
den, na twintig jaar management-
en directieposities bij grote bedrij
ven als hotelketen Accor, zijn hart
te volgen en een nieuwe uitdaging
aan te gaan in zijn geboortestreek.
Hij kocht de boerderij van Mar
leen Kruiden aan de Scherpbierse-
weg en na een intensieve praktijk
opleiding van Ronald van de Win-
ckel van Marleen Kruiden kon hij
de teelt voortzetten en uitbreiden.
Biosfeer Groede werkt nog steeds
Mosterd in diverse (eetbare) stadia; van scheutje tot bloem.
Vandaag: Biosfeer Groede
samen met Van de Winclcel, die in
Tasmanië medicinale planten en
kruiden teelt en verwerkt onder
de naam Marleen Herbs of Tasma
nia. Sinke: „Door onze samenwer
king is het letterlijk altijd zomer,
we kunnen het jaar rond produce
ren en leveren aan klanten."
Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam-
se bedrijven die een product maken
of service leveren waarmee zij (in
ternationale faam verworven heb
ben, maar waarvan lang niet altijd
bekend is dat ze in Zeeuws-Vlaande-
ren gevestigd zijn.