werken i 5 Als gasten een goed gevoel Acht uur per dag stilzitten, hebben, dan ben ik ook blij dat is niets voor mij zaterdag 28 april 2012 Agnes Rhemrev (37) uit Ritthem werkt vijftien jaar in het Badho tel in Domburg en nog langer in de horeca. Ze heeft nooit iets an ders gewild. Het omgaan met mensen, dat vindt ze het allerleukst. Jarenlang werkte Agnes in de bediening, maar ze kreeg de kans om carrière te ma ken als supervisor in 'het kloppend hart' van het badhotel: de receptie. Ze checkt mensen in en uit, neemt de telefoon aan, beantwoordt vragen van gasten en geeft leiding aan de andere receptionisten. „De beleving van de gasten, daar draait mijn werk om. Als ik mensen ontvang, dan geef ik ze een hand en stel ik me voor. Het is belangrijk om aan vaste gasten te la ten merken dat je ze herkent. 'Leuk dat u er weer bent', zeg ik dan. Wie voor de der de keer in het badhotel komt, krijgt een at tentie op de kamer." Aan de check-out besteedt Agnes veel aan dacht. „Het is vaak één van de weinige momenten waarop je een praatje kunt maken, omdat veel mensen niet in het res taurant, de bar of het zwembad komen. Ik vraag hoe ze hun verblijf ervaren heb ben en probeer eventuele klachten zo goed mogelijk te behandelen." Agnes begeleidt ook stagiaires van het ROC. „Eén van de eerste dingen die ik ze leer, is dat de gast voorop staat. Ik leg de stagiaires natuurlijk dingen uit over het computersysteem, maar als er een gast komt, dan is die het belangrijkst. Mensen moeten het idee hebben dat ze meteen ge holpen worden. Dat probeer ik de leerlin gen bij te brengen." Nadelen? Die heeft haar baan niet, vindt Agnes. Ze wordt er blij van als ze het gas ten naar de zin kan maken. „Als iemand binnenkomt met een gezicht dat op on weer staat, dan denk ik: 'ik ga ervoor zor gen dat die meneer het hier naar zijn zin heeft.' Het geeft me voldoening als ik dat voor elkaar krijg. Die passie moet je heb ben, als je in de horeca wilt werken. Men sen die na hun verlijf weggaan, geven me wel eens een hand: 'Agnes, bedankt', zeg gen ze dan." Ze glundert. „Als de gasten een goed gevoel hebben, dan ben ik zelf ook blij." Hij begon in zijn tienerjaren met een bijbaantje als afwasser in de keuken. Hij was meteen ver kocht. Dennis Nieuwehuijse (28) uit Zierikzee wist het zeker: hij wilde de horeca in. Hij staat sinds oktober 2009 achter het for nuis bij Beachclub Perry's in Scharendij- ke. De werkplek van Dennis staat midden op het strand, vlakbij de Brouwersdam. Als kok verzorgt hij het ontbijt, de lunch en het diner. En als het nodig is, springt hij moeiteloos bij in de bediening. „Acht uur per dag stilzitten, dat is niets voor mij. Bezig zijn met eten, daar hou ik van." Het liefst probeert Dennis nieuwe dingen uit in de keuken. „Ik vind het leuk om nieuwe gerechten te bedenken en te spe len met verschillende smaken. Als kok kan je lekker creatief bezig zijn." De Thai se keuken is zijn favoriet. Hij krijgt veel vrijheid. „Ik maak vaak gerechten buiten de kaart om. Een curry met gamba's bij voorbeeld." Werken als kok heeft ook nadelen, bekent Dennis. Al moet hij wel lang nadenken wat de mindere kanten van zijn werk zijn. „Je moet werken in de weekenden en op feestdagen, daarom is het lastig om in dit vak mensen te vinden. Jongeren twijfelen of ze wel in het weekend en op feestdagen willen werken. Ik ben in juli ja rig. Dan moet ik bijna altijd werken. Ge lukkig heb ik een gezellig team om me heen. Op nieuwjaarsdag, bijvoorbeeld, be ginnen we om elf uur altijd met een glaas je champagne. Daarna gaan we lekker aan het werk." In de zomer is het aanpoten, maar Den nis vindt het helemaal niet erg om lange dagen te maken. „Als de tent vol zit met tevreden mensen, dan ga ik 's avonds met een goed gevoel naar huis. Natuurlijk, ik werk op andere tijden dan de meeste mensen, maar ik heb genoeg tijd voor een sociaal leven. Meestal ben ik om elf uur 's avonds klaar. Dan is er nog genoeg tijd om vrienden op te zoeken. En 's ochtends heb ik ook vaak tijd voor een bakje koffie. Bovendien: in het hoogseizoen moet ik hard werken, maar in de winter ben ik el ke week vier dagen vrij." Agnes Rhemrev: „De beleving van de gasten, daar draait mijn werk om." Dennis Nieuwehuijse: „Bezig zijn met eten, daar hou ik van." foto's Mechteld Jansen Heeft u tips? Mail dan naar werken@pzc.nl Zie ook www.pzc.nl/werken

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 53