181 zeeland CDA vraagt weer om parkeerdek Traditie en durf met hoofdrol voor asperge Emelisse vervijfvoudigt productie van bieren Goes' defibrillatorproject zoekt nog veel mensen Rommelmarkt Klassiek dinsdag 8 mei 2012 STEENDIJK makelaar taxateur o.cj. Voor aan- of verkoop van uw woning: 0113-219445/06-53863250 www.steendijk.nl/www.goesemeer.nl In het dorpshuis van Ellemeet wordt op 19 mei een rommel markt gehouden. De markt begint om 8.00 uur 's ochtends en duurt tot 13.00 uur. Voor de liefhebbers zijn nog enke le tafels te huur om spullen te ver kopen. De huur is vijf euro. Meer informatie bij Nita Breeuwer, be heerder dorpshuis: 06-46611116. door Joeri WSsse ZIERIKZEE - De CDA-fractie wil dui delijker gegevens van de gemeente Schouwen-Duiveland over de par keerdruk in het centrum van Zie- rikzee. De partij heeft: de cijfers no dig om te weten of hun wens om een parkeerdek op de Gasthuis boomgaard aan te leggen, gerecht vaardigd is. Over de gegevens die hét college van van B en W tot nu toe heeft verstrekt, is het CDA kritisch. Die cijfers geven een algemeen beeld over het aantal auto's dat dagelijks een plekje zoekt in de binnenstad van Zierikzee. Volgens fractievoor zitter Bea Flach van het CDA zijn dit niet de juiste gegevens om par keerbeleid op te maken. „Het gaat niet om de parkeerdruk in het alge meen. Het moet gaan om de par keerdruk tijdens de drukste dagen en uren", stelt ze. In die piekmomenten, als mensen inkopen doen het centrum van Zierikzee, mag .het volgens het CDA absoluut niet voorkomen dat door Nadia Berkeider KAMPERLAND - De markt voor pils mag dan instorten* de vraag naar speciaalbier blijft maar toenemen. Bierbrouwerij Emelisse in Kamper land breidt de productie de ko mende jaren fors uit.'De productie wordt vervijfvoudigd. „We zijn natuurlijk nog steeds geen grote brouwer", zegt Tom ter Horst, de eigenaar van de brouwe rij. „Maar van de kleintjes zijn we straks één van de grootsten." Maandag werden twee grote bier tanks de kelder van de brouwerij ingehesen: in elke ketel past twee duizend liter bier. In Kamperland werd vorig jaar honderdduizend liter bier gebrou wen. Met de twee nieuwe tanks, met een inhoud van elk tweedui zend liter, groeit de capaciteit naar 180.000 liter. Eind van dit jaar ko men er nog extra tanks bij. Over een paar jaar moet er vijfhonderd duizend liter bier uit de kelder in Kamperland komen. Brouwerij Emelisse is sinds 2005 gevestigd in Kamperland. In de eer ste jaren was het zoeken, zegt Ter Horst. Toen produceerde het be drijf 20.000 liter. „Met de aanstel ling van twee brouwmeesters is het echt gaan lopen. We hebben nu verkooppunten in heel bezoekers rechtsomkeert maken en elders gaan winkelen. De situa tie is actueel vanwege de herinrich ting van het Havenplein. Daar mag straks niet meer geparkeerd worden. Ter compensatie wordt op de Mosselboomgaard het be taald parkeren ingevoerd, zodat de ze plekken niet de hele dag bezet worden door mensen die in de binnenstad werken. „En omdat het college de Uitvoe ring van dit besluit te laat ter hand heeft genomen, is de Mosselboom gaard nog niet gereed terwijl het Havenpark zijn parkeerfiinctie ver liest. Het college maakt daarom een tijdelijk parkeerterreintje ach ter het Huis van Nassau." Volgens het CDA is dat niet ge noeg en moet er een parkeerdek worden aangelegd op de nabijgele gen Gasthuisboomgaard. Om de noodzaak van deze voorziening aan te tonen, vraagt het CDA of het college bij meer dan één onder nemer een offerte wil opvragen voor de aanleg van een parkeer dek. door Melifca lanting De 'gevulde' eieren van Sem Theuns van proeverij Caruso in Roosendaal. Bovenop ligt een klein stukje Zeeuws spek. De amuses werden beoordeeld door een vakjury. Zij beoordeelden onder andere op smaak, kwaliteit en of de asperge voldoende tot uiting kwam. West-Europa: in Finland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Italië en Spanje. De verkoop verloopt niet via winkels, maar via biercafé's." „In New York wordt ons bier op vijftig verschillende plaatsen ver kocht. We zijn daar een begrip. Ze hebben het daar over Emelisse-sty- le beer." Het bier uit Kamperland heeft een eigen signatuur, zegt Ter Horst. „Het heeft een hoppig ka rakter. We verkopen ons bier trou wens speciaal niet als streekpro duct, omdat ons gerst niet uit de buurt komt." Het bier bij Emelisse wordt gebrou wen in de glimmende koperen ke tels boven in de zaak, in het restau rantgedeelte. „Daar wordt het bier gekookt en daar gaan de ingrediën ten erbij. Na een dag kan het brouwsel in de tanks hier beneden in de kelder", vertelt Tom ter Horst. De brouwerij heeft bewust geko zen voor speciaal bier, en niet voor pils, omdat de winstmarge daarop beter is. „Gelukkig wordt het ook steeds populairder. Speciaal bier gaat het helemaal worden deze zo mer", voorspelt Ter Horst. Volgende week is het de week van het Nederlandse bier. Die hele week worden er gratis rondleidin gen gegeven langs de productie- ruimten van de Noord-Bevelandse bierbrouwerij. De amuse met links de lolly van bo ter en vloeibare vulling. Rechts op de lei een torentje