141 consument
Hoe duurzaam is een merk?
Fair zout
PLASTIC AFVAL KUN JE BETER SCHEIDEN
koopwaar
donderdag 10 mei 2012
Duurzaamheid is een argu
ment waarmee bedrijven
graag koketteren. Dat is niet
voor niets, want we vinden
het milieu belangrijk. Maar
hoe herkennen we een duur
zaam bedrijf? Rank a brand
helpt.
door Sandra van Maanen
illustratie Jos Diender
In de supermarkt worden
groenten en fruit, vlees, zuivel
en ook steeds meer houdbare
producten voorzien van een
groen label. De keuze voor duur
zaam lijkt daar makkelijk. Maar bij
kleding, sportschoenen, auto's,
elektronica, telecom en bijvoor
beeld reizen is het al een stuk lasti
ger kiezen voor de meest groene
en faire variant. En hoe zit het
met (web)winkels? Zijn die wél of
helemaal niét kritisch waar het
hun inkoop betreft?
Op de site Rankabrand.nl zie je in
één oogopslag welke grote en klei
ne merken de kritische duurzaam-
heidstoets met glans, danwel met
het schaamrood op de kaken, heb
ben doorstaan. Sta je op dit mo
ment voor de keuze een universi
taire studie te gaan volgen, dan zie
je ook direct dat de 'groenste' uni
versiteit die van Maastricht is.
Juist omdat we weten dat produc
tieprocessen en arbeidsomstandig
heden in lagelonenlanden niet al
tijd fair zijn en steeds meer produc
ten van ver komen, groeit de be
hoefte aan duidelijkheid. In win
kel, showroom en commercial ziet
alles er even gelikt en aantrekkelijk
uit, maar het ware verhaal achter
mobieltje, merkspijkerbroek, linge
rie of kekke auto kan heel anders
klinken.
Rank a brand, sinds 2010 de groot
ste merkenvergelijkingssite van Ne
derland, hanteert een lijst met vas
te thema's waarop producten wor
den getoetst op het terrein van ar
beidsomstandigheden, milieu en
klimaat. Rank a brand begon met
mode. Logisch, want iedereen
kent de beelden van mensonteren
de arbeidsomstandigheden en kin
derarbeid in ateliers in India, Chi
na en andere verre landen. Zelfs
peperdure merken worden daar
voor een schijntje geproduceerd.
Hoe zit het met jouw favoriete
jeans? Is die fair of unfair? En wat
weet je van de herkomst van je
sneakers?
Inmiddels zijn ruim vierhonderd
merken getoetst, maar werden
ook modeketens als C&A, Marks
8c Spencer en Zara beoordeeld.
Net als honderden andere produc
ten, waarvan nu achthonderd mer
ken actief online staan, verspreid
over 13 sectoren. Rank a brand
voorziet hiermee in de behoefte
meer te weten over het product en
de maker(s) ervan. Dat levert ver
rassend vergelijkingsmateriaal op.
Kijk bijvoorbeeld eens bij koffie-
merken en ontdek dat een kopje
Redbeens stukken vriendelijker is
dan Nescafé. En vergelijk de Won-
derbra eens met een beha van
Triumph. Surprise: ook daarachter
kan een behoorlijk duurzaam
heids
dilemma schuilgaan.
Vakantieaanbieders worden ook
onder de loep genomen. Daarbij
wordt het reisaanbod niet alleen
vergeleken op afstand (vlieguren
of autokilometers), maar is ook ge
keken naar alternatieve suggesties
van de aanbieder die vakantie vie
ren duurzamer maken en arbeids^
BEDANKT!
In Nederland hebben we het afgelopen jaar met elkaar een
enorme hoeveelheid aan plastic verpakkingsafval ingezameld
om te recyclen. Meer dan we hadden gehoopt.Van boterkuipjes
en folies, tot yoghurtbekers en shampooflessen. Dus daarom bij
deze een bloemetje in stijl. Bedankt Nederland, goed bezig en ga
vooral zo door! www.pBastic-heroes.nl
omstandigheden van de medewer
kers van hotels en resorts in be
stemmingen ver weg verbeteren.
Rank a brand beoordeelt het groe
ne en eerlijke beleid dat merken
zelf op hun site publiceren aan de
hand van een vragenlijst.
Labels die geen openheid van za
ken geven, krijgen geen punten;
merken die zich publiekelijk ver
antwoorden wel.
Rank a brand heeft inmiddels ge
leerd om te gaan met gladde mar-
ketingtaal. Dat levert geen punten
op. Goed onderbouwde informa
tie daarentegen wel. De kritiek die
Rank a brand in het begin vaak
kreeg op de onderzoeksmethode
(bedrijven zouden op hun
sites liegen, het Onderzoek zou
zich te veel richten op marketing
in plaats van duurzaamheid),
klinkt niet meer. Inmiddels doen
bedrijven misschien nog veel
méér dan op hün sites staat en bie-
door Wouter Klootwijk
Miljonair worden is
niet moeilijk. Je moet
alleen weten waar je
het zoeken moet. Zo
als bij spruitjes. Het verschil in
prijs tussen gewone spruitjes in
de supermarkt en zogenoemde
schoongemaakte (waarbij het bui
tenste blad er dan af is) is zó
groot, dat je omgerekend wel 100
euro per uur kunt verdienen met
spruitjes schoonmaken.
Ik vroeg me eerder eens af hoe de
prijs van zout in strooibusjes tot
stand komt, of in flesjes met een
plastic maaldop erop. Wie ver
dient er waar en wanneer aan?
Als er fairtrade op staat en het
zout meer dan het dubbele kost
dan unfair zout, wil ik weten
waar mijn goeie geld blijft. Ik
kreeg een uitvoerige e-mail naar
aanleiding van mijn gemijmer.
Een mooi verhaal van een student
Strategie Product Design aan de
TU Delft.
Met een tip voor wie miljonair
wil worden.
De student werkt aan een project
in India, in de staat Gujarat. Je
hebt er zoutboeren. Ze pompen
zout water op, laten het water ver
dampen en verkopen het zout.-
Daarvoor gebruiken ze handpom
pen of pompen met dieselmoto
ren. De student uit Delft bedacht
dat het beter met windmolens
kan. Dat kon zelfs heel goed en
daarmee waren de zoutboeren
een beetje geholpen. Maar voor
hun zout kregen ze nog steeds
een schijntje. De Delftse student
zegt: 'Wij hebben hun zout gewas
sen, verpakt en weten te positio
neren als topkwaliteit zout in In
diase supermarkten. Hierdoor
wordt het zout voor 50 keer zo
veel verkocht. De winst wordt ge
bruikt voor windmolens en de
boeren krijgen een betere prijs'.
Op de website Teamfourd.nl kun
je foto's en filmpjes bekijken over
het zoutproject en de verhalen (in
het Engels) lezen over de ontwik
keling van het merk Chakar-
di-zout (fair, eco-friendly, healthy