24 Sinkes culinaire en medicinale Croese speeltuin Molens zetten deuren Liefhebbers van open tijdens Molendag naar Poonhaven Aldi Axel in het nieuw - r oude motoren donderdag 10 mei 2012 HULST - De veertien nog draaiende molens in Zeeuws-Vlaanderen zet ten zaterdag en deels ook zondag, tijdens de Nationale Molendagen, hun deuren open. Het gaat om de molens in Kloos- terzande (Groenendijk), Kuitaart, Hulst, Axel, Spui, Hoek, Biervliet, IJzendijke, Schoondijke, Nieuw- vliet, Retranchement, Cadzand, Sluis en Zuidzande. Alle molens zijn zaterdag te bezichtigen, behal ve die in Hulst: die gaat zondag open. De molens in Cadzand, Sluis en Kuitaart kunnen beide da gen worden bezocht. De molenaars vertellen bezoekers alles over hun werk en over de mo lens zelf Hier en daar zijn extra ac tiviteiten. In Sluis, bij molen De Brak, gaat de molenaar pannenkoe ken bakken. Bij de molen op het Molenbolwerk in Hulst geeft de molenaar, mits het weer mee werkt, om 14.00 uur en 15.00 uur maaldemonstraties. Verder zijn ook daar pannenkoeken te krijgen. Er is ook een expositie over mo lens te zien. In het hele land doen meer dan 700 molens mee aan Molendag. Aan de dagen is ook een fotowed strijd gekoppeld. Alle informatie over de Nationale Molendagen is te vinden op de si te www.nationalemolendag.nl ZAAMSLAG - Oldtimermotorrijders ontmoeten elkaar van morgen tot en met zondag aan de Maatstraat in het buurtschap Poonhaven, bij Zaamslag. Het gaat om een bijeenkomst van de Suzuki GS Ownerclub Nederland/België -en de Klassieke lapanse Motorrijders Vereniging. Iedereen met een motor uit jaren zeventig en tachtig is welkom. Ook belangstellenden zonder mo tor mogen een kijkje komen ne men. Zaterdag vanaf 9 uur rijden de mo torrijders een toerrit. Die staat open voor alle motorrijders, óók die met een nieuw exemplaar. AXEL - Aldi heeft woensdag zijn visitekaartje geopend in Axel, met opval lend brede gangpaden en frisse verlichting. De Duitse keten had al een fili aal in Axel, maar dat was met 450 vierkante verkoopruimte krap bemeten. De nieuwe telt netto 800 vierkante meter winkeloppervlakte. Voor de ope ning om half negen stond al een rijtje klanten te wachten voor speciale aan biedingen (foto). De 'oude' Aldi-winkel is te huur. foto Harmen van der Werf Nick Sinke in de culinaire kas van Biosfeer Groede, waar topchefs uit de regio graag komen om innovatieve groen tes, cressen en knolletjes uit te zoeken en inspiratie op te doen voor nieuwe gerechten. foto's Mark Neelemans Op de zeven hectare volle Zeeuwse kleigrond en in de kas van Biosfeer Groe de teelt Sinke, samen met vijf me dewerkers, zo'n honderd verschil lende medicinale planten en krui den. Daarvan worden onder meer oertincturen gemaakt. Tinctuur wordt beschouwd als tra ditioneel geneesmiddel of als voe dingssupplement en bestaat uit het alcoholische extract van plan ten of harsen. De plantendelen worden in ethylalcohol geweekt en alle werkzame stoffen blijven zo behouden. Biosfeer Groede le-_ vert haar producten over de hele wereld. Sinke: „Wat tegenwoordig heel hard gaat zijn alle planten die een rustgevende werking hebben, waardoor je beter slaapt of minder angstig wordt. Het is het resultaat van ons jachtige bestaan." Rode zonnehoed (Echinacea purpurea), wilde passiebloem (Passiflora in- carnata) en zwarte bes (Ribes nigrum) zijn enkele van de top pers. Bij Biosfeer Groede worden de ex tracten van de zwarte bes en nog twintig andere medicinale planten en bomen ook toegepast ten be hoeve van gemmotherapie. Hierbij gaat het specifiek om de krachtige werking van jonge of embryonale plantdelen als knoppen, jonge blad- en wortelscheuten, bastweef- sel en zaden. Een weldaad is ook de exclusieve mosselscrub (met ge malen mosselschelpen) die Sijnke heeft bedacht en de wellnesspro- ducten op basis van paardenmelk van Nor tier uit Oostburg. Sinke noemt zijn boerderij ook wel een speeltuin. Voor diverse topchefs uit de regio is dat zeker zo. De koks van de sterren-restau rants Oud Sluis, Pure C, De Krom me Watergang en Sel Gris uit Knokke struinen maar wat graag door de kas van Sinke, waar hij pu re biologische micro-landbouw be drijft. In zijn kas kweekt hij eetba re bloemen (zoals viooltjes) maar ook speciaal geselecteerde groen ten en kruiden die hij de chefs in alle stadia (van zaadje, via scheut, bloempje, en plant) kan aanbie den en dan ook nog eens met oog voor esthetiek. Het zijn daarnaast stuk voor stuk smaakbommetjes. Ook kweekt Sinke tarwegras waar een uiterst heilzaam groen drankje van wordt gemaakt en kweekt hij kruiderijen voor in zijn HealT (heal tea), verse weldadige biologi sche thee. Zeer bijzonder-in-wording, en ze ker geen rariteit, is de Zeeuwse Bruus, de eerste Zeeuwse 'cham pagne' van de wijngaard van Bio sfeer Groede. Volgend jaar septem ber knalt de eerste kurk. Sinke: „Reden voor een feestje!" door Sheila van Doorsselaer Mensen dichter bij de natuur bren gen, het nut en de noodzaak van het volgen van de sei zoenen; dat is wat Nick Sinke een ieder wil bijbrengen. Op boerderij Biosfeer in Groede teelt hij (innovatieve) aromatische planten en kruiden voor culinaire toepassingen en cultiveert en ver werkt hij medicinale kruiden en planten. Daarnaast maakt hij diver se exclusieve wellnessproducten en is bij Biosfeer Groede de eerste Zeeuwse 'champagne' in wording. Sinke: „Biosfeer is een medicinale en culinaire speeltuin." Sinke (53) besloot drie jaar gele den, na twintig jaar management- en directieposities bij grote bedrij ven als hotelketen Accor, zijn hart te volgen en een nieuwe uitdaging aan te gaan in zijn geboortestreek. Hij kocht de boerderij van Mar leen Kruiden aan de Scherpbierse- weg en na een intensieve praktijk opleiding van Ronald van de Win- ckel van Marleen Kruiden kon hij de teelt voortzetten en uitbreiden. Biosfeer Groede werkt nog steeds Mosterd in diverse (eetbare) stadia; van scheutje tot bloem. Vandaag: Biosfeer Groede samen met Van de Winclcel, die in Tasmanië medicinale planten en kruiden teelt en verwerkt onder de naam Marleen Herbs of Tasma nia. Sinke: „Door onze samenwer king is het letterlijk altijd zomer, we kunnen het jaar rond produce ren en leveren aan klanten." Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam- se bedrijven die een product maken of service leveren waarmee zij (in ternationale faam verworven heb ben, maar waarvan lang niet altijd bekend is dat ze in Zeeuws-Vlaande- ren gevestigd zijn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 72