uit 17
Mme Hollande koopt aardbeien
donderdag 10 mei 2012
www.pzc.nl/uit
Puck Kerkhoven is
de gids voor
lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
willen eten.
(inmiddels) nieuwe Franse presi
dent heet Hollande. Ik bedank de
marktkoopman genereus, als een
echte first lady.
Met weinig vreugde eten we de
zak leeg en mijmeren over onze
Hollandse aardbeien van de kou
de grond. Hoe lekker sappig die
wel zijn. Daar kan toch geen
Spaanse of Franse tegenop. Ge
woon op een beschuitje of een
verse boterham, geprakt of in
plakjes gesneden, suiker heb je
niet nodig. Zo zijn aardbeien, wat
mij betreft toch wel het allerlek
kerst.
De Fransen hebben een andere de
finitie van lekker. Die zijn dol op
de geparfumeerde smaak van bos-
aardbeitjes. De aardbei die daarbij
het dichtst in de buurt komt, is de
lekkerste. Dat die bijzonder veel
harde pitjes op de vierkante centi
meter heeft, maakt ze niet uit Ik
hou er niet van als die pitjes tus
sen je tanden gaan zitten. Smaken
verschillen, dat maakt het alleen
maar leuk.
Wij in Nederland hebben zelfs
een aardbeienacademie, van teler
Jan Robben in Oirschot, die vele
verschillende aardbeirassen naast
elkaar teelt Kijk, dan valt er ten
minste wat te kiezen! Hij geeft
ook colleges en workshops.-Zoek
zijn website maar eens op:
www.aardbeienacademie.nl.
Ik maak deze week een dessert-
taartje met sappige Hollandse
aardbeien. Ook leuk als Moeder
dagtaart! Ik verdubbel de hoeveel
heden van het deeg en bak twee
bodems tegelijk. Bewaar er één in
de vriezer, dan kun je snel een lek
ker taartje op tafel toveren.
benodigdheden voor het deeg 250
gram bloem; 125 gram koude
roomboter, in stukjes; 80 gram
kristalsuiker; 1 ei; rasp van halve
citroen; snufje zout; bakerwten
voor blindbakken voor de mas-
carponevulling 500 gram mas
carpone; 1 zakje vanillesuiker;
70 gram poedersuiker; 500
gram aardbeien. Wat extra poe
dersuiker voor decoratie.
bereidingswijze Doe bloem, suiker,
citroenrasp en zout in meng
kom. Meng koude boter erdoor
heen. Voeg losgeklopt ei toe.
Kneed met koude handen snel
tot glad deeg. Wikkel in plastic
folie, laat in koelkast minstens
30 minuten rusten. Verwarm
oven voor op 180 graden. Vet
bakblik met doorsnee van 33
centimeter (bijvoorbeeld boter-
koekblik) in met boter. Rol
deeg uit tot plak van 3 centime
ter dik. Leg over vorm, zodat
deeg iets .over randen hangt.
Druk deeg voorzichtig in de
hoekjes. Vorm met vinger een
golfrandje in opstaande rand.
Prik bodem met vork op diver
se plekken in. Leg in vorm stuk
bakpapier en vul met bakerw
ten. Bak bodem in 20 minuten
goudgeel. Haal uit oven, vérwij-
der bakerwten en bakpapier,
zet vorm nog 5 minuten in
oven. Verwijder bakvorm en
laat bodem vervolgens hele
maal afkoelen. Roer de mascar
pone los. Prak 6 grote aard
beien met vork, voeg met vrijge
komen sap, vanillesuiker en poe
dersuiker toe aan mascarpone.
Meng goed door en roer glad.
Bestrijk de afgekoelde taartbo
dem met de crème. Snijd de
rest van de aardbeien in mooie
plakjes en bedek de taart hier
mee volledig. Vorm mooi pa
troon op taart met aardbeien
plakjes, laat ze iets overlappen.
Zet taart nog 1 uur in koelkast.
Bestrooi met poedersuiker.
tip: je kunt voor blindbakken erw
ten of witte bonen gebruiken.
Speciaal voor dit doel zijn ook
kleikorrels te koop in de kook
winkel.
foto's Willem-Mieras
Op Place Aligre, de
grootste biologische
dagmarkt in Parijs,
wordt mijn blik gezo
gen naar een enorme berg knalro
de aardbeien. En als ik zeg enorm,
dan bedoel ik enorm. De markt
koopman kan er amper overheen
reiken. Kom proeven, wenkt hij.
Hij informeert waar ik vandaan
kom: Engeland, Ierland? „Non,
Hollande", antwoord ik. Hij biedt
me de roodste en verleidelijkste
aardbei aan die ik ooit heb gezien.
Ik neem een hap enwat een te
leurstelling: hij is keihard en
smaakt naar niets. Water met een
vleugje aardbeienaroma, van bin
nen vrijwel wit.
Ik heb mijn ernstige bedenkingen
over de herkomst. De dame naast
me aan de kraam ook. „Die ko
men zeker uit Spanje", luidt haar
retorische vraag. Waarop de koop
man met een grijns antwoordt:
„Mais non madame, ze komen uit
Rungis!" Dat klinkt erg Frans,
maar je moet weten dat Rungis
de nieuwe Parijse groothandels
markt is, wat vroeger Les Halles
(de hallen) waren. Dit gigantische
complex, net buiten de stad, is ge
noemd naar het gelijknamige
dorp. Hier komen importgoede
ren uit de hele wereld samen, dus
ook Spaanse aardbeien.
We lachen en kopen toch maar
een pondje bij hem. Voor slechts
euro: een goede lach is meer
waard.
Hij geeft me met een buiging de
papieren zak aan. „Rode aard
beien voor Madame Hollande."
Dat klinkt hier, midden in verkie
zingstijd, ietwat dubbelzinnig. De
van het verse fruit is aardbeien. Ze
liggen in een knalrode aardbeien-
coulis. De aardbeien zijn opge
fleurd met niet-inheems fruit, zo
als rambutan, druiven en passie
vrucht. Als je de naam van een
vrucht of ingrediënt kwijt bent,
dan weet Pascalle raadt. Zij is de
professionele vraagbaak voor alles
wat op de bordjes ligt.
Bij het vertrek vragen we nog naar
de ansjovis, waar de streek zo be
kend om staat. In veel restaurants
worden in deze periode de drie
A's geserveerd: Aardbeien, Asper
ges en Ansjovis. Aardbeien en as
perges zijn er, maar voor de ansjo
vis is het water van de Oosterschel-
de nog te koud. Daardoor is de
kans groot dat het visje de Ooster-
schelde voorbij zwemt om in war
mer of beschutter water te paaien.
We komen wel een keer terug
voor de ansjovis, maar echt gemist
hebben we de vis dit keer niet.
Het was een feestelijke maaltijd in
een passende ambiance.
Restaurant Hof van Holland,
Kaaij 4691 EE Tholen,
telefoon: 0166-604358. www.res-
tauranthofvanholland.nl,
openingstijden: Café: ma. geslo
ten, di.-vrij. van 11.00 tot 02.00
uur. Zat. van 10.00 tot 02.00 uur,
zon. van 11.00 tot 02.00 uur.
Restaurant: Ma. en di. gesloten
(di. eventueel op reservering),
wo.-zo. van 18.00 tot 21.30 uur.
Restaurant en café, naast elkaar in het stadje Tholen.