werken i 5
Als gasten een goed gevoel Acht uur per dag stilzitten,
hebben, dan ben ik ook blij dat is niets voor mij
zaterdag 28 april 2012
Agnes Rhemrev (37) uit Ritthem
werkt vijftien jaar in het Badho
tel in Domburg en nog langer in
de horeca. Ze heeft nooit iets an
ders gewild. Het omgaan met mensen,
dat vindt ze het allerleukst.
Jarenlang werkte Agnes in de bediening,
maar ze kreeg de kans om carrière te ma
ken als supervisor in 'het kloppend hart'
van het badhotel: de receptie. Ze checkt
mensen in en uit, neemt de telefoon aan,
beantwoordt vragen van gasten en geeft
leiding aan de andere receptionisten. „De
beleving van de gasten, daar draait mijn
werk om. Als ik mensen ontvang, dan
geef ik ze een hand en stel ik me voor.
Het is belangrijk om aan vaste gasten te la
ten merken dat je ze herkent. 'Leuk dat u
er weer bent', zeg ik dan. Wie voor de der
de keer in het badhotel komt, krijgt een at
tentie op de kamer."
Aan de check-out besteedt Agnes veel aan
dacht. „Het is vaak één van de weinige
momenten waarop je een praatje kunt
maken, omdat veel mensen niet in het res
taurant, de bar of het zwembad komen.
Ik vraag hoe ze hun verblijf ervaren heb
ben en probeer eventuele klachten zo
goed mogelijk te behandelen."
Agnes begeleidt ook stagiaires van het
ROC. „Eén van de eerste dingen die ik ze
leer, is dat de gast voorop staat. Ik leg de
stagiaires natuurlijk dingen uit over het
computersysteem, maar als er een gast
komt, dan is die het belangrijkst. Mensen
moeten het idee hebben dat ze meteen ge
holpen worden. Dat probeer ik de leerlin
gen bij te brengen."
Nadelen? Die heeft haar baan niet, vindt
Agnes. Ze wordt er blij van als ze het gas
ten naar de zin kan maken. „Als iemand
binnenkomt met een gezicht dat op on
weer staat, dan denk ik: 'ik ga ervoor zor
gen dat die meneer het hier naar zijn zin
heeft.' Het geeft me voldoening als ik dat
voor elkaar krijg. Die passie moet je heb
ben, als je in de horeca wilt werken. Men
sen die na hun verlijf weggaan, geven me
wel eens een hand: 'Agnes, bedankt', zeg
gen ze dan." Ze glundert. „Als de gasten
een goed gevoel hebben, dan ben ik zelf
ook blij."
Hij begon in zijn tienerjaren met
een bijbaantje als afwasser in de
keuken. Hij was meteen ver
kocht. Dennis Nieuwehuijse (28)
uit Zierikzee wist het zeker: hij wilde de
horeca in.
Hij staat sinds oktober 2009 achter het for
nuis bij Beachclub Perry's in Scharendij-
ke. De werkplek van Dennis staat midden
op het strand, vlakbij de Brouwersdam.
Als kok verzorgt hij het ontbijt, de lunch
en het diner. En als het nodig is, springt
hij moeiteloos bij in de bediening. „Acht
uur per dag stilzitten, dat is niets voor
mij. Bezig zijn met eten, daar hou ik van."
Het liefst probeert Dennis nieuwe dingen
uit in de keuken. „Ik vind het leuk om
nieuwe gerechten te bedenken en te spe
len met verschillende smaken. Als kok
kan je lekker creatief bezig zijn." De Thai
se keuken is zijn favoriet. Hij krijgt veel
vrijheid. „Ik maak vaak gerechten buiten
de kaart om. Een curry met gamba's bij
voorbeeld."
Werken als kok heeft ook nadelen, bekent
Dennis. Al moet hij wel lang nadenken
wat de mindere kanten van zijn werk
zijn. „Je moet werken in de weekenden
en op feestdagen, daarom is het lastig om
in dit vak mensen te vinden. Jongeren
twijfelen of ze wel in het weekend en op
feestdagen willen werken. Ik ben in juli ja
rig. Dan moet ik bijna altijd werken. Ge
lukkig heb ik een gezellig team om me
heen. Op nieuwjaarsdag, bijvoorbeeld, be
ginnen we om elf uur altijd met een glaas
je champagne. Daarna gaan we lekker aan
het werk."
In de zomer is het aanpoten, maar Den
nis vindt het helemaal niet erg om lange
dagen te maken. „Als de tent vol zit met
tevreden mensen, dan ga ik 's avonds met
een goed gevoel naar huis. Natuurlijk, ik
werk op andere tijden dan de meeste
mensen, maar ik heb genoeg tijd voor een
sociaal leven. Meestal ben ik om elf uur 's
avonds klaar. Dan is er nog genoeg tijd
om vrienden op te zoeken. En 's ochtends
heb ik ook vaak tijd voor een bakje koffie.
Bovendien: in het hoogseizoen moet ik
hard werken, maar in de winter ben ik el
ke week vier dagen vrij."
Agnes Rhemrev: „De beleving van de gasten, daar draait mijn werk om."
Dennis Nieuwehuijse: „Bezig zijn met eten, daar hou ik van." foto's Mechteld Jansen
Heeft u tips? Mail dan naar
werken@pzc.nl
Zie ook www.pzc.nl/werken