niet makkelijk gemaakt 1 AVONDJE UIT 1 WEEK ZIEK gezondheid 115 De jokkende fabrikant Vier voedselfabels vrijdag 20 april 2012 dat respectievelijk 14 procent en 26 procent. Kok prijst met name Albert Heijn en Jumbo als koplopers op het gebied van betere voe ding, maar er moeten zelfs bij deze grootgrutters nog heel wat slagen worden gemaakt, vindt hij. Veel consumenten ge ven de supermarkt de schuld van hun onge zonde eetpatroon, bleek eind 2010 uit een enquête door onderzoeksbureau GfK. 'Daar word ik verleid om ongezonde producten te kopen', was een veelgehoorde reactie. Kok: „Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je eetgedrag, maar de voedselsector maakt het de consument nog steeds te moei lijk. Verschillende gezondheidskeurmerken op producten werken verwarrend. Het 'Ik kies bewust'-logo bijvoorbeeld, zit ook op producten die helemaal niet aan te bevelen zijn. In Scandinavië is van overheidswege een stoplichtsysteem ingevoerd, dat goed werkt. Een groen stickertje op gezonde pro ducten en rode op ongezonde. Ik begrijp ook wel dat supermarkten dat niet fijn vin den, om een deel van het assortiment min of meer af te raden, maar het maakt het voor de consument in elk geval makkelij ker." Kok voegt er fijntjes aan toe dat hij van het huidige kabinet weinig actie ver wacht op dit gebied. „Deze regering is niet echt geïnteresseerd in preventie." De hypes rond 'extra gezonde' voeding zijn ook verwarrend. Vroeger zouden antioxi- danten allerhande ziektes helpen voorko men en recenter zijn het de omega-3 vetzu ren die als ziektewerend middel worden aangeprezen. Die antioxidanthype is nog steeds niet overgewaaid. Te pas en te onpas kom je de termen tegen en de vraag is of ze de waarheid vertolken. Kok: „Momenteel is vitamine D populair. Vitamine D is goed voor je botten, maar nu wordt de indruk ge wekt dat het helpt tegen kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Dit soort hypes ont staan omdat onderzoeksresultaten in het be gin veelbelovend lijken. De pers schrijft er over en wereldwijd duiken onderzoekers vervolgens op zo'n onderwerp, vaak uit op portunisme. Maar als vervolgens studies worden uitgevoerd, dan laten die vaak geen positieve resultaten zien. Ik ben heel be nieuwd wat van die claims over een tijdje nog overeind blijft." Van Binsbergen: „Die hypes illustreren dat steeds een factor uit de voedingsleer wordt gehaald en uitvergroot en dat allemaal ook nog eens op basis van geruchten. Ze doen afbreuk aan de geloof waardigheid van de voedselsector. De consu ment trekt bij dit alles aan het kortste eind, die blijft in verwarring achter." reageren? gezondheid@wegener.nl De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is bezig met de beoordeling van duizenden voedings- en gezondheidsclaims van levensmiddelen. Daarvan werd 80 procent al afgewezen, een enorm percentage. Niet leuk voor de fabrikanten, wel fijn voor consumenten. Hans Verha gen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM, is commissielid van de EFSA. „Vaak blijken claims helemaal niet wetenschappelijk gegrond te zijn, maar gebaseerd op slecht of te klein onderzoek. De producenten worden uitgedaagd goed wetenschappelijk be wijs te overleggen op basis waarvan een positief advies kan worden gegeven." 0 http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/nutrition.htm Voedingsonderzoek is werk in uitvoe ring, zeggen hoogleraren Frans Kok en Jaap van Binsbergen. „We weten veel, maar nog lang niet alles over ons eten en de effecten daarvan op onze gezondheid." Wel zijn er veel hardnekkige fabels over wat gezond is en wat niet. Een paar op een rij: O Patatje mayo is slecht. Kok: „Nee hoor, frituurolie en mayo naise zijn rijk aan meervoudig onver zadigd vet, dat zijn gezonde vetzu ren. Met matig zout en een klein kloddertje mayonaise is er niks aan de hand. Te veel is ook hier niet ver standig, want naast de energie in vet zitten er in aardappels ook best wat calorieën." Toegevoegde kleur- en conserve ringsmiddelen, de E-nummers, zijn slecht voor de gezondheid. Van Binsbergen: „Dat is niet waar. E-nummers hebben een functie bij overgevoeligheid, maar dat geldt al leen voor degenen die dat dan ook hebben." Bier maakt dik, wijn niet. Kok: „Die fabel blijft maar rondwa ren. Maar ook van wijn word je dik. Een standaard glas bier of wijn bevat zo'n 100 calorieën." Eten voor het slapen gaan, is slecht voor de spijsvertering en je wordt er dik van. Kok: „Nee hoor, kijk-maar naar Zuid-Europa, waar de mensen laat op de avond pas gaan eten. Ze zijn daar niet dikker dan hier." Q Gezond eten, gewoon doen - Frans Kok en Broer Scholtens. Uitg. Bert Bakker Wat is nu gezond? - prof.dr. Martijn Katan. Uitg. Bert Bakker Het keuzedieet - de Consumentenbond i.s.m. Voedingscentrum. Uitg. Consumentenbond EEN NIERPATIËNT MOET ER HEEL VEEL VOOR OVER HEBBEN OM EEN BEETJE NORMJVAL TE LEVEN. Want dialyse is geen leven, maar overleven. En de wachtlijst voor transplantatie is lang. De Nierstichting zet alles op alles om de wachttijd op een donornier te verkorten en ondersteunt onderzoek naar nieuwe en betere behandelmethoden. Dat kunnen we niet alleen. WAT HEB JU OVER VOOR EEN NIERPATIËNT? STEUN ONS. KIJK WAT JIJ KUNT DOEN OP NIERSTICHTINC.NL NIERSTICHTING GEEFT TOEKOMST. foto RGB Stock bewerking CRW

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 15