Focus op smaak, niet op de kilo's
Kraamkamer voor nieuwe tulpen
AGRARISCH ONDERNEMER
BOERDERIJ VANDAAG 2012 PAGINA 6
Voor tomatenteler Jos Looije uit
Maasdijk tellen niet de kilo's,
maar de kwaliteit. Daaruit haalt
hij zijn marge en veel voldoening
als agrarisch ondernemer. Voor
hem is er niets mooiers dan het
telen van een smakelijke tomaat
die je bijna nergens anders
aantreft.
DOOR PETRA FRANS
Piccolo's heten ze, de tomaten die
Jos Looije teelt. De exemplaren
met de hoogste kwaliteit gaan de
deur uit als honingtomaten. Die hebben
de allerbeste smaak, zijn vrij van res
tanten bestrijdingsmiddelen en dag
vers. Een kwart van de oogst gaat als
honingtomaat naar groentespecialis
ten. De overige tomaten zet Looije als
cherrytrostomaten af bij onder andere
Britse supermarkten. Ook in Spanje
teelt hij losse cherrytomaten.
Looije Tomaten zette niet van de ene
op de andere dag een succesvol product
in de markt. Het verhaal begon toen
Jos Looije bij zijn vader in het bedrijf
kwam en van specialisatie nog geen
sprake was. Van diverse gewassen als
spinazie, prei en bloemkool gingen va
der en zoon in acht jaar tijd over op en
kel tomaten. Eerst ronde tomaten,
daarna vleestomaten, later losse cher
rytomaten en troscherrytomaten.
De keuze voor tomaten was mede in
gegeven door een stage die Looije liep
bij een bedrijf van Syngenta. "Daar
leerde ik de mogelijkheden van toma
ten kennen. Er zit veel genetische vari
atie in, je kunt het verder ontwikke
Jos Looije, tomatenteler
Piccolo-tomatenteelt op vier locaties:
Naaldwijk (66.000 m2), Maasdijk (ver
pakking), Burgerveen (9 hectare),
Spanje (55.000 m2) Piccolo in Neder
land, In Spanje losse cherrytomaten
marketing en verkoop in eigen hand
afzet aan agf-specialisten en super
markten
27 vaste medewerkers en circa 150
uitzendkrachten
In Spanje ongeveer 50 medewerkers
Tomatenteler Jos Looije focust bij de teelt op sm
Foto Engel Lameijer
len", legt hij uit. Met zijn broer Vincent
ging hij verder. Enkele zware jaren
volgden. Ze begonnen in Spanje om
jaarrond losse cherrytomaten te kun
nen telen. Ook dat was de eerste jaren
moeilijk, maar leverde uiteindelijk een
goedlopende vestiging op.
Looije beschouwt het besluit om zelf
zijn producten te gaan verkopen als een
van zijn beste beslissingen. De toma
tenteler en zijn medewerkers gaan zelf
regelmatig de boer op om de consu
ment de honingtomaat te laten proe
ven.
Het idee voor honingtomaten kreeg
Looije op een originele wijze: via een
bus Armani-scheerschuim die zijn
vrouw hem gaf op Vaderdag. "Ik reali
seerde me ineens hoe je met zo'n pro
duct meerwaarde realiseert", zegt hij.
"Het is met de toevoeging van een paar
ingrediënten fijner om mee te scheren.
Dat zie je in de kostprijs nauwelijks te
rug, terwijl je op een bus van bijna 25
euro wel een marge van 18,19 euro
hebt. Ik leerde hiervan dat beeldvor
ming belangrijk is bij het verkopen van
een product.
Looije deed zelf marktonderzoek in
Britse supermarkten. "Ik ben gewoon
gaan kijken wat er ligt. Bij Marks
Spencer trof ik zo zes jaar geleden to
maten die uitzonderlijk lekker waren.
Ik achterhaalde de zaadleverancier en
ben toen verder gegaah met deze Picco
lo's." In Nederland is hij daarmee de
enige.
De teelt is niet eenvoudig. Looije ge
bruikt Franse en Italiaanse bemes
tingsschema's, die niet zijn gericht op
opbrengst per vierkante meter, maar
op smaak. Zo ontstaat een tomaat waar
bij de kwaliteit voor de kilo's gaat. Het
focussen op smaak is een fijne manier
van werken, vindt hij.
Uitbreiding in de toekomst sluit
Looije niet uit. Het belangrijkste vindt
de. ondernemer dat consumenten de
beste tomaten kunnen eten en mede
werkers zich bij het bedrijf kunnen
ontwikkelen.
