Een mooi vak met een slecht imago 21 werken zaterdag 28 april 2012 Kosten/baten Het startsalaris voor een kok of gastheer/gastvrouw ligt rond de 1500 euro per maand. Voor ni veau 3 ligt dit rond de 1700 euro. Voor horecamanager ligt dit rond de 1900 euro per maand. Met het gecombineerde vmbo/mbo programma haal je in vijfjaar een vmbo en mbo-diploma op niveau 2. Hierna kun je verder leren voor een niveau 3 diploma zelfstandig werkend kok/gastheer of gast vrouw of een niveau 4 diploma ho recamanager. Het lesgeld bedraagt vanaf 18 jaar 1065 euro per jaar. De extra kosten die je maakt in het eerste jaar liggen tussen de 200 en 375 euro exclusief boeken. Open dagen Volgende maand kunnen scholie ren die geïnteresseerd zijn in de ho- reca-opleidingen van het ROC al vast een kijkje nemen op hun toe komstige werkplek. De hotels die aangesloten zijn bij Netwerk Ho tels Zeeland houden open dag. 12 mei 14.00-16.00u: Badhotel Domburg en Van der Valk Goes 13 mei 14.00-16.00u: Dikke van Dale in Sluis 20 mei 14.00-16.00u: Hampshire - ArcHotel Zeeland in Renesse 24 mei 17.00-2O.OOu: Informatie avond ROC Zeeland Middelburg in te vullen. „Horeca is een mooi vak, maar het imago is erg slecht", verzucht Versluys. Hij doelt vooral op verhalen over lage salarissen en slechte werkomstandigheden in de horeca. Veel jongeren willen bo vendien niet werken als hun vrien den vrij zijn. Het slechte imago is onterecht, vindt Versluys. „Er is veel verbeterd in de horeca." Over werktijden hoeven studen ten zich tijdens de opleiding nog niet druk te maken. Het ROC maakt duidelijke afspraken met sta- gebedrijven. Versluys: „We advise ren ze bijvoorbeeld om de sta giaires niet elk weekend te laten werken. Zo kunnen ze rustig wen nen." Bedrijven hebben een be langrijke taak in het verbeteren van het imago van de horeca, vindt Versluys. „Zij kunnen het te gendeel bewijzen. Ik merk dat be drijven er nu ook echt voor gaan, maar het valt niet mee om de pu blieke opinie te beïnvloeden." Voor mbo-studenten die een hore ca-diploma op zak hebben, liggen de banen voor het oprapen. In alle horeca-richtingen zijn op dit mo-. ment meer vacatures dan goed op geleid personeel. Veel jongeren hebben tijdens hun opleiding al een bijbaan bij hun stagebedrijf, en kunnen in veel ge vallen een vaste baan krijgen als ze afgestudeerd zijn. „Ze kennen het bedrijf al goed, en kunnen daarom zó aan de slag." Er is onder andere een groot tekort aan gastheren en -vrouwen, maar juist die oplei dingsrichting heeft de minste stu denten. Versluys wijt dat aan de mentali teit van de Nederlanders: „Ik denk dat mensen liever leiding willen geven dan bedienen." Ozzie Hoogesteger krijgt les in de keuken van het ROC in Middelburg. Wie denkt dat je geen opleiding nodig hebt om in de horeca te werken, heeft het mooi mis. Bij de Culinaire Academie Zeeland word je klaarge stoomd om vakman of vakvrouw te worden in de keuken, op het terras of in het restaurant. En met een horeca-diploma op zak, liggen de banen voor het oprapen. foto Mechteld Jansen door Matthanja Schipper s Gordon Ramsay jouw grote voorbeeld? Weet je zeker dat je later in een restaurant of hotel wilt werken? Op het vm bo kan je al kiezen voor het horeca-vak. Daarna stroom je me teen door naar de mbo-opleiding tot kok, bakker of gastheer/gastvrouw. De Culinaire Academie Zeeland, waarin de hore- ca-opleidingen eind vorig jaar zijn samengebracht, leidt leerlingen in vijfjaar tijd op tot mbo niveau 2. Daarna kunnen ze nog verder stu deren, om bijvoorbeeld chefkok of manager te worden. Leerlingen die een vmbo-opleiding in een andere richting gevolgd hebben, kunnen uiteraard -ook aan de mbo hore- ca-opleiding beginnen. Veel mensen die in de horeca wer ken, hebben geen opleiding. Maar gedegen vakkennis is onmisbaar, weet Arold Versluys, teamleider van de opleiding. Daarom besteedt de Culinaire Academie Zeeland veel aandacht aan theorie: bijvoor beeld snij technieken (bij de koks opleiding), kennis van streekpro ducten en informatie over leveran ciers van kwaliteitsproducten. Toch staat de praktijk centraal bij de opleiding. „Het is een ambacht, dat leer je het beste op de werk vloer", zegt Versluys. Studenten volgen praktijklessen in de keu ken, het restaurant of de espresso bar van het ROC op het ZEP-ter- rein in Middelburg. Ook mensen van buitenaf kunnen eten en drin ken bij het ROC. De leerlingen ko ken en bedienen er onder begelei ding van docenten. Daarnaast lopen studenten een groot deel van hun opleiding sta ge. Om de kwaliteit van de oplei ding te garanderen, houdt de school de vinger stevig in de pap bij het koppelen van stagiaires aan bedrijven. Versluys: „Leerlingen mogen zelf wel hun voorkeur uit spreken, maar wij bepalen of het bedrijf voldoet aan onze eisen. Er moet bijvoorbeeld voldoende tijd zijn om leerlingen op een goede manier te begeleiden." Studenten die leren voor horeca manager, worden al aan het begin van hun opleiding 'geadopteerd' door één van de dertien vierster- renhotels die aangesloten zijn bij het Netwerk Hotels Zeeland. Leer lingen lopen gedurende drie jaar stage bij dit hotel, en maken ken nis met alle afdelingen in het be drijf In het laatste jaar mogen ze zelfs leidinggeven aan jongere sta giaires. De Culinaire Academie heeft op dit moment rond de 300 leerlin gen. Lang niet genoeg om alle vaca tures bij Zeeuwse horecabedrijven Wil :e meer nformatie over het bijzondere traject van öe opleiding Manager Ondernemer Horeca {Niveau 4)? Kom dan kijken in een van de hotels van Netwerk Hotels Zeeland, een samenwerking tussen de Hotelschool Middelburg en 13 Zeeuwse vier sterren Hotels. Open Hpi'ei Dagei?V3*s44.S8 tot"5<6.98 «ur 12 men Badhotel Oomburg en van der Valk Hotel Goes 13 mei: Fletcher Bote! be Dikke van Date Sluis 2G meiHampshire - Are Hotel Zeeland Renesse Bezoek oox de informatieavond var. ROC Zeeland, locatie Pc-bium m Middelburg op 24 mei van 17.00 uurto* 20..SG uur, rscreeleod-Ts-i

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 50