werken 13
Dromen van een leven als
topchef Jamie Oliver
Etiketten van flessen horen
naar mij gericht te staan!
zaterdag 28 april 2012
HHBH BMffiKffiSS38É8 SBpgftffilftKSSM- -88)888WBRRH M
Ozzie Hoogesteger: „Dit is mijn passie." foto's Mechteld Jansen
Ozzie Hoogesteger (16) heeft een
droom. Het liefst wil hij later in
Italië wonen om nieuwe ingre
diënten en recepten te ontdek
ken. Net als zijn favoriete kok Jamie Oli
ver, de bekende Engelse topchef.
De leerlingkok, die in september begon
aan zijn opleiding aan de Culinaire Acade
mie Zeeland, doet al van jongs af aan
niets liever dan koken. „Ik was altijd bezig
in de keuken", vertelt hij. „Toen ik hapjes
aan het maken was, vroeg mijn oma waar
om ik niet naar de koksopleiding ging."
Dat bleek een schot in de roos. „Ik ben
gaan kijken en was meteen enthousiast."
Ozzie houdt ervan om nieuwe dingen te
leren over streekproducten en buitenland
se gerechten. Bij zijn stagebedrijf, restau
rant Solskin in Vlissingen, voelt Ozzie
zich als een vis in het water. „Alles is vers
en ieder seizoen hebben we een andere
kaart. Wanneer zij mij een baan aan zou
den bieden, zou ik zonder twijfel ja zeg
gen!", zegt hij enthousiast. Maar eerst wil
hij graag verder leren voor chefkok en
meer te weten komen over patisserie.
Ozzie begrijpt niet waarom er zo weinig
mensen zijn die in horeca willen werken.
„De meeste mensen genieten ervan om
uit eten te gaan. Dan wil je zelf toch ook
zulke goede gerechten op tafel kunnen
zetten?"
Ozzie geeft toe dat hij regelmatig in de
avonduren en in het weekend moet wer
ken, maar dat ziet hij juist als een voor
deel. „Je blijft lekker bezig, en de werktij
den wennen vanzelf"
Ozzie denkt dat de kookprogramma's op
televisie het slechte beeld van de horeca
versterken. Daar baalt hij behoorlijk van.
„Die chefkoks gedragen zich als klootzak
ken. Dat zorgt voor een negatief imago.
Natuurlijk zeggen we weieens wat tegen
elkaar in de keuken, maar zo gaat het er
absoluut niet aan toe. We gaan altijd heel
vrolijk met elkaar om."
Hij kan daarom iedereen aanraden om in
de horeca te gaan werken. „Ik ben er ont
zettend blij mee. Ik kook nu wel minder
thuis. Dat vind ik jammer, maar ik zou
nooit meer iets anders willen. Dit is mijn
passie."
Arantza van Zweden: „Mijn droom is om ooit een eigen café of discotheek te beginnen."
Arantza van Zweden (19) kan zich
soms vreselijk ergeren als ze in
een restaurant zit. Aan een ser
veerster die een drankflesje ver
keerd op tafel zet bijvoorbeeld. „Etiketten
van flessen horen naar mij gericht te
staan! En soms hoor je het belletje dat het
eten klaar is, maar zie je tien minuten
lang niemand lopen."
Een goede horeca-opleiding is voor de be
diening erg belangrijk, weet Arantza, die
leert voor gastvrouw op het ROC in Mid
delburg. „In principe kan iedereen in de
horeca werken, maar je moet het wel le
ren en weten wat je doet."
Arantza koos na de middelbare school
voor de horeca-opleiding, omdat ze wist
dat er veel werk in te vinden is. „En mijn
zus deed het ook, dus ik wist wat het in
hield."
En goede keus, want ze is enthousiast
over de opleiding. De praktijklessen waar
in ze de klassieke etiquette leert, vindt
Arantza het interessantst. „Mijn stage bij
Bodega in Goes vind ik minder uitda
gend, want daar hoeft het allemaal niet zo
officieel. Ik vind het juist mooi de klassie
ke etiquette te leren, zoals sauzen maken
aan tafel." Maar Arantza tapt net zo lief
een biertje in het café. In het weekend
werkt ze in Pake Sake en De Snor in
Goes. „Ik heb er echt plezier in, het is al
tijd ontzettend gezellig. Ik snap wel dat an
deren het niet willen omdat je nooit vrij
hebt op momenten dat vrienden wel vrij
zijn. Maar daardoor is er juist wel altijd
een heel leuke sfeer op het werk."
In juli is Arantza klaar met haar opleiding
op niveau 2, maar ze is nog lang niet klaar
met leren. Na de zomervakantie wil ze
verder studeren voor horeca-manager.
Met een niveau 4 opleiding verwacht ze
in de toekomst betere kansen te hebben.
„Ik wil wel iets meer dan met een dien
blad en een schoteltje rondlopen, al vind
ik dat ook heel leuk."
Ooit wil Arantza zelfstandig ondernemer
worden. „Mijn droom is om een eigen ca
fé of discotheek te beginnen. Maar dan
wel wat anders dan de standaard: een
soort combinatie van feestelijk en klas
siek."
Heeft u tips? Mail dan naar
werken@pzc.nl
Zie ook www.pzc.nl/werken