werken 13 Dromen van een leven als topchef Jamie Oliver Etiketten van flessen horen naar mij gericht te staan! zaterdag 28 april 2012 HHBH BMffiKffiSS38É8 SBpgftffilftKSSM- -88)888WBRRH M Ozzie Hoogesteger: „Dit is mijn passie." foto's Mechteld Jansen Ozzie Hoogesteger (16) heeft een droom. Het liefst wil hij later in Italië wonen om nieuwe ingre diënten en recepten te ontdek ken. Net als zijn favoriete kok Jamie Oli ver, de bekende Engelse topchef. De leerlingkok, die in september begon aan zijn opleiding aan de Culinaire Acade mie Zeeland, doet al van jongs af aan niets liever dan koken. „Ik was altijd bezig in de keuken", vertelt hij. „Toen ik hapjes aan het maken was, vroeg mijn oma waar om ik niet naar de koksopleiding ging." Dat bleek een schot in de roos. „Ik ben gaan kijken en was meteen enthousiast." Ozzie houdt ervan om nieuwe dingen te leren over streekproducten en buitenland se gerechten. Bij zijn stagebedrijf, restau rant Solskin in Vlissingen, voelt Ozzie zich als een vis in het water. „Alles is vers en ieder seizoen hebben we een andere kaart. Wanneer zij mij een baan aan zou den bieden, zou ik zonder twijfel ja zeg gen!", zegt hij enthousiast. Maar eerst wil hij graag verder leren voor chefkok en meer te weten komen over patisserie. Ozzie begrijpt niet waarom er zo weinig mensen zijn die in horeca willen werken. „De meeste mensen genieten ervan om uit eten te gaan. Dan wil je zelf toch ook zulke goede gerechten op tafel kunnen zetten?" Ozzie geeft toe dat hij regelmatig in de avonduren en in het weekend moet wer ken, maar dat ziet hij juist als een voor deel. „Je blijft lekker bezig, en de werktij den wennen vanzelf" Ozzie denkt dat de kookprogramma's op televisie het slechte beeld van de horeca versterken. Daar baalt hij behoorlijk van. „Die chefkoks gedragen zich als klootzak ken. Dat zorgt voor een negatief imago. Natuurlijk zeggen we weieens wat tegen elkaar in de keuken, maar zo gaat het er absoluut niet aan toe. We gaan altijd heel vrolijk met elkaar om." Hij kan daarom iedereen aanraden om in de horeca te gaan werken. „Ik ben er ont zettend blij mee. Ik kook nu wel minder thuis. Dat vind ik jammer, maar ik zou nooit meer iets anders willen. Dit is mijn passie." Arantza van Zweden: „Mijn droom is om ooit een eigen café of discotheek te beginnen." Arantza van Zweden (19) kan zich soms vreselijk ergeren als ze in een restaurant zit. Aan een ser veerster die een drankflesje ver keerd op tafel zet bijvoorbeeld. „Etiketten van flessen horen naar mij gericht te staan! En soms hoor je het belletje dat het eten klaar is, maar zie je tien minuten lang niemand lopen." Een goede horeca-opleiding is voor de be diening erg belangrijk, weet Arantza, die leert voor gastvrouw op het ROC in Mid delburg. „In principe kan iedereen in de horeca werken, maar je moet het wel le ren en weten wat je doet." Arantza koos na de middelbare school voor de horeca-opleiding, omdat ze wist dat er veel werk in te vinden is. „En mijn zus deed het ook, dus ik wist wat het in hield." En goede keus, want ze is enthousiast over de opleiding. De praktijklessen waar in ze de klassieke etiquette leert, vindt Arantza het interessantst. „Mijn stage bij Bodega in Goes vind ik minder uitda gend, want daar hoeft het allemaal niet zo officieel. Ik vind het juist mooi de klassie ke etiquette te leren, zoals sauzen maken aan tafel." Maar Arantza tapt net zo lief een biertje in het café. In het weekend werkt ze in Pake Sake en De Snor in Goes. „Ik heb er echt plezier in, het is al tijd ontzettend gezellig. Ik snap wel dat an deren het niet willen omdat je nooit vrij hebt op momenten dat vrienden wel vrij zijn. Maar daardoor is er juist wel altijd een heel leuke sfeer op het werk." In juli is Arantza klaar met haar opleiding op niveau 2, maar ze is nog lang niet klaar met leren. Na de zomervakantie wil ze verder studeren voor horeca-manager. Met een niveau 4 opleiding verwacht ze in de toekomst betere kansen te hebben. „Ik wil wel iets meer dan met een dien blad en een schoteltje rondlopen, al vind ik dat ook heel leuk." Ooit wil Arantza zelfstandig ondernemer worden. „Mijn droom is om een eigen ca fé of discotheek te beginnen. Maar dan wel wat anders dan de standaard: een soort combinatie van feestelijk en klas siek." Heeft u tips? Mail dan naar werken@pzc.nl Zie ook www.pzc.nl/werken

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 51