181 zeeland
CDA vraagt weer
om parkeerdek
Traditie en durf met
hoofdrol voor asperge
Emelisse vervijfvoudigt
productie van bieren
Goes' defibrillatorproject
zoekt nog veel mensen
Rommelmarkt
Klassiek
dinsdag 8 mei 2012
STEENDIJK
makelaar taxateur o.cj.
Voor aan- of verkoop van uw woning:
0113-219445/06-53863250
www.steendijk.nl/www.goesemeer.nl
In het dorpshuis van Ellemeet
wordt op 19 mei een rommel
markt gehouden.
De markt begint om 8.00 uur 's
ochtends en duurt tot 13.00 uur.
Voor de liefhebbers zijn nog enke
le tafels te huur om spullen te ver
kopen. De huur is vijf euro. Meer
informatie bij Nita Breeuwer, be
heerder dorpshuis: 06-46611116.
door Joeri WSsse
ZIERIKZEE - De CDA-fractie wil dui
delijker gegevens van de gemeente
Schouwen-Duiveland over de par
keerdruk in het centrum van Zie-
rikzee. De partij heeft: de cijfers no
dig om te weten of hun wens om
een parkeerdek op de Gasthuis
boomgaard aan te leggen, gerecht
vaardigd is.
Over de gegevens die hét college
van van B en W tot nu toe heeft
verstrekt, is het CDA kritisch. Die
cijfers geven een algemeen beeld
over het aantal auto's dat dagelijks
een plekje zoekt in de binnenstad
van Zierikzee. Volgens fractievoor
zitter Bea Flach van het CDA zijn
dit niet de juiste gegevens om par
keerbeleid op te maken. „Het gaat
niet om de parkeerdruk in het alge
meen. Het moet gaan om de par
keerdruk tijdens de drukste dagen
en uren", stelt ze.
In die piekmomenten, als mensen
inkopen doen het centrum van
Zierikzee, mag .het volgens het
CDA absoluut niet voorkomen dat
door Nadia Berkeider
KAMPERLAND - De markt voor pils
mag dan instorten* de vraag naar
speciaalbier blijft maar toenemen.
Bierbrouwerij Emelisse in Kamper
land breidt de productie de ko
mende jaren fors uit.'De productie
wordt vervijfvoudigd.
„We zijn natuurlijk nog steeds
geen grote brouwer", zegt Tom ter
Horst, de eigenaar van de brouwe
rij. „Maar van de kleintjes zijn we
straks één van de grootsten."
Maandag werden twee grote bier
tanks de kelder van de brouwerij
ingehesen: in elke ketel past twee
duizend liter bier.
In Kamperland werd vorig jaar
honderdduizend liter bier gebrou
wen. Met de twee nieuwe tanks,
met een inhoud van elk tweedui
zend liter, groeit de capaciteit naar
180.000 liter. Eind van dit jaar ko
men er nog extra tanks bij. Over
een paar jaar moet er vijfhonderd
duizend liter bier uit de kelder in
Kamperland komen.
Brouwerij Emelisse is sinds 2005
gevestigd in Kamperland. In de eer
ste jaren was het zoeken, zegt Ter
Horst. Toen produceerde het be
drijf 20.000 liter. „Met de aanstel
ling van twee brouwmeesters is
het echt gaan lopen. We hebben
nu verkooppunten in heel
bezoekers rechtsomkeert maken
en elders gaan winkelen. De situa
tie is actueel vanwege de herinrich
ting van het Havenplein. Daar
mag straks niet meer geparkeerd
worden. Ter compensatie wordt
op de Mosselboomgaard het be
taald parkeren ingevoerd, zodat de
ze plekken niet de hele dag bezet
worden door mensen die in de
binnenstad werken.
„En omdat het college de Uitvoe
ring van dit besluit te laat ter hand
heeft genomen, is de Mosselboom
gaard nog niet gereed terwijl het
Havenpark zijn parkeerfiinctie ver
liest. Het college maakt daarom
een tijdelijk parkeerterreintje ach
ter het Huis van Nassau."
