uit 17 Mme Hollande koopt aardbeien donderdag 10 mei 2012 www.pzc.nl/uit Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten. (inmiddels) nieuwe Franse presi dent heet Hollande. Ik bedank de marktkoopman genereus, als een echte first lady. Met weinig vreugde eten we de zak leeg en mijmeren over onze Hollandse aardbeien van de kou de grond. Hoe lekker sappig die wel zijn. Daar kan toch geen Spaanse of Franse tegenop. Ge woon op een beschuitje of een verse boterham, geprakt of in plakjes gesneden, suiker heb je niet nodig. Zo zijn aardbeien, wat mij betreft toch wel het allerlek kerst. De Fransen hebben een andere de finitie van lekker. Die zijn dol op de geparfumeerde smaak van bos- aardbeitjes. De aardbei die daarbij het dichtst in de buurt komt, is de lekkerste. Dat die bijzonder veel harde pitjes op de vierkante centi meter heeft, maakt ze niet uit Ik hou er niet van als die pitjes tus sen je tanden gaan zitten. Smaken verschillen, dat maakt het alleen maar leuk. Wij in Nederland hebben zelfs een aardbeienacademie, van teler Jan Robben in Oirschot, die vele verschillende aardbeirassen naast elkaar teelt Kijk, dan valt er ten minste wat te kiezen! Hij geeft ook colleges en workshops.-Zoek zijn website maar eens op: www.aardbeienacademie.nl. Ik maak deze week een dessert- taartje met sappige Hollandse aardbeien. Ook leuk als Moeder dagtaart! Ik verdubbel de hoeveel heden van het deeg en bak twee bodems tegelijk. Bewaar er één in de vriezer, dan kun je snel een lek ker taartje op tafel toveren. benodigdheden voor het deeg 250 gram bloem; 125 gram koude roomboter, in stukjes; 80 gram kristalsuiker; 1 ei; rasp van halve citroen; snufje zout; bakerwten voor blindbakken voor de mas- carponevulling 500 gram mas carpone; 1 zakje vanillesuiker; 70 gram poedersuiker; 500 gram aardbeien. Wat extra poe dersuiker voor decoratie. bereidingswijze Doe bloem, suiker, citroenrasp en zout in meng kom. Meng koude boter erdoor heen. Voeg losgeklopt ei toe. Kneed met koude handen snel tot glad deeg. Wikkel in plastic folie, laat in koelkast minstens 30 minuten rusten. Verwarm oven voor op 180 graden. Vet bakblik met doorsnee van 33 centimeter (bijvoorbeeld boter- koekblik) in met boter. Rol deeg uit tot plak van 3 centime ter dik. Leg over vorm, zodat deeg iets .over randen hangt. Druk deeg voorzichtig in de hoekjes. Vorm met vinger een golfrandje in opstaande rand. Prik bodem met vork op diver se plekken in. Leg in vorm stuk bakpapier en vul met bakerw ten. Bak bodem in 20 minuten goudgeel. Haal uit oven, vérwij- der bakerwten en bakpapier, zet vorm nog 5 minuten in oven. Verwijder bakvorm en laat bodem vervolgens hele maal afkoelen. Roer de mascar pone los. Prak 6 grote aard beien met vork, voeg met vrijge komen sap, vanillesuiker en poe dersuiker toe aan mascarpone. Meng goed door en roer glad. Bestrijk de afgekoelde taartbo dem met de crème. Snijd de rest van de aardbeien in mooie plakjes en bedek de taart hier mee volledig. Vorm mooi pa troon op taart met aardbeien plakjes, laat ze iets overlappen. Zet taart nog 1 uur in koelkast. Bestrooi met poedersuiker. tip: je kunt voor blindbakken erw ten of witte bonen gebruiken. Speciaal voor dit doel zijn ook kleikorrels te koop in de kook winkel. foto's Willem-Mieras Op Place Aligre, de grootste biologische dagmarkt in Parijs, wordt mijn blik gezo gen naar een enorme berg knalro de aardbeien. En als ik zeg enorm, dan bedoel ik enorm. De markt koopman kan er amper overheen reiken. Kom proeven, wenkt hij. Hij informeert waar ik vandaan kom: Engeland, Ierland? „Non, Hollande", antwoord ik. Hij biedt me de roodste en verleidelijkste aardbei aan die ik ooit heb gezien. Ik neem een hap enwat een te leurstelling: hij is keihard en smaakt naar niets. Water met een vleugje aardbeienaroma, van bin nen vrijwel wit. Ik heb mijn ernstige bedenkingen over de herkomst. De dame naast me aan de kraam ook. „Die ko men zeker uit Spanje", luidt haar retorische vraag. Waarop de koop man met een grijns antwoordt: „Mais non madame, ze komen uit Rungis!" Dat klinkt erg Frans, maar je moet weten dat Rungis de nieuwe Parijse groothandels markt is, wat vroeger Les Halles (de hallen) waren. Dit gigantische complex, net buiten de stad, is ge noemd naar het gelijknamige dorp. Hier komen importgoede ren uit de hele wereld samen, dus ook Spaanse aardbeien. We lachen en kopen toch maar een pondje bij hem. Voor slechts euro: een goede lach is meer waard. Hij geeft me met een buiging de papieren zak aan. „Rode aard beien voor Madame Hollande." Dat klinkt hier, midden in verkie zingstijd, ietwat dubbelzinnig. De van het verse fruit is aardbeien. Ze liggen in een knalrode aardbeien- coulis. De aardbeien zijn opge fleurd met niet-inheems fruit, zo als rambutan, druiven en passie vrucht. Als je de naam van een vrucht of ingrediënt kwijt bent, dan weet Pascalle raadt. Zij is de professionele vraagbaak voor alles wat op de bordjes ligt. Bij het vertrek vragen we nog naar de ansjovis, waar de streek zo be kend om staat. In veel restaurants worden in deze periode de drie A's geserveerd: Aardbeien, Asper ges en Ansjovis. Aardbeien en as perges zijn er, maar voor de ansjo vis is het water van de Oosterschel- de nog te koud. Daardoor is de kans groot dat het visje de Ooster- schelde voorbij zwemt om in war mer of beschutter water te paaien. We komen wel een keer terug voor de ansjovis, maar echt gemist hebben we de vis dit keer niet. Het was een feestelijke maaltijd in een passende ambiance. Restaurant Hof van Holland, Kaaij 4691 EE Tholen, telefoon: 0166-604358. www.res- tauranthofvanholland.nl, openingstijden: Café: ma. geslo ten, di.-vrij. van 11.00 tot 02.00 uur. Zat. van 10.00 tot 02.00 uur, zon. van 11.00 tot 02.00 uur. Restaurant: Ma. en di. gesloten (di. eventueel op reservering), wo.-zo. van 18.00 tot 21.30 uur. Restaurant en café, naast elkaar in het stadje Tholen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 27