De amateurkok
Tuincentrum langer dicht
zeeland 129
Onderzoek
behoud
stadhuis
Aardenburg
Provincies strijden tegen elkaar achter het fornuis
Steenbakkerijweg na zomer open
zaterdag 21 april 2012
'Als ik kook, verander ik in iemand anders. Dan gebeurt er iets met me en word ik één
met de keuken. Ik wil topgerechten maken. Gerechten waarvan mensen zeggen
'wauw, zoiets heb ik nog nooit gehad'. Roberto van Loo
door René Hoonhorst
AARDENBURG - B en W van Sluis la
ten toch nog eens onderzoeken of
het voormalige stadhuis van Aar
denburg behouden kan blijven.
Als onderkomen voor het archief
of als dorpshuis acht het college
het pand niet geschikt. Maar het
gebouw kan misschien wel een
functie krijgen als modern 'gezins
museum'.
Actievoerders bepleiten al tijden
dat het beeldbepalende pand aan
de Markt goed dienst kan doen als
museum. Wethouder Jan Schaalje
zag daar tot voor kort niets in. „De
collectie van het gemeentelijk ar
cheologisch museum is waardevol,
maar alleen interessant voor een
beperkte groep historici en liefheb
bers. Om echt mensen naar Aar
denburg te trekken, zou er een mu
seum moeten komen dat voor het
hele gezin interessant is."
Naast archeologische vondsten uit
de oudste stad van Zeeland moe
ten bezoekers de geschiedenis van
Aardenburg, de wallen en andere
versterkingen en vestingwerken in
het museum terugvinden, betoogt
Schaalje. „Het Bolwerk, het Visse
rijmuseum, het nieuwe landbouw
museum en het archeologische
museum moeten elkaar versterken
en naar elkaar verwijzen. Maar om
het Aardenburgse museum aan
trekkelijk te laten zijn voor een gro
te doelgroep moeten bezoekers
niet alleen vitrines en teksten kun
nen bekijken, maar vooral veel
kunnen doen. Kinderen voelen
zich alleen thuis in een museum
als ze interactief bij onderwerpen
worden betrokken."
door Emile Calon
MIDDELBURG - Tuincentrum Groen-
Rijk aan de woonboulevard bij
Middelburg gaat pas de laatste
week van juni weer open. Bedrijfs
leider Pascal van de Voorde sprak
twee weken geleden nog de hoop
uit dat het zes tot acht weken zou
duren voor het bedrijf weer klan
ten kan ontvangen. Gisteren meld
de hij dat de schade als gevolg van
een kleine brand toch groter is
dan gedacht. „Echt alles moet er
uit."
In de vroege ochtend van de 5e
april ontstond er een brandje door
kortsluiting op de vijverafdeling.
Daardoor ging een aantal rollen
kunststoffolie smeulen. Bovendien
kwam er rook en roet vrij. Het
roet en de brandlucht is volgens
de bedrijfsleider 'overal in doorge
drongen'.
Van de Voorde verwacht dat eind
volgende de week alle goederen
uit het pand zijn. „Dan kan de slo
per aan de gang." Een week later,
zo vertelde hij, zal de complete
winkel gestript zijn. „Dan kunnen
we met de grote schoonmaak be
ginnen." Dat zal, zo vermoedt hij,
een aantal weken duren. Vervol
gens hebben de medewerkers nog
enkele weken nodig om het tuin
centrum opnieuw in te richten.
Het niéuwe inrichtingsplan is vol
gens Van de Voorde gereed en hij
vertelde ook dat de medewerkers
enthousiast zijn. Hij wilde echter
geen details prijsgeven. „Het moet
een verrassing blijven."
Het merendeel van het personeel
van het tuincentrum helpt bij het
opruimen. Volgens de bedrijfslei
der heerst er een tweeledig gevoel.
De medewerkers vinden het triest
dat ze in deze tijd van het jaar niet
het werk kunnen doen waarvoor
ze zijn opgeleid. „Tegelijkertijd kij
ken ze verlangend uit naar de nieu
we start van het bedrijf"
Ook vertelde de bedrijfsleider dat
hij en zijn medewerkers tot nu toe
veel reacties heeft ontvangen van
klanten en leveranciers die met
hen meeleven.
Belangstellenden kunnen op
www.groenrijkmiddelburg.nl de
ontwikkeling volgen.
NIEUW- EN SINT JOOSLAND - De
Steenbakkerijweg bij Nieuw- en
Sint Joosland wordt na de zomer
vakantie opengesteld voor alle ge
motoriseerd verkeer, behalve voor
vrachtauto's.
De Steenbakkerijweg tussen het
dorp en het bedrijventerrein Ar-
nestein in Middelburg mag nu al
leen door landbouwverkeer naar
Arnestein worden gebruikt.
Omdat ook veel sluipverkeer over
de weg rijdt, is vorig jaar besloten
de weg dan maar open te stellen.
Met uitzondering dus voor vracht
verkeer.
door Annemarie Zevenbergen
In het RTL-programma 'Top-
chef de 12 provincies' gaan
kookliefhebbers uit de twaalf
provincies een culinaire competi
tie met elkaar aan.
Per week doen acht kandidaten uit
één provincie mee. Zij worden be
geleid en beoordeeld door mees-
ter-kok Robert Kranenborg en
chef-kok Julius Jaspers; inmiddels
bekende gezichten op televisie.
Aan de serie doen zowel beroeps
koks als amateurs mee. Zo kan een
eigenaar van een cateringbedrijfje
naast een restaurantkok staan.
Maar een student accountancy
kan ook naast een leerling van een
topchef in een drie-sterrenrestau
rant achter het fornuis terecht ko
men. Daardoor kunnen interessan
te combinaties ontstaan. Dan goed
samenwerken is een kunst die niet
iedereen verstaat.
De deelnemers krijgen verschillen
de opdrachten voorgeschoteld. Ko
ken met streekproducten staat als
vast onderdeel op het programma,
maar ook simultaan koken, een res
taurant take over behoren tot de
vaste ingrediënten van de 'kook-
show'.
Per provincie gaan er wekelijke
twee kandidaten door naar de hal
ve finale die op 24 mei start. Een
week later, op 4 juni, begint de fi
nale en daar komt uiteindelijk de
nieuwe Topchef 2012,12 provincies
naar voren.
foto Lex de Meester
Roberto van Loo: „Als ik een gerecht maak, wil ik dat mensen zeggen 'wauw, zoiets heb ik nog nooit gehad."
KOOZl i-
OPEN HUIS woensdag 25
Vraagprijs 429.000,- k.k.
Molenwater 93
Middelburg
95
april van
riant en statig
vrijstaand herenhuis, centraal in Mid
delburg gelegen op een fijne woon
plek met schitterend uitzicht op het
park. Het pand is bijzonder geschikt
om wonen/werken te combineren.
Evencueel ook als B B of hotel te