van asperge- room, gelei en notenham. MEEST GELEZEN 1. Duiker in problemen Scharendijke 2. Resort Haamstede is voorbeeld 3. Grote huiskamer Ellemeet (foto) KIEKNÖE! Schouwen-Duivelandse schoolfoto's vertellen een verhaal. Lees het op: www.pzc.nl/kieknoe TIPS NAAR schouwen-duiveland@pzc.nl Zet uw foto in een album op www.pzc.nl/foto Wat kan je alle maal doen met asperges? Veel, bleek maandag middag tijdens de asperge-amusewedstrijd. Voor de achtste keer organiseerden Anja en Piet Scheermeijer van restau rant De Zeelandbrug in Zierikzee deze wedstrijd. Negen koks uit heel Nederland kwamen met koel boxen en tassen vol eten en bord jes naar het restaurant om daar in de keuken de amuses in elkaar te zetten. Als om elf uur de eerste gasten arri veren, zijn de koks al eenuiur be zig met hun creatie. Sem Theuns van proeverij Caruso uit Roosen daal probeert een stuk of zeventig eierschalen droog te krijgen. Daar komt straks zijn gerecht in. Hij heeft een salade gemaakt met as perge en ei. „En omdat we in Zee land zijn, daarop een stukje Zeeuws spek." Net als de meeste andere koks doet hij regelmatig mee aan wedstrijden. „Voor het plezier en het is leuk om te zien wat de collega's maken." De sfeer in de keuken is gemoede lijk. De koks helpen elkaar met het afmaken van de hapjes. „Staat de frituur al aan?", vraagt een van de koks die klaar is aan zijn collega die nog loopt te haasten. Hij moet zijn bitterballetjes van risotto met asperge nog in het vet gooien voor de bordjes naar de gasten kunnen. In het restaurant is de stemming opperbest. De vakjury zit te mid den van de andere gasten te proe ven en te keuren. De opdracht voor de koks klinkt simpel; maak een een klein voorafje met asperge om de smaakpapillen te prikkelen. Het gerecht moet passen bij een vooraf uitgekozen witte wijn. Die opdracht is niet altijd gelukt. Aan tafel klinkt soms een afkeurend ge brom. „Past niet bij de wijn." „Die sinaasappel is bitter." Sommige amuses zijn 'te vissig' of missen te veel de smaak van asperge, een ver plicht onderdeel. De vakjury keurt vooral op smaak, textuur, opdracht en uitvoering. Voor de andere gasten is de taak weggelegd om de originaliteitsprijs toe te kennen. Een taak die hele maal nog niet zo gemakkelijk is. Want of het hapje nu in een lege eierschaal wordt verpakt of in een houten kistje, er is wel goed over nagedacht en dat verdient waarde ring. Óolc de lolly van boter met een vloeibare vulling sprong er bo venuit. Vooral de QR-code op eet bare papier die de lolly sierde was grappig. Wie de moeite nam deze code te 'lezen' met de mobiele tele foon kreeg de boodschap: 'asper ges: het witte goud. Eet smake lijk!'. Daarmee speelt de kok aardig in op de huidige tijd want de mo biele telefoon valt niet meer weg te denken aan tafel. Alle gerechten worden op de foto gezet en al dan niet gelijk doorgeplaatst op face- book of twitter. De wedstrijd gisteren werd gewon nen door Alexander Minderhoud van Cleijenborch Culinair, het res taurant van "het zorgcentrum in Colijnsplaat. Zijn amuse werd door de jury geroemd om de tradi tionele smaken. „Back to basic", zegt Minderhoud. „Kunstwerkjes zien er vaak heel leuk uit, maar zijn niet altijd een feest om-op te eten." Hij vindt dat bij een wed strijd met asperges in de hoofdrol deze groente ook goed naar voren moet komen. „En dat schortte er de laatste jaren nog wel eens aan." De amuse van Minderhoud was een drieluik van een terrine Van as perge en ei en ham, een groene as pergesoep met vanilleschuim en een aspergekopje met blauwschim- melkaasdressing. De originaliteits prijs ging naar Niels le Roy van brasserie Ferry's in Vlissingen met zijn houten kistje met 'goudstaaf. door Luc Oggel GOES - Voor het Goese AED-pro ject hebben zich tot nu toe 72 vrij willigers aangemeld. Dat komt nog niet in de buurt van de benodigde 400, maar projectcoördinator Mau- rits van B elzen van de gemeente heeft er alle vertrouwen in dat dat goed komt. Goes streeft, in navolging van Rei- merswaal, naar een dekkend net werk van hartmassageapparaten. Daarvoor wordt aansluiting ge zocht bij het landelijke project Hartveilig Wonen. De apparaten, officeel automatische externe defi- brillatoren (AED) genaamd, kun nen levens redden van mensen met hartfalen of hartstilstand. De elektrische schokken moeten dan wel liefst binnen zes minuten wor den toegediend. Door het project lean 40 procent van de slachtoffers worden gered, waar dat nu vijf pro cent is. De AED's zullen worden bediend door vrijwilligers. Goes voert het project samen met Con- nexxion Ambulancezorg Zeeland uit. De AED's komen op allerlei openbare locaties in de gemeente te hangen en worden beveiligd met een pincode. Vrijwilligers wor den door middel van een sms op geroepen. De gemeente gaat de ap paraten aanschaffen. De winnende amuse is gemaakt door Alex Minderhoud van Cleijenborgh Culinair in Colijnsplaat. Hij, koos voor klassieke smaken: ham, ei en asperge. Daarnaast stond een borrelglaasje met warme aspergesoep en een aspergetopje met blauwschimmelkaasdressing.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42