met regie levenstestament werken 17 'Kwaliteit is het allerbelangrijkst' starter zaterdag 21 april 2012 Een levenstestament is een uitgebreide vol macht voor het regelen van uw zaken. Het voordeel is dat er geen bewindvoerder (behar tiger van financiële belangen), mentor (behar tiger van persoonlijke belangen) of curator (behartiger financiële en persoonlijke belan gen) hoeft te worden benoemd. U wijst zelf de gevolmachtigde aan. Ligt er geen vol macht, dan moet de rechter er aan te pas ko men. Oók als u niet alleen in het leven staat. Een levenstestament kan te allen tijde wor den herroepen of herzien. In een levenstestament kunnen bijzonderhe den staan ten aanzien van: - financiën, onderneming, woning en ande re onroerende zaken (al dan niet in het bui tenland); - schenkingen, of u deze wilt (blijven) doen en zo ja, onder welke voorwaarden; - het geven of onthouden van toestemming voor medische handelingen; - praktische zaken na overlijden (begrafenis of crematie). Notarieel vastgelegde levenstestamenten wor den door de Koninklijke Notariële Beroepsor ganisatie bijgehouden in een centraal regis ter (Centraal Register Levens Testamenten), een database waarin de namen van personen met een levenstestament zijn opgenomen, plus de namen van de notarissen die ze in be heer hebben. Maar wie zo'n document laat opmaken, overlegt in het beste geval van te voren met de beoogde gevolmachtigde en geeft die later een afschrift. Een kopie bij de huisarts is ook handig als er wensen ten aan zien van het levenseinde in het levenstesta ment staan. Q www.dirkzwager.nl www.levenstestament.nl www.epn-notaris.nl reageren? geld@wegener.nl Het levenstestament ouderen zonder sociaal netwerk, die weinig aandacht krijgt. Mensen uit die groep zijn eerder geneigd anderen toe te laten tot hun banktegoeden, ook al zijn die het vertrou wen niet waard. Iedere notaris is daar alert op, als het goed is. Ik kreeg een kinderloze oude dame op kantoor die een levenstesta ment wilde laten maken. Ze kwam met een begeleider, die een volmacht zou krijgen haar zaken te regelen. De vrouw kwam mij nogal angstig voor, en de man maakte een dominante indruk. Het voelde niet goed. ■We hebben wel de ontwerpakte laten zien, maar niet laten ondertekenen. Later bezoch ten we haar thuis en toen bleek dat zij abso luut niet wilde dat die man het voor het zeg gen zou krijgen." Pepijn (links) en Sjoerd Boussen. foto Peter Nicolai PASPOORT Naam bedrijf: Boussen Culi nair Wie: Pepijn (32) en Sjoerd (25) Boussen Waar: Hoofdstraat 14a, 4564 AP Sint Jansteen Wat: brood, patisserie, cate ring en wijn Officiële startdatum: okto ber 2011 Gedane investering: „Hou den we liever voor onszelf." Beoogde jaaromzet: „Die houden we ook liever ge heim." Investering terugverdiend: Binnen zes jaar. Jaarlijkse herinvestering: Pas na zes jaar. Site: www.boussenculinair.nl Mail: info@boussenculinair.nl Telefoon: 06-13004702 De winkel van de gebroer- ders Boussen is gevestigd in hetzelfde pand waar hun opa dertig jaar eerder zijn bakkerij had. Pepijn en Sjoerd Boussen zijn al van jongs af aan gek van alles wat met eten te maken heeft. Pepijn koos voor de koksopleiding aan Ter Groe ne Poorte in Brugge, Sjoerd voor de hotelschool in Koksijde. Pepijn: „Voor we voor onszelf begonnen, werk te ik als leraar aan een koksopleiding en Sjoerd als trainee bij een cateringbedrijf Eind 2010 be gonnen we met het verzorgen van catering. In het pand waar we nu zitten, hadden we toen al leen een klein oventje, een werkbank en een ka cheltje staan. Tijdens Oud en Nieuw verkoch ten we, zonder reclame te maken, zo'n 6000 oliebollen. Toen wisten we zeker dat we een ei gen culinaire onderneming wilden starten, waarbij ambachtelijk bereid voedsel voorop staat." In augus tus 2011 werd hun onderne mingsplan door de bank goed gekeurd, in oktober van datzelf de jaar konden ze echt begin nen. Als trainer namen ze Hans Som in dienst, vijftien keer ver kozen tot beste bakker van Ne derland, die hen nu nog steeds helpt met het verbeteren van hun bedrijf De winkel met speciale ambachtelij ke broodsoorten, patisserie en wijn loopt op dit moment als een trein. Pepijn: „Dit komt omdat we kwaliteit verkiezen boven winst. We zou den bijvoorbeeld aan supermarkten kunnen le veren, maar dat doen we bewust niet. Verder is het belangrijk om te investeren in de regio. Daar verdien je vaak niets aan, maar het is be langrijk om je gezicht te laten zien. Verder moet je je blijven focussen en verbeteren."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 55