In afwachting
deOndernemer 21 april 2012
De barometer cijfer: 5,9
de ./Barometer
Dick Schipper
Technocentrum Zeeland
De besprekingen in het Catshuis over de bezuinigingen", die de regering
de komende periode moet doorvoeren, drukken een stempel op onze
economie. Omdat al die tijd niemand weet welke kant het uitgaat, is
iedereen voorzichtig met het uitgeven van geld, het maken van plannen
en het investeren. Dat is slecht voor de economie. Het vertrouwen van
zowel consument als ondernemer daalt. Onze experts zien de toekomst
zorgelijk in. Dat alles resulteert in een cijfer van 5,9.
Manfred Zurhorst
DRV Accountants
Het zal de aandachtige lezer van
deze rubriek niet zijn ontgaan
dat er nogal wat licht zat tussen
mijn eerste en tweede score in
deze rubriek, een 8 in februari
en een 6 in maart. Dit heeft voor
al te maken met het perspectief
van waaruitje naar de economie
kijkt. Voor Yara International en
de locatie Sluiskil was 2011 een
uitstekend jaar. De groeiende we
reldbevolking met daarbij vraag
naar een ander voedselpatroon
(meer vlees) en de groeimarkt
voor producten met een mi
lieu-hygiënische toepassing zor
gen voor goede vooruitzichten.
Buiten onze sector zij er ook
heel andere ontwikkelingen.
Concurrentie met buitenlandse
productielocaties met lage lonen
of lage energieprijzen waarbij
vooral klappen zijn gevallen in
het Sloegebied (metaal) en
Roosendaal (verlichting). Zorge
lijke ontwikkelingen, want werk
gelegenheid die om die redenen
verdwijnt uit de regio, komt ze
ker niet snel terug. En daarmee
verdwijnt ook een deel van het
economisch fondament van de
regio. Verder zijn er dalende
trends in consumenten vertrou
wen en het vertrouwen van in
koopmanagers, blijft er grote ner
vositeit op de financiële markten
en ziet de overheid zich geplaatst
voor een enorme bezuinigingso
peratie.
Toch zijn er ook positieve signa
len in de regio. Zo werden in
Zeeuws Vlaanderen de afgelopen
periode meer huizen verkocht.
En, met de start van infrastructu
rele werken als de kanaaltunnel
en de verdubbeling van de Trac-
taatweg en zicht op een nieuwe
zeesluis lijkt er relatief weinig re
den voor somberheid.
Geen gebrek aan gespreksstof in
het Catshuis! De onderhandelin
gen over de extra bezuinigingen
duren maar voort. Op een cru
ciaal aantal discussiepunten lukt
het kennelijk niet om overeen
stemming te bereiken. Deze be
sluiteloosheid kenmerkt voor
mijn gevoel niet alleen de huidi
ge politieke ontwikkelingen.
Ook op het gebied van de ex
portontwikkeling, werkgelegen
heid en de omzetverwachtingen
zie je kwakkelende sentimenten;
het kan vriezen en het kan
dooien. Daar waar de gemoede
ren in het laatste kwartaal van
2011 nog gematigd positief wa
ren, zie je in het eerste kwartaal
een - overigens niet ongebruike
lijke - terugval. Toch houd ik
mijn rapportcijfer gelijk aan de
vorige keer. Want in het voor
ons zo belangrijke buitenland
zijn de ontwikkelingen niet we
zenlijk veranderd, en dus ook
niet verslechterd. Ik hoop dat die
tendens overwaait naar ons en
dat het een positieve wending
geeft aan onze economische te
neur.
Joris Jansen
Auberge des Moutes
Nog steeds staat het rendement
van de horecaondernemer onder
druk. Op zich oud nieuws. De
voornaamste oorzaak van deze
neerwaartse spiraal is de prijs. Ne
derland is een van de duurste lan
den ter wereld om buiten de
deur te eten. En tegelijkertijd
een van de goedkoopste om
thuis te eten. De prijsbewuste
Nederlander eet mede hierom
niet vaak in de betere horeca.
Dit dure imago van de horeca is
toch een algemene misvatting.
Voor veel ondernemers is de ho
reca geen vetpot. Nederlanders
denken in supermarktprijzen en
alles daarbovenop is in hun ogen
pure winst voor de horecaonder
nemer. Men wil niet begrijpen
datje niet alleen betaald voor het
bier maar ook voor het perso
neel, het glaswerk, energie, de
huur en de eindeloze rij andere
exploitatiekosten. Voor de eerste
de beste monteur wordt een reke
ning van 60 euro per uur en 35
euro voorrijkosten voor 5 km rij
den normaal gevonden. Daar
heb je in een restaurant al snel
een avondvullend programma
voor. Waar heel wat meer hand
jes voor moeten worden ingezet.
Gelukkig profiteert Zeeuws-
Vlaanderen van de ligging t.o.v.
België. Wij hebben 90 procent
Belgische gasten. Die met hun
Bourgondische cultuur minder
bang zijn om geld uit te geven.
Dit betekent niet dat de Neder
landse consument minder eet of
drinkt, maar hij doet het anders.
Dure kanalen als luxe restaurants
verliezen markt aandeel, en de
goedkopere supennarkten, (waar
ook een enorm assortiment luxe
producten te vinden is) winnen
terrein.
Geert van der Horst
Rabobank
Roeland Adriaansens
Voorzitter BZW Zeeland
Lilianne van der Ha
Ruud de Baar
Marsaki
Geert De Raedemaecker Peter Swinkeis
Yara Voorzitter BZW
Paul Fermont
Faasse&Fermont