met
regie
levenstestament
werken 17
'Kwaliteit is het allerbelangrijkst'
starter
zaterdag 21 april 2012
Een levenstestament is een uitgebreide vol
macht voor het regelen van uw zaken. Het
voordeel is dat er geen bewindvoerder (behar
tiger van financiële belangen), mentor (behar
tiger van persoonlijke belangen) of curator
(behartiger financiële en persoonlijke belan
gen) hoeft te worden benoemd. U wijst zelf
de gevolmachtigde aan. Ligt er geen vol
macht, dan moet de rechter er aan te pas ko
men. Oók als u niet alleen in het leven staat.
Een levenstestament kan te allen tijde wor
den herroepen of herzien.
In een levenstestament kunnen bijzonderhe
den staan ten aanzien van:
- financiën, onderneming, woning en ande
re onroerende zaken (al dan niet in het bui
tenland);
- schenkingen, of u deze wilt (blijven) doen
en zo ja, onder welke voorwaarden;
- het geven of onthouden van toestemming
voor medische handelingen;
- praktische zaken na overlijden (begrafenis
of crematie).
Notarieel vastgelegde levenstestamenten wor
den door de Koninklijke Notariële Beroepsor
ganisatie bijgehouden in een centraal regis
ter (Centraal Register Levens Testamenten),
een database waarin de namen van personen
met een levenstestament zijn opgenomen,
plus de namen van de notarissen die ze in be
heer hebben. Maar wie zo'n document laat
opmaken, overlegt in het beste geval van te
voren met de beoogde gevolmachtigde en
geeft die later een afschrift. Een kopie bij de
huisarts is ook handig als er wensen ten aan
zien van het levenseinde in het levenstesta
ment staan.
Q www.dirkzwager.nl
www.levenstestament.nl
www.epn-notaris.nl
reageren? geld@wegener.nl
Het levenstestament
ouderen zonder sociaal netwerk, die weinig
aandacht krijgt. Mensen uit die groep zijn
eerder geneigd anderen toe te laten tot hun
banktegoeden, ook al zijn die het vertrou
wen niet waard. Iedere notaris is daar alert
op, als het goed is. Ik kreeg een kinderloze
oude dame op kantoor die een levenstesta
ment wilde laten maken. Ze kwam met een
begeleider, die een volmacht zou krijgen
haar zaken te regelen. De vrouw kwam mij
nogal angstig voor, en de man maakte een
dominante indruk. Het voelde niet goed.
■We hebben wel de ontwerpakte laten zien,
maar niet laten ondertekenen. Later bezoch
ten we haar thuis en toen bleek dat zij abso
luut niet wilde dat die man het voor het zeg
gen zou krijgen."
Pepijn (links) en Sjoerd Boussen. foto Peter Nicolai
PASPOORT
Naam bedrijf: Boussen Culi
nair
Wie: Pepijn (32) en Sjoerd
(25) Boussen
Waar: Hoofdstraat 14a,
4564 AP Sint Jansteen
Wat: brood, patisserie, cate
ring en wijn
Officiële startdatum: okto
ber 2011
Gedane investering: „Hou
den we liever voor onszelf."
Beoogde jaaromzet: „Die
houden we ook liever ge
heim."
Investering terugverdiend:
Binnen zes jaar.
Jaarlijkse herinvestering:
Pas na zes jaar.
Site: www.boussenculinair.nl
Mail: info@boussenculinair.nl
Telefoon: 06-13004702
De winkel van de gebroer-
ders Boussen is gevestigd
in hetzelfde pand waar
hun opa dertig jaar eerder zijn
bakkerij had. Pepijn en Sjoerd
Boussen zijn al van jongs af aan
gek van alles wat met eten te
maken heeft. Pepijn koos voor
de koksopleiding aan Ter Groe
ne Poorte in Brugge, Sjoerd
voor de hotelschool in Koksijde.
Pepijn: „Voor we voor onszelf begonnen, werk
te ik als leraar aan een koksopleiding en Sjoerd
als trainee bij een cateringbedrijf Eind 2010 be
gonnen we met het verzorgen van catering. In
het pand waar we nu zitten, hadden we toen al
leen een klein oventje, een werkbank en een ka
cheltje staan. Tijdens Oud en Nieuw verkoch
ten we, zonder reclame te maken, zo'n 6000
oliebollen. Toen wisten we zeker dat we een ei
gen culinaire onderneming wilden starten,
waarbij ambachtelijk bereid
voedsel voorop staat." In augus
tus 2011 werd hun onderne
mingsplan door de bank goed
gekeurd, in oktober van datzelf
de jaar konden ze echt begin
nen. Als trainer namen ze Hans
Som in dienst, vijftien keer ver
kozen tot beste bakker van Ne
derland, die hen nu nog steeds
helpt met het verbeteren van
hun bedrijf De winkel met speciale ambachtelij
ke broodsoorten, patisserie en wijn loopt op dit
moment als een trein. Pepijn: „Dit komt omdat
we kwaliteit verkiezen boven winst. We zou
den bijvoorbeeld aan supermarkten kunnen le
veren, maar dat doen we bewust niet. Verder is
het belangrijk om te investeren in de regio.
Daar verdien je vaak niets aan, maar het is be
langrijk om je gezicht te laten zien. Verder moet
je je blijven focussen en verbeteren."