Volgens het CDA is dat niet ge
noeg en moet er een parkeerdek
worden aangelegd op de nabijgele
gen Gasthuisboomgaard. Om de
noodzaak van deze voorziening
aan te tonen, vraagt het CDA of
het college bij meer dan één onder
nemer een offerte wil opvragen
voor de aanleg van een parkeer
dek.
door Melifca lanting
De 'gevulde' eieren van Sem Theuns
van proeverij Caruso in Roosendaal.
Bovenop ligt een klein stukje
Zeeuws spek.
De amuses werden beoordeeld door
een vakjury. Zij beoordeelden onder
andere op smaak, kwaliteit en of de
asperge voldoende tot uiting kwam.
West-Europa: in Finland, Zweden,
Noorwegen, Frankrijk, Italië en
Spanje. De verkoop verloopt niet
via winkels, maar via biercafé's."
„In New York wordt ons bier op
vijftig verschillende plaatsen ver
kocht. We zijn daar een begrip. Ze
hebben het daar over Emelisse-sty-
le beer." Het bier uit Kamperland
heeft een eigen signatuur, zegt Ter
Horst. „Het heeft een hoppig ka
rakter. We verkopen ons bier trou
wens speciaal niet als streekpro
duct, omdat ons gerst niet uit de
buurt komt."
Het bier bij Emelisse wordt gebrou
wen in de glimmende koperen ke
tels boven in de zaak, in het restau
rantgedeelte. „Daar wordt het bier
gekookt en daar gaan de ingrediën
ten erbij. Na een dag kan het
brouwsel in de tanks hier beneden
in de kelder", vertelt Tom ter
Horst.
De brouwerij heeft bewust geko
zen voor speciaal bier, en niet voor
pils, omdat de winstmarge daarop
beter is. „Gelukkig wordt het ook
steeds populairder. Speciaal bier
gaat het helemaal worden deze zo
mer", voorspelt Ter Horst.
Volgende week is het de week van
het Nederlandse bier. Die hele
week worden er gratis rondleidin
gen gegeven langs de productie-
ruimten van de Noord-Bevelandse
bierbrouwerij.
De amuse met links de lolly van bo
ter en vloeibare vulling. Rechts op
de lei een torentje van asperge-
room, gelei en notenham.
MEEST GELEZEN
1. Duiker in problemen Scharendijke
2. Resort Haamstede is voorbeeld
3. Grote huiskamer Ellemeet (foto)
KIEKNÖE!
Schouwen-Duivelandse schoolfoto's
vertellen een verhaal. Lees het op:
www.pzc.nl/kieknoe
TIPS NAAR schouwen-duiveland@pzc.nl
Zet uw foto in een album op
www.pzc.nl/foto
Wat kan je alle
maal doen met
asperges? Veel,
bleek maandag
middag tijdens
de asperge-amusewedstrijd. Voor
de achtste keer organiseerden Anja
en Piet Scheermeijer van restau
rant De Zeelandbrug in Zierikzee
deze wedstrijd. Negen koks uit
heel Nederland kwamen met koel
boxen en tassen vol eten en bord
jes naar het restaurant om daar in
de keuken de amuses in elkaar te
zetten.
Als om elf uur de eerste gasten arri
veren, zijn de koks al eenuiur be
zig met hun creatie. Sem Theuns
van proeverij Caruso uit Roosen
daal probeert een stuk of zeventig
eierschalen droog te krijgen. Daar
komt straks zijn gerecht in. Hij
heeft een salade gemaakt met as
perge en ei. „En omdat we in Zee
land zijn, daarop een stukje
Zeeuws spek." Net als de meeste
andere koks doet hij regelmatig
mee aan wedstrijden. „Voor het
plezier en het is leuk om te zien
wat de collega's maken."
De sfeer in de keuken is gemoede
lijk. De koks helpen elkaar met het
afmaken van de hapjes. „Staat de
frituur al aan?", vraagt een van de
koks die klaar is aan zijn collega
die nog loopt te haasten. Hij moet
zijn bitterballetjes van risotto met
asperge nog in het vet gooien voor
de bordjes naar de gasten kunnen.