Jos Borst is een specialist in de
tulpensector. Hij richt zich op
nieuwe soorten. Borst is ook
actief in het in bloei trekken van
tulpenbloemen. Een deel van zijn
bollen groeit in Chili en Nieuw-
Zeeland.
DOOR AART VAN COOTEN
Iedereen die maar een beetje bekend
is met de tulpenbranche kent Jos
Borst (46) uit het Noord-Hollandse
Obdam. Zijn bedrijf, Borst Bloembol
len, is al decennialang een instituut in
de bollensector.
Borst is gespecialiseerd in de intro
ductie en vermeerdering van nieuwe
tulpensoorten, de zogenoemde culti-
vars. Er zijn weinig tulpentelers in Ne
derland die geen soorten uit de kraam
kamer van Jos Borst in hun assorti
ment hebben. De bollen die hij levert,
zijn van bewezen kwaliteit en hebben
een hoge marktpotentie. Dat weet hij
absoluut zeker, anders zou hij ze niet
naar de veiling brengen.
Een van zijn eerste introducties was
Strong Gold, een gele snijtulp die vol
gens de kenners alle andere tulpen
overtreft als het gaat om kwaliteit en
houdbaarheid. Het was Borst die aan
de wieg stond van de introductie van
deze soort, meer dan 25 jaar geleden.
Als 20-jarige jongeman kocht hij 3,5
kilo bollen van de toentertijd nieuwe
cultivar, er was totaal slechts vijf kilo
te koop, en stapte in de vermeerdering.
Na vijf jaar ging hij echt verdienen
aan de verkoop van Strong Gold. Inmid
dels is deze robuuste tulp niet meer
weg te denken. Nu zijn het weer andere
Bedrijfsgegevens
Jos Borst, Obdam (Noord-Holand)
Vermeerderen en broei tulpenbollen
Areaal: 91 hectare, waarvan 11 ha in
Chili en 7 ha in Nieuw-Zeeland
Broei: 20 miljoen stelen per jaar
Aantal medewerkers: 30
www.borstbloembollen.nl
Jos Borst: "Kwaliteit staat bij ons voorop."
cultivars die hij met trots op de markt
brengt. Antarctica bijvoorbeeld, San
tander en Rambo. En niet te vergeten
Strong Love, het rode zusje van Strong
Gold.
Borst is zelf geen veredelaar. Wel is
hij lid van verschillende veredelingsor-
ganisaties, waardoor hij precies weet
wat er op dat vakgebied gebeurt en zo
als een van de eersten met nieuwe cul
tivars aan de slag kan gaan. Er gaan
vele jaren overheen voordat hij zo'n
nieuwe cultivar daadwerkelijk op de
markt kan brengen. Dat doet hij pas als
Foto Engel Lameijer
hij zeker weet dat de bollentelers met
deze nieuwe tulp niet op hun gezicht
gaan. "Het merendeel van onze intro
ducties is gelukkig goed uitgepakt,
maar je weet het natuurlijk nooit ze
ker."
Naast vermeerdering van nieuwe
cultivars houdt de vermeerderaar zich
bezig met tulpenbroei. Daarbij worden
jaarlijks in de maanden oktober tot en
met mei zo'n twintig miljoen tulpen tot
bloeien gebracht. Dat doet hij uit finan
cieel oogpunt, de verkoop van de bloe
men brengt geld in het laatje, maar ze
ker ook om de nieuwe soorten beter be
kend te maken onder bollentelers.
Zijn potentiële afnemers zijn altijd
welkom op het bedrijf in Obdam. Om in
najaar en winter goed houdbare tulpen
op de markt te kunnen brengen,
kweekt hij inmiddels een deel van zijn
bollen in Chili (ll hectare) en Nieuw-
Zeeland (7 hectare). "De kostprijs is re
latief hoog, maar omdat de kwaliteit
van de bloemen veel beter is dan zoge
heten ij stulpen kan het zeker uit. Kwa
liteit staat bij ons altijd voorop", zegt
Borst.
Afgelopen jaar heeft de vermeerde
raar en broeier van tulpen in Obdam
zijn bedrijf uitgebouwd met een nieuwe
kas en enkele schuren. Daardoor kan
hij de broeierij concentreren op één lo
catie. Voorheen huurde hij kassen op
verschillende plekken. "We hoeven nu
veel minder bloemen en mensen te
transporteren. Bovendien kunnen we
het arbeidsproces verder automatise
ren."
Dat laatste is ook gebeurd. Op zijn be
drijf staan inmiddels twee robots die de
tulpen in hoog tempo bossen. Borst:
"De machine vervangt handarbeid. Een
enorme investering, maar ik ben ervan
overtuigd dat de robot zijn geld op
brengt. Medewerkers kunnen het met
de hand echt niet beter of sneller
doen."