De amateurkok Tuincentrum langer dicht zeeland 129 Onderzoek behoud stadhuis Aardenburg Provincies strijden tegen elkaar achter het fornuis Steenbakkerijweg na zomer open zaterdag 21 april 2012 'Als ik kook, verander ik in iemand anders. Dan gebeurt er iets met me en word ik één met de keuken. Ik wil topgerechten maken. Gerechten waarvan mensen zeggen 'wauw, zoiets heb ik nog nooit gehad'. Roberto van Loo door René Hoonhorst AARDENBURG - B en W van Sluis la ten toch nog eens onderzoeken of het voormalige stadhuis van Aar denburg behouden kan blijven. Als onderkomen voor het archief of als dorpshuis acht het college het pand niet geschikt. Maar het gebouw kan misschien wel een functie krijgen als modern 'gezins museum'. Actievoerders bepleiten al tijden dat het beeldbepalende pand aan de Markt goed dienst kan doen als museum. Wethouder Jan Schaalje zag daar tot voor kort niets in. „De collectie van het gemeentelijk ar cheologisch museum is waardevol, maar alleen interessant voor een beperkte groep historici en liefheb bers. Om echt mensen naar Aar denburg te trekken, zou er een mu seum moeten komen dat voor het hele gezin interessant is." Naast archeologische vondsten uit de oudste stad van Zeeland moe ten bezoekers de geschiedenis van Aardenburg, de wallen en andere versterkingen en vestingwerken in het museum terugvinden, betoogt Schaalje. „Het Bolwerk, het Visse rijmuseum, het nieuwe landbouw museum en het archeologische museum moeten elkaar versterken en naar elkaar verwijzen. Maar om het Aardenburgse museum aan trekkelijk te laten zijn voor een gro te doelgroep moeten bezoekers niet alleen vitrines en teksten kun nen bekijken, maar vooral veel kunnen doen. Kinderen voelen zich alleen thuis in een museum als ze interactief bij onderwerpen worden betrokken." door Emile Calon MIDDELBURG - Tuincentrum Groen- Rijk aan de woonboulevard bij Middelburg gaat pas de laatste week van juni weer open. Bedrijfs leider Pascal van de Voorde sprak twee weken geleden nog de hoop uit dat het zes tot acht weken zou duren voor het bedrijf weer klan ten kan ontvangen. Gisteren meld de hij dat de schade als gevolg van een kleine brand toch groter is dan gedacht. „Echt alles moet er uit." In de vroege ochtend van de 5e april ontstond er een brandje door kortsluiting op de vijverafdeling. Daardoor ging een aantal rollen kunststoffolie smeulen. Bovendien kwam er rook en roet vrij. Het roet en de brandlucht is volgens de bedrijfsleider 'overal in doorge drongen'. Van de Voorde verwacht dat eind volgende de week alle goederen uit het pand zijn. „Dan kan de slo per aan de gang." Een week later, zo vertelde hij, zal de complete winkel gestript zijn. „Dan kunnen we met de grote schoonmaak be ginnen." Dat zal, zo vermoedt hij, een aantal weken duren. Vervol gens hebben de medewerkers nog enkele weken nodig om het tuin centrum opnieuw in te richten. Het niéuwe inrichtingsplan is vol gens Van de Voorde gereed en hij vertelde ook dat de medewerkers enthousiast zijn. Hij wilde echter geen details prijsgeven. „Het moet een verrassing blijven." Het merendeel van het personeel van het tuincentrum helpt bij het opruimen. Volgens de bedrijfslei der heerst er een tweeledig gevoel. De medewerkers vinden het triest dat ze in deze tijd van het jaar niet het werk kunnen doen waarvoor ze zijn opgeleid. „Tegelijkertijd kij ken ze verlangend uit naar de nieu we start van het bedrijf" Ook vertelde de bedrijfsleider dat hij en zijn medewerkers tot nu toe veel reacties heeft ontvangen van klanten en leveranciers die met hen meeleven. Belangstellenden kunnen op www.groenrijkmiddelburg.nl de ontwikkeling volgen. NIEUW- EN SINT JOOSLAND - De Steenbakkerijweg bij Nieuw- en Sint Joosland wordt na de zomer vakantie opengesteld voor alle ge motoriseerd verkeer, behalve voor vrachtauto's. De Steenbakkerijweg tussen het dorp en het bedrijventerrein Ar- nestein in Middelburg mag nu al leen door landbouwverkeer naar Arnestein worden gebruikt. Omdat ook veel sluipverkeer over de weg rijdt, is vorig jaar besloten de weg dan maar open te stellen. Met uitzondering dus voor vracht verkeer. door Annemarie Zevenbergen In het RTL-programma 'Top- chef de 12 provincies' gaan kookliefhebbers uit de twaalf provincies een culinaire competi tie met elkaar aan. Per week doen acht kandidaten uit één provincie mee. Zij worden be geleid en beoordeeld door mees- ter-kok Robert Kranenborg en chef-kok Julius Jaspers; inmiddels bekende gezichten op televisie. Aan de serie doen zowel beroeps koks als amateurs mee. Zo kan een eigenaar van een cateringbedrijfje naast een restaurantkok staan. Maar een student accountancy kan ook naast een leerling van een topchef in een drie-sterrenrestau rant achter het fornuis terecht ko men. Daardoor kunnen interessan te combinaties ontstaan. Dan goed samenwerken is een kunst die niet iedereen verstaat. De deelnemers krijgen verschillen de opdrachten voorgeschoteld. Ko ken met streekproducten staat als vast onderdeel op het programma, maar ook simultaan koken, een res taurant take over behoren tot de vaste ingrediënten van de 'kook- show'. Per provincie gaan er wekelijke twee kandidaten door naar de hal ve finale die op 24 mei start. Een week later, op 4 juni, begint de fi nale en daar komt uiteindelijk de nieuwe Topchef 2012,12 provincies naar voren. foto Lex de Meester Roberto van Loo: „Als ik een gerecht maak, wil ik dat mensen zeggen 'wauw, zoiets heb ik nog nooit gehad." KOOZl i- OPEN HUIS woensdag 25 Vraagprijs 429.000,- k.k. Molenwater 93 Middelburg 95 april van riant en statig vrijstaand herenhuis, centraal in Mid delburg gelegen op een fijne woon plek met schitterend uitzicht op het park. Het pand is bijzonder geschikt om wonen/werken te combineren. Evencueel ook als B B of hotel te

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 29