In het restaurant is de stemming
opperbest. De vakjury zit te mid
den van de andere gasten te proe
ven en te keuren. De opdracht
voor de koks klinkt simpel; maak
een een klein voorafje met asperge
om de smaakpapillen te prikkelen.
Het gerecht moet passen bij een
vooraf uitgekozen witte wijn. Die
opdracht is niet altijd gelukt. Aan
tafel klinkt soms een afkeurend ge
brom. „Past niet bij de wijn." „Die
sinaasappel is bitter." Sommige
amuses zijn 'te vissig' of missen te
veel de smaak van asperge, een ver
plicht onderdeel.
De vakjury keurt vooral op smaak,
textuur, opdracht en uitvoering.
Voor de andere gasten is de taak
weggelegd om de originaliteitsprijs
toe te kennen. Een taak die hele
maal nog niet zo gemakkelijk is.
Want of het hapje nu in een lege
eierschaal wordt verpakt of in een
houten kistje, er is wel goed over
nagedacht en dat verdient waarde
ring. Óolc de lolly van boter met
een vloeibare vulling sprong er bo
venuit. Vooral de QR-code op eet
bare papier die de lolly sierde was
grappig. Wie de moeite nam deze
code te 'lezen' met de mobiele tele
foon kreeg de boodschap: 'asper
ges: het witte goud. Eet smake
lijk!'. Daarmee speelt de kok aardig
in op de huidige tijd want de mo
biele telefoon valt niet meer weg
te denken aan tafel. Alle gerechten
worden op de foto gezet en al dan
niet gelijk doorgeplaatst op face-
book of twitter.
De wedstrijd gisteren werd gewon
nen door Alexander Minderhoud
van Cleijenborch Culinair, het res
taurant van "het zorgcentrum in
Colijnsplaat. Zijn amuse werd
door de jury geroemd om de tradi
tionele smaken. „Back to basic",
zegt Minderhoud. „Kunstwerkjes
zien er vaak heel leuk uit, maar
zijn niet altijd een feest om-op te
eten." Hij vindt dat bij een wed
strijd met asperges in de hoofdrol
deze groente ook goed naar voren
moet komen. „En dat schortte er
de laatste jaren nog wel eens aan."
De amuse van Minderhoud was
een drieluik van een terrine Van as
perge en ei en ham, een groene as
pergesoep met vanilleschuim en
een aspergekopje met blauwschim-
melkaasdressing. De originaliteits
prijs ging naar Niels le Roy van
brasserie Ferry's in Vlissingen met
zijn houten kistje met 'goudstaaf.
door Luc Oggel
GOES - Voor het Goese AED-pro
ject hebben zich tot nu toe 72 vrij
willigers aangemeld. Dat komt nog
niet in de buurt van de benodigde
400, maar projectcoördinator Mau-
rits van B elzen van de gemeente
heeft er alle vertrouwen in dat dat
goed komt.
Goes streeft, in navolging van Rei-
merswaal, naar een dekkend net
werk van hartmassageapparaten.
Daarvoor wordt aansluiting ge
zocht bij het landelijke project
Hartveilig Wonen. De apparaten,
officeel automatische externe defi-
brillatoren (AED) genaamd, kun
nen levens redden van mensen
met hartfalen of hartstilstand. De
elektrische schokken moeten dan
wel liefst binnen zes minuten wor
den toegediend. Door het project
lean 40 procent van de slachtoffers
worden gered, waar dat nu vijf pro
cent is. De AED's zullen worden
bediend door vrijwilligers. Goes
voert het project samen met Con-
nexxion Ambulancezorg Zeeland
uit. De AED's komen op allerlei
openbare locaties in de gemeente
te hangen en worden beveiligd
met een pincode. Vrijwilligers wor
den door middel van een sms op
geroepen. De gemeente gaat de ap
paraten aanschaffen.
De winnende amuse is gemaakt door Alex Minderhoud
van Cleijenborgh Culinair in Colijnsplaat. Hij, koos voor
klassieke smaken: ham, ei en asperge. Daarnaast
stond een borrelglaasje met warme aspergesoep en
een aspergetopje met blauwschimmelkaasdressing.