Een mooi vak met
een slecht imago
21 werken
zaterdag 28 april 2012
Kosten/baten
Het startsalaris voor een kok of
gastheer/gastvrouw ligt rond de
1500 euro per maand. Voor ni
veau 3 ligt dit rond de 1700 euro.
Voor horecamanager ligt dit rond
de 1900 euro per maand.
Met het gecombineerde
vmbo/mbo programma haal je in
vijfjaar een vmbo en mbo-diploma
op niveau 2.
Hierna kun je verder leren voor
een niveau 3 diploma zelfstandig
werkend kok/gastheer of gast
vrouw of een niveau 4 diploma ho
recamanager.
Het lesgeld bedraagt vanaf 18 jaar
1065 euro per jaar.
De extra kosten die je maakt in
het eerste jaar liggen tussen de
200 en 375 euro exclusief boeken.
Open dagen
Volgende maand kunnen scholie
ren die geïnteresseerd zijn in de ho-
reca-opleidingen van het ROC al
vast een kijkje nemen op hun toe
komstige werkplek. De hotels die
aangesloten zijn bij Netwerk Ho
tels Zeeland houden open dag.
12 mei 14.00-16.00u: Badhotel
Domburg en Van der Valk Goes
13 mei 14.00-16.00u: Dikke van
Dale in Sluis
20 mei 14.00-16.00u: Hampshire
- ArcHotel Zeeland in Renesse
24 mei 17.00-2O.OOu: Informatie
avond ROC Zeeland Middelburg
in te vullen. „Horeca is een mooi
vak, maar het imago is erg slecht",
verzucht Versluys. Hij doelt vooral
op verhalen over lage salarissen en
slechte werkomstandigheden in
de horeca. Veel jongeren willen bo
vendien niet werken als hun vrien
den vrij zijn. Het slechte imago is
onterecht, vindt Versluys. „Er is
veel verbeterd in de horeca."
Over werktijden hoeven studen
ten zich tijdens de opleiding nog
niet druk te maken. Het ROC
maakt duidelijke afspraken met sta-
gebedrijven. Versluys: „We advise
ren ze bijvoorbeeld om de sta
giaires niet elk weekend te laten
werken. Zo kunnen ze rustig wen
nen." Bedrijven hebben een be
langrijke taak in het verbeteren
van het imago van de horeca,
vindt Versluys. „Zij kunnen het te
gendeel bewijzen. Ik merk dat be
drijven er nu ook echt voor gaan,
maar het valt niet mee om de pu
blieke opinie te beïnvloeden."
Voor mbo-studenten die een hore
ca-diploma op zak hebben, liggen
de banen voor het oprapen. In alle
horeca-richtingen zijn op dit mo-.
ment meer vacatures dan goed op
geleid personeel.
Veel jongeren hebben tijdens hun
opleiding al een bijbaan bij hun
stagebedrijf, en kunnen in veel ge
vallen een vaste baan krijgen als ze
afgestudeerd zijn. „Ze kennen het
bedrijf al goed, en kunnen daarom
zó aan de slag." Er is onder andere
een groot tekort aan gastheren en
-vrouwen, maar juist die oplei
dingsrichting heeft de minste stu
denten.
Versluys wijt dat aan de mentali
teit van de Nederlanders: „Ik denk
dat mensen liever leiding willen
geven dan bedienen."
Ozzie Hoogesteger krijgt les in de keuken van het ROC in Middelburg.
Wie denkt dat je geen opleiding nodig hebt om in de horeca te werken,
heeft het mooi mis. Bij de Culinaire Academie Zeeland word je klaarge
stoomd om vakman of vakvrouw te worden in de keuken, op het terras of
in het restaurant. En met een horeca-diploma op zak, liggen de banen voor
het oprapen.
foto Mechteld Jansen
door Matthanja Schipper
s Gordon Ramsay jouw grote
voorbeeld? Weet je zeker dat
je later in een restaurant of
hotel wilt werken? Op het vm
bo kan je al kiezen voor het
horeca-vak. Daarna stroom je me
teen door naar de mbo-opleiding
tot kok, bakker of
gastheer/gastvrouw. De Culinaire
Academie Zeeland, waarin de hore-
ca-opleidingen eind vorig jaar zijn
samengebracht, leidt leerlingen in
vijfjaar tijd op tot mbo niveau 2.
Daarna kunnen ze nog verder stu
deren, om bijvoorbeeld chefkok of
manager te worden. Leerlingen die
een vmbo-opleiding in een andere
richting gevolgd hebben, kunnen
uiteraard -ook aan de mbo hore-
ca-opleiding beginnen.
Veel mensen die in de horeca wer
ken, hebben geen opleiding. Maar
gedegen vakkennis is onmisbaar,
weet Arold Versluys, teamleider
van de opleiding. Daarom besteedt
de Culinaire Academie Zeeland
veel aandacht aan theorie: bijvoor
beeld snij technieken (bij de koks
opleiding), kennis van streekpro
ducten en informatie over leveran
ciers van kwaliteitsproducten.
Toch staat de praktijk centraal bij
de opleiding. „Het is een ambacht,
dat leer je het beste op de werk
vloer", zegt Versluys. Studenten
volgen praktijklessen in de keu
ken, het restaurant of de espresso
bar van het ROC op het ZEP-ter-
rein in Middelburg. Ook mensen
van buitenaf kunnen eten en drin
ken bij het ROC. De leerlingen ko
ken en bedienen er onder begelei
ding van docenten.
Daarnaast lopen studenten een
groot deel van hun opleiding sta
ge. Om de kwaliteit van de oplei
ding te garanderen, houdt de
school de vinger stevig in de pap
bij het koppelen van stagiaires aan
bedrijven. Versluys: „Leerlingen
mogen zelf wel hun voorkeur uit
spreken, maar wij bepalen of het
bedrijf voldoet aan onze eisen. Er
moet bijvoorbeeld voldoende tijd
zijn om leerlingen op een goede
manier te begeleiden."
Studenten die leren voor horeca
manager, worden al aan het begin
van hun opleiding 'geadopteerd'
door één van de dertien vierster-
renhotels die aangesloten zijn bij
het Netwerk Hotels Zeeland. Leer
lingen lopen gedurende drie jaar
stage bij dit hotel, en maken ken
nis met alle afdelingen in het be
drijf In het laatste jaar mogen ze
zelfs leidinggeven aan jongere sta
giaires.
De Culinaire Academie heeft op
dit moment rond de 300 leerlin
gen. Lang niet genoeg om alle vaca
tures bij Zeeuwse horecabedrijven
Wil :e meer nformatie over het bijzondere traject van öe opleiding
Manager Ondernemer Horeca {Niveau 4)?
Kom dan kijken in een van de hotels van Netwerk Hotels Zeeland, een
samenwerking tussen de Hotelschool Middelburg en 13 Zeeuwse
vier sterren Hotels.
Open Hpi'ei Dagei?V3*s44.S8 tot"5<6.98 «ur
12 men Badhotel Oomburg en van der Valk Hotel Goes
13 mei: Fletcher Bote! be Dikke van Date Sluis
2G meiHampshire - Are Hotel Zeeland Renesse
Bezoek oox de informatieavond var. ROC Zeeland, locatie Pc-bium m
Middelburg op 24 mei van 17.00 uurto* 20..SG uur,
rscreeleod-Ts-i